Stirile zile de 15.09.2008

1legumeferma.jpgStirile zilei:

  • 150 euro/ha la culturile ecologice;
  • Conditii deplorabile in Spania;
  • 48 bucati BCA pentru o casa;
  • Se modifica asigurarile agricole;
  • 90%, exportam ovine in viu.





150 euro/ha la culturile ecologice

Fermierii romani care practica agricultura ecologica vor primi anul viitor fonduri de 2,5 ori mai mari pentru plata la hectar si vor beneficia de un sprijin suplimentar pentru certificarea produselor bio, mai exact 50% din suma necesara. Aceste masuri sunt stipulate intr-un proiect de Hotarare de Guvern pe care Ministerul Agriculturii doreste sa il promoveze. Considerat unul dintre atuurile tarii noastre, agricultura ecologica este foarte putin atractiva pentru investitori pentru ca subventiile sunt considerate foarte mici si din cauza ca in Romania nu prea este o piata de desfacere.

In prezent, subventia pentru hectar este de aproximativ 60 de euro. Prin proiectul ministerului, aceasta urmeaza sa ajunga undeva la 140-150 de euro, iar banii vor fi alocati din Programul Nationalde Dezvoltare Rurală pentru acest sector. In ciuda acestei suplimentari, in Romania sprijinul pentru agricultura ecologica ramane la un nivel scazut in comparatie cu alte state. De exemplu, in Italia subventia poate ajunge chiar pana la 3.000 de euro la hectar.

“Am primit cereri de la hipermarketuri, precum Selgros, Metro, Carrefour si chiar de la lanturile de benzinarii, dar deocamdata nu putem onora cererile deoarece productia nu este asa de mare. Cred ca din 2009 veti vedea primele standuri cu produse ecologice romanesti in aceste magazine”, a declarat vicepresedintele Asociatiei Ope­ratorilor din Agricultura Ecologică – Bio România, Damian Dragomir.




Conditii deplorabile de munca in Spania

In Catalunya, contractele pentru sezonierii romani s-au incheiat pe o perioada de cinci luni, prin Ministerul Muncii din Romania. Angajatorul, asociatia de agricultori catalani Union Pagesos, se obliga sa le ofere sezonierilor de lucru in diverse campanii agricole.

Pentru Angelica, Daniela si Anisoara, aventura a inceput in urma cu trei luni cand au sosit pe o plantatie din Aragon. La incheierea campaniei agricole din localitate, au fost mutate intr-un sat din Lleida. Aici, din cauza unei confuzii din partea spaniolilor, romancele au fost cazate intr-o casa cu 40 de barbati.

"Administratoarea plantatiei nu vedea niciun inconvenient. Daca pentru ea e normal, pentru noi, un e", povestesc Angelica, Daniela si Anisoara, care n-au avut alta solutie decat sa doarma pe jos, intr-un birou din acea cladire.

A doua zi, reprezentantii asociatiei si-au motivat comportamentul printr-o incurcatura. Romancele au fost mutate in satul Batia, in provincia Tarragona, unde asteapta inceperea campaniei la cules de struguri. Ele au hotarat sa ramana inca doua luni la munca, atat cat le-a ramas din contract, pentru a-si pastra sansa de a reveni la anul.




48 bucati BCA pentru o casa

Elena Ingnatescu, de 79 de ani, din satul sucevean Tibeni, maturat de inundatii in luna iulie, a ajuns bataia de joc a autoritatilor. '

Femeia, vaduva de 12 ani, trebuie sa-si ridice singura locuinta distrusa de inundaţii. Initial a primit doar 48 de bucai de BCA, 18 saci de ciment si 800 de lei.

Ulterior, autoritatile si-au dat seama ca au comis o greseala si ii vor lua femeii bucatile de BCA. „Oamenii nu trebuiau sa primească materialele, pentru ca de refacerea caselor se va ocupa Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor", a spus Stefan Cramarciuc, primarul comunei Satu Mare, de care apartine satul Tibeni.




Se modifica legea asigurarilor agricole

Secretarul de stat in cadrul MADR, Gheorghe Albu, a afirmat ca raspunderea trebuie sa fie impatita intre asigurator, producatorii agricoli si in cele din urma aceasta sa revina statului.

Ministerul Agriculturii intentioneaza sa modifice Legea 381/2002, privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, astfel incat pentru culturile asigurate, statul sa nu mai suporte intreaga suma pentru suprafetele calamitate, a declarat pentru NewsIn, Gheorghe Albu.

"Lasand totul doar in seama statului, nu putem gasi banii pentru despagubiri ", a precizat Gheorghe Albu.

Potrivit lui Albu, arendasul care are afectata o cultura, care a fost insamantaata pe un teren concesiont, va primi despagubire si pentru cheltuielile generate de plata arendei.




90% exportam ovine in viu

Potrivit lui Mihai Dumitriu, 80% din productia destinata exportului merge catre piata comunitara, 10% reprezinta exportul in tarile arabe, iar 10% este exportul catre alte tari.

"Exporturile in viu sunt de 90%, iar exportul de carne de oaie este de 10%. Primele trei tari clasate dupa cantitatea importata sunt Grecia, Italia si Franta. Anul trecut Grecia a importat un milion de capete iar Italia 800 de mii ", a precizat presedintele patronatului.

Printre tarile in care Romania exporta oi se numara si Germania, Olanda, Spania, Ungaria, Bulgaria, dar si Libanul, Siria sau Libia.

Exista 700 de mii de gospodarii taranesti care cresc aceste animale, iar 1,5-2 milioane de romani se ocupa cu această activitate", spune Mihai Dumitriu. Acesta a mai precizat ca la noi in tara există 80 de centre de colectare a ovinelor, pentru comertul intracomunitar, iar 85% din cantitate este asigurata de cei 31 de membrii ai Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>