Titlurile zilei:
Stare de urgenta in California
Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger a decretat vineri stare de urgenta din cauza secetei care dureaza de trei ani, masura ce s-ar putea traduce prin masuri precum rationalizarea apei.
"In pofida precipitatiilor recente, California se confrunta cu cel de-al treilea an consecutiv de seceta si trebuie sa ne asteptam la ce este mai rau: un al patrulea, al cincilea, chiar al saselea an de seceta",a declarat guvernatorul, potrivit Newsin.
Primavara si vara anului 2008 au fost cele mai secetoase din istoria Californiei, cu un nivel de precipitatii cu 76% mai mic decat media, subliniaza Schwarzenegger in decretul sau.
Seceta a provocat pana in prezent sectorului agricol pierderi financiare in valoare de 300 de milioane de dolari, dar care ar putea ajunge la doua miliarde de dolari anul acesta, iar economia ar putea avea per total pierderi de trei miliarde de dolari in 2009, precizeaza guvernatorul in comunicat.
Decretul cere cetatenilor sa consume mai putina apa si cere institutiilor sa conceapa planuri in acest sens.
Cercetare agricola fara banii
Circa 50 de cercetatori din 10 institute de cercetare agricola nu pot accesa bani din Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare (PNCDI), deoarece institutele la care lucreaza nu au fost reorganizate prin Hotarare de Guvern, a declarat, pentru NewsIN, Mircea Toma.
Astfel, potrivit directorului economic al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Mircea Toma, institutele de cercetare agricola isi asigura fondurile in principal, din concursurile castigate de cercetatori, iar in cazul celor 10 unitati de cercetare, membrii acestora nu pot participa la concursuri si nici nu pot accesa credite, deoarece institutele nu au fost reorganizate prin Hotarare de Guvern.
Mircea Toma a precizat ca intre cele 10 institute de cercetare ce nu au trecut la statutul de unitati ce apartin de domeniul public se numara sapte statiuni de cercetare-dezvoltare pentru sectorul pomicol din Baneasa, Bistrita, Cluj, Valcea, Fasticeni, Geoagiu, Voinesti, Statiunea de Cercetare Horticola din Targu-Jiu, Statiunea de Cercetare pentru cresterea bovinelor din Sighet si de Cercetare si SC. Sericarom S.A. - cu activitate de cercetare in sericicultura.
Demersuri pentru ingrasaminte subventionate
Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat duminica, pentru NewsIN, ca se fac demersuri pentru a convinge Comisia Europeana sa aprobe subventiile la ingrasaminte avand in vedere criza financiara.
"Avem o misiune la Bruxelles care incearca sa convinga CE sa ne aprobe aceasta subventie care este considerata ajutor de stat. Vom vedea ce decizie se ia", a spus Sarbu.
Ministrul a precizat ca suma necesara acordarii subventiilor la ingrasaminte nu este prinsa in bugetul ministerul, insa daca CE isi va da acordul, banii exista.
Acordarea subventiilor la ingrasaminte a fost prinsa in programul anticriza al Guvernului, dar acest lucru nu este posibil fara acordul CE.
O noua taxa pentru fermieri
Micii fermieri afla cu surpriza ca au de platit o noua taxa: impozitul pe veniturile din activitati agricole. De la 1 ianuarie, cine isi vinde recolta catre firme specializate trebuie sa plateasca o taxa de 2% din banii incasati. Patronatele din panificatie spun ca asta va duce fie la scumpirea painii, fie la saracirea cultivatorilor.
In comuna Vanatori, din Galati, cei mai multi cultiva cartofi. Daca vor sa isi vanda marfa unui depozit en-gros trebuie sa plateasca impozitul de 2%.
La grau, unde castigul este de cel mult 10-15%, inca o taxa de doua procente o sa atarne greu.
Si totusi statul mizeaza pe o contributie importanta a agriculturii la Produsul Intern Brut si la buget: "Discutam despre valoarea adaugata bruta pe care o aduce agricultura, in care intra inclusiv contributia producatorilor," a declarat Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor.
Asa ca autoritatile spera sa incaseze peste 50 de milioane de lei numai din impozitul de 2%.
Un calcul simplu arata, insa, ca statul va lua doar 3 milioane in loc de 50 de milioane.
Incalcarea legii la ANIF
La ANIF se afla acorduri in derulare, in valoare de peste 5,1 milioane de lei (circa 1,19 milioane de euro), asupra carora planeaza suspiciunea ca licitatiile in baza carora au fost incheiate ar fi ilegale.
Odata cu aderarea tarii nostre la UE, incredintarea directa a devenit o forma de ajutor de stat, iar ANIF a fost obligata sa organizeze licitatii pentru lucrarile sectorului. Din cauza datoriilor la bugetul de stat, SNIF nu s-a mai putut inscrie la licitatii si a fost nevoita sa semneze diferite asocieri ca sa poata lucra.
ANIF a organizat licitatii pentru lucrarile de profil si a incheiat contracte, dar acestea se pare ca s-au facut cu incalcarea legii. Licitatiile nu s-au tinut la ANIF Bucuresti, la sediul administratiei, cum prevede legea, ci in teritoriu, la sucursalele agentiei care nu au, nici la această data, personalitate juridica.
Sedinte operative zilnice la APIA
Vineri, 27 februarie 2009, la sedinta operativa zilnica cu conducerea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, alaturi de domnul ministru Ilie SARBU si de secretarul de stat insarcinat cu coordonarea APIA, domnul Liviu Harbuz, a participat si domnul Gheorghe POGEA, ministrul finantelor publice.
Sedinta a vizat analizarea problemelor cu care se confrunta agentia si identificarea solutiilor de remediere a acestora, in vederea efectuarii la timp a platilor pe suprafata catre beneficiari si a reducerii decalajului de aproape un an inregistrat la platile pe suprafata.
Amintim ca in data de 5 ianuarie 2009, la o sedinta operativa cu conducerea APIA in cadrul careia s-a discutat despre problemele legate de sistemul informatic de prelucrare a datelor, a participat si domnul vicepremier Dan Nica.
Din cauza intarzierilor si a disfunctionalitatilor constatate, domnul ministru Ilie SARBU a decis monitorizarea personala a APIA, instituind programul unor raportari zilnice in cadrul sedintelor operative.
SURSA: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>