Furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori

 

Fragmentarea excesiva a proprietatii in agricultura, precum si lipsa formelor de asociere conduc la perpetuarea unei dualitati, reprezentata pe de o parte de exploatatiile de subzistenta si semisubzistenta, iar pe de alta parte de exploatatiile comerciale.





 

 

In cazul exploatatiilor comerciale se poate constata ca exista inca un dezechilibru in ceea ce priveste suprafata agricola utilizata de exploatatiile familiale (individuale) si intreprinderile agricole (cu personalitate juridica), ultimele reusind in mare parte sa se adapteze nevoilor unei agriculturi performante, ca urmare a investitiilor realizate in perioada de pre-aderare.

Dimensiunea si structura suprafetelor agricole influenteaza atat volumul anual de munca si repartizarea timpului de lucru pe activitati permanente, temporare, sezoniere, ocazionale, cat si nivelul costurilor, veniturilor si ciclicitatea acestora.

Tinand cont de numarul foarte mare de exploatatii de dimensiuni mici (de subzistenta si semisubzistenta) din Romania, care nu au posibilitatea reala de restructurare, segmentul exploatatiilor luat in calcul pentru sprijin in vederea transformarii in exploatatii comerciale viabile economic va include exploataţiile de semi-subzistenta cu dimensiuni intre 2 si 8 UDE (circa 350 mii exploatatii).

Referitor la venitul gospodariilor, acesta difera de la o resedinta la alta, astfel ca in zonele rurale media venitului/persoana/luna este de aproximativ 95 Euro. Venitul la nivelul gospodariilor rurale provine in special din productia agricola si asigura 43,4% din venitul total. Media venitului provenit din activitatile non-agricole la nivel de gospodarie a fost in anul 2005 de aproximativ 12 Euro / luna reprezentand 4,1% din venitul net.

Situatia precara a veniturilor din mediul rural argumenteaza necesitatea sprijinului in scopul asigurarii consultantei agricole.

Majoritatea fermierilor nu sunt suficient de pregatiti sa indeplineasca conditiile de ecoconditionalitate, de accesare a platilor directe si / sau a sprijinul financiar disponibil producatorilor agricoli prin intermediul organizatiilor comune de piata, prin masurile de sprijin pentru dezvoltare rurala, precum si pentru respectarea standardelor comunitare privind calitatea alimentelor, diversificarea activitatilor in ferme, protejarea mediului inconjurator, bunastarea animalelor, calitatea produselor si a normelor sanitar-veterinare si fitosanitare, de igiena si siguranta alimentara.

Avand in vedere cele prezentate, se acorda, prin masura 143, sprijin pentru serviciile de consiliere si consultanta, acestea creand o buna premisa pentru utilizarea instrumentelor comunitare, realizand astfel o restructurare a fermelor precum si o imbunatatire a managementului acestora.

Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) este o institutie publica in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care asigura servicii de consiliere si consultanta agricola producatorilor agricoli, prin intermediul specialistilor din cadrul oficiilor de la nivel judetean si local.

La nivel teritorial Agentia Nationala de Consultanta Agricola are in subordine:

  • la nivel judetean, 42 de Oficii Judetene de Consultanta Agricola (OJCA);
  • la nivel comunal, 546 de Centre Locale de Consultanta Agricola (CLCA), in subordinea directa a OJCA.

In ceea ce priveste sistemul privat de consultanta din Romania (inclusiv ONG-urile), se observa faptul ca mai toate firmele de consultanta, indiferent de dimensiune si/sau experienta profesionala si/sau specializare, au o raspandire teritoriala care sa satisfaca cerintele la nivelul intregii tari, insa acestea se adreseaza de cele mai multe ori exploatatiilor agricole mari.

Prin intermediul Schemei Competitive de Granturi (SCG) vor fi sprijinite proiecte, prin programul MAKIS, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din fonduri de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Granturile sunt dedicate proiectelor de cercetare aplicativa si celor de extensie. Competitia este deschisa tuturor furnizorilor de cercetare aplicativa din sectorul public si privat, precum si universitatilor, organizatiilor neguvernamentale, sectorului privat si producatorilor agricoli, precum si asociatiilor de agroprocesatori, care sunt incurajati sa aplice pentru finantare din SCG.

Obiectivul principal este acordarea de asistenta Guvernului Romaniei pentru imbunatatirea capacitatii administrative in vederea cresterii competitivitatii fermierilor si a procesatorilor agricoli in contextul apartenentei la Uniunea Europeana. Astfel se doreste intarirea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a Unitatilor Fitosanitare, modernizarea sistemului national de cercetare agricola si imbunatatirea serviciilor de consultanta si instruire. Proiectul se axeaza pe trei componente importante pentru agricultura din Romania, respectiv siguranta alimentelor, cercetarea agricola si sistemul de informare si extensie.

In ceea ce priveste sprijinirea Sistemului de Consultanta si Informare (finantare Banca Mondiala), proiectul va sustine doua sub-componente:

Infiintarea unui Centru de Pregatire si Informare. Acesta va instrui si acredita ca formatori, consultanti agricoli, cercetatori, inspectori din domeniul sigurantei alimentare, pe diferite teme in acord cu directivele europene. Centrul va fi localizat la USAMV Bucuresti si va fi conectat cu universitatile agricole din Cluj, Iasi si Timisoara.

Dezvoltarea si consolidarea serviciilor de consiliere se va realiza prin doua directii de actiune:

- derularea de activitati de consultanta si pregatire de catre furnizori de servicii pe baza de contract

- imbunatatirea practicilor sistemului public de consultanta agricola existent, ANCA/OJCA.

Sprijinul acordat prin masura 143 va crea si dezvolta o piata de servicii de consiliere si consultanta specializata si va oferi servicii de calitate pentru potentialii beneficiari ai fondurilor acordate prin masurile de dezvoltare rurala.

Obiectivele masurii 143. Obiectiv general al masurii este imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol prin ameliorarea gestionarii durabile de catre fermieri a exploatatiilor lor avand ca rezultat cresterea performantei acestora .

Obiectivul specific consta in imbunatairea managementului general al exploatatiilor agricole pentru atingerea performantei, cu impact asupra ameliorarii generale a rezultatelor (output-urilor) acestor exploatatii, diversificarea activitatilor fermelor, identificarea cerintelor necesare respectarii standardelor comunitare privind siguranta profesionala la locul de munca si protectia mediului.

Scopul masurii 143 este de a sprijini agricultorii sa utilizeze serviciile de consiliere si consultanta in vederea restructurarii si imbunatatirii performantelor generale ale activitatii acestora.

Consilierea va contribui la diseminarea si intelegerea practica a aplicarii si respectarii bunelor practici agricole si de mediu, asigurand conditiile de protejare a mediului inconjurător şi utilizarea unor practici agricole prietenoase cu mediul. De asemenea, consilierea va contribui si la elaborarea planurilor de afaceri necesare pentru accesarea fondurilor in vederea stabilirii tinerilor fermieri in mediul rural si pentru fermele de semi-subzistenta.

Consultanta va contribui la buna informare a agricultorilor pentru modernizarea fermelor, reorientarea calitativa a productiei, diversificarea fermelor, aplicarea practicilor de productie compatibile cu conservarea si promovarea peisajului, pentru protejarea mediului, respectarea standardelor de igiena si bunastare animala si pentru dobandirea aptitudinilor manageriale necesare administrarii unei exploatatii viabile din punct de vedere economic. Consultanta vizeaza si aplicarea standardelor privind siguranta ocupationala la locul de munca bazate pe legislatia comunitara. Se va urmari difuzarea de cunostinte in materie de gestiune si administrare a terenurilor si a exploatatiilor agricole, de aplicare a bunelor practici agricole si de mediu conform Cap. 1 articolele 4 si 5 si anexele III si IV din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003.

Actiunile sprijinite in cadrul masurii 143:

Pentru perioada 2007 – 2009:

A. Servicii de consiliere si consultanta (inclusiv pentru intocmirea documentelor) pentru fermierii care sunt eligibili sa acceseze sprijin financiar acordat prin urmatoarele masuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala: Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”, Masura 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole” pentru beneficiari persoane fizice, Masura 214 „Plati pentru agro – mediu”.

B. Servicii de consiliere si consultanta privind managementul exploatatiei si aplicarea bunelor practici agricole si de mediu asa cum sunt prevazute in Capitolul 1 articolele 4 si 5 din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 si anexele III si IV ale aceluiasi regulament, privind normele de securitate la locul de munca precum si alte conditii prevazute in regulamentele comunitare, pentru fermierii care sunt eligibili sa acceseze sprijin financiar acordat prin masurile din axa I si II.

C. Servicii de consiliere si consultanta privind respectarea standardelor unei agriculturi moderne de calitate adresata exploatatiilor agricole comerciale, inclusiv procesarea in cadrul fermei, pentru masurile din axa I si II.

Serviciile de consiliere si consultanta vor include vizite in ferme, asistenta pentru identificarea si coordonarea consultantei aditionale de specialitate (ex. pregatirea aplicatiei pentru agro-mediu), ajutor pentru obtinerea creditului (ex. participarea la intalniri cu potentialii creditori), asistenta pentru elaborarea documentelor, monitorizarea implementarii planului de afaceri etc.

Perioada 2010-2013

In cursul acestei perioade sprijinul se acorda exclusiv pentru furnizarea de servicii de consiliere si consultanta agricultorilor care beneficiaza de sprijin pentru exploatatiile de semi-subzistenta prevazute la art. 20 litera (d) punctul (i) al Regulamentului (CE) nr. 1698/2005. (Conform Deciziei 664/CE din 19 iunie 2006 privind adaptarea anexei VIII la Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei).

Furnizarea serviciilor de consiliere si consultanta se va realiza individual pentru fiecare fermier, pe baza acceptului acestuia fara discriminare pe criterii de varsta, sex, rasa, origine etnica, apartenenta politica sau religioasa etc.

In incheiere mentionez faptul ca in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Facultatea de Management Agricol a inceput in data de 19.01.2009 al treilea curs MAKIS (Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura), care dureaza o luna de zile. Participa 20 de cursanti de la Oficiile Judetene de Consultanta Agricola din 8 judete situate in zona de Vest a tarii, si anume: Timis, Arad, Bihor, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Mehedinti, Caras-Severin. Aceste cursuri se  desfasoara pana in anul 2010

Noutati

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>