Stirile zilei de 12.09.2008

ammasini.jpgTitlurile zilei:

Expozitia Nationala de Baltata Romaneasca;

Agrostar cere reducere pretului la paine;

Lemne urmarite prin GPS;

La Recas, productii record de struguri;

S-a deschis Targul Agromalim.





Expozitia Nationala de Baltata Romaneasca

„Miss Arad 2008" - categoria vaci va fi desemnata duminica, la Expozitia Nationala Baltata Romaneasca, derulata la Expo Arad International.

La eveniment participa 270 crescatori de animale din Romania, Ungaria, Austria, Germania, Italia, Spania si Serbia.

Concursul va fi structurat pe patru categorii de varsta. 




Agrostar cere reducere pretului la paine

Reprezentantii Federatiei Agrostar cer reducerea pretului painii cu 30%, ca urmare a productiei ridicate de grau si a pretului scazut, de 0,34-0,5 lei pe kilogram, al acestuia.

Secretarul general al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, Agrostar, Tudor Dorobantu, a declarat pentru NewsIn ca graul obtinut este bun pentru panificatie, iar pretul painii ar trebui sa scada. "Pretul painii este la fel ca atunci cand graul era cumparat din import cu 0,8 lei pe kilogram, in timp ce noi vindem kilogramul de grau cu pana la 0,5 lei pe kilogram ", susţine Dorobantu.

Mai mult, acesta a spus ca agentii economici din industria de panificatie sustin ca graul este de proasta calitate pentru a justifica pretul ridicat al painii.




Lemne urmarite prin GPS

Ocoalele silvice si agentii economici care exploateaza, prelucreaza si comercializeaza lemn vor fi obligati sa utilizeze, de la 1 octombrie, un sistem computerizat de urmarire si monitorizare a masei lemnoase, iar prima raportare a datelor va avea loc pe 5 decembrie 2008.

Potrivit secretarului de stat pentru paduri din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Istvan Toke, se estimeaza ca 8.000 de agenti economici vor utiliza Sistemul Computerizat de Urmarire si Monitorizare a Masei Lemnoase (SUMAL). Toke a declarat ca, prin implementarea sistemului, cantitatea de lemn taiat ilegal va scadea cu 70-80%, informeaza NewsIn.

In anul 2007, taierile ilegale s-au ridicat la 175.000 de metri cubi, ceea ce reprezinta 1,2% din totalul masei lemnoase puse in circulatie pentru 2007.

Judetele cele mai afectate de taierile ilegale sunt Maramures, Bacau, Harhita si Dambovita. De asemenea, tot de la 1 octombrie va fi introdus un nou model pentru documentele de transport, diferentiate pentru masa lemnoasa neprelucrata sau prelucrata.




La Recas, productii record de struguri

Recoltarea strugurilor la Recas, in Timis, a inceput foare devreme si asta din cauza temperaturilor ridicate din aceasta vara, informeaza agentia Amos News. Acestea au facut mult bine strugurilor, iar directorii de la Cramele Recas spun ca va fi cea mai buna productie din ultimii 500 de ani, de cand exista viile.

6.500 de tone de struguri se vor aduna din cele peste 700 de hectare de vie detinuta de Cramele Recas, iar alte 1.500 de tone se cumpara de la particularii din zona. Din cele 8.000 de tone procesate vor iesi opt milioane de sticle de vin.

Ioan Georgiu, director al societatii, a precizat ca la o asemenea productie nu se permite nici o greseala in procesul de productie, pentru ca ar putea afecta apoi marfa finita. Din acest motiv, se fac achizitii de utilaje de cea mai buna calitate. Ultima investitie este intr-o combina de recoltat struguri, care va inlocui in doi-trei ani mana de lucru, mai ales ca sunt destul de greu de gasit oameni care sa mai vrea sa lucreze in vie, chiar si o luna pe an.

Societatea si-a schimbat adresabilitatea si, de ceva vreme, s-a orientat mai mult spre piata romsneasca. Acum, doar 25% din sticlele de vin merg catre export si restul ajunge in magazinele din tara.

"Avem o cota buna de piata acum. Au si crescut preturile putin, dar a crescut si calitatea", a subliniat Georgiu.




S-a deschis Targul Agromalim

Targul Agromalim si-a deschis portile vizitatorilor la Complexul Expo Arad International. Inca de la intrare vizitatorii s-au putut delecta cu un paharel de palinca, visinata, caisata, pus la dispozitie de firme producatoare din Ungaria.

O atractie aparte a reprezentat-o un tractor Same, Diamond de 265 de cai putere. Acesta poate fi achizitionat in schimbul sumei de 100.000 de euro plus TVA. Este un model electronic, computerizat. Toate comenzile se pot face pe calculator iar el le executa.

Proprietarii unor ferme aradene au reusit sa adune cei mai multi vizitatori. Aici pot fi admirate diverse animale precum ponei, capre pitice, lame, oi pitice, vaci pitice, dar si lebede, rate sau struti. Principalii vizitatori sunt copiii care vor să se pozeze cu fiecare animal. Cel mai căutat exemplar este poneiul – dar şi cel mai fotografiat.

Firmele din Ungaria ofera vizitatorilor produse alimentare dupa retete proprii. Unii au venit cu produse spre comercializare altii doar pentru degustare. Astfel puteti gusta diverse dulciuri preparate din miere de albine, fructe, seminte, ciocolată, produse de patiserie din diferite aluaturi, fara drojdie, cereale incoltite...

Un mare interes l-a starnit un apicultor de la Minis care propune vizitatorilor mierea de albine cu minerale din Nepal pentru tratarea diferitelor afectiuni, casul din miere, dar si o gama foarte variata de ceaiuri si siropuri.

Firmele participante din tara, dar si din Ungaria, Austria, Germania, Italia, Spania si Serbia si-au expus produsele pe o suprafata interioara de 3.100 de metri patrati si una exterioara de 25.000 de metri patrati.

La deschiderea oficiala a targului, de ieri, au participat Consulul Dragomir Radencovici (Consulatul Serbiei), Bogar Ferenc, consilier economic la Ambasada Ungariei la Bucuresti si Gheorghe Neata, directorul general al Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>