Titlurile zilei:
Cresterea competivitatii economice
Institutul de Bioresurse Alimentare, este beneficiarul unui contract de finantare din fonduri structurale nerambursabile postaderare, Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, in valoare de 37 milioane lei.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta organizarea structurala si functionala ale Institutului de Bioresurse Alimentare, prin dezvoltarea activitatii de cercetare-dezvoltare in domeniul alimentar.
Obiectivele strategice ale proiectului sunt:
Cresterea calitatii si eficientei activitatii de cercetare – dezvoltare desfasurata in IBA prin crearea unui mediu de cercetare de excelenta la nivel european si crearea unui mediu de cercetare atractiv si stimulativ pentru studenti si doctoranzi, romani si straini.
Cresterea competentei profesionale si a colaborarii cu partenerii industriali princonstructia si echiparea a 3 statii pilot de cercetare in domenii noi: procesare legume – fructe, procesare carne, respectiv, procesare cereale si fainuri, in cadrul compartimentului de incercari pilot si producţie. Cu ajutorul statiilor pilot nou construite (procesare cereale si fainuri, procesare legume-fructe si procesare carne), al laboratoarelor de analiza senzoriala si nutritie, dar si al celorlalte laboratoare existente in institut, subiectele de cercetare viitoare vor include 2 directii: cercetari de obtinere de noi produse alimentare cu calitati nutritionale dorite si cu proprietati senzoriale acceptate si cerute de consumatori; cercetari privind stabilirea de tehnologii inovative de procesare.
Cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin cercetare si inovare. Prin cercetarea realizata in statiile pilot se vor avea in vedere, cu prioritate, 2 obiective: imbunatatirea calitatii produselor alimentare romanesti si, cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin obtinerea de produse alimentare cu preturi atractive. Cresterea competitivitatii industriei alimentare se bazeaza si pe transpunerea in practica a rezultatelor cercetarii, transferul eficient al cunostintelor obtinute prin instruirea teoretica si practica ale specialistilor din industria alimentara, care vor putea fi realizate prin “Serviciul de documentare si diseminarea informatiilor”. In cadrul acestui serviciu se vor desfasura activitati de comunicare, pregatire profesionala si transfer tehnologic care vor avea in vedere: pregatirea profesionala si servicii de diseminare pentru profesionisti din industrie si asociatii; diseminarea rezultatelor obtinute din cercetarea de interes public catre industrie si consumatori; implicarea institutului in asociatii de procesatori; stabilirea de baze de date pentru comunicare, pregatire profesionala si transfer tehnologic.
Bani pentru popularea fermelor
Ministerul Agriculturii va sustine in 2009 anumite tipuri de investitii din zootehnie care nu beneficiaza de fonduri europene, acestea fiind alocate pentru achzitionarea de material biologic pentru o singura populare a fermelor, conform legii 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura.
Proiectul de act normativ publicat pe site-ul MAPDR referitor la aceste tipuri de investitii prevede acordarea unui plafon maxim de: 110.000 euro pe un proiect in cazul fermelor de bovine pentru lapte si carne; 100.000 euro pentru fermele de ovine; 40.000 de euro pentru ferme de caprine; 120.000 euro/proiect pentru fermele de gaini ouatoare; 5.000 de euro pe proiect pentru fermele de porci.
Achizitionarea de material biologic se poate face atat din productia interna sau din import. Potrivit MAPDR, fermierii care vor sa acceseze astfel de credite trebuie sa respecte anumite conditii pentru animalele pe care le achizitioneaza, referitoare la performanta lor, confirmate prin certificate de origine. De asemenea, beneficiarii trebuie sa dovedeasca ca detin in proprietate/inchiriere/concesiune sau ca vor detine (au in constructie) adaposturi pentru cresterea animalelor achizitionate.
Potrivit MAPDR, beneficiarii programului certifica faptul ca au parcurs sau parcurg o forma de pregatire profesionala in domeniul cresterii animalelor ori un curs de specializare de scurta durata, in cazul persoanelor fizice, sau, in cazul persoanelor juridice, au angajata o persoana care indeplineste aceste conditii. Potrivit legii 231/2005, MAPDR pune la dispozitia institutiilor interesate un anumit fond pe baza unor conventii de lucru incheiate cu acestea, in scopul acordarii de credite pentru stimularea investitiilor din agricultura.
Pot beneficia de credite pentru investitii in agricultura producatori agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asociatii agricole familiale, asociatii de producatori agricoli, grupuri de producatori si cooperative agricole, societati agricole private, societati comerciale cu capital privat, constituite conform legislatiei in vigoare. Creditele acordate de institutiile selectate beneficiarilor de credite nu pot depasi plafonul stabilit anual de MAPDR.
Fara pescuit industrial in Delta
Pescuitul industrial in Delta Dunarii ar putea fi interzis. Guvernul ar putea da o ordonanta, in acest sens, in maxim o luna. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sustine ca a ajuns la o intelegere cu ministrul Agriculturii pentru ca pescuitul industrial in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sa nu mai fie permis.
“Am confirmare destul de clara ca povestea cu pescuitul industrial in Delta se va termina. Am un gentlemen's agreement cu ministrul Agriculturii prin care nu se va mai putea pescui industrial in Rezervatie”, a declarat Nicolae Nemirschi.
Ministrul Mediului a precizat ca toate aspectele privind interzicerea pescuitului industrial in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii vor fi stipulate intr-o ordonanta care ar putea fi emisa in termen de doua-trei saptamani. El a mai precizat ca localnicii care pescuiesc pentru consumul propriu nu vor fi afectati de noua reglementare.
Proiectele de modernizarea a satelor
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit anul trecut 1.370 de proiecte pentru modernizarea satelor, prin care au fost cerute fonduri nerambursabile de 3,32 miliarde euro, fiind selectate pana in prezent pentru finantare 127 de proiecte.
Dintre proiectele depuse, pana in prezent au fost semnate contracte de finantare pentru 127, in valoare de 313,88 milioane euro. Totodata, alte 825 de proiecte depuse in perioada noiembrie- decembrie, in valoare de 2,14 miliarde euro, se afla in etapa de evaluare-selectare, se arata intr-un comunicat al agentiei. "Nu toate cererile de finantare au putut fi finantate, atat din cauza unor erori de proiectare si neindeplinirea criteriilor de eligibilitate de catre solicitanti, cat si din cauza obtinerii unor punctaje de selectie reduse", se spune in comunicat.
Banii pot fi accesati pentru finantarea proiectelor integrate de infrastructura de baza (apa, canalizare, drumuri, energie electrica, gaz), dar si de amenajare a spatiilor publice, servicii pentru populatia rurala (gradinite, azile, etc.) sau renovarea monumentelor de patrimoniu. Beneficiari sunt autoritatile locale, precum si unele organizatii non-guvernamentale, institutii culturale si de cult.
Noi medalii pentru Grasa de Cotnari
La Concursul International de Vinuri -Vinalies 2009, ce s-a desfasurat in perioada 28 februarie - 3 martie, la Paris, sub egida OIV, societatea vini viticola ieseana a obtinut doua medalii de argint pentru sortimentul Grasa de Cotnari, din productiile 2000 si 2006.
La concursul de la Paris au fost inscrise 3.500 de soiuri de vinuri din intreaga lume. De la inceputul anului 2009 Grasa de Cotnari a obtinut patru medalii de aur si doua de argint.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>