Castelul Macea si Parcul Dendrologic;
Strandurile termale din campia Aradului;
Strandul NEPTUN din Arad;
Cetatea Aradului.
Castelul Macea si Parcul Dendrologic
Castelul a fost construit in doua etape principale in comuna Macea situata la doar cativa kilometri de orasul Curtici. In prezent castelul are forma literei “L”. Prima parte a constructiei, pana la turnul cel mare, decorata pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, sculptata in piatra, provine dinainte de 1862, fiind precedata de o cladire datand din secolul al XVIII-lea. Aripa dreapta, dincolo de turn, s-a ridicat intre 1862 si 1886 cand i s-au adaugat si cladirile anexe cu care ocazie complexul a primit amprenta secessionului. Incepand cu 1956-1957, castelul, de proportii impunatoare, a fost restaurat.
Un frumos parc inconjoara castelul pe o suprafata de 17 ha. Creat cu aproximativ 100 de ani in urma, el reprezinta un adevarat parc dendrologic, prin raritatea speciilor de arbori si arbusti existenti aici. Dintre acestia amintim doua exemplare din Ginka biloba, numit si "arborele pagodelor", originar din China de Est, opt exemplare diferite din Taxus baccata (Tisa), patru exemplare din Juglans nigra (nucul negru) originar din America de Nord, cincisprezece exemplare din Corila colurna (alunul turcesc), originar din Asia de Vest, etc. Parcul prezinta importanta si prin gigantismul unor specii de quercinee, platan, tei, s.a., fiind totodată si un excelent loc de recreere.
Intr-un colt al parcului se gaseste si monumentul si mormantul comun al generalilor I. Damjanics si E. Lahner din armata revolutionara maghiara, executati la Arad la 6 octombrie 1849 din ordinul habsburgilor. In parc a fost amenajata o frumoasa alee impodobita cu statuile unor importanti scriitori romani
Strandurile termale din campia Aradului
Strandul din Dorobanti este cunoscut atat pe plan local, cat si pe plan national si international. Aici vin sa se recreeze aradenii, dar si straini, cu precadere din Germania.
Vara, sunt cel putin 1.500 - 2.000 de vizitatori, zilnic.
Strandul Sofronea
Aflat la doar 7 km de Arad, strandul de la Sofronea este preferat de cetateni pentru calitatile terapeutice pe care o are apa termala si a zonei de agrement.
Sute de aradeni, dar si turisti din afara judetului Arad, vin zilnic, la strandul de la Sofronea, unde isi petrec timpul liber impreuna cu familia si prietenii.
Apa termala este extrasa de la 903 metri adancime si are calitati terapeutice pentru reumatismul degenerativ si articular, depresii si astm bronsic.
De asemenea, in Castelul de la Sofronea sau Castelul Purgly de care apartine strandul se desfasoara intruniri, simpozioane si nunti.
Strandul Curtici
In timpul sezonului estival, in Curtici functioneaza un strand termal compus dintrei bazine (pentru copii, de tratament si olimpic). Strandul Termal din Curtici este bine cunoscut in tot judetul si nu numai. In perioada estivala, oaza de verdeata devine locul preferat al tineretului.
Strandul NEPTUN din Arad
Strandul Neptun este situat in spatiul incadrat de bucla Muresului, pe aproape 40 de hectare de verdeata. Strandul este cotat ca fiind al doilea strand ca marime din Europa situat langa o apa curgatoare. La inceput a fost doar scaldatul in Mures, apoi au aparut mai multe stranduri plutitoare pentru ca la sfarsitul anilor 60 sa inceapa constructiile pe locul de acum. Aflat in imediata apropiere a centrului orasului si astfel usor accesibil din toate cartierele Aradului, strandul este in prezent oaza de relaxare si recreere a aradeanului. El este accesibil aradenilor prin trei puncte de intrare, dintre care unul fiind deschis si autovehiculelor, anual fiind vizitat de peste 3.000.000 de persoane. Toate aleile sunt pavate frumos, spatiul verde este amenajat si intretinut, aici gasindu-se peste 30 de specii de arbori. In cadrul sau s-a dezvoltat in ultimii ani un complex de agrement care include bazine de inot, terenuri de sport, locuri pentru joaca, terase, discoteci, peste 300 de casute de lemn tip camping. Ziua, posibilitatile de recreere sunt date de spatiile special amenajate pentru plaja, dar si pentru petrecerea timpului intr-un mod placut in localurile deschise permanent in acest scop, iar noaptea strandul se transforma intr-un loc deosebit de atractiv datorita numeroaselor puncte de atractie si agrement amenajate special: restaurante, baruri, cluburi, terase si discoteci.
Strandul Neptun ofera o gama atat de variata de distractii incat orice gen de preferinte este pe deplin satisfacuta. In incinta strandului care mai degraba seamana cu o statiune turistica puteti gasi: cinci bazine (suprafaţă totala, 8.700 mp), din care unul pentru inotatori, unul pentru adulti si trei bazine pentru copii; un tobogan acvatic; un foraj care asigura cu apa termala bazinul de copii; doua solare pentru nudisti.
Aici au loc in timpul verii diferite festivaluri si concerte in aer liber. Prin toate acestea, strandul este unul dintre locurile de agrement extraordinare din tara. De-a lungul celuilalt mal al Muresului, denumit si Faleza Muresului, sunt amenajate o salba de parcuri cu baze sportive, locuri de joaca si terase.
Cetatea Aradului
Cetatea Aradului construita pe malul stang la Muresului, a marcat adanc istoria orasului Arad. Cladirea a fost ridicata la cererea imparatesei Maria Tereza.
Construita in forma de stea cu sase colturi, cladirea era prevazuta cu trei randuri de cazemate subterane si mai multe randuri de santuri. In incinta complexului se gasea o capela care fusese construita o data cu cetatea. Poarta principala si cladirile din interior au fost construite in stil baroc. O echipă de ingineri militari condusi de Ferdinand Philipp Harsch au proiectat cetatea in stil Vauban-Tenaille. Lucrarea a durat 20 de ani (1763-1783) si a fost facuta de mii de iobagi. In centrul cetatii exista o biserica catolica si in cladirile din jurul ei au fost gazduiti calugarii franciscani.
Pana in 1918 cetatea a fost de asemenea, una din cele mai mari inchisori militare ale imperiului. In timpul revolutiei 1948-1949, cetatea a jucat un rol crucial. Sub asediul armatei republicane maghiare, garnizoana a bombardat orasul in fiecare zi timp de noua luni. In vara anului 1849 armata revolutionară maghiara a reusit sa ocupe garnizoana timp de 46 de zile, dupa care a fost incercuita de armatele rusesti si austriece si obligata sa se predea. Trupele habsburgice au folosit-o inca odata ca inchisoare unde au fost incarcerati 500 de ofiteri ai armatei revolutionare, majoritatea fiind condamnati la moarte. In noiembrie 1918 cetatea a fost ocupata de trupe franceze si sarbe iar in iulie 1919 armata romana a preluat cetatea.
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>