Stirile zile de 12.02.2009

Titlurile zilei:

  • Se primesc cereri pentru motorina;
  • Cartofii din Harghita, la export;
  • Interventia la cereale, pana in mai;
  • Agrostar incepe protestul in martie.







Se primesc cereri pentru motorina

Cereri din partea agricultorilor pentru acordarea de sprijin financiar pentru subventionarea motorinei se primesc, incepand de pe 9 februarie si pana pe 30 aprilie, la sediul Directiei Agricole de Dezvoltare Rurala Galati.

Potrivit declaratiilor directorului DADR Galati, Alexandru Santion, subventia pentru motorina, de 39 de litri la hectar, pentru suprafete agricole de minim un hectar, se acorda potrivit ordinului Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 29/2009.

Pentru achizitionarea motorinei, termenul limita este de 29 mai inclusiv, iar deconturile pot fi depuse pana cel tarziu la 30 iunie, a mai declarat directorul DADR Galati. Doritorii trebuie sa adreseze cereri ce urmeaza sa fie vizate de primariile pe raza carora se afla terenurile, iar apoi sa depuna la sediul DADR adeverintele, a mai precizat directorul DADR Galati.




Cartofii din Harghita, la export

Seful Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala(DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat ca in acest sezon se observa o crestere a vanzarilor de cartofi din judet, existand chiar o comanda pentru 2.000 de tone care sa ajunga pe piata din Rusia.

Potrivit sursei citate, cel mai probabil aceasta solicitare nu va putea fi onorata intrucat producatorii de cartofi din judet au clientii lor traditionali si prefera sa-si vanda marfa in tara. Motivele pentru care au crescut vanzarile de cartofi din productia interna sunt, in opinia sefului DADR Harghita, scaderea suprafetelor cultivate atat in tara, cat si in Europa, dar si evolutia cursului leu-euro, care a defavorizat importurile de cartofi.

"Daca anul trecut, spre finalul sezonului, au fost cantitati insemnate de cartofi care s-au aruncat, in acest an se constata o crestere a vanzarilor din productia interna", a afirmat Torok Jeno.

In acest moment, stocul de cartofi din judet este de maxim 20.000 de tone, pretul unui kilogram la producator fiind curpins intre 75 si 85 de bani. Anul trecut, multi producatori harghiteni au fost nevoiti sa arunce o parte din recolta de cartofi sau sa o vanda la un pret de nimic fiind sufocati de importurile ieftine de cartofi.




Interventia la cereala, activa pana in mai

Producatorii agricoli care detin o cantitate de cel putin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grau dur, pot depune o oferta la centrele judetene APIA pana la 31 mai, data pana la care este activa masura de interventie pe piata cerealelor.

In cadrul acestui mecanism de preluare a cerealelor la interventie, potrivit regulamentelor europene, toti detinatorii de stocuri de cereale le pot vinde organismului de interventie al statului membru, respectiv Agentiei de Plati in cazul Romaniei, la un pret de interventie de 101,31 euro/tona.

Cerealele pentru care pot fi aplicate masuri de interventie sunt graul comun, graul dur, orzul, sorgul si porumbul, care indeplinesc conditiile cantitative si calitative specificate in regulamentul (CE) nr. 687/2008. Cerealele trebuie sa indeplineasca conditii referitoare la nivelul maxim admis de substante contaminante (micotoxine, resturi de pesticide, metale grele si de contaminare radioactiva), precizate de legislatia comunitara.

Atasat formularului-tip pe care ofertantul il depune la centrele judetene APIA, trebuie sa existe dovada virarii in contul APIA a sumelor aferente efectuarii analizelor, precum si copii ale documentelor prin care se poate face verificarea informatiilor solicitate. In plus, pentru vânzarea porumbului la un pret de interventie, ofertantul trebuie sa faca dovada ca a constituit o garantie de 15 euro pe tona.   Depozitarea cerealelor preluate la interventie se face in depozite agreate de APIA din cadrul celor autorizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale prin DADR judetene si cu obligatia depozitarilor de a pastra nealterate cantitatile si calitatile cerealelor, in baza unor contracte de depozitare incheiate de acestia cu APIA.

Sursa: www.agroazi.ro




Agrostar incepe protestul in martie

Federatia Agrostar va organiza, incepand cu 1 martie, ample actiuni de protest daca bugetul pentru Agricultura nu ajunge la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), in contextul in care lipsa resurselor financiare de la Guvern i-ar putea determina de multi agricultori sa renunte la activitate.

"Bugetul de 1,37% inseamna falimentarea agricultorilor si somajul multora. Cu acest buget, majoritatea subventiilor vor suferi reduceri drastice, ceea ce va aduce agricultura intr-o situatie dramatica, multi dintre agricultori fiind nevoiti sa renunte la activitate", a declarat presedintele federatiei Agrostar, Stefan Niculae, citat de Newsin.

Niculae a adaugat ca prin bugetul acordat in prezent, subventiile in sectorul zootehnic inregistreaza o scadere de 20%, ceea ce va duce la probleme in aprovizionarea cu furaje si inputuri. De asemenea, in sectorul vegetal se va inregistra o scadere cu 31% a subventiilor, iar platile din cadrul programului "Fermierul" vor avea o scadere de pana la 58%. Totodata, despagubirile acordate in agricultura vor suferi o reducere de pana la 32%.

"Toate aceste reduceri vor duce la un blocaj, agricultorii neputand sa-si achite datoriile. In prezent, bancile refuza sa mai discute cu agricultorii pentru eventualitatea acordarii unor credite", a mai spus presedintele Agrostar.

Bugetul repartizat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru 2009 va fi de 1,37% din PIB si va include si prefinantarile si cofinantarile.

 Sursa: www.frontnews.ro

 

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>