Titlurile zilei:
Vin de Cotnari, falsificat
Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi sustin ca a fost demarata o ancheta in cazurile vinurilor comercializate in reteaua de hipermarketuri Carrefour sub marca "Cotnari".
Constantin Arustei, directorul DADR Iasi, a afirmat ca doar asa se va afla daca vinurile imbuteliate in sticle si etichetate identic cu cele produse de Cotnari SA - dar care, de data aceasta, au trecut la numele producatorului Vinia SA -, a fost o operatiune realizata cu sau fara stiinta producatorului iesean de vinuri.
Potrivit acestuia, SC Vinia detine licente de productie pentru soiurile de vin Francusa si Grasa de Cotnari intrucat Vinia are terenuri cultivate cu vita de vie in localitatea Cotnari. Mai mult, afirma directorul DADR, vinurile nu sunt contrafacute.
Presedintele directoriat al SC Cotnari, dr.ec. Constantin Deleanu a afirmat, pe 18 decembrie, ca se gandeste la posibilitatea de a chema in instanta lantul de hipermarketuri Carrefour Romania intrucat pe rafturi sunt expuse vinuri cu eticheta Cotnari SA, dar care nu sunt produse de celebra podgorie. Potrivit acestuia,vinurile de proasta calitate induc in eroare cumparatorii, motiv pentru care o parte dintre ei si-au exprimat nemultumirea.
Demonstratii practice cu Agricover
Agricover Samanta, divizia de productie samanta a grupului, va initia o serie de seminarii de prezentare a noilor soiuri si hibrizi introdusi pe piata romaneasca, precum si prezentari in camp ale produselor. In ceea ce priveste “Zilele Campului Scanteia” si “Zilele Campului- Mirosi”, pentru partenerii Agricover acestea nu mai au nevoie de nici o prezentare, fiind recunoscute pentru valoarea pe care o au in ceea ce priveste cunoasterea caracteristicilor semintelor produse de Agricover.
Agricover Distributie, divizia care furnizeaza fermierilor seminte, produse fito-sanitare si ingrasaminte, va organiza peste 25 de prezentari si seminarii, unele dintre acestea impreuna cu Agricover Credit IFN, compania din Grupul Agricover care asigura fermierilor finantarile necesare infiintarii si intretinerii recoltelor. Prezentarile si seminariile se vor referi nu numai la produsele aferente culturilor mari, ci si la cele pentru legumicultura, pomicultura sau cultura cartofului.
La toate acestea se adauga evenimentele initiate de Agricover Cereale, divizia care ofera acces fermierilor la valorificarea recoltelor in cele mai bune conditii comerciale catre industriile procesatoare.
APDRP a fost acreditata
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a fost acreditata în data de 15 decembrie 2007 de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru derularea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Acreditarea APDRP s-a bazat pe implementarea Planului de Remediere trasat Agentiei la acreditarea provizorie, precum si pe verificarea facuta de compania de audit independenta Deloitte Audit, potrivit standardelor internationale de audit.
„Prin aceasta acreditare se confirma faptul ca în acest moment APDRP este pregatita institutional si procedural sa implementeze fondurile europene pentru dezvoltare rurala. Astfel, dupa ce Comisia Europeana isi va da acordul pentru implementarea Planului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, vom putea lansa imeditat cererea de proiecte pentru finantare prin FEADR” a declarat Directorul General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
100 de locuitori izolati in munti
5 de masini de off-road au plecat in munţii Sureanu cu ajutoare umanitare pentru cei 100 locuitori izolati din satul Ursici. Acestia vor primi alimente, faina, detergent si haine, donate de cateva companii din Capitală. Satenii din Ursici traiesc in varf de munte, la zeci de kilometri de civilizatie sau de un drum de acces. Abia în anul 2003 a fost improvizat un fel de drum comunal, pe care pot urca cu greu chiar si masinile off-road. Pensia ajunge la batrani numai vara, iar orice alt vizitator este o raritate in comunitatea transilvaneana. Satul are scoala, dar numai patru elevi, insa cursurile se tin normal.
Restul cultiva palma de pamant de langa casa, iar roadele ii ajuta sa treaca peste iarna. Cei care se incumeta sa urce muntii Sureanu cu ajutoare sunt membrii ai Club Off - Road Bucuresti si Transilvania Adventure Club, dintre care o parte voluntari SMURD. Membrii celor doua cluburi sunt sportivi recunoscuti la concursurile off-road din tara si din strainatate. In ultimii opt ani au urcat in munti cu ajutoare umanitare de cel putin doua ori pe an.
SURSA: www.pescurt.ro/agricultura
Folclor autentic cu Grigore Lese
Ce inseamna folclor autentic? Care este sunetul originar al creatiei populare romanesti si ce inseamna muzica populara promovata zilnic pe posturile de televiziune?
Grigore Lese si invitatii sai vor aduce raspunsul la aceste intrebari, intr-un concert de gala, transmis integral in direct, pe TVR Cultural. Acest eveniment va reuni interpreti ai folclorului autentic, oameni din toate colturile tarii, unii care n-au vazut niciodata Bucurestii, altii care nici nu stiu ce inseamna o inregistrare. Ei sunt prea putin vestitii rapsozi ai satelor, cei care conserva involuntar, prin natura sufletului lor, muzica traditionala romanească. TVR Cultural sustine acest demers prin difuzarea concertului de la Ateneul Roman din 21 decembrie si prin programarea, a doua zi, a unei dezbateri. Editia din 22 decembrie a emisiunii Cultura fierbinte este conceputa ca un post-scriptum la concertul pe care Grigore Lese si participantii la programul „Ultimii rapsozi” il sustin duminica seara. Reintoarcerea la traditii si recuperarea spiritului taranesc autentic, precum si modul in care putem sa ne ferim de kitsch, sunt teme pe care moderatorul Marian Voicu si invitatii sai - Grigore Lese si unul dintre protagonistii concertului de la Ateneu - le discuta luni seara, de la ora 20.
O frumoasa melodie despre Bucovina cea Mare, cu Grigore Lese, pe siteul:
www.youtube.com/watch?v=5KxP47Izg_8&feature=related
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>