Cooperativele se consolideaza - Ziua Cooperativelor Editia a VII-a 2021

Cooperativele se consolideaza - Ziua Cooperativelor Editia A VII A 2021Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal - UNCSV si Uniunea Nationala de Ramura a Cooperativelor din sectorul Taurin – BOVICOOP au organizat Ziua Cooperativelor, Editia a VII-a, 2021, pe 16-18 decembrie 2021. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de la 40 de cooperative functionale din sectorul vegetal si 9 din sectorul taurin.


In cadrul evenimentului a fost prezentat succint stadiul activitatii desfasurate de fiecare cooperativa in parte, provocarile intampinate, 4 modele de succes din ambele sectoare, recomandari pentru inregistrarea contabila corecta in evidenta cooperativelor agricole, erori identificate in actele constitutive ale cooperativelor agricole din Romania, precizari privind aplicarea facilitatilor fiscale, activitatea UNCSV-COGECA si bune practici in cooperativele agricole europene, proiect in comun Erasmus, CooPerformance - UNCSV, Laboratorul de solidaritate.

Presedintele COGECA Ramon ARMENGOL a transmis catre cooperativele din Romania un mesaj video, pe care il puteti urmari aici:

 

Cei prezenti au participat si la o sesiune de prezentare, exemplificare si multiplicare in cadrul careia au avut ocazia sa se familiarizeze cu bunele practici cooperatiste, cu situatia generala si politicile nationale ale sectorului cooperatist din Spania si Germania, dezvoltate in cadrul proiectului Erasmus CooPerformance de Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, in colaborare cu Asociatia Laboratorul de Solidaritate, Universitatea Almeria Spania si catedra Raiffeisen de la Universitatea Humboldt din Germania.

De asemenea s-au dezbatut si bunele practici cooperatiste identificate in Romania, starea generala a sectorului cooperatist si indrumarile de politici pentru acesta, realizate de expertul de la Universitatea Humboldt, profesorul Markus Hanisch.

Impreuna cu reprezentantii RWA Romania, Bogdan Radu – Director General, Andreea Hanta - CFO si George Parvu – Director Marketing, au fost dezbatute concluziile schimbului de experienta la care au participat membrii U.N.C.S.V., organizat in Austria la RWA AGRO, cat si aspecte importante ale modelului cooperatist austriac.

Un prim proiect rezultat din acest schimb de experienta se concretizeaza in programul comun de testare, in diverse conditii de ferma, a geneticii de seminte de porumb marca G-Seed detinuta de RWA, cu scopul de a imbunatati oferta pentru membrii si de a crea un portofoliu propriu in viitor.

In legatura cu asigurarea finantarii cooperativelor, au fost expuse noutati si exemple de colaborare ale diverselor activitati si investitii realizate de cooperative in parteneriat cu Banca Transilvania.

Cooperativele se consolideaza - foto 2


Florentin Bercu, Directorul executiv al U.N.C.S.V., a prezentat Analiza economico-financiara a cooperativelor agricole din Romania pentru intervalul 2015 -2021, cat si un set de realizari si obiective propuse de U.N.C.S.V pentru anul 2027.

Presedintele UNCSV Mircea BALUTA si Presedintele BOVICOOP Daniel FREI au pledat pentru necesitatea consolidarii cooperativelor agricole, planuri de viitor, solutii si instrumente de managementul riscului, activitati si obiective comune pentru cele doua Uniuni.

Suntem constienti ca sunt inca foarte multe lucruri de recuperat si de imbunatatit. De aceea ne-am constituit si in U.N.C.S.V si de aceea ne-am constituit in Alianta.

Este foarte important sa preluam problemele pe care le intampinam, sa le generalizam, sa ajungem cu ele la decidentul politic si sa ii spunem: pana aici e bine, de aici incolo trebuie schimbat ceva.

Viata economica, viata sociala evolueaza si este bine sa ne adaptam, sa preintampinam si sa scurtam niste etape care ne-ar putea ajuta sa ne indeplinim mai rapid obiectivele; vorbim de obiective de consolidare, de rezilienta, de sustenabilitate asa cum le gasim in diverse acte europene sau nationale, iar aceste lucruri emana de la noi, de la dumneavoastra.

Este misiunea noastra sa preluam mesajele si sa le sustinem astfel incat sa reiasa necesitatea consolidarii cooperativelor din Romania si mediului asociativ, pe diverse domenii de activitate, fiecare domeniu avand specificitatea sa.” – Mircea Baluta, Presedintele U.N.C.S.V.

Domnul Secretar de Stat Marius MICU si domnul Deputat Aurel BALASOIU au asigurat participantii ca pentru MADR si Comisia de Agricultura eficientizarea activitatii cooperativelor agricole reprezinta o prioritate.

De asemenea domnul Presedinte APPR Nicolae SITARU si domnul Presedinte LAPAR Nicolae VASILE, prezenti la eveniment, au transmis un mesaj de incurajare pentru cooperative.

O parte foarte animata a evenimentului a fost momentul dedicat prezentarii domului Florin CONSTANTIN - AGXECUTIVE, in care s-au dezbatut concluziile sondajelor recente pe segmentul Agribusness si a fost realizata o analiza pe segmentul de trading.

Un element important in cadrul discutiilor, a fost legat de imbunatatirile care trebuie aduse la Legea Cooperatiei Agricole pentru a urgenta cresterea numarului de membri, insanatosirea si eficientizarea activitatii sectorului cooperatist modern din Romania.

Pe toata durata evenimentului au avut loc schimburi de opinii pertinente intre reprezentantii cooperativelor agricole si invitati referitor la etapele necesare pentru capitalizarea, consolidarea cooperativelor agricole, cat si pentru a adauga valoare productiei primare a membrilor, a ajuta cooperatorii sa se capitalizeze si sa se mentina in competitia de pe piata unica.

Odata cu aprobarea dosarelor noilor cooperative care au dorit sa adere, U.N.C.S.V. a ajuns la 40 de cooperative agricole functionale din sectorul vegetal.

Misiunea de baza a U.N.C.S.V. este sa asigure reprezentativitate pentru cooperativele agricole la nivel national si european, sa urmareasca incurajarea fenomenului dezvoltarii si eficientizarii activitatii fermierilor prin cooperative agricole consolidate, sustenabile si durabile, care sa aiba capacitatea de a intari puterea de negociere a fermierilor in lantul agroalimentar.

Cooperativele se consolideaza - foto 3

U.N.C.S.V.
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal

  

Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>