Stirile zilei de 13.09.2008

culturi.jpg
Titlurile zilei:

Directorul APDRP a demisionat;

Etichete speciale de vin;

Ajutoare pentru fermieri;

Evaluare lot porumb.







Directorul APDRP a demisionat

Attila Klarik, Directorul General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, fosta Agentie SAPARD, si-a depus demisia, transmite Ministerul Agriculturii. Demisia a fost acceptata de ministrul Dacian Ciolos si devine efectiva incepand cu data de 15 septembrie 2008.

Pe durata interimatului, conducerea APDRP va fi asigurata de catre domnul Sorin Radu, care ocupa in prezent functia de Director al Centrului Regional APDRP Satu-Mare.

Postul vacant va fi publicat pentru ocupare prin concurs in perioada imediat urmatoare, mai transmite Ministerul de resort. "Obiectivul conducerii MADR este ca recrutarea pentru acest post sa se realizeze pe criterii de profesionalism si competenta in management", se mai arata in comunicatul institutiei.




Etichete speciale de vin

O vreme capricioasa da peste cap planurile de vacanta ale unui turist, dar poate fi un adevarat dezastru pentru un viticultor. Specialistii in domeniu au gasit insa o modalitate de salva situatia. Ei au inventat etichete speciale, de inalta performanta tehnologica si, pe baza acestora, un consumator poate sti cu exactitate daca sticla de vin cu care este servit a fost sau nu expusa unei temperaturi nepotrivite.

Avand marirea unui cub de zahar, eticheta poate fi programata sa inregistreze minime si maxime de temperatura, fiind plasata direct pe sticla, inainte de ambalarea acesteia. Un led verde indica faptul ca produsul s-a mentinut in limitele termice normale, iar un flash galben avertizeaza consumatorii ca, dupa ambalare, sticla nu a fost mentinuta in conditii de temperatura indicate de producator.

Mai mult, informatiile exacte cu monitorizarea temperaturii la care a fost expus vinul pot fivizualizate prin descarcarea acestora pe un aparat special portabil conectat la un PC. Graficul semnaleaza data sau perioada in care vinul a fost mentinut la temperaturi nepotrivite, permitand astfel depistarea "vinovatului" care a depozitat vinul in conditii calitative nepermise.

Printre beneficiarii acestui nou sistem de observare a calitatii vinurilor se numara si o renumita companie americana din domeniu, WTN Services, din California, al carei reprezentat la divizia de retail a anuntat ca de acum incolo va lua in considerare si alte modalitati de transportare decat cele prin intermediul maritim.

Potrivit CNN, noile etichete se comercializeaza la un pret de 20 de dolari la o naveta de 10 sticle si au fost proiectate intial pentru industria alimentara, dar specialistii opineaza ca ele vor fi extrem de utile si in industria viticola.




Ajutoare pentru fermieri

Fermierii vor beneficia de un ajutor de doua milioane de lei vechi (200 de lei noi) la hectar pentru infiintarea culturilor agricole de toamna, insa numai pentru fermele cu suprafete cuprinse intre 60 si 80 de hectare, a anuntat joi ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, actul normativ care prevede subventia acordata fermelor mici si mijlocii va fi aprobat saptamana viitoare, dupa discutii cu reprezentanţii Ministerului Economiei si Finantelor.

Pentru fermele mai mari va fi subventionata dobanda la creditele de infiintare a culturilor, in baza Legii creditului agricol. Subventia va fi de 25-30% din valoarea creditului, depasind nivelul de 7% prevazut de lege.

Cat priveste subventia pentru sectorul zootehnic, Dacian Ciolos a mentionat ca si in acest an va fi acordat un ajutor de 500 lei pe cap de bovina, similar celui de anul trecut, conditia fiind ca la ferma respectiva sa fie mai mult de trei capete.

La ovine urmeaza sa se stabileasca numarul de animale eligibile, iar subventia va fi de 35 de lei pe cap de animal.

O alta masura din programul „Fermierul“ consta in acordarea unei prime de 1.500 de lei/an pentru tinerii fermieri, in baza unui plan de afaceri. Tinerii trebuie să aibă pana in 40 de ani si ferme de semi-subzistenta.

O alta prima pentru tineri este cea de instalare, in valoare de 25.000 de euro, acordata pentru stimularea preluarii fermelor familiale de la batrani catre tineri.




Evaluare lot porumb

In data de 11 septembrie, reprezentanti ai OJCA Cluj si CLCA Catcau au organizat o actiune de evaluare a productiilor realizate pe un lot de porumb pentru boabe din comuna Catcau, in colaborare cu Adam Akos, promotor al firmei Pioneer, cea care a furnizat semintele pentru infiintarea acestui lot.

La actiune au participat si cativa producatori agricoli din comuna Catcau, interesati de productivitatea hibrizilor de porumb testati.

Pe lotul demonstrativ au fost cultivati 16 hibrizi, iar din evaluarile efectuate reiese faptul ca se vor obtine in medie peste 10.000 de kilograme boabe la hectar, ceea ce reprezinta o productie foarte buna pentru zona de cultura in care a fost amplasat lotul.

Actiuni de evaluare similare se vor desfasura si pe celelalte loturi demonstrative organizate in acest an de OJCA Cluj, in saptamanile care urmeaza, iar rezultatele definitive vor fi cunoscute si diseminate in cursul lunii octombrie, prin intermediul publicatiei periodice editate de OJCA Cluj si pe pagina de internet a institutiei.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>