Prin procesele si produsele sale inovatoare, industria chimica aduce o contributie importanta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, iar echipa de cercetatori de la BASF sustine acest efort prin intreaga sa activitate.
Exemple actuale de inovatie din reteaua de cercetare BASF pentru mobilitate si agricultura, cum ar fi lichidele de racire inovatoare pentru masini electrice sau noile tehnologii de aplicare de inalta precizie in agricultura, au fost prezentate in cadrul conferintei pe tema Cercetarii, de catre dr. Melanie Maas-Brunner, membru al Consiliului Executiv de Directori si Chief Technology Officer in cadrul BASF SE, impreuna cu cercetatorii BASF.
„Migrarea catre sustenabilitate incepe cu cercetarea”, a spus Maas-Brunner, BASF ocupand un loc de frunte in aceasta privinta si avand o configuratie unica de cercetare si dezvoltare, cu aproximativ 10.000 de angajati, la nivel global. „Pentru a depasi provocarile acestei transformari intr-un ritm rapid si pentru a avea succes pe termen lung, trebuie sa consolidam, in continuare, apropierea fata de clienti si sa profitam de avantajul pe care ni-l ofera cunostintele si expertiza de pe platforma chimica integrata Verbund”, a adaugat Maas-Brunner. Din acest motiv, in anul urmator, compania isi va reorganiza activitatile de cercetare la nivel mondial. Astfel, unitatile de cercetare legate de afaceri, care au facut parte, pana in prezent, din cele trei divizii de cercetare, vor fi integrate in diviziile operationale si vor deveni mai orientate catre nevoile clientilor. In viitor, BASF va grupa activitatile de cercetare relevante pentru mai multe divizii, intr-o divizie centrala de cercetare, cu prezenta globala.
BASF si-a propus obiective ambitioase de sustenabilitate, precum accelerarea proceselor cu emisii zero de CO2, dezvoltarea economiei circulare sau digitalizarea. In total, BASF a investit aproximativ 2 miliarde de euro in cercetare si dezvoltare in 2020.
Sectorul transporturilor este responsabil pentru o parte substantiala din emisiile globale de dioxid de carbon, iar trecerea catre mobilitatea electrica poate reduce aceste emisii. Pentru realizarea acestui obiectiv sunt necesare inovatii precum reducerea timpului de incarcare a bateriilor, cresterea sigurantei si transformarea proceselor de productie a vehiculelor electrice in unele mai sustenabile si mai eficiente.
Chimia va juca un rol cheie: continutul chimic al unui vehicul electric (EV) este considerabil mai mare decat cel al unui vehicul cu motor cu ardere interna. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe dintre celelalte componente ale vehiculelor electrice se schimba, ca urmare a sistemului de propulsie modificat. Echipele de cercetare si dezvoltare BASF lucreaza continuu la produse de ultima generatie pentru vehicule electrice, precum: materiale pentru baterii, materiale plastice de inalta performanta, lichide de racire modificate si produse inedite de acoperire.
Materialele plastice, de exemplu, au o contributie importanta la siguranta vehiculelor electrice. Acestea sunt utilizate pentru a obtine o protectie stabila la impact, o distributie sigura a energiei electrice, ca adezivi conductivi termic, si pentru a codifica pe culori componentele si conectorii de inalta tensiune.
Noul lichid de racire din gama de produse Glysantin® este un alt produs BASF care aduce imbunatatiri suplimentare sigurantei vehiculelor electrice. Are o conductivitate electrica foarte scazuta datorita formulei sale inovatoare. Astfel, in cazul in care bateria este deteriorata, spre exemplu, intr-un accident, noul produs BASF nu reactioneaza cu componentele de inalta tensiune ale bateriei. In acelasi timp, Glysantin® ElectrifiedTM ofera protectie fiabila impotriva coroziunii din interiorul sistemului de racire al vehiculelor electrice.
Cu ajutorul metodelor digitale, cercetatorii BASF au dezvoltat, de asemenea, o noua versiune a electrocoat-ului catodic (e-coat), CathoGuard®, special conceput pentru a indeplini cerintele de electromobilitate. Acesta permite aplicarea la temperaturi mai scazute, reducand, astfel, emisiile de CO2, si pastrand, in acelasi timp, proprietatile produsului. In plus, tehnologia indeplineste standardele de durabilitate stabilite, deoarece nu contine staniu si poluanti atmosferici periculosi, ci doar un nivel scazut de compusi organici volatili.
Echipa de cercetare BASF lucreaza si la solutii pentru o agricultura durabila. Fermierii se confrunta cu provocari majore: hranirea unei populatii mondiale in crestere, ce va ajunge la 10 miliarde pana in 2050, conditii meteorologice mereu in schimbare, din cauza modificarilor climatice, controlul sigur si eficient al daunatorilor si buruienilor, in contextul unei rezistente in crestere, dar si nivelul limitat al resurselor naturale si al terenurilor arabile. Prin urmare, domeniul are nevoie de inovatii cat mai curand posibil, precum noi seminte si trasaturi genetice sau produse de protectie a plantelor inedite si aplicatii digitale.
Graul este una dintre cele mai importante cereale din lume, cu un volum de peste 770 de milioane de tone metrice pe an. Productia de grau trebuie sa creasca semnificativ in urmatorii ani. Acest obiectiv va fi mai greu de atins din cauza numarului limitat de terenuri arabile si a recoltelor insuficiente, cauzate de schimbarile climatice. In cadrul programelor sale de cercetare, BASF dezvolta un hibrid de grau care sa asigure productii mai mari, calitate sporita, precum si o mai mare rezistenta la boli si insecte. Utilizand diverse trasaturi genetice din regiunile cheie in care se cultiva graul, cercetatorii BASF selecteaza cele mai bune trasaturi ale plantelor din linii parentale distincte genetic, asigurand astfel o recolta stabila si o rezistenta mai puternica la schimbarile climatice.
Pentru a optimiza productia culturilor, compania a dezvoltat o platforma inteligenta de modelare a plantelor, care ofera recomandari agronomice precise, bazate pe analiza continua a datelor. Aceasta monitorizeaza parametrii economici si biologici, ajutandu-i pe fermieri sa obtina o cultura bogata si sigura pentru mediul inconjurator. Datele platformei sunt utilizate in cadrul aplicatiilor xarvio® Digital Farming Solutions. De exemplu, in solutia Smart Spraying, dezvoltata in parteneriat cu Bosch, datele sunt asociate cu senzorii camerelor de inalta tehnologie si integrate in software, pentru a aplica erbicid pe buruieni numai acolo unde este necesar. Testele pe teren arata ca aceasta combinatie de tehnologie poate reduce cu pana la 70% volumul de erbicid utilizat. Aceasta este o contributie importanta la protectia mediului, oferind, in acelasi timp, beneficii financiare fermierilor.
Schimbarile aduse etapelor cercetarii, precum trecerea de la cercetarea secventiala la cea paralela, reprezinta, de asemenea, o abordare inclinata spre inovatii si produse durabile. BASF a dezvoltat cu succes in acest mod noile fungicide pe baza de Revysol®. Aceasta substanta activa din grupa chimica a triazolilor demonstreaza performante biologice puternice impotriva unui numar important de boli fungice relevante. In acelasi timp, indeplineste toate cerintele pentru o aplicare sigura si compatibila cu mediul.
23-05-2025 Tractoare
Începând de vineri, 23 mai 2025, comunitatea agricolă din România va avea ocazia să vadă în premieră absolută noul tractor ZETOR – Seria 6. Lansarea va avea loc în cadrul expoziției agricole AgriPlanta – RomAgroTec, care se desfășoară până duminică, 25 mai. Seria 6 va fi prezentată la standul distribuitorului ZETOR din România, ZETOR TRACTOR SRL, aflat la standul E140. Invităm cu căldură toți vizitatorii și persoanele interesate să ne viziteze. Mai multe>>
23-05-2025 Intalniri si conferinte
• Acest congres este evenimentul emblematic pentru industria sorgului, o cereală cu multe avantaje care devine din ce în ce mai importantă în peisajul agro-industrial european. • Inovații, piețe și povești de succes: aceasta este oportunitatea de a descoperi cele 1001 motive pentru a investi în sorg. Mai multe>>
22-05-2025 Energie regenerabila
Un nou reper în modernizarea avansata a biogazului, orientat spre piață: Grupul UGS, un furnizor global de top în tehnologii de separare și modernizare a gazelor regenerabile, care include și compania Unconventional Gas Solutions LLC din Houston și H-Iron GmbH din Dortmund, a fondat UGS Europe GmbH, cu sediul în Ratingen, Germania, în ianuarie 2025. Mai multe>>
22-05-2025 APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>
21-05-2025 Targuri si expozitii
Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>
21-05-2025 Stiri agricole
● FieldBee aduce inovația pe teren ● Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ● Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>
20-05-2025 Stiri agricole
Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
13-05-2025 Produse traditionale
Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
08-05-2025 Protectia mediului
În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>