Statiunea Albac din Apuseni - capitala turismului rural romanesc

Targul National de Turism Rural de la Albac 2017Zeci de localitati turistice din Romania isi prezinta de vineri pana duminica ofertele turistice in cadrul Targului National de Turism Rural de la Albac, cel mai important targ de turism rural din Romania. Targul cuprinde o expozitie in care isi prezinta oferta turistica zeci de localitati rurale si consilii judetene, un targ al mesterilor populari, expozitie de fotografie etnografica, dezbateri pe teme de turism dar si concerte de folclor sau demonstratii gastronomice si de maiestrie mestesugareasca. Targul National de Turism Rural de la Albac este o marca inregistrata a Consiliului Judetean Alba.


Statiunea turistica Albac din Muntii Apuseni este la sfarsitul acestei saptamani capitala turismului rural romanesc gazduind o noua editie a Targului National de Turism Rural—cel mai important targ de turism rural din Romania. Targul se desfasoara in perioada 1 — 3 septembrie si este un eveniment amplu care reuneste cererea si oferta din domeniul turismului rural romanesc. La editia din acest an a targului sunt promovate oferte turistice din zeci de zone sau localitati rurale din Romania acestea fiind reprezentate de consilii judetene, primarii sau operatori din turism.

Invitatia de participare a fost transmisa tuturor consiliilor judetene din Romania. Dintre acestea 14 au raspuns invitatiei si au delegat reprezentanti ai turismului rural din judetul respectiv, iar alte 10 consilii judetene si-au aratat interesul de a participa la editia de anul urmator. Pe langa acestia la targ participa si cateva zeci de reprezentanti ai unor agentii de turism din tara care au in ofertele lor pachete de turism rural. Imaginea targului va fi intregita de cei peste 40 de mesteri populari care isi vor prezenta munca ridicata la nivel de arta dar si de specialistii in gastronomie traditionala care vor face pentru participanti demonstratii gastronomice explicand si aratand cum se prepara mancarurile gustoase care atrag turistii in satele romanesti.

'Targul National de Turism Rural de la Albac este cel mai important targ de turism rural din Romania care isi propune sa promoveze oferta turistica a satelor romanesti completata cu traditiile, mestesugurile populare, folclorul si gastronomia traditionala. In acest an ne bucuram de o prezenta foarte numeroasa a zonelor cu potential turistic rural din Romania dar si de un interes ridicat din partea agentiilor de turism, fapt ce demonstreaza ca turismul rural romanesc este atractiv si merita sa fie sustinut' a spus Alexandru Pal, managerul 'Centrului de Cultura' Augustin Bena Alba.

In acest an Targul National de Turism Rural de la Albac este organizat intr-un nou concept pe parcursul a trei zile si se bucura de o prezenta numeroasa a zonelor rurale cu potential turistic din Romania dar si a agentiilor de turism.

Vineri, in prima zi a targului, organizatorii au pregatit pentru reprezentantii agentiilor de turism participante un info-trip in care vor prezenta un circuit turistic complex in cadrul caruia turistul isi incepe vizita in Alba Iulia, loc incarcat de istorie, poate degusta apoi vinurile de Cimbrud la Casa Domeniile Vinului, se bucura de frumusetea arhitecturii unice a satului Rimetea, iar in final se incarca de spiritualitate la Manastirea Lupsa. In paralel la Albac participantii veniti din intreaga tara sunt primiti pentru a-si amenaja standurile si expozitiile, iar pentru turistii dornici sa petreaca in natura cateva zile linistite va fi deschis oficial un spatiu special de campare in care vor avea gratuit curent electric si apa.

Editia din acest an a Targului National de Turism Rural va fi deschisa oficial, sambata, la ora 10,00 cand participantii sunt invitati sa vada oferta zonelor turistice prezente la targ dar si ateliere de mestesuguri populare si de gastronomie traditionala amenajate special in zona expozitionala. In acelasi timp va realizat si vernisajul unei expozitii de arta fotografica cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultura 'Augustin Bena' Alba, coordonata de Vasile Sarb. Reprezentantii agentiilor de turism vor fi provocati si sambata la un nou info-trip de aceasta data in zona Muntilor Apuseni.

La ora 15 este programata vizionarea filmului 'Monografia etnografica a comunei Albac', iar de la ora 16,00 va debuta prima editie a Concursului de interpretare la tulnic 'In memoriam Elena Pogan', in care vor evolua si ansamblurile folclorice din Unirea, 'Bradeana' din Sohodol si 'Ariesul' din Campeni.

In premiera in acest an, Targul National de Turism Rural de la Albac cuprinde si un concurs inedit, 'Comoara ascunsa din statiunea turistica Albac', la care vor participa zeci de membri ai cluburilor de orientare turistica din tara.

La ora 17 va avea loc la sediul Primariei comunei Albac, conferinta nationala 'Turismul rural romanesc — traditie si modernitate' in care vor fi dezbatute strategiile nationale si regionale pentru dezvoltarea turismului rural, legislatia in domeniu dar vor fi prezentate si exemple de bune practici din turism.

Seara se va incheia cu un concert de muzica folk in care vor evolua Ionel Eremia si Madalina Amon, Grupul 'Primavera' al Centrului de Cultura 'Augustin Bena' Alba, iar momentul cel mai asteptat va fi recitalul Trupei Talisman, invitat special fiind naistul Nicolae Voiculet, Ambasador al Turismului Rural Romanesc. Petrecerea va dura pana tarziu in noapte cu foc de tabara si focuri de artificii.

Ziua de duminica este dedicata gastronomiei, mestesugurilor traditionale si folclorului, iar organizatorii au pregatit demonstratii gastronomice, demonstratii de maiestrie mestesugareasca realizate de mesteri populari, o parada a portului popular autentic si un spectacol de folclor. Ineditul zilei va fi dat de concursul 'Vanatoare fara arme', organizat in premiera, in cadrul caruia vanatorii inscrisi vor trebui sa isi demonstreze iscusinta fara sa foloseasca armele obisnuite vanatorii.

Reprezentantii agentiilor de turism vor fi provocati si duminica la un nou info-trip de aceasta data in zona Muntilor Apuseni, totul concentrandu-se de aceasta data pe vizitarea unor obiective turistice spectaculoase precum Cascada Pisoaia, Dealul cu Melci, ambele rezervatii protejate, sau Muzeul Memorial 'Avram Iancu'.

Targul se va incheia, duminica seara, cu un spectacol folcloric extraordinar in care vor evolua ansamblurile folclorice: 'Dor Teiusan' din Teius, 'Floare de Colt' din Galda de Jos, 'Vintana' din Vintu de Jos, alaturi de care vor evolua si interpretii Floarea Livia Alexandra si Alexandra Vadan. Spectacolul va continua apoi cu Ansamblul Folcloric 'Augustin Bena' al Judetului Alba, alaturi de interpretii Catalin Hasa, Roxana Reche, Nicolae Tuhut, Dorina Narita, Maria Filimon, Nicolae Pluta, Cornel Borza, Ioana Breda Morar, Leontina Farcas si Marinela Baba. Conducerea muzicala va fi asigurata de dirijorul Alexandru Pal.

Targul National de Turism Rural de la Albac este unicul targ de turism rural din Transilvania fiind cel mai longeviv si important din Romania. Evenimentul, ajuns la cea de-a XIII-a editie, este organizat de Consiliul Judetean Alba, Centrul de Cultura 'Augustin Bena' Alba si Primaria Albac, iar partenerul oficial al targului este Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural Filiala Alba. Targul National de Turism Rural de la Albac este o marca inregistrata a Consiliului Judetean Alba.

Mai multe detalii puteti afla si de pe pagina de Facebook:
Indicatii GPS — 46°26'44.76'N, 22°57'47.12'E

Centrul de Cultura 'Augustin Bena' Alba

Noutati

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

29-08-2024 Turism rural

Turismul rural – O nouă șansă pentru revitalizarea economiei României [Analiză EconomieRurala.ro]

În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Descoperă oportunități noi pentru mediul rural: Alătură-te comunității Daedalus Online!

În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

01-08-2024 Produse traditionale

Măslinescu - unica cramă de uleiuri de măsline premiate din România, în premieră la Auchan

Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

01-08-2024 Dezvoltare rurala

Transformă-ți bucătăria: Idei de design, echipamente esențiale și sfaturi de întreținere

Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

25-07-2024 Produse traditionale

Destinații turcești ideale pentru nomazii digitali pasionați de gastronomia stradală

Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Profi: reînviem tradiția

26-06-2024 Produse traditionale

Profi: reînviem tradiția

Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>