Titlurile zilei:
Ghid de igiena alimentara
Reprezentantii crescatorilor de animale si conducerea ANSVSA au modificat capitolele si punctele divergente din Ordinul 111/2008 privind aprobarea normelor sanitar veterinare, iar varianta modificată a acestuia a fost postata, spre dezbatere publica, pe site-ul Autoritatii, a declarat Ilie Sarbu, ieri.
Ministru a aratat ca produsele lactate vor putea fi comercializate de catre producatori in piete, insa cu respectarea conditiilor minime de igiena alimentara cerute de legislatia comunitara in domeniu. In plus, asociatiile crescatorilor de ovine/caprine si bovine vor elabora in cel mai scurt timp un "Ghid de bune practici ale igienei alimentare", acesta urmand sa fie avizat de catre ANSVSA.
Ordinul 111 in a intrat in vigoare la 1 februarie 2008 si a starnit nemultumirea crescatorilor de animale care s-au vazut in imposibilitatea de a se adapta noilor cerinte. Acestia au organizat proteste, iar in urma negocierilor cu reprezentantii Autoritatii Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentara si cu cei ai Ministerului Agriculturii s-a ajuns la un acord.
Un nou director la APDRP
Mihai Vadan a castigat concursul pentru postul de director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), desfasurat pe 23 februarie, si va fi numit la conducerea agentiei in cateva zile.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Mihai Vadan a trecut toate probele concursului, iar in cateva zile va fi numit de catre ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, in functia de director general al APDRP.
Pana la ultima zi de depunere a dosarelor, 18 februarie, pentru postul de director general al APDRP isi depusesera dosarele doi candidati, intre care consilierul judetean al PDL Dambovita, Vadan Mihai Gavril, care este si director general al companiei de consultanta S.C. Mob Vad Prod Com S.R.L. si avocatul in cadrul Baroului Bucuresti, Schiopu Adelina Georgiana.
Anuntul pentru postul de director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a fost publicat pe site-ul MAPDR in data de 5 februarie si prezinta o serie de conditii ce trebuie indeplinite de cei interesati de postul de conducere. Postul a fost ocupat anterior, cu delegatie, de catre consilierul in cadrul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit din Hunedoara, Ciprian Alic.
1339 de proiecte selectate
Pentru accesarea fondurilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost selectate pentru finantare 1.339 de proiecte din 3.657 analizate de la inceputul anului si pana in prezent, potrivit datelor furnizate de MAPDR.
Astfel, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in cursul anului 2008 au fost organizate sase sesiuni de selectie in care au fost depuse proiecte, iar dupa analiza realizata anul acesta au fost alese pentru finantate, pana in prezent, dintr-un total de 3.657 de proiecte depuse, un numar de 1.339 eligibile.
Din acestea, s-au contractat un numar de 1.297 de dosare cu o valoare publica de circa 707 milioane de euro. Din diferenta de 42, un numar de 36 de proiecte se afla, in prezent, in stadiu de avizare si semnare, iar sase proiecte de pe masura 121 au fost reziliate la cererea beneficiarilor, din cauza dificultatilor de obtinere a creditului bancar.
Conform datelor MAPDR, la nivel national, au fost depuse 6.658 de proiecte conforme cu o valoare publica de peste cinci miliarde de euro, iar in urma evaluarii punctelor conforme pentru fiecare masura, in functie de sesiunea de depunere, au fost declarate eligibile 2.645 proiecte cu o valoare de circa 1,5 miliarde euro si neeligibile 1.012 proiecte in valoare de 703 milioane euro.
Potrivit MAPDR, restul de 3001 proiecte depuse pentru programul PNDR vor fi analizate pana la sfarsitul lunii martie. Alocarea financiara a Uniunii Europene din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), acordata Romaniei prin MAPDR pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in perioada 2007-2013 este de 8,022 miliarde euro la care se adauga contributia nationala in valoare de 1,948 miliarde euro.
Secretarul de stat in cadrul ministerului agriculturii, Liviu Harbuz, declara recent ca MAPDR va elabora un nou Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) care va corespunde realitatilor din Romania si situatiei de criza economica. "Dupa o analiza a ceea ce s-a intamplat pana acum, am constatat ca Program National de Dezvoltare Rurala nu corespunde in proportia necesara cu realitatile din Romania si cu cerintele din teren, motiv pentru care in momentul de fata se lucreaza la un nou plan. Ne-am propus ca PNDR sa fie elaborat dupa o consultare a fiecarui sindicat si patronat, iar intr-o perioada de o luna de zile vom veni cu un proiect care sa reflecte problematica din zona rurala pe fiecare sector", a mai adaugat Harbuz, la inceputul lunii februarie.
Ordonanta de urgenta cu bune practici comerciale
In ciuda nemultumirilor anuntate de retaileri, ministrul Agriculturii vrea sa transforme Codul de bune practici din retail in ordonanta de urgenta, spunand ca, astfel, preturile vor scădea.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat ca procedurile pentru intrarea in vigoare a proiectului de ordonanta ce transpune Codul de bune practici din retail vor continua, chiar dacă comerciantii au avut o serie de obiectii la acest proiect de act normativ. “Am avut si noi o intalnire aici cu partenerii sociali, la care retailerii nu au participat, au un alt punct de vedere. Vreau sa le spun pe aceasta cale ca noi vom merge mai departe. Sigur, exista si o lege in Parlament initiata de unii colegi de-ai mei, dar pana va ajunge in faza sa fie aprobata, cea mai rapida solutie ramane o ordonanta de urgenta. Discutiile treneaza deja de un an de zile si vreau sa rezolv aceasta problema in cursul acestei saptamani", a declarat Ilie Sarbu.
Retailerii sustin ca Ministerul Agriculturii a exclus toate punctele de vedere ale AMRCR exprimate atat anul trecut, cat si la recenta intalnire de la Ministerul Agriculturii. De asemenea, acestia se plang ca in actuala sa forma, proiectul creeaza discriminare intre jucatorii de pe acest lant, impune restrictii numai cu privire la comerciantii finali, contine definitii financiar-contabile gresite, introducand elemente de venit in calculatii de costuri; contine un limbaj confuz pentru reglementarea unor conditii comerciale (de exemplu, “delistare produse”, “prezenta la raft”).
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>