Titlurile zilei:
Politica agricola romano-poloneza
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cel al Republicii Polone, Lech Kaczynski, sunt decisi sa aiba o abordare comuna in privinta politicii agricole comune a UE.
Seful statului roman a declarat, joi, la Varsovia, ca in privinta politicii agricole comune la nivelul UE punctul sau de vedere a coincis cu cel al omologului sau polonez.
Traian Basescu a facut referire la faptul ca Romania si Polonia vor pleda pentru ca bugetul Uniunii Europene, ce va fi votat in 2013, sa sustina continuarea unei politici care “sa garanteze buna productie agricola” a celor doua tari.
Presedintele Romaniei a facut aceste precizari dupa dialogul cu omologul sau polonez, in prima dintre cele doua zile ale vizitei sale la Varsovia.
Pe de alta parte, Traian Basescu a spus ca a constatat “o similitudine a efectelor crizei pentru ambele tari."
Sursa: www.agromanager.ro
Probleme in realizarea proiectelor
Fermierii ieseni a caror proiecte au fost aprobate pe Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) intimpina probleme la realizarea lor. Dintr-un total de 39 de proiecte acceptate din martie si pina in octombrie 2008, doar trei beneficiari din judet au reusit sa le termine. Cele trei proiecte finalizate au fost depuse pe Masura 121, ce prevede achizitia de utilaje.
Pe lista ultimelor proiecte aprobate pentru finantare, se numara si cel al societatii Mob Yug Prod SRL din Strunga care valoreaza peste 365.000 de euro si presupune construirea unei hale de productie pentru timplarie din lemn.
Pe fondul crizei actuale administratorul societatii se teme ca nu va primi ajutor de la banca. "Acest proiect vizeaza dezvoltarea afacerii actuale si sintem dispusi sa punem gaj si ipoteca pe toate bunurile noastre pentru a obtine banii. Saptamina viitoare ne vom prezenta la banci si pentru ca vorbim de o suma de 1,28 milioane de lei, nu putem risca sa pierdem acesti bani, mai ales ca societatea noastra functioneaza foarte bine", a declarat Marius Iuganu, administratorul Mob Yug Prod.
Sursa: www.ziaruldeiasi.ro
Fabrica de tractoare la Rasnov
O fabrica de montare a tractoarelor urmeaza sa se construiasca in curand la Rasnov, a anuntat presedintele Consiliului judetean Brasov, Aristotel Cancescu.
Potrivit acestuia, Nanjing Hoyo-SHK Modern Agricultural Machinery & Equipment Co.Ltd din China si-a desemnat deja un reprezentant pentru demararea noii investitii.
Autoritatile locale din Brasov s-au intalnit anul trecut in luna noiembrie cu reprezentantii societatii din China. La momentul respectiv acestia au declarat ca fabrica va monta, in perioada 2009 - 2012, 100.000 de tractoare, dar nu mai putin de 20.000 de bucati anual. Pe langa montajul de tractoare va exista si o linie de asamblare a uneltelor agricole. Se vor asambla tractoare din gama 25-35 de CP, foarte ceruta pe piata din Romania, pana la 120 sau chiar 160 de CP.
Activitatea fabricii va incepe cu un numar de 150 de angajati, urmand ca pe parcurs sa ajunga la 500. Necesarul de tractoare pentru Romania este, in prezent, de 375.000 - 400.000 de bucati, iar din cele 174.000 care exista acum 80% sunt depasite din punct de vedere fizic si moral.
Sursa: www.agroazi.ro
Laptele din Pantelimon
S.C. Agroindustriala Pantelimon S.A., jud. Ilfov, este cunoscuta sub denumirea de „Ferma de vaci” si este condusa cu mare pricepere si abnegatie, de peste 30 de ani, de dl. dr. Mihai Petcu, in prezent si patronul societatii. Domnia sa a reusit, cu mari sacrificii, nu numai sa mentina viabila aceasta ferma, dar sa o si modernizeze, apropiind-o din punct de vedere al performantelor de ferme similare din tarile comunitare, cunoscute prin performantele lor in domeniul zootehniei, cum ar fi Olanda, Germania si Danemarca.
Programul de modernizare a avut in vedere atat cresterea performantelor efectivului de taurine existent din rasa Holstain, care se ridica in prezent la 350 de vaci crescute in stabulatie libera, cu o productie medie anuala de 8000 litri lapte/vaca, cat si imbunatatirea calitatii laptelui, conform reglementarilor europene, obiective care au necesitat cheltuieli de peste 350 mii de euro.
In aceste noi conditii, mulgerea se face de 2 ori/zi, la un stand automat, cu 20 de locuri/tura, in conditii de igena perfecta a ugerului, instalatiei si implicit a laptelui care, nemaifiind in contact cu aerul, ajunge in tancul de racire si depozitare cu o incarcatura bacteriana si somatica mult sub nivelul baremului impus de normele europene.
Noua initiativa de a comercializa lapte proaspat direct din tancul de racire se bucura de un real succes, desi actiunea abia a inceput.
Aceasta forma de comercializare a laptelui proaspat direct din ferma este in beneficiul atat al fermei, cat si al consumatorului, care are astfel posibilitatea sa achizitioneze un lapte cu indici superiori de calitate si - foarte important - la un pret inferior celui de pe piata.
Pretul acestui lapte este de 30 lei/litru, achizitionat direct de consumator de la automat, in ambalajul cumpratorului (sticla din plastic) sau prin achizitionarea ambalajului din ferma, la 1 leu/sticla.
Plata se face direct, folosid monede si bacnote de 0,5 lei, 1 leu, 5 lei, 10 lei, iar achizitionare se face pe toata perioada unei zile.
Sursa: ANCA
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>