Forumul Traditiilor Creative aduce laolalta arta, pasiunea si mestesugurile alaturi de antreprenori, institutii si specialisti

Forumul Traditiilor Creative - Editia ITarg experimental, ateliere de indemanare, dezbateri si prezentari de proiecte inedite. Prima editie a Forumului Traditiilor Creative, se desfasoara in perioada 6-10 septembrie, la Muzeul National al Taranului Roman si este un eveniment care isi propune sa aduca in acelasi loc mestesugari, mesteri populari, mici intreprinzatori si entitati care au o abordare creativa a mostenirilor culturale si care, impreuna, pot valorifica si revitaliza meseriile traditionale romanesti.


Un targ experimental, mai multe ateliere de indemanare, tururi prin Arhiva de Imagine, dezbateri cu reprezentanti de vaza si prezentari de proiecte inedite sunt gazduite, in aceasta toamna, de Muzeul Taranului Roman in cadrul primei editii a Forumului Traditiilor Creative (6-10 septembrie 2017), un eveniment care promoveaza ideea inovatoare a modernitatii traditiilor, percepute deopotriva ca sursa de inspiratie ce vine dinspre trecut si ca resursa culturala orientata spre viitor.

Forumul Traditiilor Creative reprezinta o oportunitate de prezentare si de promovare a actorilor culturali si socio-economici care, in activitatile pe care le desfasoara, abordeaza creativ mostenirile culturale traditionale: organizatii culturale in care designeri sau arhitecti lucreaza impreuna cu mesteri populari; institutii si organizatii active in industriile verzi, ori in promovarea peisajelor culturale si a produselor locale; organizatii specializate in educatia pentru patrimoniu.

 

PROGRAM Forumul Traditiilor Creative - Editia I, 6-10 septembrie 2017

Intrare libera

SECTIUNEA TARGExpunere si vanzare a produselor si proiectelor participante 

6-10 septembrie 2017 - intre orele 10:00 – 18:00

 

SECTIUNEA FORUMPrezentari, mese rotunde, dezbateri, ateliere pentru copii si adulti, tururi ghidate

Masa rotunda: Ce sunt traditiile creative? - 6 sept. 2017, intre orele 18:00 – 20:00

    • Perceputa, din perspectiva constructivista, ca un proces dinamic, traditia este rezultatul reproducerii selective a trecutului in functie de criterii si judecati de valoare prezente; ea imbina continuitatea si schimbarea. Considerate din acest punct de vedere, traditiile se instituie dinspre prezent spre trecut, si nu invers, asa cum suntem obisnuiti sa credem. Daca patrimonializarea traditiilor astfel instituite pune accentul pe conservarea si expunerea diferitelor tipuri de patrimoniu, „traditiile creative” sunt un demers complementar, care se concentreaza pe dezvoltarea si valorificarea acestora ca surse de inspiratie si resurse pentru viitor.
    • Evenimentul propus ca masa rotunda va constitui un prilej pentru dezbaterea, in aceasta optica, a traditiilor creative. Vor intra in dialog cercetatori din domeniul stiintelor sociale, reprezentanti ai institutiilor sau organizatiilor active in domeniul prezervarii patrimoniului si al industriilor creative.

Conferinta antreprenori / manageri / finantatori din domeniul traditiilor creative - 7 septembrie, intre orele 18:00 si 20:00

    • Ideile pot sa schimbe atitudini. De aceea, in cadrul evenimentului am invitat cativa actori activi in domeniul pe care il circumscriem traditiilor creative: antreprenori, manageri, finantatori care sa ne prezinte, in 10 minute, activitatile lor: idei pe care le-au pus in practica, entuziasmul pe care l-au canalizat in directia obtinerii de rezultate, obstacolele pe care le-au intampinat si cum le-au depasit. Experientele lor pot sa inspire alti actori din sectorul cultural si sa determine aparitia de noi proiecte si initiatiative.

Contributia Romaniei la patrimoniul european, contributia Europei la mostenirea romaneasca - 8 septembrie, intre orele 15:30 si 17:30

    • Politica regionala vizeaza dezvoltarea regiunilor de pe teritoriul Uniunii Europene si are capacitatea de a contribui, prin investitii strategice, la intarirea identitatilor regionale, implicit a celor locale. Fondurile structurale pot sprijini puternic valorificarea patrimoniului romanesc la nivel european. Aceste finantari, bine intelese si eficient administrate, au darul de a stimula trecerea de la o atitudine contemplativa privind mostenirea culturala catre una pro-activa. Astfel, elementele de patrimoniu imaterial pot evolua intr-o resursa legitima de economie moderna, cu capacitate de crestere si de creare a noi ocupatii si locuri de munca. 
    • Forumul Traditiilor Creative, una dintre primele actiuni care prefateaza Anul european al patrimoniului cultural (2018), isi propune sa promoveze bogata mostenire culturala a Romaniei la nivel national si european oferind exemple de buna practica celor care doresc sa puna in valoare potentialul identitar romanesc, ca premisa pentru activitati ce pot genera dezvoltare durabila.

Oportunitati de finantare si piete de desfacere - 8 septembrie, intre orele 18:00 si 20:00

    • Pentru ca traditiile creative sa se dezvolte si sa fie recunoscute pe piata de creativitate, este nevoie de acces la oportunitati de finantare si de piete de desfacere care sa distribuie produsele si proiectele specifice. Construirea domeniului emergent al traditiilor creative transforma finantarea si pietele de desfacere in reale provocari. In cadrul panelului, acestea vor fi abordate de reprezentanti ai:
        • concursului Re-Design Crafts, dedicat identificarii de noi proiecte ce isi propun revitalizarea mestesugurilor traditionale prin design contemporan;
        • Administratiei Fondului Cultural National (AFCN), care vor prezenta linia de finantare dedicata patrimoniului cultural;
        • Carrefour Romania, care ne vor oferi detalii tehnice cu privire la modalitatea de accesare si distribuire prin intermediul magazinelor din reteaua Carrefour, destinate producatorilor locali.

Perspective / follow-up Forumul Traditiilor Creative: 2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural si 2019 (ianuarie – iunie) – Presedintia Romaniei a Consiliului Uniunii Europene - 10 septembrie, intre orele 11:30 si 13:30

    • Panelul de inchidere a Forumului va realiza o sinteza a ideilor si a posibilelor linii de dezvoltare a traditiilor creative in Romania si va prezenta perspectivele si realizarile europene in domeniu prin invitarea unor experti ai Comisiei Europene. Miza panelului este astfel aceea de a inscrie initiativele romanesti din domeniul traditiilor creative intr-o perspectiva europeana, astfel incat acestea sa poata constitui un aport romanesc valoros si inedit la Anul European al Patrimoniului Cultural, an in care Romania va avea Presedintia Consiliului European.


Astfel de initiative exista de mult in alte tari europene. In mod aparent paradoxal, ele sunt mai frecvente exact acolo unde despartirea de obiceiuri a avut loc mai demult si este mai profunda, nevoia de recuperare fiind astfel si ea mai acuta. In multe privinte, proiectul «traditiilor creative» se aseamana asadar cu initiative, programe si institutii care functioneaza deja aproximativ in acest fel in Europa. La noi este vorba mai ales de o formalizare si federare a unor astfel de initiative, inca sporadice, individuale sau de grup si raspandite in diferite colturi ale tarii", explica prof. Vintila Mihailescu, antropolog si expert in cadrul proiectului.

Pe langa componenta foarte importanta de promovare, evenimentul isi propune sa ofere in egala masura un context pentru dialog si reflexivitate. Ca urmare, in cadrul Forumului Traditiilor Creative sunt organizate dezbateri, mese rotunde si prezentari in care specialisti din domeniul patrimoniului si practicieni din industriile creative se intalnesc cu cercetatori din aria stiintelor sociale, care isi indreapta atentia asupra formelor de manifestare a traditiilor in contemporaneitate.

Editia din acest an a Forumului Traditiilor Creative isi propune sa aduca laolalta arta, mestesugurile si industriile creative, alaturi de antreprenori si reprezentanti ai patrimoniului cultural, dar si institutii/ specialisti care promoveaza proiecte dedicate constientizarii importantei peisajelor culturale. Ne dorim crearea unui spatiu de dezbatere si de intalnire a diversilor actori interesati de traditii creative – nu doar de conservarea si pastrarea traditiilor transmise de generatii, ci valorificarea lor intr-un mod inedit si creativ, care sa puna in perspectiva deopotriva trecutul si viitorul. Initiativa se inscrie intr-un demers de recuperare a traditiilor ce pot alimenta industriile creative pentru a deveni o resursa legitima de economie moderna, cu capacitate de crestere si creare de noi ocupatii si locuri de munca”, declara Teodor Frolu, director DC Communication, partener al proiectului.

Forumul Traditiilor Creative este un spatiu deschis, o platforma pentru intelegerea si transferul de cunostinte in domeniul traditiilor creative, care valorifica specificul local sau revitalizeaza meserii traditionale. Totodata, in cadrul Forumului dorim nu doar sa aducem laolalta initiative existente, ci si sa le inspiram pe cele viitoare, continuind sustinerea proiectelor culturale interdisciplinare care construiesc prin forme de creativitate, inovativ exploatate, un spatiu interactiv de cultura traditionala si urbana, promotor de plus valoare pe piata culturala romaneasca", spune Lila Passima, director al Muzeului National al Taranului Roman.

Forumul Traditiilor Creative este integrat intr-o miscare strategica pe termen lung - platforma Romania Traditiilor Creative, proiect initiat de Muzeul National al Taranului Roman in parteneriat cu DC Communication, Ordinul Arhitectilor din Romania, Fundatia Calea Victoriei si Masterul de Studii Vizuale si Societate al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. In acest an, proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National (AFCN) si sub inaltul patronaj al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, in pregatirea Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018.

 

Carrefour Romania participa la prima editie a Forumului Traditiilor Creative la Muzeul National al Taranului Roman

Forumul Traditiilor Creative - CarrefourIn cadrul acestui targ, Carrefour Romania va participa cu proiectul Cooperativa Agricola Carrefour Varasti, prin care isi propune sa exemplifice modul in care produsele auntentice romanesti, fie ele legume, pot ajunge mai repede si mai usor din pamant pe rafturile marilor magazine si, ulterior, in cosul clientului dornic de gusturile legumelor de odinioara.

In data de 8 septembrie, participantii la eveniment se vor putea bucura de degustari cu produse proaspete de la Cooperativa Agricola Carrefour Varasti si vor putea lua parte la o interventie a unui reprezentant Carrefour in cadrul Mesei Rotunde care va dezbate oportunitati de finantare si piete de desfacere, incepand cu ora 18:00, la Muzeul National al Taranului Roman.

'Ne bucuram sa luam parte la acest eveniment care promoveaza traditiilor ca sursa de inspiratie care vine din trecut, dar si ca resursa culturala si economica orientata spre viitor. Astfel, Forumul Traditiilor Creative este un eveniment care ne permite sa ducem mai departe traditia de zeci de ani a familiilor din zona Varasti — aceea de a cultiva, ingriji si recolta cu pricepere si daruire legume cu gust autentic romanesc, spune Andreea Mihai, Director de Marketing&Comunicare, PR&Solidaritate, Dimanica Comerciala&Pricing Carrefour Romania.

Forumul Traditiilor Creative, sustinut de Carrefour si Cooperativa Agricola Carrefour Varasti, este un spatiu deschis, o platforma pentru intelegerea si transferul de cunostinte in domeniul traditiilor creative, care valorifica specificul local sau revitalizeaza meserii traditionale.

 

Parteneri: DC Communication , Fundatia Calea Victoriei , Ordinul Arhitectilor din Romania , Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative
Finantatori: Sub inaltul patronaj al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania & Administratia Fondului Cultural National
Sustinatori: Banca Mondiala, Institutul Cultural Roman, Carrefour Romania, Clubul Taranului, The Institute

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>