Stirile zile de 16.09.2008

pensiune1.jpgTitlurile zilei

  • Probleme cu deseurile animaliere;
  • Esecul de la APIA, platit de tarani;
  • Austriecii interesati de IMM-uri;
  • 5 nopti cu 150 de lei;
  • Exemplul Italiei in pomicultura.





Probleme cu deseurile animaliere

Romania risca sa nu mai poata exporta carne de vaca, daca procesatorii nu distrug deseurile de origine animala in mod corespunzator, a declarat luni presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Acesta a precizat ca de cand a fost inchisa unitatea Protan de la Popesti Leordeni procesatorii de carne au inregistrat pierderi financiare uriase. "Singura greseala o reprezinta faptul ca nu exista un inlocuitor pentru colectarea deseurilor", a declarat Sorin Minea. Acesta a precizat ca unul dintre membrii Romalimenta intentioneza sa faca un contract cu o firma de colectare a deseurilor de origine animala din Bulgaria sau Ungaria.

Procesatorii avertizeaza ministerul Mediului asupra pericolului ca unele dintre firme sa fie nevoite sa arunce resturile pe camp. Asta ar putea duce la aparitia unor epidemii in zona. Unul dintre pericole ar fi chiar boala vacii nebune. In acest moment în fabricile din capitala sunt depozitate peste 700 de tone de reziduuri.




Esecul de la APIA, platit de tarani

Din cauza proastei organizari a Agentiei de Plati pentru Agricultura, peste o suta de mii de tarani nu numai ca au ramas fara subventiile europene, dar au fost si amendati.

Erorile functionarilor de la APIA au creat drame in randul a sute de mii de fermieri care sperau ca din truda pamantului vor putea trai mai bine. De altfel, multi dintre ei au renuntat anul acesta la a mai cere bani europeni. Daca anul trecut subventiile europene au fost solicitate de 1,241 milioane de agricultori, pentru platile pe 2008 s-au inscris cu 180.000 mai putin.

Agentia anuntase la inceputul lui septembrie realizarea planului de "plati la hectar" in cadrul primului an de aplicare a mecanismului de subventionare directa din bani europeni. "Consideram actiunea un succes, tinand cont ca a fost primul an de plati directe", declara Dragos Nacuta, purtator de cuvant al agentiei.

In Ialomita, cel mai mare procent de "supradeclarari", peste 80%, a fost inregistrat la Alexeni. Primarul Ion Cărbune arata un plic. "Asta a venit azi dimineata, cu al doilea rand de somatii". Spune ca el insusi ar fi trebuit sa primeasca vreo 2.000 de lei, insa nu i-au gasit decat patru hectare din cele 8,5 declarate, asa incat trebuie sa le dea celor de la APIA vreo 1.600 lei. Exclude orice posibilitate de a fi gresit. Este primar, s-a ocupat de punerile in posesie, si a fost inginer agricol. Explicatia, data neoficial de functionari, ar putea fi teledetectia defectuoasa, introducerea gresita a datelor in computerele APIA si softul agentiei.

Directorul general al APIA, Dan Gherghelus, este prea ocupat pentru a explica fenomenul. O face purtatorul sau de cuvant, Dragos Nacuta care recunoaste ca au fost probleme cu etapele programului pasand insa vina asupra taranilor. Cu toate acestea, nu exclude problemele cu softul, „asa cum s-a intamplat si afara".




Austriecii interesati de IMM-uri

Dupa valul proiectelor de anvergura care i-au plasat pe primul loc în topul investitiilor straine in tara noastra, austriecii privesc cu interes catre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Lipsa infrastructurii si costurile tot mai mari cu forta de munca sunt insa dezavantaje majore in dezvoltarea noilor afaceri in Romania.

Principalul dezavantaj al pietei romanesti in atragerea investitiilor straine este infrastructura extrem de precara. La acesta se adauga majorarea, in ultimii trei ani, a costurilor cu forta de munca.

Domeniile spre care privesc cu interes austriecii sunt agricultura si serviciile, cu precadere cele din turism. Tot sectorul de agricultura este interesant pentru austrieci, pentru simplul fapt ca există know-how pe acest sector. In Austria, agricultura nu mai este foarte profitabila si atunci Romania cu suprafetele si cu mediul foarte favorabil ar putea fi foarte interesant.

Bancile austriece au acordat imprumuturi unor firme romanesti, iar unele din cele mai mari banci din Romania primesc finantare din Austria ceea ce, inseamna ca tot ce se intampla in Romania are efect pe piata austriaca.




5 nopti cu doar 150 de lei

Persoanele care doresc sa petreaca un sejur in satele romanesti, in perioada 15 septembrie-31 octombrie, pot cumpara bilete prin programul "Vacante la tara", la pretul de 150 lei, respectiv 195 lei, in functie de clasificarea pensiunii.

Programul lansat de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) din Romania se afla la a 12-a editie si se va derula pe parcursul a sapte saptamani, se arata intr-un comunicat ANTREC.

Pachetele promotionale includ cinci nopti cazare, la pretul de 150 de lei de persoana la pensiuni de doua margarete si 195 de lei la unitati de trei si patru margarete.

La program participă filialele ANTREC din judetele Brasov, Buzau, Cluj, Covasna, Harghita, Maramures, Neamt si Suceava.




Exemplul Italiei in pomicultura

In data de 10 septembrie in municipiul Dej, a avut loc un simpozion organizat de OJCA Cluj in colaborare cu dr. ing. Nelu Orlaie de la Pepinierele Hida (Salaj).

Cele mai aprinse discutii le-au ridicat insa aspectele economice ale cultivarii capsunului, unde interventiile producatorilor au fost foarte pertinente, bazate pe experienta practica. Astfel, majoritatea celor prezenti au fost de acord ca principala problema care trebuie rezolvata anterior inceperii oricarei activitati de productie este piata de desfacere.

In acest sens, domnul Roba Vasile din Dej, de peste 25 de ani pomicultor si proprietar de livada, om de afaceri, a spus ca ar trebui urmat exemplul tarilor din Uniunea Europeana, exemplificand situatia Italiei si Frantei, unde statul s-a implicat activ in realizarea unor investitii pentru rezolvarea problemei pietei fructelor, cum ar fi depozitele frigorifice de mare capacitate, administrate de organizatii ale producatorilor.

Contra-argumentele prezentate de domnul Orlaie, si anume ca, cel putin in ceea ce priveste capsunii, producatorii din zona de nord-vest a tarii nu pot face fata cererii pietei si ca in general piata romaneasca se aprovizioneaza din import deoarece nu exista cantitati suficiente de capsuni autohtoni, i-a convins pe cativa participanti sa treaca la infiintarea unor culturi de capsun inca din aceasta toamna.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>