Stirile zilei de 19.11.2008

1legumeferma.jpg

Titlurile zilei:

  • Consiliul ministrilor agriculturii;
  • Efectele porumbul MON810;
  • Eliminarea ascizelor din agricultura;
  • Usturoiul de Copalau.

 



Consiliul ministrilor agriculturii

In perioada 18 - 20 noiembrie are loc, la Bruxelles, Consiliul de ministri Agricultura si Pescuit, in cadrul caruia Romania va fi reprezentată de domnul ministru Dacian CIOLOS.

Consiliul va dezbate urmatoarele subiecte:

·         proiectul de Decizie a Consiliului privind autorizarea introducerii pe piata a produselor care contin, sunt compuse sau fabricate din soia modificata genetic MON89788;

·         pachetul legislativ privind “controlul de sanatate al PAC”;

·         proiectul de Regulament al Consiliului privind implementarea unui program pentru acordarea gratuita a fructelor in scoli;

·         un punct important din domeniul pescuitului referitor la Strategia privind dezvoltarea durabila a acvaculturii în Europa;

·         la puncte diverse, Olanda si Germania au o solicitare privind evaluarea situatiei actuale in ceea ce priveste pachetul pesticide.

Pentru pachetul legislativ “Controlul de sanatate al PAC”, in cadrul acestei reuniuni se doreste obtinerea compromisului final privind propunerile de reforma ale Comisiei, dezbatute in cursul Presedintiilor slovena si franceza.

Referitor la programul pentru consumul de fructe in scoli, Romania considera necesara suplimentarea fondurilor comunitare pentru a permite implementarea cu succes a programului si acoperirea cheltuielilor de distribuire gratuita a fructelor pentru o categorie cat mai mare de copii (6-14 ani).

Romania are in vedere aplicarea schemei pentru copiii de 6-14 ani, deoarece datele furnizate de Ministerul Sanatatii in privinta obezitatii arata ca grupa de 10-15 ani este cea mai vulnerabila.

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

 

Efectele porumbul MON810

ONG-urile de mediu de la noi au trimis o scrisoare deschisa Ministerelor Mediului si Dezvoltarii Durabile, Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Sanatatii Publice pentru a le cere interzicerea comercializarii in Romania a porumbului modificat genetic NK603 x MON810. Cererea vine in urma publicarii studiului realizat de guvernul Austriei care demonstreaza ca aceste OMG-uri dauneaza fertilitatii consumatorilor.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numara EcoAssist, Fundatia Eco Pontica, GRINDA, Asociatia Actiunea Civica Directa si centrele de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG)si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu(CIDRM).

Studiul austriac demonstreaza ca in urma consumului de porumb modificat genetic NK63 x MON810, fertilitatea cobailor scade, spre deosebire de cei hraniti cu porumb nemodificat genetic. Experimentul a fost coordonat de Dr. Jurgen Zentek, profesor de Medicina Veterinara la Universitatea din Vienna si a durat mai mult de 20 de saptamani.

Potrivit ONG-urilor semnatare, studiul scoate in evidenta faptul ca Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) e evaluat insuficient potentialele impacte asupra OMG cand a concluzionat ca este putin probabil ca acest porumb "sa aiba orice fel de efect advers asupra sanatatii umane si animale sau asupra mediului".

Semnatarii solicita ministerelor sa actioneze in regim de urgenta pentru a anula autorizatiile emise pentru porumbul modificat genetic NK603 x MON810 pe piata. De asemenea, acestia cer suspendarea autorizatiilor in desfasurare pentru OMG pana luarea unei decizii la nivel european.

Consiliul de Mediu al UE se va reuni in data de 4 decembrie pentru a lua o decizie finala cu privire la sistemul de autorizare OMG.

 

 

Eliminarea ascizelor din agricultura

Europarlamentarul PSD Adriana Ticau a solicitat Comisiei Europene sa analizeze posibilitatea eliminarii accizelor pentru combustibilii utilizati pentru lucrarile agricole precum si pentru energia utilizata pentru pomparea apei pentru irigatii.
Interventia Adrianei Ticau a avut loc in cadrul dezbaterii, in plenul Parlamentului European, a raportului Lulling privind "Regimul general al accizelor".

"Capitolul IV din raport stabileste dispozitiile de baza si procedurile care se aplica in cadrul sistemului informatizat pentru monitorizarea circulatiei produselor accizabile. Noutatea consta in introducerea documentului administrativ in format electronic. Pentru garantarea unei exploatari eficiente a sistemului informatizat, statele membre ar trebui sa adopte, in cadrul aplicatiilor nationale, un set de date si o structura a datelor uniforme pentru a oferi agentilor economici o interfata fiabila", a declarat Adriana Ticau.

Potrivit europarlamentului PSD, "perioada de tranzitie pentru adaptarea la sistemul informatizat de monitorizare a circulatiei produselor accizabile in regim suspensiv de accize trebuie sa aiba in vedere fezabilitatea punerii in functiune a sistemului informatic in fiecare stat membru". In plus, "avand in vedere preconizata criza alimentara si importanta sociala si economica a agriculturii europene", deputata europeana a solicitat Comisiei Europene sa analizeze posibilitatea eliminarii accizelor pentru combustibilii utilizati pentru lucrarile agricole precum si pentru energia utilizata pentru pomparea apei pentru irigatii.

    

 

Usturoiul de Copalau

Cunoscutul usturoi de Copalau, care a depasit prin faima sa granitele judetului Botosani si chiar ale tarii prin proprietatile sale curative, este inlocuit incet-incet de un produs de o calitate cel putin indoielnica.

Daca odinioara usturoiul de Copalau din judetul Botosani era cultivat pe suprafete intinse ce puteau concura oricand cu lanurile de grau, porumb si floarea-soarelui, astazi traditia a inceput sa paleasca deoarece investitia si efortul depasesc cu mult rezultatul muncii, iar piata de desfacere nu prea mai este.

Motivul il reprezinta importul de usturoi turcesc, cu catelul mare si gaunos, in detrimentul renumitului produs agricol care are catelul mic, bine inchegat si iute. “Nu se merita sa mai cultivi usturoi in ziua de azi. Dai doua milioane aratul, un milion discuitul si te alegi cu te miri ce. Zilele trecute la targ s-a vandut cu 1 leu/kg. Bataie de joc. Mi-a ramas mai mult de o lada de usturoi in magazie. Cred ca am sa-l arunc pe tot in parau”, spune cu naduf Dorina Mihai, unul dintre cultivatorii fideli de usturoi din comuna botosaneana.  

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>