Titlurile zilei:
Vin de Cotnari, falsificat
Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi sustin ca a fost demarata o ancheta in cazurile vinurilor comercializate in reteaua de hipermarketuri Carrefour sub marca "Cotnari".
Constantin Arustei, directorul DADR Iasi, a afirmat ca doar asa se va afla daca vinurile imbuteliate in sticle si etichetate identic cu cele produse de Cotnari SA - dar care, de data aceasta, au trecut la numele producatorului Vinia SA -, a fost o operatiune realizata cu sau fara stiinta producatorului iesean de vinuri.
Potrivit acestuia, SC Vinia detine licente de productie pentru soiurile de vin Francusa si Grasa de Cotnari intrucat Vinia are terenuri cultivate cu vita de vie in localitatea Cotnari. Mai mult, afirma directorul DADR, vinurile nu sunt contrafacute.
Presedintele directoriat al SC Cotnari, dr.ec. Constantin Deleanu a afirmat, pe 18 decembrie, ca se gandeste la posibilitatea de a chema in instanta lantul de hipermarketuri Carrefour Romania intrucat pe rafturi sunt expuse vinuri cu eticheta Cotnari SA, dar care nu sunt produse de celebra podgorie. Potrivit acestuia,vinurile de proasta calitate induc in eroare cumparatorii, motiv pentru care o parte dintre ei si-au exprimat nemultumirea.
Demonstratii practice cu Agricover
Agricover Samanta, divizia de productie samanta a grupului, va initia o serie de seminarii de prezentare a noilor soiuri si hibrizi introdusi pe piata romaneasca, precum si prezentari in camp ale produselor. In ceea ce priveste “Zilele Campului Scanteia” si “Zilele Campului- Mirosi”, pentru partenerii Agricover acestea nu mai au nevoie de nici o prezentare, fiind recunoscute pentru valoarea pe care o au in ceea ce priveste cunoasterea caracteristicilor semintelor produse de Agricover.
Agricover Distributie, divizia care furnizeaza fermierilor seminte, produse fito-sanitare si ingrasaminte, va organiza peste 25 de prezentari si seminarii, unele dintre acestea impreuna cu Agricover Credit IFN, compania din Grupul Agricover care asigura fermierilor finantarile necesare infiintarii si intretinerii recoltelor. Prezentarile si seminariile se vor referi nu numai la produsele aferente culturilor mari, ci si la cele pentru legumicultura, pomicultura sau cultura cartofului.
La toate acestea se adauga evenimentele initiate de Agricover Cereale, divizia care ofera acces fermierilor la valorificarea recoltelor in cele mai bune conditii comerciale catre industriile procesatoare.
APDRP a fost acreditata
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a fost acreditata în data de 15 decembrie 2007 de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru derularea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Acreditarea APDRP s-a bazat pe implementarea Planului de Remediere trasat Agentiei la acreditarea provizorie, precum si pe verificarea facuta de compania de audit independenta Deloitte Audit, potrivit standardelor internationale de audit.
„Prin aceasta acreditare se confirma faptul ca în acest moment APDRP este pregatita institutional si procedural sa implementeze fondurile europene pentru dezvoltare rurala. Astfel, dupa ce Comisia Europeana isi va da acordul pentru implementarea Planului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, vom putea lansa imeditat cererea de proiecte pentru finantare prin FEADR” a declarat Directorul General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
100 de locuitori izolati in munti
5 de masini de off-road au plecat in munţii Sureanu cu ajutoare umanitare pentru cei 100 locuitori izolati din satul Ursici. Acestia vor primi alimente, faina, detergent si haine, donate de cateva companii din Capitală. Satenii din Ursici traiesc in varf de munte, la zeci de kilometri de civilizatie sau de un drum de acces. Abia în anul 2003 a fost improvizat un fel de drum comunal, pe care pot urca cu greu chiar si masinile off-road. Pensia ajunge la batrani numai vara, iar orice alt vizitator este o raritate in comunitatea transilvaneana. Satul are scoala, dar numai patru elevi, insa cursurile se tin normal.
Restul cultiva palma de pamant de langa casa, iar roadele ii ajuta sa treaca peste iarna. Cei care se incumeta sa urce muntii Sureanu cu ajutoare sunt membrii ai Club Off - Road Bucuresti si Transilvania Adventure Club, dintre care o parte voluntari SMURD. Membrii celor doua cluburi sunt sportivi recunoscuti la concursurile off-road din tara si din strainatate. In ultimii opt ani au urcat in munti cu ajutoare umanitare de cel putin doua ori pe an.
SURSA: www.pescurt.ro/agricultura
Folclor autentic cu Grigore Lese
Ce inseamna folclor autentic? Care este sunetul originar al creatiei populare romanesti si ce inseamna muzica populara promovata zilnic pe posturile de televiziune?
Grigore Lese si invitatii sai vor aduce raspunsul la aceste intrebari, intr-un concert de gala, transmis integral in direct, pe TVR Cultural. Acest eveniment va reuni interpreti ai folclorului autentic, oameni din toate colturile tarii, unii care n-au vazut niciodata Bucurestii, altii care nici nu stiu ce inseamna o inregistrare. Ei sunt prea putin vestitii rapsozi ai satelor, cei care conserva involuntar, prin natura sufletului lor, muzica traditionala romanească. TVR Cultural sustine acest demers prin difuzarea concertului de la Ateneul Roman din 21 decembrie si prin programarea, a doua zi, a unei dezbateri. Editia din 22 decembrie a emisiunii Cultura fierbinte este conceputa ca un post-scriptum la concertul pe care Grigore Lese si participantii la programul „Ultimii rapsozi” il sustin duminica seara. Reintoarcerea la traditii si recuperarea spiritului taranesc autentic, precum si modul in care putem sa ne ferim de kitsch, sunt teme pe care moderatorul Marian Voicu si invitatii sai - Grigore Lese si unul dintre protagonistii concertului de la Ateneu - le discuta luni seara, de la ora 20.
O frumoasa melodie despre Bucovina cea Mare, cu Grigore Lese, pe siteul:
www.youtube.com/watch?v=5KxP47Izg_8&feature=related
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>