Titlurile zilei:
Ghid de igiena alimentara
Reprezentantii crescatorilor de animale si conducerea ANSVSA au modificat capitolele si punctele divergente din Ordinul 111/2008 privind aprobarea normelor sanitar veterinare, iar varianta modificată a acestuia a fost postata, spre dezbatere publica, pe site-ul Autoritatii, a declarat Ilie Sarbu, ieri.
Ministru a aratat ca produsele lactate vor putea fi comercializate de catre producatori in piete, insa cu respectarea conditiilor minime de igiena alimentara cerute de legislatia comunitara in domeniu. In plus, asociatiile crescatorilor de ovine/caprine si bovine vor elabora in cel mai scurt timp un "Ghid de bune practici ale igienei alimentare", acesta urmand sa fie avizat de catre ANSVSA.
Ordinul 111 in a intrat in vigoare la 1 februarie 2008 si a starnit nemultumirea crescatorilor de animale care s-au vazut in imposibilitatea de a se adapta noilor cerinte. Acestia au organizat proteste, iar in urma negocierilor cu reprezentantii Autoritatii Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentara si cu cei ai Ministerului Agriculturii s-a ajuns la un acord.
Un nou director la APDRP
Mihai Vadan a castigat concursul pentru postul de director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), desfasurat pe 23 februarie, si va fi numit la conducerea agentiei in cateva zile.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Mihai Vadan a trecut toate probele concursului, iar in cateva zile va fi numit de catre ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, in functia de director general al APDRP.
Pana la ultima zi de depunere a dosarelor, 18 februarie, pentru postul de director general al APDRP isi depusesera dosarele doi candidati, intre care consilierul judetean al PDL Dambovita, Vadan Mihai Gavril, care este si director general al companiei de consultanta S.C. Mob Vad Prod Com S.R.L. si avocatul in cadrul Baroului Bucuresti, Schiopu Adelina Georgiana.
Anuntul pentru postul de director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a fost publicat pe site-ul MAPDR in data de 5 februarie si prezinta o serie de conditii ce trebuie indeplinite de cei interesati de postul de conducere. Postul a fost ocupat anterior, cu delegatie, de catre consilierul in cadrul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit din Hunedoara, Ciprian Alic.
1339 de proiecte selectate
Pentru accesarea fondurilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost selectate pentru finantare 1.339 de proiecte din 3.657 analizate de la inceputul anului si pana in prezent, potrivit datelor furnizate de MAPDR.
Astfel, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in cursul anului 2008 au fost organizate sase sesiuni de selectie in care au fost depuse proiecte, iar dupa analiza realizata anul acesta au fost alese pentru finantate, pana in prezent, dintr-un total de 3.657 de proiecte depuse, un numar de 1.339 eligibile.
Din acestea, s-au contractat un numar de 1.297 de dosare cu o valoare publica de circa 707 milioane de euro. Din diferenta de 42, un numar de 36 de proiecte se afla, in prezent, in stadiu de avizare si semnare, iar sase proiecte de pe masura 121 au fost reziliate la cererea beneficiarilor, din cauza dificultatilor de obtinere a creditului bancar.
Conform datelor MAPDR, la nivel national, au fost depuse 6.658 de proiecte conforme cu o valoare publica de peste cinci miliarde de euro, iar in urma evaluarii punctelor conforme pentru fiecare masura, in functie de sesiunea de depunere, au fost declarate eligibile 2.645 proiecte cu o valoare de circa 1,5 miliarde euro si neeligibile 1.012 proiecte in valoare de 703 milioane euro.
Potrivit MAPDR, restul de 3001 proiecte depuse pentru programul PNDR vor fi analizate pana la sfarsitul lunii martie. Alocarea financiara a Uniunii Europene din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), acordata Romaniei prin MAPDR pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in perioada 2007-2013 este de 8,022 miliarde euro la care se adauga contributia nationala in valoare de 1,948 miliarde euro.
Secretarul de stat in cadrul ministerului agriculturii, Liviu Harbuz, declara recent ca MAPDR va elabora un nou Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) care va corespunde realitatilor din Romania si situatiei de criza economica. "Dupa o analiza a ceea ce s-a intamplat pana acum, am constatat ca Program National de Dezvoltare Rurala nu corespunde in proportia necesara cu realitatile din Romania si cu cerintele din teren, motiv pentru care in momentul de fata se lucreaza la un nou plan. Ne-am propus ca PNDR sa fie elaborat dupa o consultare a fiecarui sindicat si patronat, iar intr-o perioada de o luna de zile vom veni cu un proiect care sa reflecte problematica din zona rurala pe fiecare sector", a mai adaugat Harbuz, la inceputul lunii februarie.
Ordonanta de urgenta cu bune practici comerciale
In ciuda nemultumirilor anuntate de retaileri, ministrul Agriculturii vrea sa transforme Codul de bune practici din retail in ordonanta de urgenta, spunand ca, astfel, preturile vor scădea.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat ca procedurile pentru intrarea in vigoare a proiectului de ordonanta ce transpune Codul de bune practici din retail vor continua, chiar dacă comerciantii au avut o serie de obiectii la acest proiect de act normativ. “Am avut si noi o intalnire aici cu partenerii sociali, la care retailerii nu au participat, au un alt punct de vedere. Vreau sa le spun pe aceasta cale ca noi vom merge mai departe. Sigur, exista si o lege in Parlament initiata de unii colegi de-ai mei, dar pana va ajunge in faza sa fie aprobata, cea mai rapida solutie ramane o ordonanta de urgenta. Discutiile treneaza deja de un an de zile si vreau sa rezolv aceasta problema in cursul acestei saptamani", a declarat Ilie Sarbu.
Retailerii sustin ca Ministerul Agriculturii a exclus toate punctele de vedere ale AMRCR exprimate atat anul trecut, cat si la recenta intalnire de la Ministerul Agriculturii. De asemenea, acestia se plang ca in actuala sa forma, proiectul creeaza discriminare intre jucatorii de pe acest lant, impune restrictii numai cu privire la comerciantii finali, contine definitii financiar-contabile gresite, introducand elemente de venit in calculatii de costuri; contine un limbaj confuz pentru reglementarea unor conditii comerciale (de exemplu, “delistare produse”, “prezenta la raft”).
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>