Hrana, stiinta si cunoastere traditionala la Terra Madre Balkans

Terra Madre Balkans Albania 2016Cea de-a patra editie a Terra Madre Balkans are loc in perioada 2-5 iunie in Tirana, Albania. Ca parte esentiala a acestui eveniment, centrul Pietei Maica Teresa gazduieste un Targ taranesc (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia sa descopere o mare varietate de produse din comunitatile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, si de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversitatii gastronomice mondiale.


Cea de-a patra editie Terra Madre Balkans este organizata de catre VIS Albania, cu sprijinul Slow Foods si in parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii Economice, Turismului, Comertului si Antreprenoriatului, Municipalitatea Tirana si Agentia Italiana pentru Cooperare Internationala.

Terra Madre Balkans va fi deschisa printr-o ceremonie oficiala la care vor fi prezenti Edmond Panariti, Ministrul Agriculturii, Dezvoltarii Rurale si a Administratiei Apelor, Milva Ekonomi, Ministrul Dezvoltarii Economice, Turismului, Comertului si Antreprenoriatului, Mirela Kumbaro, Ministrul Culturii, din Albania, Erion Veliaj, primarul Tiranei, Alberto Cutillo, Ambasadorul Italiei in Albania si Carlo Petrini, Presedintele Slow Food.

Evenimentul reuneste 350 de delegati din 12 tari (Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Republica Macedonia, Romania, Serbia, Turcia, Italia si Albania).

Ca parte esentiala a acestui eveniment, centrul Pietei Maica Teresa gazduieste un Targ taranesc (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia sa descopere o mare varietate de produse din comunitatile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, si de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversitatii gastronomice mondiale.

La targ vor fi prezenti reprezentanti ai Presidia Slow Food din peste 50 de comunitati gastronomice ale Terra Madre din diferite tari:

    • Din Romania, doua Presidii vor aduce cu ele traditiile comunitatilor locale din Transilvania prin Porcul de Bazna si Saxon Villages Preserves (Gemuri din Satele Sasesti). Din delegatia Romaniei vor face parte si producatori de Ceapa Rosie Dulce din Valea Aries si Comunitatea pentru Invatare Brusturoasa si Palanca, precum si Programul Educational Dr. Ion Ratiu din Turda.
    • Albania va fi reprezentata de catre Presidiumul Mishavin—o branza produsa de catre 16 familii in regiunea nordica Kelmend—si Presidiumul Permet Gliko, un tip de dulceata obtinuta din mai multe tipuri de fructe si legume cultivate in partea superioara a vaii raului Vjosa, din sudul Albaniei. Printre comunitatile gastronomice Terra Madre din Albania se vor numara si Elbasan, producatori de ulei de masline, viticultori Kallmet si producatori Lepushe. La eveniment vor mai lua parte si Chef-i din reteuat Alianta Chef-ilor Slow Food din Albania.
    • Din Bosnia si Hertegovina, vor participa reprezentanti ai Presidiului Pozegaca Slatko de Prune — care salvgardeaza productia de slatko traditionala, o dulceata obtinuta dintr-un soi de prune indigene Pozegaca—si doua comunitati gastronomice Terra Madres producatorii de Fasole Trebinje Poljak si de porumb Popovo Polje.
    • Din Bulgaria, vor fi reprezentate patru Presidii Branza Verde Tcherni Vit, Oaia Karakachan, Fasolea Smilyan si Meurche, un tip de mezel exceptional invelit in vezica de porc si pastrat in cenusa. Vor participa de asemenea si fermierii din asociatia Porcul Balcanilor de Est.
    • Din Croatia, ii vom avea alaturi pe Usturoiul Ljubitovica Sarac si nou-infiintatul Presidiu Varenik din peninsula Peljesac, unul dintre cele mai vechi centre viticole ale Dalmatiei.
    • Republica Macedonia va fi reprezentata de catre cinci dintre produsele lor traditionale: Branza Montana din Muntii Mavrovo Reka, miere macedoniana, Slatko din Smochine Salbatice, vinurile Stanushina si Ardeii Rosii Bukovo, al carui Presidiu a inceput sa sprijine producatorii in selectia de seminte pentru a pastra puritatea acestui soi de ardei. Din Skopje va participa Comunitatea pentru Invatare a scolii gimnaziale Lazar Taney aceasta fiind implicata inntr-un program educational despre nutritie si gust.
    • Din Serbia, vom cunoaste producatori de rachiu de prune Gledic Crvena Ranka, un tip de distilat obtinut in inima regiunii Sumadija, cunoscuta de multa vreme pentru calitatea prunelor care cresc aici. Vor fi insotiti si de doua comunitati gastronomice Terra Madre Balcani: producatorii de varza Futog si producatorii Leskovar Ajvar.
    • Turcia va fi reprezentata de catre Presidiul Bogatepe Gravyer, una dintre varietatile de branza Kars gravyer produsa in continuare pe pasunile montane si obtinute exclusive din lapte crud. Vor mai participa si producatori ai Pietei Taranesti Foca, Gradinile Istorice Yedikule ale Istanbulului, precum si activisti ai campaniei Slow Olive.


Programul pentru Terra Madre Balkans include si degustari, concerte, ateliere de lucru si conferinte.

Dintre subiectele ce vor fi abordate, amintim:

    • 'Lupta impotriva Foametei pe Glob' — Thomas Pogge, professor la Universitatea Yale, expert de talie mondiala in foametea la nivel global si drepturile omului, care va prezenta idei despre reducerea gradului de saracie si rolul alimentatiei.
    • 'Accesarea de piete, accesarea de oportunitatí' — exploreaza oportunitatile si constrangerile intampinate de catre micii fermieri din Balcani in accesarea pietelor, atat din tarile member cat si din tarile aflate in curs de aderare si in procesul de armonizare cu acquis communautaire.
    • 'Fermierii sunt pe primul loc!', Conferinta stiintifica Internationala—cu scopul de a construi o vasta retea de oameni de stiinta, academicieni si institute de cercetare pentru biodiversitatea alimentara si conservarea resurselor genetice vegetale, si pentru barierele non—financiare care impiedica micii producatori artizanali de alimente sa acceseze noi piete.
    • 'Turism rural sustenabil, agroturism si abordarea multi-functionala a agriculturii' — va evidentia unele dintre cele mai bune cazuri de pana acum, dar si pentru identificarea de noi metode de a da un imbold turismului rural in vederea dezvoltarii locale si pentru a explora contributia productiei de alimente traditionale la sustenabilitatea sociala, economica si de mediu in ceea ce se numeste azi agricultura multi-functionala.


Pentru programul complet al conferintei si al evenimentului, Click aici.

Evenimentul este organizat in cadrul proiectului ESSEDRA, proiect cofinantat de catre Uniunea Europeana cu scopul de a sprijini procesul de Integrare Europeana a tarilor din Balcani si Europa prin consolidarea societatii civile si a capacitatii acesteia de a influenta politicile si de a promova modele sustenabile de dezvoltare rurala.

Dupa trei editii din Sofia (2010, 2012) si Dubrovnik (2014), reteaua Terra Madre Balkans a ales Tirana pentru aceasta editie. Terra Madre Balkand este prima retea de acest fel ce reuneste comunitatile gastronomice din mai multe tari ale aceleiasi regiuni. Slow Food si Terra Madre au dezvoltat o retea ce are radacini bine infipte inzona cu mii de suporteri, 24 de Predisia Slow Food, 100 de comunitati gastronomice, 50 de Chef-i, 15 programe educationale pentru nutrititie si gust in scoli si peste 28—de produse din Balcani inscrise pe Arca Gusturilor Slow Food.

 

Terra Madre Balkans Albania

 

Pentru mai multe informatii sau interviuri, va rugam sa contactati:

Biroul International de Presa Slow Food International
Paola Nano, +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Coordonatorul de zona Slow Food pentru Balcani
Michele Rumiz, +39 0172 419 746, [email protected]

Coordonatorul evenimentului si liderul VIS Albania
PierPaolo Ambrosi, +355 68 205 6693
[email protected], [email protected]

Coordonatorul Media pentru Albania
Mira Tuci, +355 69 4062218
[email protected]

 

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>