Titlurile zilei:
Crescatorii de vaci picheteaza frontiera
Crescatorii de taurine din 20 de judete picheteaza pana vineri, punctele de trecere a frontierei Nadlac, Varsand, Bors, Petea si Siret.
Sindicatul Crescatorilor de Taurine din Romania (SCTR) a informat ca fiecare punct vamal va fi pichetat de cate 300 de fermieri, pentru a atrage atentia politicienilor, Guvernului si opiniei publice din Romania, dar si oficialilor europeni in legatura cu practica ilegala si neloiala a societatilor comerciale de procesare, in special a celor multinationale, de a introduce in tara noastra cantitati ce depasesc 400 tone/ zi de lapte materie prima, fara a respecta legislatia in vigoare.
Potrivit crescatorilor de taurine, nu se respecta legislatia cotei de lapte, legislatia sanitar-veterinara in ceea ce priveste calitatea si trasabilitatea si alte norme europene.
Reprezentantii SCTR sustin ca, la fel ca in cazul carnii provenite din Irlanda, exista un risc ridicat de introducere in tara a laptelui contaminat cu dioxina si cu alte substante toxice, conturandu-se de asemenea "un atentat la siguranta alimentara a Romaniei", din cauza faptului ca foarte multe ferme vor fi nevoite sa isi inceteze activitatea si sa sacrifice vacile avand in vedere importurile necontrolate.
PTF Nadlac va fi pichetat de fermierii din judetele Arad, Timis, Hunedoara, Valcea, Dolj, Olt, Arges, Dambovita, Teleorman, Prahova, Braila, Tulcea si Ialomita, in vreme ce in vama Varsand vor participa la protest fermierii din judetele Arad, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Bacau, Galati si Neamt.
Daca protestele nu vor avea rezultatele asteptate, crescatorii de taurine sunt pregatiti sa picheteze fabricile sau sediul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, pe care o invinuiesc de importarea laptelui de proasta calitate.
Cine a importat carnea contaminata cu dioxina ?
Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, solicita ca Executivul sa faca publice numele firmelor care au importat si comercializat carnea de porc infestata cu dioxina.
"Este incorect ca nu s-a facut publice numele firmelor. Era normal sa stim, ca sa nu mai mergem sa ne aprovizionam de acolo. Nu inteleg de ce atata mister. In mod evident, aceste firme au putere economica si, probabil, ca asta este adevarata cauza pentru care numele sunt tinute secrete", a declarat Gheorghe Caruz.
Potrivit lui Gheorghe Caruz, principalul vinovat pentru situatia creata este Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, dar o parte din vina apartine si celorlalte institutii, care ar fi trebuit sa colaboreze cu medicii sanitar-veterinari, pentru a preintampina patrunderea carnii cu dioxina pe piata din Romania.
Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc indeamna populatia sa aleaga spre consum in special produse romanesti, pentru ca acestea sunt mult mai sanatoase, decat cele aduse prin import. "Poate aceasta intamplare va face ca noi, producatorii locali, sa fim mult mai apreciati de consumatori. De aceea, vreau sa spun ca, in aceasta perioada, pentru braileni, firma noastra va oferi la vanzare porci crescuti si sacrificati aici, la noi, cu 10 lei/kilogram, inclusiv TVA", a precizat Gheorghe Caruz.
Un milion de ovine, respinse la plata
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat controlul / supracontrolul la fata locului si cel administrativ pentru cererile aferente platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, speciile bovine si ovine - caprine.
Astfel, pentru specia bovine, a fost efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse. In urma verificarilor, din cele 238.000 de cereri depuse, pentru un efectiv de circa 1.400.000 de animale, au fost aprobate pentru plata un numar de 226.880 de cereri pentru un efectiv de 1.305.000 capete bovine.
Pentru specia ovine-caprine, s-a efectuat atat un control administrativ cat si un control si supracontrolul la fata locului. Daca pentru controlul administrativ au fost verificate toate cele 39.190 cereri depuse, in cadrul controlului in teren, au fost verificate 15.633 de cereri, ceea ce reprezinta 40% din totalul solicitarilor. Astfel, au fost verificate 2,5 milioane de capete, din care au fost declarate eligibile 1.960.000 capete, dupa verificarea existentei acestora in baza nationala de date.
Pentru specia ovine-caprine, procentul de animale declarate neeligible a fost dublu fata de specia bovine. Din 6,5 milioane capete ovine-caprine solicitate la plata, au fost declarate eligibile doar 5,5 milioane capete, fiind respinse 995.000 capete (15,3%), in timp ce, pentru specia bovina a fost respins un procent de 7,7%.
Principalele nereguli constatate au fost completarea eronata a cererilor de sprijin, respectiv trecerea incorecta a codului de exploatatie sau a numarului de identificare a animalelor si neconcordanta dintre datele din baza nationala de date (Registrul National al Exploatatiilor) si animalele existente la fata locului.
59 de morti pe 17.12.1989, la Timisoara
17 decembrie 1989 a insemnat pentru Timisoara ziua in care primii martiri ai Revolutiei au cazut secerati de gloantele regimului comunist. Cu 18 ani in urma, Ceausescu convoca sedinta Comitetului Politic Executiv, unde inaltii demnitari au fost cu totii de acord sa traga in demonstrantii de la Timişoara cu gloante adevarate.
59 de timisoreni au murit atunci, cateva sute au fost raniti iar 40 de cadavre au fost incinerate la o groapa de gunoi din Bucuresti.
Ministrul Apararii de atunci, generalul Vasile Milea, anunta Bucurestiul ca judetul Timis este in stare de necesitate si cere interventia in forta a armatei. Conform martorilor, in jurul orei 16 se trage primul foc de arma asupra manifestantilor stransi in piata numita acum Piata Libertatii.
La Timisoara sosesc dupa-amiaza 11 ofiteri superiori din conducerea Militiei, Securitatii si Armatei, toti sub comanda lui Ion Coman, secretarul Comitetului Central al PCR. Este declansata operatiunea Radu cel Frumos, ce cuprinde actiuni specifice starii de razboi.
După ora 20, orasul devine un adevarat infern. De la Piata Libertatii pana la Opera, pe Calea Lipovei si Calea Girocului, se trage in plin. Taburile blocheaza intrarile in oras si toata noaptea se aud numai impuscaturi. Zeci de manifestanti sunt rapusi. 40 dintre trupuri sunt aduse la Bucuresti, sunt incinerate, iar cenusa lor, aruncata la canal.
Sa le fie tara usoara si bunul Dumnezeu sa-i primesca in ceruri pentru faptele lor de eroism si curaj.
Imagini cu Timisoara din timpul revolutiei :
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>