Fragmentarea excesiva a proprietatii in agricultura, precum si lipsa formelor de asociere conduc la perpetuarea unei dualitati, reprezentata pe de o parte de exploatatiile de subzistenta si semisubzistenta, iar pe de alta parte de exploatatiile comerciale.
In cazul exploatatiilor comerciale se poate constata ca exista inca un dezechilibru in ceea ce priveste suprafata agricola utilizata de exploatatiile familiale (individuale) si intreprinderile agricole (cu personalitate juridica), ultimele reusind in mare parte sa se adapteze nevoilor unei agriculturi performante, ca urmare a investitiilor realizate in perioada de pre-aderare.
Dimensiunea si structura suprafetelor agricole influenteaza atat volumul anual de munca si repartizarea timpului de lucru pe activitati permanente, temporare, sezoniere, ocazionale, cat si nivelul costurilor, veniturilor si ciclicitatea acestora.
Tinand cont de numarul foarte mare de exploatatii de dimensiuni mici (de subzistenta si semisubzistenta) din Romania, care nu au posibilitatea reala de restructurare, segmentul exploatatiilor luat in calcul pentru sprijin in vederea transformarii in exploatatii comerciale viabile economic va include exploataţiile de semi-subzistenta cu dimensiuni intre 2 si 8 UDE (circa 350 mii exploatatii).
Referitor la venitul gospodariilor, acesta difera de la o resedinta la alta, astfel ca in zonele rurale media venitului/persoana/luna este de aproximativ 95 Euro. Venitul la nivelul gospodariilor rurale provine in special din productia agricola si asigura 43,4% din venitul total. Media venitului provenit din activitatile non-agricole la nivel de gospodarie a fost in anul 2005 de aproximativ 12 Euro / luna reprezentand 4,1% din venitul net.
Situatia precara a veniturilor din mediul rural argumenteaza necesitatea sprijinului in scopul asigurarii consultantei agricole.
Majoritatea fermierilor nu sunt suficient de pregatiti sa indeplineasca conditiile de ecoconditionalitate, de accesare a platilor directe si / sau a sprijinul financiar disponibil producatorilor agricoli prin intermediul organizatiilor comune de piata, prin masurile de sprijin pentru dezvoltare rurala, precum si pentru respectarea standardelor comunitare privind calitatea alimentelor, diversificarea activitatilor in ferme, protejarea mediului inconjurator, bunastarea animalelor, calitatea produselor si a normelor sanitar-veterinare si fitosanitare, de igiena si siguranta alimentara.
Avand in vedere cele prezentate, se acorda, prin masura 143, sprijin pentru serviciile de consiliere si consultanta, acestea creand o buna premisa pentru utilizarea instrumentelor comunitare, realizand astfel o restructurare a fermelor precum si o imbunatatire a managementului acestora.
Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) este o institutie publica in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care asigura servicii de consiliere si consultanta agricola producatorilor agricoli, prin intermediul specialistilor din cadrul oficiilor de la nivel judetean si local.
La nivel teritorial Agentia Nationala de Consultanta Agricola are in subordine:
In ceea ce priveste sistemul privat de consultanta din Romania (inclusiv ONG-urile), se observa faptul ca mai toate firmele de consultanta, indiferent de dimensiune si/sau experienta profesionala si/sau specializare, au o raspandire teritoriala care sa satisfaca cerintele la nivelul intregii tari, insa acestea se adreseaza de cele mai multe ori exploatatiilor agricole mari.
Prin intermediul Schemei Competitive de Granturi (SCG) vor fi sprijinite proiecte, prin programul MAKIS, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din fonduri de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Granturile sunt dedicate proiectelor de cercetare aplicativa si celor de extensie. Competitia este deschisa tuturor furnizorilor de cercetare aplicativa din sectorul public si privat, precum si universitatilor, organizatiilor neguvernamentale, sectorului privat si producatorilor agricoli, precum si asociatiilor de agroprocesatori, care sunt incurajati sa aplice pentru finantare din SCG.
Obiectivul principal este acordarea de asistenta Guvernului Romaniei pentru imbunatatirea capacitatii administrative in vederea cresterii competitivitatii fermierilor si a procesatorilor agricoli in contextul apartenentei la Uniunea Europeana. Astfel se doreste intarirea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a Unitatilor Fitosanitare, modernizarea sistemului national de cercetare agricola si imbunatatirea serviciilor de consultanta si instruire. Proiectul se axeaza pe trei componente importante pentru agricultura din Romania, respectiv siguranta alimentelor, cercetarea agricola si sistemul de informare si extensie.
In ceea ce priveste sprijinirea Sistemului de Consultanta si Informare (finantare Banca Mondiala), proiectul va sustine doua sub-componente:
Infiintarea unui Centru de Pregatire si Informare. Acesta va instrui si acredita ca formatori, consultanti agricoli, cercetatori, inspectori din domeniul sigurantei alimentare, pe diferite teme in acord cu directivele europene. Centrul va fi localizat la USAMV Bucuresti si va fi conectat cu universitatile agricole din Cluj, Iasi si Timisoara.
Dezvoltarea si consolidarea serviciilor de consiliere se va realiza prin doua directii de actiune:
- derularea de activitati de consultanta si pregatire de catre furnizori de servicii pe baza de contract
- imbunatatirea practicilor sistemului public de consultanta agricola existent, ANCA/OJCA.
Sprijinul acordat prin masura 143 va crea si dezvolta o piata de servicii de consiliere si consultanta specializata si va oferi servicii de calitate pentru potentialii beneficiari ai fondurilor acordate prin masurile de dezvoltare rurala.
Obiectivele masurii 143. Obiectiv general al masurii este imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol prin ameliorarea gestionarii durabile de catre fermieri a exploatatiilor lor avand ca rezultat cresterea performantei acestora .
Obiectivul specific consta in imbunatairea managementului general al exploatatiilor agricole pentru atingerea performantei, cu impact asupra ameliorarii generale a rezultatelor (output-urilor) acestor exploatatii, diversificarea activitatilor fermelor, identificarea cerintelor necesare respectarii standardelor comunitare privind siguranta profesionala la locul de munca si protectia mediului.
Scopul masurii 143 este de a sprijini agricultorii sa utilizeze serviciile de consiliere si consultanta in vederea restructurarii si imbunatatirii performantelor generale ale activitatii acestora.
Consilierea va contribui la diseminarea si intelegerea practica a aplicarii si respectarii bunelor practici agricole si de mediu, asigurand conditiile de protejare a mediului inconjurător şi utilizarea unor practici agricole prietenoase cu mediul. De asemenea, consilierea va contribui si la elaborarea planurilor de afaceri necesare pentru accesarea fondurilor in vederea stabilirii tinerilor fermieri in mediul rural si pentru fermele de semi-subzistenta.
Consultanta va contribui la buna informare a agricultorilor pentru modernizarea fermelor, reorientarea calitativa a productiei, diversificarea fermelor, aplicarea practicilor de productie compatibile cu conservarea si promovarea peisajului, pentru protejarea mediului, respectarea standardelor de igiena si bunastare animala si pentru dobandirea aptitudinilor manageriale necesare administrarii unei exploatatii viabile din punct de vedere economic. Consultanta vizeaza si aplicarea standardelor privind siguranta ocupationala la locul de munca bazate pe legislatia comunitara. Se va urmari difuzarea de cunostinte in materie de gestiune si administrare a terenurilor si a exploatatiilor agricole, de aplicare a bunelor practici agricole si de mediu conform Cap. 1 articolele 4 si 5 si anexele III si IV din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003.
Actiunile sprijinite in cadrul masurii 143:
Pentru perioada 2007 – 2009:
A. Servicii de consiliere si consultanta (inclusiv pentru intocmirea documentelor) pentru fermierii care sunt eligibili sa acceseze sprijin financiar acordat prin urmatoarele masuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala: Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”, Masura 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole” pentru beneficiari persoane fizice, Masura 214 „Plati pentru agro – mediu”.
B. Servicii de consiliere si consultanta privind managementul exploatatiei si aplicarea bunelor practici agricole si de mediu asa cum sunt prevazute in Capitolul 1 articolele 4 si 5 din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 si anexele III si IV ale aceluiasi regulament, privind normele de securitate la locul de munca precum si alte conditii prevazute in regulamentele comunitare, pentru fermierii care sunt eligibili sa acceseze sprijin financiar acordat prin masurile din axa I si II.
C. Servicii de consiliere si consultanta privind respectarea standardelor unei agriculturi moderne de calitate adresata exploatatiilor agricole comerciale, inclusiv procesarea in cadrul fermei, pentru masurile din axa I si II.
Serviciile de consiliere si consultanta vor include vizite in ferme, asistenta pentru identificarea si coordonarea consultantei aditionale de specialitate (ex. pregatirea aplicatiei pentru agro-mediu), ajutor pentru obtinerea creditului (ex. participarea la intalniri cu potentialii creditori), asistenta pentru elaborarea documentelor, monitorizarea implementarii planului de afaceri etc.
Perioada 2010-2013
In cursul acestei perioade sprijinul se acorda exclusiv pentru furnizarea de servicii de consiliere si consultanta agricultorilor care beneficiaza de sprijin pentru exploatatiile de semi-subzistenta prevazute la art. 20 litera (d) punctul (i) al Regulamentului (CE) nr. 1698/2005. (Conform Deciziei 664/CE din 19 iunie 2006 privind adaptarea anexei VIII la Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei).
Furnizarea serviciilor de consiliere si consultanta se va realiza individual pentru fiecare fermier, pe baza acceptului acestuia fara discriminare pe criterii de varsta, sex, rasa, origine etnica, apartenenta politica sau religioasa etc.
In incheiere mentionez faptul ca in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Facultatea de Management Agricol a inceput in data de 19.01.2009 al treilea curs MAKIS (Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura), care dureaza o luna de zile. Participa 20 de cursanti de la Oficiile Judetene de Consultanta Agricola din 8 judete situate in zona de Vest a tarii, si anume: Timis, Arad, Bihor, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Mehedinti, Caras-Severin. Aceste cursuri se desfasoara pana in anul 2010
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>