Stirile zile de 24.02.2009

Titlurile zilei

  • Finalizarea codului de bune practici;
  • Seminar de agriculultura bio;
  • Compensatii pentru impaduriri;
  • Sindicalistii picheteaza MAPDR;
  • Afaceri in situatie de criza.

 






 

Finalizarea codului de bune practici

Luni, 23 februarie 2009, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut loc intalnirea reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din agricultura si industria alimentara cu conducerea MAPDR, reprezentata de domnul secretar de stat - Catalin Aurelian Rosculete, in vederea concretizarii proiectului de act normativ privind transpunerea formala a Codului de bune practici a comertului cu produse agroalimentare.

Proiectul de act normativ, agreat de partenerii sociali prezenti la discutii, a fost finalizat, acesta urmand sa parcurga circuitul legal al avizarilor, conform legislatiei in vigoare.




Seminar de agriculultura bio

Vineri, 27 februarie 2009, Bioma Agro Ecology Co impreuna cu Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Vrancea organizeaza Seminarul pentru Agricultura ecologica. Evenimentul se va desfasura la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, din orasul Focsani.

In cadrul intalnirii vor fi abordate teme actuale, cu impact semnificativ asupra problemelor pe care le intampina cei implicati in agricultura ecologica.

Evenimentul isi propune sa aduca un plus de informare a producatorilor si a publicului larg asupra conceptelor de ecologie, protectia mediului, agricultura ecologica, concepte care evidentiaza tot mai mult recursul la potentialul biologic ca mijloc de imbunatatire a calitatii vietii si a mediului inconjurator.




Compensatii pentru impaduriri

Proprietarii care detin terenuri in zonele ce urmeaza sa intre in programul de acoperire cu perdele forestiere vor primi drept compensatie 830 lei/hectar in 2009, a declarat, vineri, pentru NewsIn, directorul departamentului de administrare a padurilor din cadrul MAPDR, Dan Achim.

Achim a explicat ca suma acordata potrivit metodologiei de acordare a compensatiei pentru pierderea de venit corespunzatoarea suprafetelor ocupate cu perdele forestiere a fost majorata cu 90 lei fata de cat era estimat la sfarsitul anului 2008, ca urmare a cresterii pretului mediu al masei lemnoase.

Directorul Directiei pentru Dezvoltare Forestiera din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MADR), Ciprian Pahon, declara in luna noiembrie 2008 ca este avuta in vedere o suprafata de 22.000 de hectare ce urmeaza sa fie acoperita cu perdele forestiere.

Infiintarea perdelelor va incepe odata cu obtinerea acordului tuturor proprietarilor ce detin terenuri acolo unde urmeaza a fi amplasate acestea.

De asemenea, Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva a anuntat recent ca planul de regenerare a padurilor in 2009 vizeaza o suprafata de 17.666 de hectare de padure, din care 10.559 se vor realiza prin impaduriri, iar 7107 prin regenerari naturale, pentru care se vor investi circa 144 milioane lei.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), in luna mai a anului 2008, suprafata fondului forestier a inregistrat o crestere cu 0,9%, la 31 decembrie 2007 comparativ cu aceeasi data a anului 2006, iar volumul de masa lemnoasa recoltata a crescut cu 9,9 % in intervalul mentionat.




Sindicalistii picheteaza MAPDR;

Sindicaliştii din cadrul combinatului Azomures intentioneaza sa picheteze, joi, sediul Ministerului Agriculturii, in semn de protest fata de tergiversarea emiterii actului normativ privind subventionarea agricultorilor pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice.

Sindicatul "Alternativa 2002" din Azomures a cerut, ieri, Federatiei Sindicatelor din Chimie si Petrochimie "Lazar Edeleanu" sa faca demersuri pentru convocarea in regim de urgenta a Comisiei pentru Dialog Social in Ministerul Agriculturii, dar si sa asigure conditiile pichetarii ministerului. Actiunea de pichetare, la care ar participa aproape 100 de membri de sindicat, ar urma sa aiba loc joi, intre orele 12.00 şi 14.00, transmite NewsIn. "Motivul actiunilor noastre este legat de faptul ca, de mai mult de o luna, Ministerul Agriculturii, in mod nejustificat, tergiverseaza emiterea actului normativ privind subventionarea agricultorilor pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice", se arata în documentul transmis Federatiei, semnat de presedintele de sindicat, Dumitru Boanta. Sindicalistii reiau acuzatiile potrivit carora intarzierea emiterii actului normativ s-ar face din anumite interese.

"Din informatiile pe care le avem, anumite cercuri de interese incearca sa determine o forma a actului normativ de natura sa favorizeze anumiti producatori de ingrasaminte chimice prin excluderea fara nicio justificare de la subventionare a  ingrasamintelor chimice complexe", sustin sindicalistii. Acestia afirma ca ar urma sa fie subventionata de catre stat numai achizitia de ingrasaminte cu continut de substanta activa de minimum 46%, iar Azomures nu se incadreaza in aceasta prevedere.




Afaceri in situatie de criza

Un grup de întreprinzători din localitatea Pradejon, provincia Logronyo, comunitatea Castilla y Leon, s-a reprofilat: deoarece afacerea cu ciuperci, pe care o administrau încă din anul 2000, a eşuat, în fostele hale agricole au hotărât să crească oi.

Astfel, în urmă cu un an, au cumpărat 400 de ovine şi au angajat patru români să le crească. Un reportaj realizat de revista Consiliului pentru Agricultură din provincie, „Imagini ale Câmpului”, descrie cum, anul trecut, cei patru români au avut o producţie de 300.000 de litri de lapte.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>