Stirile zilei de 17.12.2008

Titlurile zilei:

  • Crescatorii de vaci picheteaza frontiera;
  • Cine a importat carne contaminata ? ;
  • Un milion de ovine, respinse la plata;
  • 59 de morti, pe 17.12.1989, la Timisoara.







Crescatorii de vaci picheteaza frontiera

Crescatorii de taurine din 20 de judete picheteaza pana vineri, punctele de trecere a frontierei Nadlac, Varsand, Bors, Petea si Siret.

Sindicatul Crescatorilor de Taurine din Romania (SCTR) a informat ca fiecare punct vamal va fi pichetat de cate 300 de fermieri, pentru a atrage atentia politicienilor, Guvernului si opiniei publice din Romania, dar si oficialilor europeni in legatura cu practica ilegala si neloiala a societatilor comerciale de procesare, in special a celor multinationale, de a introduce in tara noastra cantitati ce depasesc 400 tone/ zi de lapte materie prima, fara a respecta legislatia in vigoare.

Potrivit crescatorilor de taurine, nu se respecta legislatia cotei de lapte, legislatia sanitar-veterinara in ceea ce priveste calitatea si trasabilitatea si alte norme europene.

Reprezentantii SCTR sustin ca, la fel ca in cazul carnii provenite din Irlanda, exista un risc ridicat de introducere in tara a laptelui contaminat cu dioxina si cu alte substante toxice, conturandu-se de asemenea "un atentat la siguranta alimentara a Romaniei", din cauza faptului ca foarte multe ferme vor fi nevoite sa isi inceteze activitatea si sa sacrifice vacile avand in vedere importurile necontrolate.

PTF Nadlac va fi pichetat de fermierii din judetele Arad, Timis, Hunedoara, Valcea, Dolj, Olt, Arges, Dambovita, Teleorman, Prahova, Braila, Tulcea si Ialomita, in vreme ce in vama Varsand vor participa la protest fermierii din judetele Arad, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Bacau, Galati si Neamt.

Daca protestele nu vor avea rezultatele asteptate, crescatorii de taurine sunt pregatiti sa picheteze fabricile sau sediul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, pe care o invinuiesc de importarea laptelui de proasta calitate.




Cine a importat carnea contaminata cu dioxina ?

Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, solicita ca Executivul sa faca publice numele firmelor care au importat si comercializat carnea de porc infestata cu dioxina.

"Este incorect ca nu s-a facut publice numele firmelor. Era normal sa stim, ca sa nu mai mergem sa ne aprovizionam de acolo. Nu inteleg de ce atata mister. In mod evident, aceste firme au putere economica si, probabil, ca asta este adevarata cauza pentru care numele sunt tinute secrete", a declarat Gheorghe Caruz.

Potrivit lui Gheorghe Caruz, principalul vinovat pentru situatia creata este Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, dar o parte din vina apartine si celorlalte institutii, care ar fi trebuit sa colaboreze cu medicii sanitar-veterinari, pentru a preintampina patrunderea carnii cu dioxina pe piata din Romania.

Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc indeamna populatia sa aleaga spre consum in special produse romanesti, pentru ca acestea sunt mult mai sanatoase, decat cele aduse prin import. "Poate aceasta intamplare va face ca noi, producatorii locali, sa fim mult mai apreciati de consumatori. De aceea, vreau sa spun ca, in aceasta perioada, pentru braileni, firma noastra va oferi la vanzare porci crescuti si sacrificati aici, la noi, cu 10 lei/kilogram, inclusiv TVA", a precizat Gheorghe Caruz.




Un milion de ovine, respinse la plata

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat controlul / supracontrolul la fata locului si cel administrativ pentru cererile aferente platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, speciile bovine si ovine - caprine.

Astfel, pentru specia bovine, a fost efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse. In urma verificarilor, din cele 238.000 de cereri depuse, pentru un efectiv de circa 1.400.000 de animale, au fost aprobate pentru plata un numar de 226.880 de cereri pentru un efectiv de 1.305.000 capete bovine.

Pentru specia ovine-caprine, s-a efectuat atat un control administrativ cat si un control si supracontrolul la fata locului. Daca pentru controlul administrativ au fost verificate toate cele 39.190 cereri depuse, in cadrul controlului in teren, au fost verificate 15.633 de cereri, ceea ce reprezinta 40% din totalul solicitarilor. Astfel, au fost verificate 2,5 milioane de capete, din care au fost declarate eligibile 1.960.000 capete, dupa verificarea existentei acestora in baza nationala de date.

Pentru specia ovine-caprine, procentul de animale declarate neeligible a fost dublu fata de specia bovine. Din 6,5 milioane capete ovine-caprine solicitate la plata, au fost declarate eligibile doar 5,5 milioane capete, fiind respinse 995.000 capete (15,3%), in timp ce, pentru specia bovina a fost respins un procent de 7,7%.

Principalele nereguli constatate au fost completarea eronata a cererilor de sprijin, respectiv trecerea incorecta a codului de exploatatie sau a numarului de identificare a animalelor si neconcordanta dintre datele din baza nationala de date (Registrul National al Exploatatiilor) si animalele existente la fata locului.




59 de morti pe 17.12.1989, la Timisoara

17 decembrie 1989 a insemnat pentru Timisoara ziua in care primii martiri ai Revolutiei au cazut secerati de gloantele regimului comunist. Cu 18 ani in urma, Ceausescu convoca sedinta Comitetului Politic Executiv, unde inaltii demnitari au fost cu totii de acord sa traga in demonstrantii de la Timişoara cu gloante adevarate.

59 de timisoreni au murit atunci, cateva sute au fost raniti iar 40 de cadavre au fost incinerate la o groapa de gunoi din Bucuresti.

Ministrul Apararii de atunci, generalul Vasile Milea, anunta Bucurestiul ca judetul Timis este in stare de necesitate si cere interventia in forta a armatei. Conform martorilor, in jurul orei 16 se trage primul foc de arma asupra manifestantilor stransi in piata numita acum Piata Libertatii.

La Timisoara sosesc dupa-amiaza 11 ofiteri superiori din conducerea Militiei, Securitatii si Armatei, toti sub comanda lui Ion Coman, secretarul Comitetului Central al PCR. Este declansata operatiunea Radu cel Frumos, ce cuprinde actiuni specifice starii de razboi.

După ora 20, orasul devine un adevarat infern. De la Piata Libertatii pana la Opera, pe Calea Lipovei si Calea Girocului, se trage in plin. Taburile blocheaza intrarile in oras si toata noaptea se aud numai impuscaturi. Zeci de manifestanti sunt rapusi. 40 dintre trupuri sunt aduse la Bucuresti, sunt incinerate, iar cenusa lor, aruncata la canal.

Sa le fie tara usoara si bunul Dumnezeu sa-i primesca in ceruri pentru faptele lor de eroism si curaj.

Imagini cu Timisoara din timpul revolutiei :

vezi filmul aici

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>