Stirile zile de 10.03.2009

Titlurile zilei:

  • Cresterea competivitatii economice;
  • Bani pentru popularea fermelor;
  • Fara pescuit industrial in Delta;
  • Proiectele de modernizarea a satelor;
  • Noi medalii pentru Grasa de Cotnari.







Cresterea competivitatii economice

Institutul de Bioresurse Alimentare, este beneficiarul unui contract de finantare din fonduri structurale nerambursabile postaderare, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice”, in valoare de 37 milioane lei.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta organizarea structurala si functionala ale Institutului de Bioresurse Alimentare, prin dezvoltarea activitatii de cercetare-dezvoltare in domeniul alimentar.

Obiectivele strategice ale proiectului sunt:

Cresterea calitatii si eficientei activitatii de cercetare – dezvoltare desfasurata in IBA prin crearea unui mediu de cercetare de excelenta la nivel european si crearea unui mediu de cercetare atractiv si stimulativ pentru studenti si doctoranzi, romani si straini.

Cresterea competentei profesionale si a colaborarii cu partenerii industriali princonstructia si echiparea a 3 statii pilot de cercetare in domenii noi: procesare legume – fructe, procesare carne, respectiv, procesare cereale si fainuri, in cadrul compartimentului de incercari pilot si producţie. Cu ajutorul statiilor pilot nou construite (procesare cereale si fainuri, procesare legume-fructe si procesare carne), al laboratoarelor de analiza senzoriala si nutritie, dar si al celorlalte laboratoare existente in institut, subiectele de cercetare viitoare vor include 2 directii: cercetari de obtinere de noi produse alimentare cu calitati nutritionale dorite si cu proprietati senzoriale acceptate si cerute de consumatori;  cercetari privind stabilirea de tehnologii inovative de procesare.

Cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin cercetare si inovare.  Prin cercetarea realizata in statiile pilot se vor avea in vedere, cu prioritate, 2 obiective: imbunatatirea calitatii produselor alimentare romanesti si, cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin obtinerea de produse alimentare cu preturi atractive. Cresterea competitivitatii industriei alimentare se bazeaza si pe transpunerea in practica a rezultatelor cercetarii, transferul eficient al cunostintelor obtinute prin instruirea teoretica si practica ale specialistilor din industria alimentara, care vor putea fi realizate prinServiciul de documentare si diseminarea informatiilor. In cadrul acestui serviciu se vor desfasura activitati de comunicare, pregatire profesionala si transfer tehnologic care vor avea in vedere: pregatirea profesionala si servicii de diseminare pentru profesionisti din industrie si asociatii; diseminarea rezultatelor obtinute din cercetarea de interes public catre industrie si consumatori; implicarea institutului in asociatii de procesatori; stabilirea de baze de date pentru comunicare, pregatire profesionala si transfer tehnologic.




Bani pentru popularea fermelor

Ministerul Agriculturii va sustine in 2009 anumite tipuri de investitii din zootehnie care nu beneficiaza de fonduri europene, acestea fiind alocate pentru achzitionarea de material biologic pentru o singura populare a fermelor, conform legii 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura.

Proiectul de act normativ publicat pe site-ul MAPDR referitor la aceste tipuri de investitii prevede acordarea unui plafon maxim de: 110.000 euro pe un proiect in cazul fermelor de bovine pentru lapte si carne; 100.000 euro pentru fermele de ovine; 40.000 de euro pentru ferme de caprine; 120.000 euro/proiect pentru fermele de gaini ouatoare; 5.000 de euro pe proiect pentru fermele de porci.

Achizitionarea de material biologic se poate face atat din productia interna sau din import. Potrivit MAPDR, fermierii care vor sa acceseze astfel de credite trebuie sa respecte anumite conditii pentru animalele pe care le achizitioneaza, referitoare la performanta lor, confirmate prin certificate de origine. De asemenea, beneficiarii trebuie sa dovedeasca ca detin in proprietate/inchiriere/concesiune sau ca vor detine (au in constructie) adaposturi pentru cresterea animalelor achizitionate.

Potrivit MAPDR, beneficiarii programului certifica faptul ca au parcurs sau parcurg o forma de pregatire profesionala in domeniul cresterii animalelor ori un curs de specializare de scurta durata, in cazul persoanelor fizice, sau, in cazul persoanelor juridice, au angajata o persoana care indeplineste aceste conditii. Potrivit legii 231/2005, MAPDR pune la dispozitia institutiilor interesate un anumit fond pe baza unor conventii de lucru incheiate cu acestea, in scopul acordarii de credite pentru stimularea investitiilor din agricultura.

Pot beneficia de credite pentru investitii in agricultura producatori agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asociatii agricole familiale, asociatii de producatori agricoli, grupuri de producatori si cooperative agricole, societati agricole private, societati comerciale cu capital privat, constituite conform legislatiei in vigoare. Creditele acordate de institutiile selectate beneficiarilor de credite nu pot depasi plafonul stabilit anual de MAPDR.




Fara pescuit industrial in Delta

Pescuitul industrial in Delta Dunarii ar putea fi interzis. Guvernul ar putea da o ordonanta, in acest sens, in maxim o luna. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sustine ca a ajuns la o intelegere cu ministrul Agriculturii pentru ca pescuitul industrial in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sa nu mai fie permis.

“Am confirmare destul de clara ca povestea cu pescuitul industrial in Delta se va termina. Am un gentlemen's agreement cu ministrul Agriculturii prin care nu se va mai putea pescui industrial in Rezervatie”, a declarat Nicolae Nemirschi.

Ministrul Mediului a precizat ca toate aspectele privind interzicerea pescuitului industrial in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii vor fi stipulate intr-o ordonanta care ar putea fi emisa in termen de doua-trei saptamani. El a mai precizat ca localnicii care pescuiesc pentru consumul propriu nu vor fi afectati de noua reglementare.




Proiectele de modernizarea a satelor

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit anul trecut 1.370 de proiecte pentru modernizarea satelor, prin care au fost cerute fonduri nerambursabile de 3,32 miliarde euro, fiind selectate pana in prezent pentru finantare 127 de proiecte.

Dintre proiectele depuse, pana in prezent au fost semnate contracte de finantare pentru 127, in valoare de 313,88 milioane euro. Totodata, alte 825 de proiecte depuse in perioada noiembrie- decembrie, in valoare de 2,14 miliarde euro, se afla in etapa de evaluare-selectare, se arata intr-un comunicat al agentiei. "Nu toate cererile de finantare au putut fi finantate, atat din cauza unor erori de proiectare si neindeplinirea criteriilor de eligibilitate de catre solicitanti, cat si din cauza obtinerii unor punctaje de selectie reduse", se spune in comunicat.

Banii pot fi accesati pentru finantarea proiectelor integrate de infrastructura de baza (apa, canalizare, drumuri, energie electrica, gaz), dar si de amenajare a spatiilor publice, servicii pentru populatia rurala (gradinite, azile, etc.) sau renovarea monumentelor de patrimoniu. Beneficiari sunt autoritatile locale, precum si unele organizatii non-guvernamentale, institutii culturale si de cult.




Noi medalii pentru Grasa de Cotnari

La Concursul International de Vinuri -Vinalies 2009, ce s-a desfasurat in perioada 28 februarie - 3 martie, la Paris, sub egida OIV, societatea vini viticola ieseana a obtinut doua medalii de argint pentru sortimentul Grasa de Cotnari, din productiile 2000 si 2006.

La concursul de la Paris au fost inscrise 3.500 de soiuri de vinuri din intreaga lume. De la inceputul anului 2009 Grasa de Cotnari a obtinut patru medalii de aur si doua de argint.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>