Hrana, stiinta si cunoastere traditionala la Terra Madre Balkans

Terra Madre Balkans Albania 2016Cea de-a patra editie a Terra Madre Balkans are loc in perioada 2-5 iunie in Tirana, Albania. Ca parte esentiala a acestui eveniment, centrul Pietei Maica Teresa gazduieste un Targ taranesc (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia sa descopere o mare varietate de produse din comunitatile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, si de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversitatii gastronomice mondiale.


Cea de-a patra editie Terra Madre Balkans este organizata de catre VIS Albania, cu sprijinul Slow Foods si in parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii Economice, Turismului, Comertului si Antreprenoriatului, Municipalitatea Tirana si Agentia Italiana pentru Cooperare Internationala.

Terra Madre Balkans va fi deschisa printr-o ceremonie oficiala la care vor fi prezenti Edmond Panariti, Ministrul Agriculturii, Dezvoltarii Rurale si a Administratiei Apelor, Milva Ekonomi, Ministrul Dezvoltarii Economice, Turismului, Comertului si Antreprenoriatului, Mirela Kumbaro, Ministrul Culturii, din Albania, Erion Veliaj, primarul Tiranei, Alberto Cutillo, Ambasadorul Italiei in Albania si Carlo Petrini, Presedintele Slow Food.

Evenimentul reuneste 350 de delegati din 12 tari (Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Republica Macedonia, Romania, Serbia, Turcia, Italia si Albania).

Ca parte esentiala a acestui eveniment, centrul Pietei Maica Teresa gazduieste un Targ taranesc (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia sa descopere o mare varietate de produse din comunitatile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, si de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversitatii gastronomice mondiale.

La targ vor fi prezenti reprezentanti ai Presidia Slow Food din peste 50 de comunitati gastronomice ale Terra Madre din diferite tari:

    • Din Romania, doua Presidii vor aduce cu ele traditiile comunitatilor locale din Transilvania prin Porcul de Bazna si Saxon Villages Preserves (Gemuri din Satele Sasesti). Din delegatia Romaniei vor face parte si producatori de Ceapa Rosie Dulce din Valea Aries si Comunitatea pentru Invatare Brusturoasa si Palanca, precum si Programul Educational Dr. Ion Ratiu din Turda.
    • Albania va fi reprezentata de catre Presidiumul Mishavin—o branza produsa de catre 16 familii in regiunea nordica Kelmend—si Presidiumul Permet Gliko, un tip de dulceata obtinuta din mai multe tipuri de fructe si legume cultivate in partea superioara a vaii raului Vjosa, din sudul Albaniei. Printre comunitatile gastronomice Terra Madre din Albania se vor numara si Elbasan, producatori de ulei de masline, viticultori Kallmet si producatori Lepushe. La eveniment vor mai lua parte si Chef-i din reteuat Alianta Chef-ilor Slow Food din Albania.
    • Din Bosnia si Hertegovina, vor participa reprezentanti ai Presidiului Pozegaca Slatko de Prune — care salvgardeaza productia de slatko traditionala, o dulceata obtinuta dintr-un soi de prune indigene Pozegaca—si doua comunitati gastronomice Terra Madres producatorii de Fasole Trebinje Poljak si de porumb Popovo Polje.
    • Din Bulgaria, vor fi reprezentate patru Presidii Branza Verde Tcherni Vit, Oaia Karakachan, Fasolea Smilyan si Meurche, un tip de mezel exceptional invelit in vezica de porc si pastrat in cenusa. Vor participa de asemenea si fermierii din asociatia Porcul Balcanilor de Est.
    • Din Croatia, ii vom avea alaturi pe Usturoiul Ljubitovica Sarac si nou-infiintatul Presidiu Varenik din peninsula Peljesac, unul dintre cele mai vechi centre viticole ale Dalmatiei.
    • Republica Macedonia va fi reprezentata de catre cinci dintre produsele lor traditionale: Branza Montana din Muntii Mavrovo Reka, miere macedoniana, Slatko din Smochine Salbatice, vinurile Stanushina si Ardeii Rosii Bukovo, al carui Presidiu a inceput sa sprijine producatorii in selectia de seminte pentru a pastra puritatea acestui soi de ardei. Din Skopje va participa Comunitatea pentru Invatare a scolii gimnaziale Lazar Taney aceasta fiind implicata inntr-un program educational despre nutritie si gust.
    • Din Serbia, vom cunoaste producatori de rachiu de prune Gledic Crvena Ranka, un tip de distilat obtinut in inima regiunii Sumadija, cunoscuta de multa vreme pentru calitatea prunelor care cresc aici. Vor fi insotiti si de doua comunitati gastronomice Terra Madre Balcani: producatorii de varza Futog si producatorii Leskovar Ajvar.
    • Turcia va fi reprezentata de catre Presidiul Bogatepe Gravyer, una dintre varietatile de branza Kars gravyer produsa in continuare pe pasunile montane si obtinute exclusive din lapte crud. Vor mai participa si producatori ai Pietei Taranesti Foca, Gradinile Istorice Yedikule ale Istanbulului, precum si activisti ai campaniei Slow Olive.


Programul pentru Terra Madre Balkans include si degustari, concerte, ateliere de lucru si conferinte.

Dintre subiectele ce vor fi abordate, amintim:

    • 'Lupta impotriva Foametei pe Glob' — Thomas Pogge, professor la Universitatea Yale, expert de talie mondiala in foametea la nivel global si drepturile omului, care va prezenta idei despre reducerea gradului de saracie si rolul alimentatiei.
    • 'Accesarea de piete, accesarea de oportunitatí' — exploreaza oportunitatile si constrangerile intampinate de catre micii fermieri din Balcani in accesarea pietelor, atat din tarile member cat si din tarile aflate in curs de aderare si in procesul de armonizare cu acquis communautaire.
    • 'Fermierii sunt pe primul loc!', Conferinta stiintifica Internationala—cu scopul de a construi o vasta retea de oameni de stiinta, academicieni si institute de cercetare pentru biodiversitatea alimentara si conservarea resurselor genetice vegetale, si pentru barierele non—financiare care impiedica micii producatori artizanali de alimente sa acceseze noi piete.
    • 'Turism rural sustenabil, agroturism si abordarea multi-functionala a agriculturii' — va evidentia unele dintre cele mai bune cazuri de pana acum, dar si pentru identificarea de noi metode de a da un imbold turismului rural in vederea dezvoltarii locale si pentru a explora contributia productiei de alimente traditionale la sustenabilitatea sociala, economica si de mediu in ceea ce se numeste azi agricultura multi-functionala.


Pentru programul complet al conferintei si al evenimentului, Click aici.

Evenimentul este organizat in cadrul proiectului ESSEDRA, proiect cofinantat de catre Uniunea Europeana cu scopul de a sprijini procesul de Integrare Europeana a tarilor din Balcani si Europa prin consolidarea societatii civile si a capacitatii acesteia de a influenta politicile si de a promova modele sustenabile de dezvoltare rurala.

Dupa trei editii din Sofia (2010, 2012) si Dubrovnik (2014), reteaua Terra Madre Balkans a ales Tirana pentru aceasta editie. Terra Madre Balkand este prima retea de acest fel ce reuneste comunitatile gastronomice din mai multe tari ale aceleiasi regiuni. Slow Food si Terra Madre au dezvoltat o retea ce are radacini bine infipte inzona cu mii de suporteri, 24 de Predisia Slow Food, 100 de comunitati gastronomice, 50 de Chef-i, 15 programe educationale pentru nutrititie si gust in scoli si peste 28—de produse din Balcani inscrise pe Arca Gusturilor Slow Food.

 

Terra Madre Balkans Albania

 

Pentru mai multe informatii sau interviuri, va rugam sa contactati:

Biroul International de Presa Slow Food International
Paola Nano, +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Coordonatorul de zona Slow Food pentru Balcani
Michele Rumiz, +39 0172 419 746, [email protected]

Coordonatorul evenimentului si liderul VIS Albania
PierPaolo Ambrosi, +355 68 205 6693
[email protected], [email protected]

Coordonatorul Media pentru Albania
Mira Tuci, +355 69 4062218
[email protected]

 

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață.    Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>