Titlurile zilei:
Olarit fara viitor
Copiii din localitatea harghiteana Corund, renumit centru de ceramica populara din Romania, nu mai sunt interesati de olarit la fel ca inainte, numarul celor care se indreapta catre meseria stramosilor lor fiind tot mai mic.
Primarul din Corund, Kotona Mihaly, el insusi meşter olar, a declarat pentru Agerpres ca cei mai multi dintre copii isi manifesta interesul pentru arta olaritului cand sunt mai mici, din curiozitate, dar atunci cand cresc se orienteaza catre alte domenii.
Kotona Mihaly a explicat ca nici la scoala nu se organizeaza cursuri de olarit, cu toate ca elevii ar avea de la cine sa invete, accentul punandu-se in prezent pe agroturism.
Singurii care se straduiesc sa transmita mai departe aceste mestesuguri sunt olarii care incearca sa ii invete pe copiii si nepotii lor sa manuiasca o roata.
Dintre zecile de produse, cele mai cunoscute sunt ceramica traditionala cu decor albastru, cu decor verde, cea colorata, maro, neagra, ceramica alba. Turistii pot cumpara atat vase de decor, cat si cani, castroane, strachini, solnite, oale pentru sarmale, ghivece sau vase pentru mirodenii.
"Oamenii au revenit la vechile obiceiuri. Au reinceput sa faca sarmale in oale de lut si sa manance din castroane de lut", spune primarul Korona Mihaly.
Subventii mai mari din 2010
Romania a obtinut posibilitatea de a acorda de la bugetul de stat subventii mai mari la hectar fata de limitele actuale si fonduri UE suplimentare pentru anumite sectoare, din 2010, in cadrul dezbaterilor privind modificarea politcii agricole europene, care s-au încheiat joi cu un acord politic.
Consiliul de ministri ai Agriculutrii din UE a ajuns la un acord politic privind modificarile care vor fi aduse Politcii Agricole Comune (PAC) ca urmare a "controlului de sănătate", textul oficial urmand sa fie aprobat formal de catre Consiliu cel mai probabil in ianuarie, potrivit ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos.
Cele mai importante puncte pentru care Romania a negociat in ultimul an, de cand a fost lansata dezbaterea privind PAC, se refera la alinierea mai rapida a subventiilor pe hectar pana la nivelul din vechile state membre, precum si fonduri europene suplimentare pentru anumite categorii de agricultori.
Subventiile directe la hectar, formate din plati din fonduri UE si sume complementare de la bugetul de stat, vor creste mai rapid, intrucat Romania va putea acorda plati complementare mai mari, din 2010.
Noi masuri lansate in PNDR
In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala vor fi lansate in perioada urmatoare mai multe masuri care vor veni in sprijinul celor care actioneaza in sectorul agricol si forestier. Guvernul a discutat in sedinta de ieri o informare prezentata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale.
Aceste masuri se alatura celor lansate deja in cadrul Axei 1 a PNDR "Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier", care are ca obiective imbunatatirea eficientei sectoarelor agricol si forestier si pregatirea acestora pentru a face fata concurentei specifice unui mediu comercial comunitar deschis.
Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" are ca obiective principale cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri si sprijinirea acestora in realizarea de investitii in agricultura. Tinerii fermieri vor putea beneficia de un sprijin de instalare a carui valoare variaza intre 10.000 - 25.000 euro / exploatatie. Depunerea proiectelor se face la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Masura 141 "Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta" are ca obiectiv general cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole aflate in curs de restructurare. Aceste masuri vor avea un puternic impact economic si social, pentru ca vor genera cresterea veniturilor si a productiilor agricole obtinute. Sprijinul public nerambursabil acordat este de 1.500 euro / an / ferma de semi-subzistenta, pentru o perioadă de 5 ani.
In perioada urmatoare vor fi lansate si primele proiecte pentru formarea profesionala, servicii de consultanta pentru agricultura, pentru constructia de parteneriate public-privat si proiecte de asistenta tehnica, toate avand ca scop sprijinirea implementarii PNDR.
Masacru de cerbi
Politistii si inspectorii silvici au descoperit, la marginea unui fond de vanatoare din judetul Arad, opt femele de cerb lopatar ucise cu bestialitate de braconieri.
Totul s-a intamplat in fondul de vanatoare de la Socodor, de langa orasul Chisineu-Cris. Atentia paznicilor de vanatoare a fost atrasa de farurile masinilor cu care venisera braconierii.
A urmat, apoi, timp de cateva ore, o urmarire pe camp, in plina noapte. Cand s-au vazut incoltiti braconierii au abandonat autoturismele pline de sange si urme de par. O masins de teren a fost ascunsa intr-un grajd, iar o alta masina a fost abandonata in mijlocul campului.
In gunoiul din spatele grajdului, anchetatorii au gasit opt femele de cerb lopatar impuscate, dintre care patru erau gestante. Un animal care nu a murit de la impuscatura, taiat in jurul gatului.
Arma folosita avea calibrul de 5,6 mm si nu este de vanatoare. Din cate se pare, s-a folosit acest model de arma fie pentru a nu face galagie, fie ca distractie a unor oameni cu bani.
In fondul de vanatoare de la Socodor sunt peste 1.000 de cerbi, fiind cea mai mare rezervatie de cerbi lopatari in libertate din Europa.
Vanarea unui cerb lopatar in conditiile legii costa cam 2.000 euro.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>