Titlurile zilei:
Viorel TARZIU, director la APIA
Functia de director general al APIA va fi preluata temporar, pana la organizarea concursului, de catre domnul Viorel Tarziu, actualul director general al Directiei pentru Coordonarea Agentiilor de Plati din Fonduri Europene pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
In ceea ce priveste situatia d-lui Sorin Sergiu Chelmu, facem precizarea ca domnia sa a eliberat functia de secretar general al MAPDR, prin incetarea raporturilor de serviciu cu acordul partilor.
Curs de bucatari si ospatari
Persoanele din mediul rural care se confrunta cu probleme in gasirea unui loc de munca au o noua oportunitate printr-un proiect finantat din fonduri PHARE. Asociatia pentru Sprijinirea Dezvoltarii Rurale din Dezmir, cea care a implementat proiectul, va organiza cursuri de calificare profesionala pentru meseriile de bucatar si ospatar, dar si pentru persoanele care lucreaza in agricultura. Proiectul este intitulat "Deprinderea secretelor bucatariei – o sansa pentru persoanele aflate in cautarea unul loc de munca din mediul rural" si se desfasoara in 13 comune din judetul Cluj. Proiectul este lansat din luna decembrie anul trecut si se va desfasura pana in noiembrie 2009.
Prin intermediul proiectului vor fi instruiti aproximativ 100 de persoane in vederea adaptarii la cerintele de pe piata fortei de munca. Mai mult de jumatate dintre acestia urmeaza sa fie instruiti, pentru meserii de bucatar si ospatar, prin intermediul cursurilor de calificare, urmand ca dupa absolvirea acestora sa fie ajutati in gasirea unui loc de munca in sectorul ospitalier. Pe toata perioada in care se vor derula cursurile de instruire si informare, initiatorii proiectului PHARE vor realiza si o culegere de retete din bucataria traditionala specifica zonelor din care provin cursantii.
10 judete vor fi aride
Incalzirea globala scoate din circuitul agricol terenurile din sudul tarii. Zece judete ale Romaniei vor deveni aride in urmatoarele doua decenii, potrivit unui studiu realizat la nivel european, citat de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
"Problema desertificarii este un capitol care face parte dintr-o ecuatie cu multe necunoscute care se cheama incalzirea globala, caruia nu i-am dat foarte multa atentie noi, oamenii, si se pare ca a venit momentul sa ne trezim", a declarat Nemirschi. Studiul, care a fost elaborat de specialisti din 13 institute europene de meteorologie si hidrologie, printre care si Romania, arata ca jumatatea sudica a continentului va suferi din cauza incalzirii globale si multe din aceste zone risca sa devina aride, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, in tara noastra cele mai afectate regiuni vor fi Banatul, Oltenia, estul Munteniei si Dobrogea, cu prelungire in sudul Moldovei.
Sarbatoarea taiteilor la Resita
Traditionalele manifestari de Fasang au debutat cu „Sarbatoarea Taiteilor“. Tinerii din cadrul Forumului German au petrecut in stilul lor, cu muzica si voie buna, dar au tinut cont si de traditie. Priceputele bucatarese au pregatit un sos special care se serveste cu taitei.
De asemenea, in municipiul Resita are programat traditionalul Bal mascat de Fasang. La sediul Forumului German din municipiul de pe Barzava va avea loc ultima manifestare dedicata Fasangului, sub genericul «Sărbătoarea Gogoşilor». Fasangul este o sarbatoare straveche care marcheaza intrarea in postul Pastelui.
Suntem pe locul 44 la productia bio
In Europa, culturile ecologice acopera, in momentul de fata, doar un sfert din suprafata agricola a continentului. Desi culturile ecologice ocupa doar 1,5 % din potentialul agricol al tarii, Romania se pozitioneaza in prima jumatate a clasamentului mondial.
Tara noastra se situeaza in lume, din punctul de vedere al suprafetei cultivate in sistem ecologic, pe pozitia 44 dintr-un total de 122 de tari, potrivit publicatiei „The world of organic agriculture 2008”, care elaboreaza anual o statistica mondiala in acest sens.
La nivelul Uniunii Europene, Austria (13 %) si Italia (9 %) au acordat agriculturii ecologice o suprafata mai mare din potentialul agricol, dar tari precum Franta (2 %), Belgia (2,1 %), Ungaria (2,9 %) sau Spania (3,7 %) nu stau cu mult mai bine decat noi.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in 2008, suprafata cultivata ecologic in tara noastra a fost cu 15 % mai mare decat in 2007, ajungand la 220.000 de hectare.
In conformitate cu obiectivele Strategiei de dezvoltare a agriculturii ecologice In Romania, suprafata cultivata astfel va ajunge, la sfarsitul lui 2009, la 300.000 de hectare, ceea ce ar reprezenta doua procente din suprafata agricola a tarii.
Potrivit lui Teodor Mihalcea, directorul general al Directiei generale implementare politici agricole, din cadrul MAPDR, cantitatea de produse ecologice obinute in Romania a fost de aproximativ 170.000 de tone in 2007 si de circa 260.000 de tone, anul trecut.
In 2007 au fost exportate pe pietele din Germania, Italia, Grecia, Elvetia, Olanda si Franta 80.000 de tone de produse ecologice, ceea ce inseamna aproape jumatate din productia interna. Valoarea exportului s-a ridicat la 65 de milioane de euro. Anul trecut, Romania a vandut pe piata externa 130.000 de tone de produse ecologice cu o valoare de 100 milioane de euro.
Romania a exportat cereale, oleaginoase, fructe de padure si ciuperci, produse procesate din lapte si miere de albine. Dar a importat zahar brun din trestie de zahar, cafea, ciocolata, produse obtinute din soia si sucuri de fructe. Valoarea importului din 2007 a fost de 3 milioane de euro, cu un milion mai mult decât în 2006.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>