Stirile zile de 16.09.2008

pensiune1.jpgTitlurile zilei

  • Probleme cu deseurile animaliere;
  • Esecul de la APIA, platit de tarani;
  • Austriecii interesati de IMM-uri;
  • 5 nopti cu 150 de lei;
  • Exemplul Italiei in pomicultura.





Probleme cu deseurile animaliere

Romania risca sa nu mai poata exporta carne de vaca, daca procesatorii nu distrug deseurile de origine animala in mod corespunzator, a declarat luni presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Acesta a precizat ca de cand a fost inchisa unitatea Protan de la Popesti Leordeni procesatorii de carne au inregistrat pierderi financiare uriase. "Singura greseala o reprezinta faptul ca nu exista un inlocuitor pentru colectarea deseurilor", a declarat Sorin Minea. Acesta a precizat ca unul dintre membrii Romalimenta intentioneza sa faca un contract cu o firma de colectare a deseurilor de origine animala din Bulgaria sau Ungaria.

Procesatorii avertizeaza ministerul Mediului asupra pericolului ca unele dintre firme sa fie nevoite sa arunce resturile pe camp. Asta ar putea duce la aparitia unor epidemii in zona. Unul dintre pericole ar fi chiar boala vacii nebune. In acest moment în fabricile din capitala sunt depozitate peste 700 de tone de reziduuri.




Esecul de la APIA, platit de tarani

Din cauza proastei organizari a Agentiei de Plati pentru Agricultura, peste o suta de mii de tarani nu numai ca au ramas fara subventiile europene, dar au fost si amendati.

Erorile functionarilor de la APIA au creat drame in randul a sute de mii de fermieri care sperau ca din truda pamantului vor putea trai mai bine. De altfel, multi dintre ei au renuntat anul acesta la a mai cere bani europeni. Daca anul trecut subventiile europene au fost solicitate de 1,241 milioane de agricultori, pentru platile pe 2008 s-au inscris cu 180.000 mai putin.

Agentia anuntase la inceputul lui septembrie realizarea planului de "plati la hectar" in cadrul primului an de aplicare a mecanismului de subventionare directa din bani europeni. "Consideram actiunea un succes, tinand cont ca a fost primul an de plati directe", declara Dragos Nacuta, purtator de cuvant al agentiei.

In Ialomita, cel mai mare procent de "supradeclarari", peste 80%, a fost inregistrat la Alexeni. Primarul Ion Cărbune arata un plic. "Asta a venit azi dimineata, cu al doilea rand de somatii". Spune ca el insusi ar fi trebuit sa primeasca vreo 2.000 de lei, insa nu i-au gasit decat patru hectare din cele 8,5 declarate, asa incat trebuie sa le dea celor de la APIA vreo 1.600 lei. Exclude orice posibilitate de a fi gresit. Este primar, s-a ocupat de punerile in posesie, si a fost inginer agricol. Explicatia, data neoficial de functionari, ar putea fi teledetectia defectuoasa, introducerea gresita a datelor in computerele APIA si softul agentiei.

Directorul general al APIA, Dan Gherghelus, este prea ocupat pentru a explica fenomenul. O face purtatorul sau de cuvant, Dragos Nacuta care recunoaste ca au fost probleme cu etapele programului pasand insa vina asupra taranilor. Cu toate acestea, nu exclude problemele cu softul, „asa cum s-a intamplat si afara".




Austriecii interesati de IMM-uri

Dupa valul proiectelor de anvergura care i-au plasat pe primul loc în topul investitiilor straine in tara noastra, austriecii privesc cu interes catre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Lipsa infrastructurii si costurile tot mai mari cu forta de munca sunt insa dezavantaje majore in dezvoltarea noilor afaceri in Romania.

Principalul dezavantaj al pietei romanesti in atragerea investitiilor straine este infrastructura extrem de precara. La acesta se adauga majorarea, in ultimii trei ani, a costurilor cu forta de munca.

Domeniile spre care privesc cu interes austriecii sunt agricultura si serviciile, cu precadere cele din turism. Tot sectorul de agricultura este interesant pentru austrieci, pentru simplul fapt ca există know-how pe acest sector. In Austria, agricultura nu mai este foarte profitabila si atunci Romania cu suprafetele si cu mediul foarte favorabil ar putea fi foarte interesant.

Bancile austriece au acordat imprumuturi unor firme romanesti, iar unele din cele mai mari banci din Romania primesc finantare din Austria ceea ce, inseamna ca tot ce se intampla in Romania are efect pe piata austriaca.




5 nopti cu doar 150 de lei

Persoanele care doresc sa petreaca un sejur in satele romanesti, in perioada 15 septembrie-31 octombrie, pot cumpara bilete prin programul "Vacante la tara", la pretul de 150 lei, respectiv 195 lei, in functie de clasificarea pensiunii.

Programul lansat de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) din Romania se afla la a 12-a editie si se va derula pe parcursul a sapte saptamani, se arata intr-un comunicat ANTREC.

Pachetele promotionale includ cinci nopti cazare, la pretul de 150 de lei de persoana la pensiuni de doua margarete si 195 de lei la unitati de trei si patru margarete.

La program participă filialele ANTREC din judetele Brasov, Buzau, Cluj, Covasna, Harghita, Maramures, Neamt si Suceava.




Exemplul Italiei in pomicultura

In data de 10 septembrie in municipiul Dej, a avut loc un simpozion organizat de OJCA Cluj in colaborare cu dr. ing. Nelu Orlaie de la Pepinierele Hida (Salaj).

Cele mai aprinse discutii le-au ridicat insa aspectele economice ale cultivarii capsunului, unde interventiile producatorilor au fost foarte pertinente, bazate pe experienta practica. Astfel, majoritatea celor prezenti au fost de acord ca principala problema care trebuie rezolvata anterior inceperii oricarei activitati de productie este piata de desfacere.

In acest sens, domnul Roba Vasile din Dej, de peste 25 de ani pomicultor si proprietar de livada, om de afaceri, a spus ca ar trebui urmat exemplul tarilor din Uniunea Europeana, exemplificand situatia Italiei si Frantei, unde statul s-a implicat activ in realizarea unor investitii pentru rezolvarea problemei pietei fructelor, cum ar fi depozitele frigorifice de mare capacitate, administrate de organizatii ale producatorilor.

Contra-argumentele prezentate de domnul Orlaie, si anume ca, cel putin in ceea ce priveste capsunii, producatorii din zona de nord-vest a tarii nu pot face fata cererii pietei si ca in general piata romaneasca se aprovizioneaza din import deoarece nu exista cantitati suficiente de capsuni autohtoni, i-a convins pe cativa participanti sa treaca la infiintarea unor culturi de capsun inca din aceasta toamna.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>