Stirile zilei de 29.12.2008

Titlurile zilei:

  • Termen limita pentru APIA;
  • Vremea la inceputul lui 2009;
  • Unde investim in 2009?;
  • Romanii fac Revelionul acasa.




Termen limita pentru APIA

Sefii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) au termen pentru finalizarea controalelor pe teren si prin teledetectie pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Ilie Sarbu s-a intalnit cu conducere APIA pentru a stabili masurile necesare acordarii platilor pe suprafata aferente anului 2008 Si inceperii campaniei de primire a cererilor pentru anul 2009.

De asemenea, a fost stabilit un plan de actiune pentru inceperea acordarii platilor unice pe suprafata din luna martie 2009, majoritatea sumelor urmand sa ajunga in conturile beneficiarilor in perioada martie-aprilie 2009, conform angajamentului conducerii APIA.

"Totodata, se va face o evaluare a contractului cu dezvoltatorul de soft, pentru eliminarea deficientelor constatate de misiunile de audit, precum si o analiza cu bancile comerciale prin intermediul carora se deruleaza platile catre fermieri pentru reducerea timpului de plata. Saptamanal, conducerea ministerului va analiza impreuna cu APIA, stadiul derularii angajamentelor din planul de actiune pentru acordarea platilor pe suprafata. Prin urmare, sefii de la APIA au termen pana la finalul lunii ianuarie sa isi finalizeze rapoartele", afirma Ilie Sarbu in cadrul unui comunicat emis duminica.




Vremea la inceputul lui 2009

Meteorologii au schitat deja o prognoza pentru prima parte a anului viitor. In lunile de primavara vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit. Vor fi destul de multe ploi, chiar importante cantitativ, exceptand Moldova, Baraganul si Dobrogea, unde vor avea tendinta de deficit, mai ales in luna mai.

Potrivit meteorologilor, luna ianuarie va fi una cu temperaturi si precipitatii normale, mai ales in Ardeal si in partea de nord a Moldovei. In sudul tarii insa, in cele mai calde zile, s-ar putea depasi 10 grade, la amiaza. In noptile cele mai reci, in depresiunile din nord si centru, vor fi pana la -25 de grade. Va si ninge viscolit, cel mai probabil spre sfarsitul lunii.

Februarie va fi o luna destul de calda. In sudul Romaniei se vor inregistra temperaturi de 15 grade, in timp ce in depresiuni nu sunt excluse minimele de pana la -15 grade. Luna incepe cu vreme de iarna si ninsori mai multe in vest, nord si centru si mai putine in rest.

In luna martie vom avea temperaturi normale in nord si in centru si mai mari decat cele normale in restul tarii. Va ploua insa destul de mult.

In aprilie deja ar trebui sa trecem la tricou, dar si umbrelele vor fi obiecte indispensabile mai ales in Banat, Oltenia si in nordul tarii, unde va ploua mult.

Luna mai va fi calda dar cu vreme instabila.




Unde investim in 2009?

Fostul presedinte al BCR, Nicolae Danila, a precizat ca investitiile din 2009 nu ar trebui sa se axeze pe un domeniu anume, ci pe sectoarele care vor ajuta in mod real economia romaneasca. ''Nu ar trebui sa se puna problema ca trebuie sa investesti acolo si acolo ca sa iti aduca tie venituri, ci trebuie sa se urmareasca sectoarele profitabile pentru economia romaneasca. Sectoarele carora si statul si Guvernul ar trebui sa le acorde o  atentie mai mare sunt infrastructura si IMM. Pe langa faptul ca acestea sustin cresterea economica, totodata acestea atrag si foarte multe fonduri europene, care ar trebui sa stimuleze viitorii investitori'', a declarat prof. univ. dr. vicepresedinte al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, Nicolae Danila. Acesta a mai spus ca statul ar trebui sa sustina ramurile care pot supravietui acestei crize economice, care pot fi profitabile si care pot asigura cat mai multe locuri de munca romanilor. ''Majoritatea Guvernelor din statele europene solicita bancilor, prin programele anticriza, sa finanteze si sa sprijine cat mai mult IMM. Acest lucru ar trebui sa se intample si la noi, sa se acorde o mai mare atentie acestui sector care este principalul sustinator al economiei'', a subliniat Nicolae Danila.

In plus, el a mai atras atentia si asupra agriculturii, in general asupra zonei industriale, spunand ca ''sprijinirea industriei chimice, care ofera ingrasamintele necesare, a echipamentelor, adica a sectorului agricol in general, va aduce numai beneficii economiei romanesti''. ''Agricultura ofera cea mai mare parte a produselor de pe piata si prin sprijinirea acestui sector s-ar reduce foarte mult importurile care adancesc deficitul de cont curent'', a mai spus Nicolae Danila.




Romanii fac Revelionul acasa

Numarul romanilor care vor petrece Revelionul in diferite statiuni din tara, prin intermediul agentiilor de turism, a scazut cu 23% fata de anul trecut, in timp ce plecarile in strainatate s-au redus cu 38%, cheltuielile totale pentru aceste pachete depasind 45 de milioane de euro.

Astfel, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), cele 104.000 de persoane care vor petrece Revelionul in tara, prin forme de turism organizat, au alocat 142,6 milioane de lei (circa 38,5 milioane de euro), in scadere cu 7% fata de sumele cheltuite anul trecut.

In acelaşi timp, 12.820 de romani au cumparat pachete in strainatate, costurile ridicandu-se la 6,638 milioane de euro, in coborare cu 16%.

Cele mai solicitate statiuni locale au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare se estimeaza ca va ajunge la 98%.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>