Stirile zilei de 28.12.2008

 

Titlurile zilei:

  • A pierdut 6 milioane dolari;
  • Agricultorii au probleme financiare;
  • Dialog constructiv cu CE.








A pierdut 6 milioane dolari

Valeriu Davidescu s-a lansat in afaceri in 1990. In 1999, societatea sa ajunsese a cincea din tara, in domeniul agricol. Acum nu mai are nimic, nici macar locuinta si isi cauta un loc de munca. In 1995, a cumparat o combină. Dupa doi ani de prestari servicii in agricultura, a concesionat 4.500 de hectare de teren arabil. In 1998, totul mergea struna ai a mai concesionat pamant in Timis, Iasi si Giurgiu, in total cam 8.000 de hectare. Printre altele, Davidescu exporta mustar si soia in Uniunea Europeană, in special in Belgia. La acea vreme, era partener de afaceri cu Ioan Niculae si cu Adrian Porumboiu.

“Am facut doua greseli. Prima consta in faptul ca nu puneam bani deoparte. Reinvesteam aproape tot ce castigam, adica aproximativ cinci milioane de dolari pe an. Apoi, am refuzat sa fiu clientul clasei politice. Mediul de afaceri in Romania este sau era cam asa: te lasa sa te dezvolti pana la o limita, apoi ti se cere sa te inscrii intr- un partid, indiferent care, si sa incepi sa dai bani. Am refuzat. Astfel, in anul 2000, pe fondul secetei prelungite, am fost dat la o parte din Giurgiu prin mai multe licitatii trucate. Toata investitia mea pe acele terenuri i-a fost concesionata lui Jihad El Khalil, crescator de miei, implicat in fuga lui Omar Hayssam din România, daca mai tineti minte. Am dat in judecată statul si am fost sicanat necontenit. S-a mers pana acolo, incat mi-au fost omorati toti porcii din ferma pe care o aveam in judetul Giurgiu. Cele 80 de animale au fost otravite cu furadan”, isi aminteste Valeriu Davidescu.

Evaluata la banii de atunci, averea lui Valeriu Davidescu se ridica la aproximativ sase milioane de dolari, in 1999.




Agricultorii au probleme financiare

Desi anul agricol 2008 a inregistrat rezultate impresionante, in care a fost obtinuta o recolta record de culturi agricole din ultimii ani, si aceasta in conditiile sistarii exporturilor din 2006, secetei din 2007, inundatiilor din vara 2008 si actualelor perturbatii economice de pe piata mondiala, la ora actuala exista un sir de probleme de ordin financiar cu care se confrunta producatorii agricoli, care afecteaza dezvoltarea sectorului agroalimentar, si influenteaza starea economico-financiara a agentilor economici din ramura, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare.

Printre proncipalele cu care se confrunta producatorii agricoli in opinia MAIA sunt blocajul total al pietei de desfacere a productiei agricole, atit a celei destinate pietei externe, cit si celei interne, datoriile mari ale intreprinderilor de prelucrare fata de producatorii de materie prima, accesul redus la resurse creditare, rata inalta a dobinzii la creditele acordate, restituirea sumelor TVA de la comercializarea productiei agricole, inclusiv la exportul acesteia, diferenta de preturi (pretul de cost si pretul de comercializare), achitarea subventiilor, precum si achizitiile publice.

Pentru depasirea acestor obstacole, MAIA a inaintat Guvernului spre aprobare un Plan de actiuni concrete, in care se propune micsorarea ratei dobinzii la creditele acordate, reesalonarea creditelor luate anterior si corelarea cursului valutar cu tarile importatoare de productie agroalimentara din Republica Moldova, deblocarea conturilor pentru lunile februarie – martie, perioada de pregatire pentru campania de primavara, monitorizarea permanenta de catre Ministerul Finantelor a platii subventiilor, precum si crearea unui fond de interventie in sectorul real al economiei nationale.




Dialog constructiv cu CE

"Urmarim cu interes orice noi informatii pe care autoritatile romane ni le pot furniza", a declarat Gray referitor la declaratiile de miercuri ale noului ministru al agriculturii Ilie Sarbu, care spunea ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) nu a respectat recomandarile CE si nu poate justifica unele intarzieri.

"Ne bucuram sa avem un dialog constructiv cu noul ministru al agriculturii. Obiectivul nostru comun este sa asiguram ca asistenta financiara este acordata romanilor, in special celor din sectorul agricol, atata vreme cat acest lucru se desfasoara in conformitate cu regulile si controalele financiare", a mai adaugat purtatorul de cuvant.

Comisia Europeana a sistat in luna iunie plata fondurilor SAPARD pentru Romania in urma deficientelor constatate in sistemul de autorizare a platilor, solicitand un audit independent si un plan de masuri pentru remedierea situatiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, miercuri, 24 decembrie, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale a convocat in regim de urgenta conducerea APIA, pentru a stabili masurile ce se impun in vederea eficientizarii activitatii acestei institutii. Discutiile au avut in vedere constatarile din rapoartele de audit ale Comisiei Europene, precum si cele rezultate din monitorizarile Autoritatii competente pentru Acreditarea Agentiilor de Plati.

"Din analiza efectuata de ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale a rezultat ca recomandarile nu au fost respectate in totalitate, conducerea APIA neputand sa justifice intarzierile. Au fost identificate o serie de deficiente ale sistemului de implementare a platilor directe, la sistemul informatic si in ceea ce priveste utilizarea resurselor umane", se arata in comunicatul ministerului.

Conducerea APIA a prezentat duminica, 28 decembrie, ora 11, un program detaliat de iesire din criza cu termene si responsabilitati precise.

La inceputul lunii decembrie, CE a prelungit cu inca un an termenul limita acordat Romaniei si Bulgariei pentru utilizarea fondurilor SAPARD, dar nu a reluat plata acestora, solicitand informatii suplimentare dupa ce Bucurestiul a trimis rezultatele auditului independent.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>