Titlurile zilei:
Stare de urgenta in California
Guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger a decretat vineri stare de urgenta din cauza secetei care dureaza de trei ani, masura ce s-ar putea traduce prin masuri precum rationalizarea apei.
"In pofida precipitatiilor recente, California se confrunta cu cel de-al treilea an consecutiv de seceta si trebuie sa ne asteptam la ce este mai rau: un al patrulea, al cincilea, chiar al saselea an de seceta",a declarat guvernatorul, potrivit Newsin.
Primavara si vara anului 2008 au fost cele mai secetoase din istoria Californiei, cu un nivel de precipitatii cu 76% mai mic decat media, subliniaza Schwarzenegger in decretul sau.
Seceta a provocat pana in prezent sectorului agricol pierderi financiare in valoare de 300 de milioane de dolari, dar care ar putea ajunge la doua miliarde de dolari anul acesta, iar economia ar putea avea per total pierderi de trei miliarde de dolari in 2009, precizeaza guvernatorul in comunicat.
Decretul cere cetatenilor sa consume mai putina apa si cere institutiilor sa conceapa planuri in acest sens.
Cercetare agricola fara banii
Circa 50 de cercetatori din 10 institute de cercetare agricola nu pot accesa bani din Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare (PNCDI), deoarece institutele la care lucreaza nu au fost reorganizate prin Hotarare de Guvern, a declarat, pentru NewsIN, Mircea Toma.
Astfel, potrivit directorului economic al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Mircea Toma, institutele de cercetare agricola isi asigura fondurile in principal, din concursurile castigate de cercetatori, iar in cazul celor 10 unitati de cercetare, membrii acestora nu pot participa la concursuri si nici nu pot accesa credite, deoarece institutele nu au fost reorganizate prin Hotarare de Guvern.
Mircea Toma a precizat ca intre cele 10 institute de cercetare ce nu au trecut la statutul de unitati ce apartin de domeniul public se numara sapte statiuni de cercetare-dezvoltare pentru sectorul pomicol din Baneasa, Bistrita, Cluj, Valcea, Fasticeni, Geoagiu, Voinesti, Statiunea de Cercetare Horticola din Targu-Jiu, Statiunea de Cercetare pentru cresterea bovinelor din Sighet si de Cercetare si SC. Sericarom S.A. - cu activitate de cercetare in sericicultura.
Demersuri pentru ingrasaminte subventionate
Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat duminica, pentru NewsIN, ca se fac demersuri pentru a convinge Comisia Europeana sa aprobe subventiile la ingrasaminte avand in vedere criza financiara.
"Avem o misiune la Bruxelles care incearca sa convinga CE sa ne aprobe aceasta subventie care este considerata ajutor de stat. Vom vedea ce decizie se ia", a spus Sarbu.
Ministrul a precizat ca suma necesara acordarii subventiilor la ingrasaminte nu este prinsa in bugetul ministerul, insa daca CE isi va da acordul, banii exista.
Acordarea subventiilor la ingrasaminte a fost prinsa in programul anticriza al Guvernului, dar acest lucru nu este posibil fara acordul CE.
O noua taxa pentru fermieri
Micii fermieri afla cu surpriza ca au de platit o noua taxa: impozitul pe veniturile din activitati agricole. De la 1 ianuarie, cine isi vinde recolta catre firme specializate trebuie sa plateasca o taxa de 2% din banii incasati. Patronatele din panificatie spun ca asta va duce fie la scumpirea painii, fie la saracirea cultivatorilor.
In comuna Vanatori, din Galati, cei mai multi cultiva cartofi. Daca vor sa isi vanda marfa unui depozit en-gros trebuie sa plateasca impozitul de 2%.
La grau, unde castigul este de cel mult 10-15%, inca o taxa de doua procente o sa atarne greu.
Si totusi statul mizeaza pe o contributie importanta a agriculturii la Produsul Intern Brut si la buget: "Discutam despre valoarea adaugata bruta pe care o aduce agricultura, in care intra inclusiv contributia producatorilor," a declarat Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor.
Asa ca autoritatile spera sa incaseze peste 50 de milioane de lei numai din impozitul de 2%.
Un calcul simplu arata, insa, ca statul va lua doar 3 milioane in loc de 50 de milioane.
Incalcarea legii la ANIF
La ANIF se afla acorduri in derulare, in valoare de peste 5,1 milioane de lei (circa 1,19 milioane de euro), asupra carora planeaza suspiciunea ca licitatiile in baza carora au fost incheiate ar fi ilegale.
Odata cu aderarea tarii nostre la UE, incredintarea directa a devenit o forma de ajutor de stat, iar ANIF a fost obligata sa organizeze licitatii pentru lucrarile sectorului. Din cauza datoriilor la bugetul de stat, SNIF nu s-a mai putut inscrie la licitatii si a fost nevoita sa semneze diferite asocieri ca sa poata lucra.
ANIF a organizat licitatii pentru lucrarile de profil si a incheiat contracte, dar acestea se pare ca s-au facut cu incalcarea legii. Licitatiile nu s-au tinut la ANIF Bucuresti, la sediul administratiei, cum prevede legea, ci in teritoriu, la sucursalele agentiei care nu au, nici la această data, personalitate juridica.
Sedinte operative zilnice la APIA
Vineri, 27 februarie 2009, la sedinta operativa zilnica cu conducerea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, alaturi de domnul ministru Ilie SARBU si de secretarul de stat insarcinat cu coordonarea APIA, domnul Liviu Harbuz, a participat si domnul Gheorghe POGEA, ministrul finantelor publice.
Sedinta a vizat analizarea problemelor cu care se confrunta agentia si identificarea solutiilor de remediere a acestora, in vederea efectuarii la timp a platilor pe suprafata catre beneficiari si a reducerii decalajului de aproape un an inregistrat la platile pe suprafata.
Amintim ca in data de 5 ianuarie 2009, la o sedinta operativa cu conducerea APIA in cadrul careia s-a discutat despre problemele legate de sistemul informatic de prelucrare a datelor, a participat si domnul vicepremier Dan Nica.
Din cauza intarzierilor si a disfunctionalitatilor constatate, domnul ministru Ilie SARBU a decis monitorizarea personala a APIA, instituind programul unor raportari zilnice in cadrul sedintelor operative.
SURSA: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>