Titlurile zilei:
Viorel TARZIU, director la APIA
Functia de director general al APIA va fi preluata temporar, pana la organizarea concursului, de catre domnul Viorel Tarziu, actualul director general al Directiei pentru Coordonarea Agentiilor de Plati din Fonduri Europene pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
In ceea ce priveste situatia d-lui Sorin Sergiu Chelmu, facem precizarea ca domnia sa a eliberat functia de secretar general al MAPDR, prin incetarea raporturilor de serviciu cu acordul partilor.
Curs de bucatari si ospatari
Persoanele din mediul rural care se confrunta cu probleme in gasirea unui loc de munca au o noua oportunitate printr-un proiect finantat din fonduri PHARE. Asociatia pentru Sprijinirea Dezvoltarii Rurale din Dezmir, cea care a implementat proiectul, va organiza cursuri de calificare profesionala pentru meseriile de bucatar si ospatar, dar si pentru persoanele care lucreaza in agricultura. Proiectul este intitulat "Deprinderea secretelor bucatariei – o sansa pentru persoanele aflate in cautarea unul loc de munca din mediul rural" si se desfasoara in 13 comune din judetul Cluj. Proiectul este lansat din luna decembrie anul trecut si se va desfasura pana in noiembrie 2009.
Prin intermediul proiectului vor fi instruiti aproximativ 100 de persoane in vederea adaptarii la cerintele de pe piata fortei de munca. Mai mult de jumatate dintre acestia urmeaza sa fie instruiti, pentru meserii de bucatar si ospatar, prin intermediul cursurilor de calificare, urmand ca dupa absolvirea acestora sa fie ajutati in gasirea unui loc de munca in sectorul ospitalier. Pe toata perioada in care se vor derula cursurile de instruire si informare, initiatorii proiectului PHARE vor realiza si o culegere de retete din bucataria traditionala specifica zonelor din care provin cursantii.
10 judete vor fi aride
Incalzirea globala scoate din circuitul agricol terenurile din sudul tarii. Zece judete ale Romaniei vor deveni aride in urmatoarele doua decenii, potrivit unui studiu realizat la nivel european, citat de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
"Problema desertificarii este un capitol care face parte dintr-o ecuatie cu multe necunoscute care se cheama incalzirea globala, caruia nu i-am dat foarte multa atentie noi, oamenii, si se pare ca a venit momentul sa ne trezim", a declarat Nemirschi. Studiul, care a fost elaborat de specialisti din 13 institute europene de meteorologie si hidrologie, printre care si Romania, arata ca jumatatea sudica a continentului va suferi din cauza incalzirii globale si multe din aceste zone risca sa devina aride, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, in tara noastra cele mai afectate regiuni vor fi Banatul, Oltenia, estul Munteniei si Dobrogea, cu prelungire in sudul Moldovei.
Sarbatoarea taiteilor la Resita
Traditionalele manifestari de Fasang au debutat cu „Sarbatoarea Taiteilor“. Tinerii din cadrul Forumului German au petrecut in stilul lor, cu muzica si voie buna, dar au tinut cont si de traditie. Priceputele bucatarese au pregatit un sos special care se serveste cu taitei.
De asemenea, in municipiul Resita are programat traditionalul Bal mascat de Fasang. La sediul Forumului German din municipiul de pe Barzava va avea loc ultima manifestare dedicata Fasangului, sub genericul «Sărbătoarea Gogoşilor». Fasangul este o sarbatoare straveche care marcheaza intrarea in postul Pastelui.
Suntem pe locul 44 la productia bio
In Europa, culturile ecologice acopera, in momentul de fata, doar un sfert din suprafata agricola a continentului. Desi culturile ecologice ocupa doar 1,5 % din potentialul agricol al tarii, Romania se pozitioneaza in prima jumatate a clasamentului mondial.
Tara noastra se situeaza in lume, din punctul de vedere al suprafetei cultivate in sistem ecologic, pe pozitia 44 dintr-un total de 122 de tari, potrivit publicatiei „The world of organic agriculture 2008”, care elaboreaza anual o statistica mondiala in acest sens.
La nivelul Uniunii Europene, Austria (13 %) si Italia (9 %) au acordat agriculturii ecologice o suprafata mai mare din potentialul agricol, dar tari precum Franta (2 %), Belgia (2,1 %), Ungaria (2,9 %) sau Spania (3,7 %) nu stau cu mult mai bine decat noi.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in 2008, suprafata cultivata ecologic in tara noastra a fost cu 15 % mai mare decat in 2007, ajungand la 220.000 de hectare.
In conformitate cu obiectivele Strategiei de dezvoltare a agriculturii ecologice In Romania, suprafata cultivata astfel va ajunge, la sfarsitul lui 2009, la 300.000 de hectare, ceea ce ar reprezenta doua procente din suprafata agricola a tarii.
Potrivit lui Teodor Mihalcea, directorul general al Directiei generale implementare politici agricole, din cadrul MAPDR, cantitatea de produse ecologice obinute in Romania a fost de aproximativ 170.000 de tone in 2007 si de circa 260.000 de tone, anul trecut.
In 2007 au fost exportate pe pietele din Germania, Italia, Grecia, Elvetia, Olanda si Franta 80.000 de tone de produse ecologice, ceea ce inseamna aproape jumatate din productia interna. Valoarea exportului s-a ridicat la 65 de milioane de euro. Anul trecut, Romania a vandut pe piata externa 130.000 de tone de produse ecologice cu o valoare de 100 milioane de euro.
Romania a exportat cereale, oleaginoase, fructe de padure si ciuperci, produse procesate din lapte si miere de albine. Dar a importat zahar brun din trestie de zahar, cafea, ciocolata, produse obtinute din soia si sucuri de fructe. Valoarea importului din 2007 a fost de 3 milioane de euro, cu un milion mai mult decât în 2006.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>