Stirile zile de 4.03.2009


Titlurile zilei:

  • Agrostar cere amanarea impozitului;
  • Proteste in industria petrochimica;
  • Penalitati pentru platile din 2007;
  • Subventii la ingrasaminte din toamna.

 





 

Agrostar cere amanarea impozitului

Federatia Agrostar solicita Guvernului sa amane perceperea impozitului de 2% pe venitul din productia agricola - intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009 - pana la iesirea economiei din criza, fiindca agricultura este oricum subfinantata, a declarat Stefan Niculae, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar.

"Incepand cu 1 ianuarie 2009 agricultorii romani sunt impozitati cu 2%, potrivit prevederilor art. 74 alin. 4 din Codul Fiscal. Acesta prevede ca in cazul contribuabililor care realizeaza venituri banesti din agricultura, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, impozitul se calculeaza prin retinere la sursa prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final. Cerem Guvernului sa amane acest impozit, avand in vedere situatia dramatica in care se gasesc in prezent multi producatori agricoli”, a declarat Niculae.




Proteste in industria petrochimica

Centrala Ceres si Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, afiliate la C.N.S “Cartel ALFA”, solicita Guvernului Romaniei si Ministerului Agriculturii si Dezoltarii Rurale aplicarea masurilor economice din Programul de Guvernare in ceea ce priveste agricultura.

Pentru a creste productia agricola si asigura necesarul de consum al populatiei, precum si a hranei pentru furajarea animalelor este necesara aplicarea ingrasamintelor chimice, ca o veriga importanta in tehnologiile de cultura.

Aplicarea tehnologiilor de cultura, fertilizarea corespunzatoare a culturilor are impact asupra cresterii productiei agricole si a valorii acesteia precum si asupra veniturilor fermierilor in conditiile reducerii costurilor de productie, asigurandu-se astfel necesarul de consum al populatiei si pentru hrana animalelor. Situatia de criza economica actuala impune urgentarea adoptarii actelor normative necesare si aplicarea lor pentru a se diminua efectul asupra populatiei.

In cazul in care lucrurile se tergiverseaza sindicatele din agricultura afiliate la CNS “Cartel ALFA” impreuna cu cele din ramura chimie si petrochimie vor declansa ample actiuni de protest la nivel local si national.




Penalitati pentru platile din 2007

Comisia Europeana a calculat, in conformitate cu prevederile comunitare, penalizari de 8.409.938 euro pentru depasirea termenului de 30 iunie 2008 de acordare a platilor la hectar pentru anul 2007, se arata intr-un comunicat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

"In cazul Romaniei, pentru depasirea termenului de 30 iunie 2008, Comisia Europeana a calculat, in conformitate cu prevederile comunitare, penalizari de 8.409.938 euro. Pana la 10 martie 2009, Romania trebuie sa-si exprime punctual de vedere privind modul in care suma a fost calculata", potrivit comunicatului APIA, citat de Newsin.

Totodata, in comunicat se explica faptul ca pentru a nu fi penalizate, statele membre trebuie sa efectueze platile directe catre fermieri pana la 30 iunie. In cazul in care restantele de plata depasesc 4% din totalul subventiilor comunitare, se aplica o penalizare graduala, pentru fiecare luna de depasire a termenului, pentru sumele ce depasesc 4%.

In plus, APIA mentioneaza ca aplicarea penalizarilor sau corectiilor financiare este valabila pentru toate statele membre, Comisia Europeana anuntand mai multe state membre ca vor trebui sa returneze suma de 410,3 milioane de euro, fonduri cheltuite necorespunzator prin acordarea platilor la hectar.




Ingrasaminte subventionate din toamna

Subventiile pentru ingrasaminte nu vor putea fi acordate pentru campania agricola de primavara, insa se fac demersuri pentru acordarea acestora in campania de toamna.

"Noi am vrut de fapt sa majoram platile complementare directe. Nu o sa dam o subventie, astfel ca producatorul sa-si cumpere singur. Am vrut sa ne apropiem de valoarea subventiei europene. Pentru primavara e exclus sa se dea, pentru ca nu mai e timp, decat din toamna ", a declarat Ilie Sarbu.

Potrivit acestuia, Comisia Europeana nu a exprimat un refuz categoric in legatura cu acordarea acestor subventii, iar demersurile pentru a putea obtine acordul de a da subventiile vor fi continuate. "Nu a fost un refuz categoric, insa sunt foarte multe demersuri care trebuie facute la nivelul Comisiei. Noi am facut tot ce a tinut de minister, eram in faza in care aveam hotararea de guvern stabilita, dar ni s-a spus ca este ajutor de stat. Nu am un rezultat, insa demersurile continua", a mai spus ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, citat de Newsin.

El a mai precizat ca, daca se accepta sistemul propus, subventiile ar putea fi acordate atat in toamna, cat si in anul 2010, motivand necesitatea acestora in conditii de criza. "In criza in care ne aflam, trebuie sa existe si intelegere. Daca se instituie si se accepta sistemul, poate va continua si in anul viitor", a mai spus ministrul Ilie Sarbu.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura



Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>