Stirile zilei de 13.09.2008

culturi.jpg
Titlurile zilei:

Directorul APDRP a demisionat;

Etichete speciale de vin;

Ajutoare pentru fermieri;

Evaluare lot porumb.







Directorul APDRP a demisionat

Attila Klarik, Directorul General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, fosta Agentie SAPARD, si-a depus demisia, transmite Ministerul Agriculturii. Demisia a fost acceptata de ministrul Dacian Ciolos si devine efectiva incepand cu data de 15 septembrie 2008.

Pe durata interimatului, conducerea APDRP va fi asigurata de catre domnul Sorin Radu, care ocupa in prezent functia de Director al Centrului Regional APDRP Satu-Mare.

Postul vacant va fi publicat pentru ocupare prin concurs in perioada imediat urmatoare, mai transmite Ministerul de resort. "Obiectivul conducerii MADR este ca recrutarea pentru acest post sa se realizeze pe criterii de profesionalism si competenta in management", se mai arata in comunicatul institutiei.




Etichete speciale de vin

O vreme capricioasa da peste cap planurile de vacanta ale unui turist, dar poate fi un adevarat dezastru pentru un viticultor. Specialistii in domeniu au gasit insa o modalitate de salva situatia. Ei au inventat etichete speciale, de inalta performanta tehnologica si, pe baza acestora, un consumator poate sti cu exactitate daca sticla de vin cu care este servit a fost sau nu expusa unei temperaturi nepotrivite.

Avand marirea unui cub de zahar, eticheta poate fi programata sa inregistreze minime si maxime de temperatura, fiind plasata direct pe sticla, inainte de ambalarea acesteia. Un led verde indica faptul ca produsul s-a mentinut in limitele termice normale, iar un flash galben avertizeaza consumatorii ca, dupa ambalare, sticla nu a fost mentinuta in conditii de temperatura indicate de producator.

Mai mult, informatiile exacte cu monitorizarea temperaturii la care a fost expus vinul pot fivizualizate prin descarcarea acestora pe un aparat special portabil conectat la un PC. Graficul semnaleaza data sau perioada in care vinul a fost mentinut la temperaturi nepotrivite, permitand astfel depistarea "vinovatului" care a depozitat vinul in conditii calitative nepermise.

Printre beneficiarii acestui nou sistem de observare a calitatii vinurilor se numara si o renumita companie americana din domeniu, WTN Services, din California, al carei reprezentat la divizia de retail a anuntat ca de acum incolo va lua in considerare si alte modalitati de transportare decat cele prin intermediul maritim.

Potrivit CNN, noile etichete se comercializeaza la un pret de 20 de dolari la o naveta de 10 sticle si au fost proiectate intial pentru industria alimentara, dar specialistii opineaza ca ele vor fi extrem de utile si in industria viticola.




Ajutoare pentru fermieri

Fermierii vor beneficia de un ajutor de doua milioane de lei vechi (200 de lei noi) la hectar pentru infiintarea culturilor agricole de toamna, insa numai pentru fermele cu suprafete cuprinse intre 60 si 80 de hectare, a anuntat joi ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, actul normativ care prevede subventia acordata fermelor mici si mijlocii va fi aprobat saptamana viitoare, dupa discutii cu reprezentanţii Ministerului Economiei si Finantelor.

Pentru fermele mai mari va fi subventionata dobanda la creditele de infiintare a culturilor, in baza Legii creditului agricol. Subventia va fi de 25-30% din valoarea creditului, depasind nivelul de 7% prevazut de lege.

Cat priveste subventia pentru sectorul zootehnic, Dacian Ciolos a mentionat ca si in acest an va fi acordat un ajutor de 500 lei pe cap de bovina, similar celui de anul trecut, conditia fiind ca la ferma respectiva sa fie mai mult de trei capete.

La ovine urmeaza sa se stabileasca numarul de animale eligibile, iar subventia va fi de 35 de lei pe cap de animal.

O alta masura din programul „Fermierul“ consta in acordarea unei prime de 1.500 de lei/an pentru tinerii fermieri, in baza unui plan de afaceri. Tinerii trebuie să aibă pana in 40 de ani si ferme de semi-subzistenta.

O alta prima pentru tineri este cea de instalare, in valoare de 25.000 de euro, acordata pentru stimularea preluarii fermelor familiale de la batrani catre tineri.




Evaluare lot porumb

In data de 11 septembrie, reprezentanti ai OJCA Cluj si CLCA Catcau au organizat o actiune de evaluare a productiilor realizate pe un lot de porumb pentru boabe din comuna Catcau, in colaborare cu Adam Akos, promotor al firmei Pioneer, cea care a furnizat semintele pentru infiintarea acestui lot.

La actiune au participat si cativa producatori agricoli din comuna Catcau, interesati de productivitatea hibrizilor de porumb testati.

Pe lotul demonstrativ au fost cultivati 16 hibrizi, iar din evaluarile efectuate reiese faptul ca se vor obtine in medie peste 10.000 de kilograme boabe la hectar, ceea ce reprezinta o productie foarte buna pentru zona de cultura in care a fost amplasat lotul.

Actiuni de evaluare similare se vor desfasura si pe celelalte loturi demonstrative organizate in acest an de OJCA Cluj, in saptamanile care urmeaza, iar rezultatele definitive vor fi cunoscute si diseminate in cursul lunii octombrie, prin intermediul publicatiei periodice editate de OJCA Cluj si pe pagina de internet a institutiei.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>