Stirile zilei de 8.09.2008

muls1.jpgTitlurile zilei:

  • Targul Olarilor;
  • Concurs canin la Tg.Mures;
  • Ziua verde si reciclarea;
  • Vaca lui Porumboiu e Miss;
  • Medici veterinari neplatiti.




Targul Olarilor

„Targul Olarilor" este organizat anual, la Sibiu, in primul sfarsit de saptamana al lunii septembrie si este considerat un eveniment prestigios care isi propune conservarea si promovarea valorilor artei populare traditionale a olaritului.

Peste 150 de olari din zonele Horezu, Caras-Severin, Radauti, Baia Mare, Slatina, Hunedoara, Neamt, Bihor, Vladesti, Oboga sau Corund isi vor expune creatiile in Piata Mica si Piata Mare din Sibiu.

Targul se va incheia cu un spectacol de muzica folclorica.




Concurs canin la Tg.Mures

Un ciobanesc romanesc mioritic a fost declarat, cel mai frumos caine dintre cele peste o mie de exemplare canine aduse la expozitia de la Targu Mures.

Ciobanestii romanesti, caini puternici si rustici, sunt parteneri de veacuri ai ciobanilor romani din Munti Carpati. Astazi, ciobanestii romanesti sunt din ce în ce mai apreciati si de oraseni. Datorita temperamentului echilibrat si devotamentului aratat stapanilor, ei sunt ideali ca animale de companie.

La concurs au participat peste 1000 de exemplare canine din 30 de tari, printre care Romania, Ungaria, Austria, Franta, Serbia, Muntenegru, Spania, Portugalia, Cehia, Slovacia, Rusia, Belarus, Elvetia, Ucraina. Cei 15 arbitrii care au facut departajarea sunt din 13 tari.

Prima expoziţie canina la Targu Mures a avut loc in anul 1970 si, de atunci, evenimentul a devenit o traditie.




Ziua verde si reciclarea

Ziua Verde, actiunea menita sa promoveze reciclarea deseurilor publice, a adus sambata in Piata Revolutiei din Capitala trupele Zdob si Zdub, Timpuri Noi, Phoenix si Mahala Rai Banda. Ideea era ca fiecare spectator sa vina cu un bec sau orice alt obiect electric uzat, pentru a se imbina distractia cu reciclarea.

4.000 de oameni au venit la concert, insa majoritatea fara 'bilet'. Grosul spectatorilor a la­­sat dupa cum urmeaza: doua televizoare, un calculator, un neon, cateva telefoane, intrerupatoare, tastaturi, mouse. Rar mai aparea cate unul cu un bec ars. S-a vazut si un "bilet colectiv" - un bec adus de un grup de zece persoane. Asa ca cele doua Colturi Verzi - centre de reciclare - au ramas aproape goale.

Mascotele evenimentului, patru oameni verzi, au invatat publicul cum sa desurubeze becurile si sa le recicleze, mimand operatiunile pe scena, dar si din mijlocul spectatorilor.




Vaca lui Porumboiu e Miss

O vaca din rasa baltata cu negru romanesc, de la ferma barladeana Badeana, ce apartine omului de afaceri si finantator al echipei de fotbal FC Vaslui, Adrian Porumboiu, a castigat titlul de "miss" la Expo Zoo Agroind. Cel care a premiat-o a fost secretarul general din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Sorin Chelmu. "As vrea sa o vad in curtea cat mai multor fermieri din Ro­mania. Este un exemplar foarte frumos si este foarte productiva, intr-un an dand aproximativ 10.000 de litri de lapte. Spre mirarea tuturor, atunci cand am premiat-o, am pupat aceasta vaca si am facut acest lucru, fiindca sunt un mare iubitor de animale", a declarat oficialul din minister.




Medici veterinari neplatiti

Medicii veterinari concesionari vor sa dea in judecata Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru ca nu au fost platiti pentru munca facuta in interesul statului si stabilita prin contract.

Veterinarii sustin ca ultima solutie este rezilierea contractelor, ceea ce ar insemna practic disparitia supravegherii sanitare veterinare si ar lasa cale deschisa epidemiilor. Pe de alta parte, seful ANSVSA ii contrazice pe medicii veterinari, spunand ca platile sunt in termen, un mic decalaj fiind produs de un nou act normativ.

Platile catre medicii veterinari de libera practica s-au facut pana la nivelul lunii februarie 2008, in unele judete, si pana la nivelul lunii aprilie 2008 pentru alte judete, rezultand o intarziere de cinci luni, a declarat, ieri, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV), Liviu Harbuz, intr-o conferinta de presa. Acestia trebuie sa mai primeasca circa 75 milioane de lei pentru actiunile facute in baza Programului Strategic. Potrivit documentului, statul, prin ANSVSA, stabileste actiunile sanitare veterinare de interes national in care intervine si care sunt subventionate de la buget (n.r. - vaccinarea porcilor contra pestei).

Harbuz a precizat ca, in cazul in care medicii veterinari concesionari nu isi vor recupera drepturile, sunt pusi in situatia de a da in judecata statul roman pentru incalcarea contractelor. "Daca vom face acest lucru - un proces cu statul roman - vom pune in pericol sanatatea animalelor din Romania", a spus Harbuz.

Banii publici nu pot fi dati fara sa se verifice daca s-au facut actiunile pentru care se solicita decontarile, a declarat Radu Roatis, presedintele ANSVSA. "Agentia are la dispozitie 70 de zile pentru a plati, potrivit contractelor incheiate intre Autoritate si medicii concesionari. S-a produs o intarziere de o luna ca urmare a aparitiei unui nou act normativ referitor la modul de plata. De o luna, saptamanal, decontam catre medicii concesionari, in functie de cat ne da Ministerul de Finante, astfel ca, in cel mai scurt timp ajungem cu platile la zi", a spus Roatis.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>