Stirile zile de 24.02.2009

Titlurile zilei

  • Finalizarea codului de bune practici;
  • Seminar de agriculultura bio;
  • Compensatii pentru impaduriri;
  • Sindicalistii picheteaza MAPDR;
  • Afaceri in situatie de criza.

 






 

Finalizarea codului de bune practici

Luni, 23 februarie 2009, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut loc intalnirea reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din agricultura si industria alimentara cu conducerea MAPDR, reprezentata de domnul secretar de stat - Catalin Aurelian Rosculete, in vederea concretizarii proiectului de act normativ privind transpunerea formala a Codului de bune practici a comertului cu produse agroalimentare.

Proiectul de act normativ, agreat de partenerii sociali prezenti la discutii, a fost finalizat, acesta urmand sa parcurga circuitul legal al avizarilor, conform legislatiei in vigoare.




Seminar de agriculultura bio

Vineri, 27 februarie 2009, Bioma Agro Ecology Co impreuna cu Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Vrancea organizeaza Seminarul pentru Agricultura ecologica. Evenimentul se va desfasura la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, din orasul Focsani.

In cadrul intalnirii vor fi abordate teme actuale, cu impact semnificativ asupra problemelor pe care le intampina cei implicati in agricultura ecologica.

Evenimentul isi propune sa aduca un plus de informare a producatorilor si a publicului larg asupra conceptelor de ecologie, protectia mediului, agricultura ecologica, concepte care evidentiaza tot mai mult recursul la potentialul biologic ca mijloc de imbunatatire a calitatii vietii si a mediului inconjurator.




Compensatii pentru impaduriri

Proprietarii care detin terenuri in zonele ce urmeaza sa intre in programul de acoperire cu perdele forestiere vor primi drept compensatie 830 lei/hectar in 2009, a declarat, vineri, pentru NewsIn, directorul departamentului de administrare a padurilor din cadrul MAPDR, Dan Achim.

Achim a explicat ca suma acordata potrivit metodologiei de acordare a compensatiei pentru pierderea de venit corespunzatoarea suprafetelor ocupate cu perdele forestiere a fost majorata cu 90 lei fata de cat era estimat la sfarsitul anului 2008, ca urmare a cresterii pretului mediu al masei lemnoase.

Directorul Directiei pentru Dezvoltare Forestiera din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MADR), Ciprian Pahon, declara in luna noiembrie 2008 ca este avuta in vedere o suprafata de 22.000 de hectare ce urmeaza sa fie acoperita cu perdele forestiere.

Infiintarea perdelelor va incepe odata cu obtinerea acordului tuturor proprietarilor ce detin terenuri acolo unde urmeaza a fi amplasate acestea.

De asemenea, Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva a anuntat recent ca planul de regenerare a padurilor in 2009 vizeaza o suprafata de 17.666 de hectare de padure, din care 10.559 se vor realiza prin impaduriri, iar 7107 prin regenerari naturale, pentru care se vor investi circa 144 milioane lei.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), in luna mai a anului 2008, suprafata fondului forestier a inregistrat o crestere cu 0,9%, la 31 decembrie 2007 comparativ cu aceeasi data a anului 2006, iar volumul de masa lemnoasa recoltata a crescut cu 9,9 % in intervalul mentionat.




Sindicalistii picheteaza MAPDR;

Sindicaliştii din cadrul combinatului Azomures intentioneaza sa picheteze, joi, sediul Ministerului Agriculturii, in semn de protest fata de tergiversarea emiterii actului normativ privind subventionarea agricultorilor pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice.

Sindicatul "Alternativa 2002" din Azomures a cerut, ieri, Federatiei Sindicatelor din Chimie si Petrochimie "Lazar Edeleanu" sa faca demersuri pentru convocarea in regim de urgenta a Comisiei pentru Dialog Social in Ministerul Agriculturii, dar si sa asigure conditiile pichetarii ministerului. Actiunea de pichetare, la care ar participa aproape 100 de membri de sindicat, ar urma sa aiba loc joi, intre orele 12.00 şi 14.00, transmite NewsIn. "Motivul actiunilor noastre este legat de faptul ca, de mai mult de o luna, Ministerul Agriculturii, in mod nejustificat, tergiverseaza emiterea actului normativ privind subventionarea agricultorilor pentru achizitionarea de ingrasaminte chimice", se arata în documentul transmis Federatiei, semnat de presedintele de sindicat, Dumitru Boanta. Sindicalistii reiau acuzatiile potrivit carora intarzierea emiterii actului normativ s-ar face din anumite interese.

"Din informatiile pe care le avem, anumite cercuri de interese incearca sa determine o forma a actului normativ de natura sa favorizeze anumiti producatori de ingrasaminte chimice prin excluderea fara nicio justificare de la subventionare a  ingrasamintelor chimice complexe", sustin sindicalistii. Acestia afirma ca ar urma sa fie subventionata de catre stat numai achizitia de ingrasaminte cu continut de substanta activa de minimum 46%, iar Azomures nu se incadreaza in aceasta prevedere.




Afaceri in situatie de criza

Un grup de întreprinzători din localitatea Pradejon, provincia Logronyo, comunitatea Castilla y Leon, s-a reprofilat: deoarece afacerea cu ciuperci, pe care o administrau încă din anul 2000, a eşuat, în fostele hale agricole au hotărât să crească oi.

Astfel, în urmă cu un an, au cumpărat 400 de ovine şi au angajat patru români să le crească. Un reportaj realizat de revista Consiliului pentru Agricultură din provincie, „Imagini ale Câmpului”, descrie cum, anul trecut, cei patru români au avut o producţie de 300.000 de litri de lapte.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>