Titlurile zilei:
Politica agricola romano-poloneza
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cel al Republicii Polone, Lech Kaczynski, sunt decisi sa aiba o abordare comuna in privinta politicii agricole comune a UE.
Seful statului roman a declarat, joi, la Varsovia, ca in privinta politicii agricole comune la nivelul UE punctul sau de vedere a coincis cu cel al omologului sau polonez.
Traian Basescu a facut referire la faptul ca Romania si Polonia vor pleda pentru ca bugetul Uniunii Europene, ce va fi votat in 2013, sa sustina continuarea unei politici care “sa garanteze buna productie agricola” a celor doua tari.
Presedintele Romaniei a facut aceste precizari dupa dialogul cu omologul sau polonez, in prima dintre cele doua zile ale vizitei sale la Varsovia.
Pe de alta parte, Traian Basescu a spus ca a constatat “o similitudine a efectelor crizei pentru ambele tari."
Sursa: www.agromanager.ro
Probleme in realizarea proiectelor
Fermierii ieseni a caror proiecte au fost aprobate pe Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) intimpina probleme la realizarea lor. Dintr-un total de 39 de proiecte acceptate din martie si pina in octombrie 2008, doar trei beneficiari din judet au reusit sa le termine. Cele trei proiecte finalizate au fost depuse pe Masura 121, ce prevede achizitia de utilaje.
Pe lista ultimelor proiecte aprobate pentru finantare, se numara si cel al societatii Mob Yug Prod SRL din Strunga care valoreaza peste 365.000 de euro si presupune construirea unei hale de productie pentru timplarie din lemn.
Pe fondul crizei actuale administratorul societatii se teme ca nu va primi ajutor de la banca. "Acest proiect vizeaza dezvoltarea afacerii actuale si sintem dispusi sa punem gaj si ipoteca pe toate bunurile noastre pentru a obtine banii. Saptamina viitoare ne vom prezenta la banci si pentru ca vorbim de o suma de 1,28 milioane de lei, nu putem risca sa pierdem acesti bani, mai ales ca societatea noastra functioneaza foarte bine", a declarat Marius Iuganu, administratorul Mob Yug Prod.
Sursa: www.ziaruldeiasi.ro
Fabrica de tractoare la Rasnov
O fabrica de montare a tractoarelor urmeaza sa se construiasca in curand la Rasnov, a anuntat presedintele Consiliului judetean Brasov, Aristotel Cancescu.
Potrivit acestuia, Nanjing Hoyo-SHK Modern Agricultural Machinery & Equipment Co.Ltd din China si-a desemnat deja un reprezentant pentru demararea noii investitii.
Autoritatile locale din Brasov s-au intalnit anul trecut in luna noiembrie cu reprezentantii societatii din China. La momentul respectiv acestia au declarat ca fabrica va monta, in perioada 2009 - 2012, 100.000 de tractoare, dar nu mai putin de 20.000 de bucati anual. Pe langa montajul de tractoare va exista si o linie de asamblare a uneltelor agricole. Se vor asambla tractoare din gama 25-35 de CP, foarte ceruta pe piata din Romania, pana la 120 sau chiar 160 de CP.
Activitatea fabricii va incepe cu un numar de 150 de angajati, urmand ca pe parcurs sa ajunga la 500. Necesarul de tractoare pentru Romania este, in prezent, de 375.000 - 400.000 de bucati, iar din cele 174.000 care exista acum 80% sunt depasite din punct de vedere fizic si moral.
Sursa: www.agroazi.ro
Laptele din Pantelimon
S.C. Agroindustriala Pantelimon S.A., jud. Ilfov, este cunoscuta sub denumirea de „Ferma de vaci” si este condusa cu mare pricepere si abnegatie, de peste 30 de ani, de dl. dr. Mihai Petcu, in prezent si patronul societatii. Domnia sa a reusit, cu mari sacrificii, nu numai sa mentina viabila aceasta ferma, dar sa o si modernizeze, apropiind-o din punct de vedere al performantelor de ferme similare din tarile comunitare, cunoscute prin performantele lor in domeniul zootehniei, cum ar fi Olanda, Germania si Danemarca.
Programul de modernizare a avut in vedere atat cresterea performantelor efectivului de taurine existent din rasa Holstain, care se ridica in prezent la 350 de vaci crescute in stabulatie libera, cu o productie medie anuala de 8000 litri lapte/vaca, cat si imbunatatirea calitatii laptelui, conform reglementarilor europene, obiective care au necesitat cheltuieli de peste 350 mii de euro.
In aceste noi conditii, mulgerea se face de 2 ori/zi, la un stand automat, cu 20 de locuri/tura, in conditii de igena perfecta a ugerului, instalatiei si implicit a laptelui care, nemaifiind in contact cu aerul, ajunge in tancul de racire si depozitare cu o incarcatura bacteriana si somatica mult sub nivelul baremului impus de normele europene.
Noua initiativa de a comercializa lapte proaspat direct din tancul de racire se bucura de un real succes, desi actiunea abia a inceput.
Aceasta forma de comercializare a laptelui proaspat direct din ferma este in beneficiul atat al fermei, cat si al consumatorului, care are astfel posibilitatea sa achizitioneze un lapte cu indici superiori de calitate si - foarte important - la un pret inferior celui de pe piata.
Pretul acestui lapte este de 30 lei/litru, achizitionat direct de consumator de la automat, in ambalajul cumpratorului (sticla din plastic) sau prin achizitionarea ambalajului din ferma, la 1 leu/sticla.
Plata se face direct, folosid monede si bacnote de 0,5 lei, 1 leu, 5 lei, 10 lei, iar achizitionare se face pe toata perioada unei zile.
Sursa: ANCA
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>