Titlurile zilei:
Se primesc cereri pentru motorina
Cereri din partea agricultorilor pentru acordarea de sprijin financiar pentru subventionarea motorinei se primesc, incepand de pe 9 februarie si pana pe 30 aprilie, la sediul Directiei Agricole de Dezvoltare Rurala Galati.
Potrivit declaratiilor directorului DADR Galati, Alexandru Santion, subventia pentru motorina, de 39 de litri la hectar, pentru suprafete agricole de minim un hectar, se acorda potrivit ordinului Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 29/2009.
Pentru achizitionarea motorinei, termenul limita este de 29 mai inclusiv, iar deconturile pot fi depuse pana cel tarziu la 30 iunie, a mai declarat directorul DADR Galati. Doritorii trebuie sa adreseze cereri ce urmeaza sa fie vizate de primariile pe raza carora se afla terenurile, iar apoi sa depuna la sediul DADR adeverintele, a mai precizat directorul DADR Galati.
Cartofii din Harghita, la export
Seful Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala(DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat ca in acest sezon se observa o crestere a vanzarilor de cartofi din judet, existand chiar o comanda pentru 2.000 de tone care sa ajunga pe piata din Rusia.
Potrivit sursei citate, cel mai probabil aceasta solicitare nu va putea fi onorata intrucat producatorii de cartofi din judet au clientii lor traditionali si prefera sa-si vanda marfa in tara. Motivele pentru care au crescut vanzarile de cartofi din productia interna sunt, in opinia sefului DADR Harghita, scaderea suprafetelor cultivate atat in tara, cat si in Europa, dar si evolutia cursului leu-euro, care a defavorizat importurile de cartofi.
"Daca anul trecut, spre finalul sezonului, au fost cantitati insemnate de cartofi care s-au aruncat, in acest an se constata o crestere a vanzarilor din productia interna", a afirmat Torok Jeno.
In acest moment, stocul de cartofi din judet este de maxim 20.000 de tone, pretul unui kilogram la producator fiind curpins intre 75 si 85 de bani. Anul trecut, multi producatori harghiteni au fost nevoiti sa arunce o parte din recolta de cartofi sau sa o vanda la un pret de nimic fiind sufocati de importurile ieftine de cartofi.
Interventia la cereala, activa pana in mai
Producatorii agricoli care detin o cantitate de cel putin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grau dur, pot depune o oferta la centrele judetene APIA pana la 31 mai, data pana la care este activa masura de interventie pe piata cerealelor.
In cadrul acestui mecanism de preluare a cerealelor la interventie, potrivit regulamentelor europene, toti detinatorii de stocuri de cereale le pot vinde organismului de interventie al statului membru, respectiv Agentiei de Plati in cazul Romaniei, la un pret de interventie de 101,31 euro/tona.
Cerealele pentru care pot fi aplicate masuri de interventie sunt graul comun, graul dur, orzul, sorgul si porumbul, care indeplinesc conditiile cantitative si calitative specificate in regulamentul (CE) nr. 687/2008. Cerealele trebuie sa indeplineasca conditii referitoare la nivelul maxim admis de substante contaminante (micotoxine, resturi de pesticide, metale grele si de contaminare radioactiva), precizate de legislatia comunitara.
Atasat formularului-tip pe care ofertantul il depune la centrele judetene APIA, trebuie sa existe dovada virarii in contul APIA a sumelor aferente efectuarii analizelor, precum si copii ale documentelor prin care se poate face verificarea informatiilor solicitate. In plus, pentru vânzarea porumbului la un pret de interventie, ofertantul trebuie sa faca dovada ca a constituit o garantie de 15 euro pe tona. Depozitarea cerealelor preluate la interventie se face in depozite agreate de APIA din cadrul celor autorizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale prin DADR judetene si cu obligatia depozitarilor de a pastra nealterate cantitatile si calitatile cerealelor, in baza unor contracte de depozitare incheiate de acestia cu APIA.
Sursa: www.agroazi.ro
Agrostar incepe protestul in martie
Federatia Agrostar va organiza, incepand cu 1 martie, ample actiuni de protest daca bugetul pentru Agricultura nu ajunge la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), in contextul in care lipsa resurselor financiare de la Guvern i-ar putea determina de multi agricultori sa renunte la activitate.
"Bugetul de 1,37% inseamna falimentarea agricultorilor si somajul multora. Cu acest buget, majoritatea subventiilor vor suferi reduceri drastice, ceea ce va aduce agricultura intr-o situatie dramatica, multi dintre agricultori fiind nevoiti sa renunte la activitate", a declarat presedintele federatiei Agrostar, Stefan Niculae, citat de Newsin.
Niculae a adaugat ca prin bugetul acordat in prezent, subventiile in sectorul zootehnic inregistreaza o scadere de 20%, ceea ce va duce la probleme in aprovizionarea cu furaje si inputuri. De asemenea, in sectorul vegetal se va inregistra o scadere cu 31% a subventiilor, iar platile din cadrul programului "Fermierul" vor avea o scadere de pana la 58%. Totodata, despagubirile acordate in agricultura vor suferi o reducere de pana la 32%.
"Toate aceste reduceri vor duce la un blocaj, agricultorii neputand sa-si achite datoriile. In prezent, bancile refuza sa mai discute cu agricultorii pentru eventualitatea acordarii unor credite", a mai spus presedintele Agrostar.
Bugetul repartizat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru 2009 va fi de 1,37% din PIB si va include si prefinantarile si cofinantarile.
Sursa: www.frontnews.ro
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>