Fragmentarea excesiva a proprietatii in agricultura, precum si lipsa formelor de asociere conduc la perpetuarea unei dualitati, reprezentata pe de o parte de exploatatiile de subzistenta si semisubzistenta, iar pe de alta parte de exploatatiile comerciale.
In cazul exploatatiilor comerciale se poate constata ca exista inca un dezechilibru in ceea ce priveste suprafata agricola utilizata de exploatatiile familiale (individuale) si intreprinderile agricole (cu personalitate juridica), ultimele reusind in mare parte sa se adapteze nevoilor unei agriculturi performante, ca urmare a investitiilor realizate in perioada de pre-aderare.
Dimensiunea si structura suprafetelor agricole influenteaza atat volumul anual de munca si repartizarea timpului de lucru pe activitati permanente, temporare, sezoniere, ocazionale, cat si nivelul costurilor, veniturilor si ciclicitatea acestora.
Tinand cont de numarul foarte mare de exploatatii de dimensiuni mici (de subzistenta si semisubzistenta) din Romania, care nu au posibilitatea reala de restructurare, segmentul exploatatiilor luat in calcul pentru sprijin in vederea transformarii in exploatatii comerciale viabile economic va include exploataţiile de semi-subzistenta cu dimensiuni intre 2 si 8 UDE (circa 350 mii exploatatii).
Referitor la venitul gospodariilor, acesta difera de la o resedinta la alta, astfel ca in zonele rurale media venitului/persoana/luna este de aproximativ 95 Euro. Venitul la nivelul gospodariilor rurale provine in special din productia agricola si asigura 43,4% din venitul total. Media venitului provenit din activitatile non-agricole la nivel de gospodarie a fost in anul 2005 de aproximativ 12 Euro / luna reprezentand 4,1% din venitul net.
Situatia precara a veniturilor din mediul rural argumenteaza necesitatea sprijinului in scopul asigurarii consultantei agricole.
Majoritatea fermierilor nu sunt suficient de pregatiti sa indeplineasca conditiile de ecoconditionalitate, de accesare a platilor directe si / sau a sprijinul financiar disponibil producatorilor agricoli prin intermediul organizatiilor comune de piata, prin masurile de sprijin pentru dezvoltare rurala, precum si pentru respectarea standardelor comunitare privind calitatea alimentelor, diversificarea activitatilor in ferme, protejarea mediului inconjurator, bunastarea animalelor, calitatea produselor si a normelor sanitar-veterinare si fitosanitare, de igiena si siguranta alimentara.
Avand in vedere cele prezentate, se acorda, prin masura 143, sprijin pentru serviciile de consiliere si consultanta, acestea creand o buna premisa pentru utilizarea instrumentelor comunitare, realizand astfel o restructurare a fermelor precum si o imbunatatire a managementului acestora.
Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) este o institutie publica in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care asigura servicii de consiliere si consultanta agricola producatorilor agricoli, prin intermediul specialistilor din cadrul oficiilor de la nivel judetean si local.
La nivel teritorial Agentia Nationala de Consultanta Agricola are in subordine:
In ceea ce priveste sistemul privat de consultanta din Romania (inclusiv ONG-urile), se observa faptul ca mai toate firmele de consultanta, indiferent de dimensiune si/sau experienta profesionala si/sau specializare, au o raspandire teritoriala care sa satisfaca cerintele la nivelul intregii tari, insa acestea se adreseaza de cele mai multe ori exploatatiilor agricole mari.
Prin intermediul Schemei Competitive de Granturi (SCG) vor fi sprijinite proiecte, prin programul MAKIS, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din fonduri de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Granturile sunt dedicate proiectelor de cercetare aplicativa si celor de extensie. Competitia este deschisa tuturor furnizorilor de cercetare aplicativa din sectorul public si privat, precum si universitatilor, organizatiilor neguvernamentale, sectorului privat si producatorilor agricoli, precum si asociatiilor de agroprocesatori, care sunt incurajati sa aplice pentru finantare din SCG.
Obiectivul principal este acordarea de asistenta Guvernului Romaniei pentru imbunatatirea capacitatii administrative in vederea cresterii competitivitatii fermierilor si a procesatorilor agricoli in contextul apartenentei la Uniunea Europeana. Astfel se doreste intarirea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a Unitatilor Fitosanitare, modernizarea sistemului national de cercetare agricola si imbunatatirea serviciilor de consultanta si instruire. Proiectul se axeaza pe trei componente importante pentru agricultura din Romania, respectiv siguranta alimentelor, cercetarea agricola si sistemul de informare si extensie.
In ceea ce priveste sprijinirea Sistemului de Consultanta si Informare (finantare Banca Mondiala), proiectul va sustine doua sub-componente:
Infiintarea unui Centru de Pregatire si Informare. Acesta va instrui si acredita ca formatori, consultanti agricoli, cercetatori, inspectori din domeniul sigurantei alimentare, pe diferite teme in acord cu directivele europene. Centrul va fi localizat la USAMV Bucuresti si va fi conectat cu universitatile agricole din Cluj, Iasi si Timisoara.
Dezvoltarea si consolidarea serviciilor de consiliere se va realiza prin doua directii de actiune:
- derularea de activitati de consultanta si pregatire de catre furnizori de servicii pe baza de contract
- imbunatatirea practicilor sistemului public de consultanta agricola existent, ANCA/OJCA.
Sprijinul acordat prin masura 143 va crea si dezvolta o piata de servicii de consiliere si consultanta specializata si va oferi servicii de calitate pentru potentialii beneficiari ai fondurilor acordate prin masurile de dezvoltare rurala.
Obiectivele masurii 143. Obiectiv general al masurii este imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol prin ameliorarea gestionarii durabile de catre fermieri a exploatatiilor lor avand ca rezultat cresterea performantei acestora .
Obiectivul specific consta in imbunatairea managementului general al exploatatiilor agricole pentru atingerea performantei, cu impact asupra ameliorarii generale a rezultatelor (output-urilor) acestor exploatatii, diversificarea activitatilor fermelor, identificarea cerintelor necesare respectarii standardelor comunitare privind siguranta profesionala la locul de munca si protectia mediului.
Scopul masurii 143 este de a sprijini agricultorii sa utilizeze serviciile de consiliere si consultanta in vederea restructurarii si imbunatatirii performantelor generale ale activitatii acestora.
Consilierea va contribui la diseminarea si intelegerea practica a aplicarii si respectarii bunelor practici agricole si de mediu, asigurand conditiile de protejare a mediului inconjurător şi utilizarea unor practici agricole prietenoase cu mediul. De asemenea, consilierea va contribui si la elaborarea planurilor de afaceri necesare pentru accesarea fondurilor in vederea stabilirii tinerilor fermieri in mediul rural si pentru fermele de semi-subzistenta.
Consultanta va contribui la buna informare a agricultorilor pentru modernizarea fermelor, reorientarea calitativa a productiei, diversificarea fermelor, aplicarea practicilor de productie compatibile cu conservarea si promovarea peisajului, pentru protejarea mediului, respectarea standardelor de igiena si bunastare animala si pentru dobandirea aptitudinilor manageriale necesare administrarii unei exploatatii viabile din punct de vedere economic. Consultanta vizeaza si aplicarea standardelor privind siguranta ocupationala la locul de munca bazate pe legislatia comunitara. Se va urmari difuzarea de cunostinte in materie de gestiune si administrare a terenurilor si a exploatatiilor agricole, de aplicare a bunelor practici agricole si de mediu conform Cap. 1 articolele 4 si 5 si anexele III si IV din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003.
Actiunile sprijinite in cadrul masurii 143:
Pentru perioada 2007 – 2009:
A. Servicii de consiliere si consultanta (inclusiv pentru intocmirea documentelor) pentru fermierii care sunt eligibili sa acceseze sprijin financiar acordat prin urmatoarele masuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala: Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”, Masura 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole” pentru beneficiari persoane fizice, Masura 214 „Plati pentru agro – mediu”.
B. Servicii de consiliere si consultanta privind managementul exploatatiei si aplicarea bunelor practici agricole si de mediu asa cum sunt prevazute in Capitolul 1 articolele 4 si 5 din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 si anexele III si IV ale aceluiasi regulament, privind normele de securitate la locul de munca precum si alte conditii prevazute in regulamentele comunitare, pentru fermierii care sunt eligibili sa acceseze sprijin financiar acordat prin masurile din axa I si II.
C. Servicii de consiliere si consultanta privind respectarea standardelor unei agriculturi moderne de calitate adresata exploatatiilor agricole comerciale, inclusiv procesarea in cadrul fermei, pentru masurile din axa I si II.
Serviciile de consiliere si consultanta vor include vizite in ferme, asistenta pentru identificarea si coordonarea consultantei aditionale de specialitate (ex. pregatirea aplicatiei pentru agro-mediu), ajutor pentru obtinerea creditului (ex. participarea la intalniri cu potentialii creditori), asistenta pentru elaborarea documentelor, monitorizarea implementarii planului de afaceri etc.
Perioada 2010-2013
In cursul acestei perioade sprijinul se acorda exclusiv pentru furnizarea de servicii de consiliere si consultanta agricultorilor care beneficiaza de sprijin pentru exploatatiile de semi-subzistenta prevazute la art. 20 litera (d) punctul (i) al Regulamentului (CE) nr. 1698/2005. (Conform Deciziei 664/CE din 19 iunie 2006 privind adaptarea anexei VIII la Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei).
Furnizarea serviciilor de consiliere si consultanta se va realiza individual pentru fiecare fermier, pe baza acceptului acestuia fara discriminare pe criterii de varsta, sex, rasa, origine etnica, apartenenta politica sau religioasa etc.
In incheiere mentionez faptul ca in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Facultatea de Management Agricol a inceput in data de 19.01.2009 al treilea curs MAKIS (Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura), care dureaza o luna de zile. Participa 20 de cursanti de la Oficiile Judetene de Consultanta Agricola din 8 judete situate in zona de Vest a tarii, si anume: Timis, Arad, Bihor, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Mehedinti, Caras-Severin. Aceste cursuri se desfasoara pana in anul 2010
23-05-2025 Intalniri si conferinte
• Acest congres este evenimentul emblematic pentru industria sorgului, o cereală cu multe avantaje care devine din ce în ce mai importantă în peisajul agro-industrial european. • Inovații, piețe și povești de succes: aceasta este oportunitatea de a descoperi cele 1001 motive pentru a investi în sorg. Mai multe>>
22-05-2025 APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>
21-05-2025 Targuri si expozitii
Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>
21-05-2025 Stiri agricole
● FieldBee aduce inovația pe teren ● Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ● Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>
20-05-2025 Stiri agricole
Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>