Stirile zilei de 17.12.2008

Titlurile zilei:

  • Crescatorii de vaci picheteaza frontiera;
  • Cine a importat carne contaminata ? ;
  • Un milion de ovine, respinse la plata;
  • 59 de morti, pe 17.12.1989, la Timisoara.







Crescatorii de vaci picheteaza frontiera

Crescatorii de taurine din 20 de judete picheteaza pana vineri, punctele de trecere a frontierei Nadlac, Varsand, Bors, Petea si Siret.

Sindicatul Crescatorilor de Taurine din Romania (SCTR) a informat ca fiecare punct vamal va fi pichetat de cate 300 de fermieri, pentru a atrage atentia politicienilor, Guvernului si opiniei publice din Romania, dar si oficialilor europeni in legatura cu practica ilegala si neloiala a societatilor comerciale de procesare, in special a celor multinationale, de a introduce in tara noastra cantitati ce depasesc 400 tone/ zi de lapte materie prima, fara a respecta legislatia in vigoare.

Potrivit crescatorilor de taurine, nu se respecta legislatia cotei de lapte, legislatia sanitar-veterinara in ceea ce priveste calitatea si trasabilitatea si alte norme europene.

Reprezentantii SCTR sustin ca, la fel ca in cazul carnii provenite din Irlanda, exista un risc ridicat de introducere in tara a laptelui contaminat cu dioxina si cu alte substante toxice, conturandu-se de asemenea "un atentat la siguranta alimentara a Romaniei", din cauza faptului ca foarte multe ferme vor fi nevoite sa isi inceteze activitatea si sa sacrifice vacile avand in vedere importurile necontrolate.

PTF Nadlac va fi pichetat de fermierii din judetele Arad, Timis, Hunedoara, Valcea, Dolj, Olt, Arges, Dambovita, Teleorman, Prahova, Braila, Tulcea si Ialomita, in vreme ce in vama Varsand vor participa la protest fermierii din judetele Arad, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Bacau, Galati si Neamt.

Daca protestele nu vor avea rezultatele asteptate, crescatorii de taurine sunt pregatiti sa picheteze fabricile sau sediul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, pe care o invinuiesc de importarea laptelui de proasta calitate.




Cine a importat carnea contaminata cu dioxina ?

Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, solicita ca Executivul sa faca publice numele firmelor care au importat si comercializat carnea de porc infestata cu dioxina.

"Este incorect ca nu s-a facut publice numele firmelor. Era normal sa stim, ca sa nu mai mergem sa ne aprovizionam de acolo. Nu inteleg de ce atata mister. In mod evident, aceste firme au putere economica si, probabil, ca asta este adevarata cauza pentru care numele sunt tinute secrete", a declarat Gheorghe Caruz.

Potrivit lui Gheorghe Caruz, principalul vinovat pentru situatia creata este Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, dar o parte din vina apartine si celorlalte institutii, care ar fi trebuit sa colaboreze cu medicii sanitar-veterinari, pentru a preintampina patrunderea carnii cu dioxina pe piata din Romania.

Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc indeamna populatia sa aleaga spre consum in special produse romanesti, pentru ca acestea sunt mult mai sanatoase, decat cele aduse prin import. "Poate aceasta intamplare va face ca noi, producatorii locali, sa fim mult mai apreciati de consumatori. De aceea, vreau sa spun ca, in aceasta perioada, pentru braileni, firma noastra va oferi la vanzare porci crescuti si sacrificati aici, la noi, cu 10 lei/kilogram, inclusiv TVA", a precizat Gheorghe Caruz.




Un milion de ovine, respinse la plata

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat controlul / supracontrolul la fata locului si cel administrativ pentru cererile aferente platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, speciile bovine si ovine - caprine.

Astfel, pentru specia bovine, a fost efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse. In urma verificarilor, din cele 238.000 de cereri depuse, pentru un efectiv de circa 1.400.000 de animale, au fost aprobate pentru plata un numar de 226.880 de cereri pentru un efectiv de 1.305.000 capete bovine.

Pentru specia ovine-caprine, s-a efectuat atat un control administrativ cat si un control si supracontrolul la fata locului. Daca pentru controlul administrativ au fost verificate toate cele 39.190 cereri depuse, in cadrul controlului in teren, au fost verificate 15.633 de cereri, ceea ce reprezinta 40% din totalul solicitarilor. Astfel, au fost verificate 2,5 milioane de capete, din care au fost declarate eligibile 1.960.000 capete, dupa verificarea existentei acestora in baza nationala de date.

Pentru specia ovine-caprine, procentul de animale declarate neeligible a fost dublu fata de specia bovine. Din 6,5 milioane capete ovine-caprine solicitate la plata, au fost declarate eligibile doar 5,5 milioane capete, fiind respinse 995.000 capete (15,3%), in timp ce, pentru specia bovina a fost respins un procent de 7,7%.

Principalele nereguli constatate au fost completarea eronata a cererilor de sprijin, respectiv trecerea incorecta a codului de exploatatie sau a numarului de identificare a animalelor si neconcordanta dintre datele din baza nationala de date (Registrul National al Exploatatiilor) si animalele existente la fata locului.




59 de morti pe 17.12.1989, la Timisoara

17 decembrie 1989 a insemnat pentru Timisoara ziua in care primii martiri ai Revolutiei au cazut secerati de gloantele regimului comunist. Cu 18 ani in urma, Ceausescu convoca sedinta Comitetului Politic Executiv, unde inaltii demnitari au fost cu totii de acord sa traga in demonstrantii de la Timişoara cu gloante adevarate.

59 de timisoreni au murit atunci, cateva sute au fost raniti iar 40 de cadavre au fost incinerate la o groapa de gunoi din Bucuresti.

Ministrul Apararii de atunci, generalul Vasile Milea, anunta Bucurestiul ca judetul Timis este in stare de necesitate si cere interventia in forta a armatei. Conform martorilor, in jurul orei 16 se trage primul foc de arma asupra manifestantilor stransi in piata numita acum Piata Libertatii.

La Timisoara sosesc dupa-amiaza 11 ofiteri superiori din conducerea Militiei, Securitatii si Armatei, toti sub comanda lui Ion Coman, secretarul Comitetului Central al PCR. Este declansata operatiunea Radu cel Frumos, ce cuprinde actiuni specifice starii de razboi.

După ora 20, orasul devine un adevarat infern. De la Piata Libertatii pana la Opera, pe Calea Lipovei si Calea Girocului, se trage in plin. Taburile blocheaza intrarile in oras si toata noaptea se aud numai impuscaturi. Zeci de manifestanti sunt rapusi. 40 dintre trupuri sunt aduse la Bucuresti, sunt incinerate, iar cenusa lor, aruncata la canal.

Sa le fie tara usoara si bunul Dumnezeu sa-i primesca in ceruri pentru faptele lor de eroism si curaj.

Imagini cu Timisoara din timpul revolutiei :

vezi filmul aici

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>