Hrana, stiinta si cunoastere traditionala la Terra Madre Balkans

Terra Madre Balkans Albania 2016Cea de-a patra editie a Terra Madre Balkans are loc in perioada 2-5 iunie in Tirana, Albania. Ca parte esentiala a acestui eveniment, centrul Pietei Maica Teresa gazduieste un Targ taranesc (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia sa descopere o mare varietate de produse din comunitatile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, si de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversitatii gastronomice mondiale.


Cea de-a patra editie Terra Madre Balkans este organizata de catre VIS Albania, cu sprijinul Slow Foods si in parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii Economice, Turismului, Comertului si Antreprenoriatului, Municipalitatea Tirana si Agentia Italiana pentru Cooperare Internationala.

Terra Madre Balkans va fi deschisa printr-o ceremonie oficiala la care vor fi prezenti Edmond Panariti, Ministrul Agriculturii, Dezvoltarii Rurale si a Administratiei Apelor, Milva Ekonomi, Ministrul Dezvoltarii Economice, Turismului, Comertului si Antreprenoriatului, Mirela Kumbaro, Ministrul Culturii, din Albania, Erion Veliaj, primarul Tiranei, Alberto Cutillo, Ambasadorul Italiei in Albania si Carlo Petrini, Presedintele Slow Food.

Evenimentul reuneste 350 de delegati din 12 tari (Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Republica Macedonia, Romania, Serbia, Turcia, Italia si Albania).

Ca parte esentiala a acestui eveniment, centrul Pietei Maica Teresa gazduieste un Targ taranesc (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia sa descopere o mare varietate de produse din comunitatile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, si de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversitatii gastronomice mondiale.

La targ vor fi prezenti reprezentanti ai Presidia Slow Food din peste 50 de comunitati gastronomice ale Terra Madre din diferite tari:

    • Din Romania, doua Presidii vor aduce cu ele traditiile comunitatilor locale din Transilvania prin Porcul de Bazna si Saxon Villages Preserves (Gemuri din Satele Sasesti). Din delegatia Romaniei vor face parte si producatori de Ceapa Rosie Dulce din Valea Aries si Comunitatea pentru Invatare Brusturoasa si Palanca, precum si Programul Educational Dr. Ion Ratiu din Turda.
    • Albania va fi reprezentata de catre Presidiumul Mishavin—o branza produsa de catre 16 familii in regiunea nordica Kelmend—si Presidiumul Permet Gliko, un tip de dulceata obtinuta din mai multe tipuri de fructe si legume cultivate in partea superioara a vaii raului Vjosa, din sudul Albaniei. Printre comunitatile gastronomice Terra Madre din Albania se vor numara si Elbasan, producatori de ulei de masline, viticultori Kallmet si producatori Lepushe. La eveniment vor mai lua parte si Chef-i din reteuat Alianta Chef-ilor Slow Food din Albania.
    • Din Bosnia si Hertegovina, vor participa reprezentanti ai Presidiului Pozegaca Slatko de Prune — care salvgardeaza productia de slatko traditionala, o dulceata obtinuta dintr-un soi de prune indigene Pozegaca—si doua comunitati gastronomice Terra Madres producatorii de Fasole Trebinje Poljak si de porumb Popovo Polje.
    • Din Bulgaria, vor fi reprezentate patru Presidii Branza Verde Tcherni Vit, Oaia Karakachan, Fasolea Smilyan si Meurche, un tip de mezel exceptional invelit in vezica de porc si pastrat in cenusa. Vor participa de asemenea si fermierii din asociatia Porcul Balcanilor de Est.
    • Din Croatia, ii vom avea alaturi pe Usturoiul Ljubitovica Sarac si nou-infiintatul Presidiu Varenik din peninsula Peljesac, unul dintre cele mai vechi centre viticole ale Dalmatiei.
    • Republica Macedonia va fi reprezentata de catre cinci dintre produsele lor traditionale: Branza Montana din Muntii Mavrovo Reka, miere macedoniana, Slatko din Smochine Salbatice, vinurile Stanushina si Ardeii Rosii Bukovo, al carui Presidiu a inceput sa sprijine producatorii in selectia de seminte pentru a pastra puritatea acestui soi de ardei. Din Skopje va participa Comunitatea pentru Invatare a scolii gimnaziale Lazar Taney aceasta fiind implicata inntr-un program educational despre nutritie si gust.
    • Din Serbia, vom cunoaste producatori de rachiu de prune Gledic Crvena Ranka, un tip de distilat obtinut in inima regiunii Sumadija, cunoscuta de multa vreme pentru calitatea prunelor care cresc aici. Vor fi insotiti si de doua comunitati gastronomice Terra Madre Balcani: producatorii de varza Futog si producatorii Leskovar Ajvar.
    • Turcia va fi reprezentata de catre Presidiul Bogatepe Gravyer, una dintre varietatile de branza Kars gravyer produsa in continuare pe pasunile montane si obtinute exclusive din lapte crud. Vor mai participa si producatori ai Pietei Taranesti Foca, Gradinile Istorice Yedikule ale Istanbulului, precum si activisti ai campaniei Slow Olive.


Programul pentru Terra Madre Balkans include si degustari, concerte, ateliere de lucru si conferinte.

Dintre subiectele ce vor fi abordate, amintim:

    • 'Lupta impotriva Foametei pe Glob' — Thomas Pogge, professor la Universitatea Yale, expert de talie mondiala in foametea la nivel global si drepturile omului, care va prezenta idei despre reducerea gradului de saracie si rolul alimentatiei.
    • 'Accesarea de piete, accesarea de oportunitatí' — exploreaza oportunitatile si constrangerile intampinate de catre micii fermieri din Balcani in accesarea pietelor, atat din tarile member cat si din tarile aflate in curs de aderare si in procesul de armonizare cu acquis communautaire.
    • 'Fermierii sunt pe primul loc!', Conferinta stiintifica Internationala—cu scopul de a construi o vasta retea de oameni de stiinta, academicieni si institute de cercetare pentru biodiversitatea alimentara si conservarea resurselor genetice vegetale, si pentru barierele non—financiare care impiedica micii producatori artizanali de alimente sa acceseze noi piete.
    • 'Turism rural sustenabil, agroturism si abordarea multi-functionala a agriculturii' — va evidentia unele dintre cele mai bune cazuri de pana acum, dar si pentru identificarea de noi metode de a da un imbold turismului rural in vederea dezvoltarii locale si pentru a explora contributia productiei de alimente traditionale la sustenabilitatea sociala, economica si de mediu in ceea ce se numeste azi agricultura multi-functionala.


Pentru programul complet al conferintei si al evenimentului, Click aici.

Evenimentul este organizat in cadrul proiectului ESSEDRA, proiect cofinantat de catre Uniunea Europeana cu scopul de a sprijini procesul de Integrare Europeana a tarilor din Balcani si Europa prin consolidarea societatii civile si a capacitatii acesteia de a influenta politicile si de a promova modele sustenabile de dezvoltare rurala.

Dupa trei editii din Sofia (2010, 2012) si Dubrovnik (2014), reteaua Terra Madre Balkans a ales Tirana pentru aceasta editie. Terra Madre Balkand este prima retea de acest fel ce reuneste comunitatile gastronomice din mai multe tari ale aceleiasi regiuni. Slow Food si Terra Madre au dezvoltat o retea ce are radacini bine infipte inzona cu mii de suporteri, 24 de Predisia Slow Food, 100 de comunitati gastronomice, 50 de Chef-i, 15 programe educationale pentru nutrititie si gust in scoli si peste 28—de produse din Balcani inscrise pe Arca Gusturilor Slow Food.

 

Terra Madre Balkans Albania

 

Pentru mai multe informatii sau interviuri, va rugam sa contactati:

Biroul International de Presa Slow Food International
Paola Nano, +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Coordonatorul de zona Slow Food pentru Balcani
Michele Rumiz, +39 0172 419 746, [email protected]

Coordonatorul evenimentului si liderul VIS Albania
PierPaolo Ambrosi, +355 68 205 6693
[email protected], [email protected]

Coordonatorul Media pentru Albania
Mira Tuci, +355 69 4062218
[email protected]

 

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>