Stirile zilei de 12.09.2008

ammasini.jpgTitlurile zilei:

Expozitia Nationala de Baltata Romaneasca;

Agrostar cere reducere pretului la paine;

Lemne urmarite prin GPS;

La Recas, productii record de struguri;

S-a deschis Targul Agromalim.





Expozitia Nationala de Baltata Romaneasca

„Miss Arad 2008" - categoria vaci va fi desemnata duminica, la Expozitia Nationala Baltata Romaneasca, derulata la Expo Arad International.

La eveniment participa 270 crescatori de animale din Romania, Ungaria, Austria, Germania, Italia, Spania si Serbia.

Concursul va fi structurat pe patru categorii de varsta. 




Agrostar cere reducere pretului la paine

Reprezentantii Federatiei Agrostar cer reducerea pretului painii cu 30%, ca urmare a productiei ridicate de grau si a pretului scazut, de 0,34-0,5 lei pe kilogram, al acestuia.

Secretarul general al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, Agrostar, Tudor Dorobantu, a declarat pentru NewsIn ca graul obtinut este bun pentru panificatie, iar pretul painii ar trebui sa scada. "Pretul painii este la fel ca atunci cand graul era cumparat din import cu 0,8 lei pe kilogram, in timp ce noi vindem kilogramul de grau cu pana la 0,5 lei pe kilogram ", susţine Dorobantu.

Mai mult, acesta a spus ca agentii economici din industria de panificatie sustin ca graul este de proasta calitate pentru a justifica pretul ridicat al painii.




Lemne urmarite prin GPS

Ocoalele silvice si agentii economici care exploateaza, prelucreaza si comercializeaza lemn vor fi obligati sa utilizeze, de la 1 octombrie, un sistem computerizat de urmarire si monitorizare a masei lemnoase, iar prima raportare a datelor va avea loc pe 5 decembrie 2008.

Potrivit secretarului de stat pentru paduri din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Istvan Toke, se estimeaza ca 8.000 de agenti economici vor utiliza Sistemul Computerizat de Urmarire si Monitorizare a Masei Lemnoase (SUMAL). Toke a declarat ca, prin implementarea sistemului, cantitatea de lemn taiat ilegal va scadea cu 70-80%, informeaza NewsIn.

In anul 2007, taierile ilegale s-au ridicat la 175.000 de metri cubi, ceea ce reprezinta 1,2% din totalul masei lemnoase puse in circulatie pentru 2007.

Judetele cele mai afectate de taierile ilegale sunt Maramures, Bacau, Harhita si Dambovita. De asemenea, tot de la 1 octombrie va fi introdus un nou model pentru documentele de transport, diferentiate pentru masa lemnoasa neprelucrata sau prelucrata.




La Recas, productii record de struguri

Recoltarea strugurilor la Recas, in Timis, a inceput foare devreme si asta din cauza temperaturilor ridicate din aceasta vara, informeaza agentia Amos News. Acestea au facut mult bine strugurilor, iar directorii de la Cramele Recas spun ca va fi cea mai buna productie din ultimii 500 de ani, de cand exista viile.

6.500 de tone de struguri se vor aduna din cele peste 700 de hectare de vie detinuta de Cramele Recas, iar alte 1.500 de tone se cumpara de la particularii din zona. Din cele 8.000 de tone procesate vor iesi opt milioane de sticle de vin.

Ioan Georgiu, director al societatii, a precizat ca la o asemenea productie nu se permite nici o greseala in procesul de productie, pentru ca ar putea afecta apoi marfa finita. Din acest motiv, se fac achizitii de utilaje de cea mai buna calitate. Ultima investitie este intr-o combina de recoltat struguri, care va inlocui in doi-trei ani mana de lucru, mai ales ca sunt destul de greu de gasit oameni care sa mai vrea sa lucreze in vie, chiar si o luna pe an.

Societatea si-a schimbat adresabilitatea si, de ceva vreme, s-a orientat mai mult spre piata romsneasca. Acum, doar 25% din sticlele de vin merg catre export si restul ajunge in magazinele din tara.

"Avem o cota buna de piata acum. Au si crescut preturile putin, dar a crescut si calitatea", a subliniat Georgiu.




S-a deschis Targul Agromalim

Targul Agromalim si-a deschis portile vizitatorilor la Complexul Expo Arad International. Inca de la intrare vizitatorii s-au putut delecta cu un paharel de palinca, visinata, caisata, pus la dispozitie de firme producatoare din Ungaria.

O atractie aparte a reprezentat-o un tractor Same, Diamond de 265 de cai putere. Acesta poate fi achizitionat in schimbul sumei de 100.000 de euro plus TVA. Este un model electronic, computerizat. Toate comenzile se pot face pe calculator iar el le executa.

Proprietarii unor ferme aradene au reusit sa adune cei mai multi vizitatori. Aici pot fi admirate diverse animale precum ponei, capre pitice, lame, oi pitice, vaci pitice, dar si lebede, rate sau struti. Principalii vizitatori sunt copiii care vor să se pozeze cu fiecare animal. Cel mai căutat exemplar este poneiul – dar şi cel mai fotografiat.

Firmele din Ungaria ofera vizitatorilor produse alimentare dupa retete proprii. Unii au venit cu produse spre comercializare altii doar pentru degustare. Astfel puteti gusta diverse dulciuri preparate din miere de albine, fructe, seminte, ciocolată, produse de patiserie din diferite aluaturi, fara drojdie, cereale incoltite...

Un mare interes l-a starnit un apicultor de la Minis care propune vizitatorilor mierea de albine cu minerale din Nepal pentru tratarea diferitelor afectiuni, casul din miere, dar si o gama foarte variata de ceaiuri si siropuri.

Firmele participante din tara, dar si din Ungaria, Austria, Germania, Italia, Spania si Serbia si-au expus produsele pe o suprafata interioara de 3.100 de metri patrati si una exterioara de 25.000 de metri patrati.

La deschiderea oficiala a targului, de ieri, au participat Consulul Dragomir Radencovici (Consulatul Serbiei), Bogar Ferenc, consilier economic la Ambasada Ungariei la Bucuresti si Gheorghe Neata, directorul general al Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>