Stirile zilei de 20.11.2008

Titlurile zilei:

  • Olarit fara viitor;
  • Subventii mai mari din 2010;
  • Noi masuri lansate in PNDR;
  • Masacru de cerbi.

 

 

 

 

 

 

Olarit fara viitor

Copiii din localitatea harghiteana Corund, renumit centru de ceramica populara din Romania, nu mai sunt interesati de olarit la fel ca inainte, numarul celor care se indreapta catre meseria stramosilor lor fiind tot mai mic.

Primarul din Corund, Kotona Mihaly, el insusi meşter olar, a declarat pentru Agerpres ca cei mai multi dintre copii isi manifesta interesul pentru arta olaritului cand sunt mai mici, din curiozitate, dar atunci cand cresc se orienteaza catre alte domenii.

Kotona Mihaly a explicat ca nici la scoala nu se organizeaza cursuri de olarit, cu toate ca elevii ar avea de la cine sa invete, accentul punandu-se in prezent pe agroturism.

Singurii care se straduiesc sa transmita mai departe aceste mestesuguri sunt olarii care incearca sa ii invete pe copiii si nepotii lor sa manuiasca o roata.

Dintre zecile de produse, cele mai cunoscute sunt ceramica traditionala cu decor albastru, cu decor verde, cea colorata, maro, neagra, ceramica alba. Turistii pot cumpara atat vase de decor, cat si cani, castroane, strachini, solnite, oale pentru sarmale, ghivece sau vase pentru mirodenii.

"Oamenii au revenit la vechile obiceiuri. Au reinceput sa faca sarmale in oale de lut si sa manance din castroane de lut", spune primarul Korona Mihaly.

 

Subventii mai mari din 2010

Romania a obtinut posibilitatea de a acorda de la bugetul de stat subventii mai mari la hectar fata de limitele actuale si fonduri UE suplimentare pentru anumite sectoare, din 2010, in cadrul dezbaterilor privind modificarea politcii agricole europene, care s-au încheiat joi cu un acord politic.

Consiliul de ministri ai Agriculutrii din UE a ajuns la un acord politic privind modificarile care vor fi aduse Politcii Agricole Comune (PAC) ca urmare a "controlului de sănătate", textul oficial urmand sa fie aprobat formal de catre Consiliu cel mai probabil in ianuarie, potrivit ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos.

Cele mai importante puncte pentru care Romania a negociat in ultimul an, de cand a fost lansata dezbaterea privind PAC, se refera la alinierea mai rapida a subventiilor pe hectar pana la nivelul din vechile state membre, precum si fonduri europene suplimentare pentru anumite categorii de agricultori.

Subventiile directe la hectar, formate din plati din fonduri UE si sume complementare de la bugetul de stat, vor creste mai rapid, intrucat Romania va putea acorda plati complementare mai mari, din 2010.

 

Noi masuri lansate in PNDR

In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala vor fi lansate in perioada urmatoare mai multe masuri care vor veni in sprijinul celor care actioneaza in sectorul agricol si forestier. Guvernul a discutat in sedinta de ieri o informare prezentata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale.

Aceste masuri se alatura celor lansate deja in cadrul Axei 1 a PNDR "Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier", care are ca obiective imbunatatirea eficientei sectoarelor agricol si forestier si pregatirea acestora pentru a face fata concurentei specifice unui mediu comercial comunitar deschis.

Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" are ca obiective principale cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri si sprijinirea acestora in realizarea de investitii in agricultura. Tinerii fermieri vor putea beneficia de un sprijin de instalare a carui valoare variaza intre 10.000 - 25.000 euro / exploatatie. Depunerea proiectelor se face la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Masura 141 "Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta" are ca obiectiv general cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole aflate in curs de restructurare. Aceste masuri vor avea un puternic impact economic si social, pentru ca vor genera cresterea veniturilor si a productiilor agricole obtinute. Sprijinul public nerambursabil acordat este de 1.500 euro / an / ferma de semi-subzistenta, pentru o perioadă de 5 ani.

In perioada urmatoare vor fi lansate si primele proiecte pentru formarea profesionala, servicii de consultanta pentru agricultura, pentru constructia de parteneriate public-privat si proiecte de asistenta tehnica, toate avand ca scop sprijinirea implementarii PNDR.

 

Masacru de cerbi

Politistii si inspectorii silvici au descoperit, la marginea unui fond de vanatoare din judetul Arad, opt femele de cerb lopatar ucise cu bestialitate de braconieri.

Totul s-a intamplat in fondul de vanatoare de la Socodor, de langa orasul Chisineu-Cris. Atentia paznicilor de vanatoare a fost atrasa de farurile masinilor cu care venisera braconierii.

A urmat, apoi, timp de cateva ore, o urmarire pe camp, in plina noapte. Cand s-au vazut incoltiti braconierii au abandonat autoturismele pline de sange si urme de par. O masins de teren a fost ascunsa intr-un grajd, iar o alta masina a fost abandonata in mijlocul campului.

In gunoiul din spatele grajdului, anchetatorii au gasit opt femele de cerb lopatar impuscate, dintre care patru erau gestante. Un animal care nu a murit de la impuscatura, taiat in jurul gatului.

Arma folosita avea calibrul de 5,6 mm si nu este de vanatoare. Din cate se pare, s-a folosit acest model de arma fie pentru a nu face galagie, fie ca distractie a unor oameni cu bani.

In fondul de vanatoare de la Socodor sunt peste 1.000 de cerbi, fiind cea mai mare rezervatie de cerbi lopatari in libertate din Europa.

Vanarea unui cerb lopatar in conditiile legii costa cam 2.000 euro.

 

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>