Stirile zilei de 7.09.2008

californiaf.jpgTitlurile zilei:

Biodiversitatea zootehnica;

Ofensiva capsunului in Salaj;

Expozitia florilor de toamna;

Lot demonstrativ Pioneer;

Dovleac de 40 kg.




Biodiversitatea zootehnica

In 2 septembrie 2008, la Casa Academiei Romane sa desfasurat lucrarile simpozionului cu tema „Dezvoltarea si conservarea biodiversitatii zootehnice prin biotehnologii de reproductie”, manifestare organizata de Institutul National de Cercetari Economice / Centrul de Biodiversitate Agrosilvica (CSCBA) „Academician David Davidescu”, in colaborare cu specialisti de prestigiu din Invatamantul superior zootehnic, din cercetarea stiintifica zootehnica si din ferme zootehnice performante.

Actualul simpozion, al saptelea in ordine cronologica, face parte dintr-o suita de actiuni stiintifice care au drept scop stabilirea locului si rolului biodiversitatii in relansarea zootehniei romanesti.

In deschiderea lucrarilor a luat cuvantul acad. prof. dr. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, acad. prof. dr. Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, dr. ing. ec. Sorin Chelmu, secretar general al MADR.




Ofensiva capsunului in Salaj

OJCA Salaj a organizat in data de 28.08.2008, in localitatea Hida, simpozionul „Ofensiva culturii de capsun in judetul Salaj”, manifestare la care au participat specialisti si producatori semnificativi din judet.

Scopul principal al acestei intalniri a fost, pe de o parte, prezentarea avantajelor producerii si comercializarii capsunului, precum si a oportunitatilor oferite de piata interna si externa, iar pe de alta parte inlaturarea prejudecatilor prin care se acredita ideea ca solurile salajene nu s-ar preta la o astfel de cultura.

Un exemplu edificator l-au oferit vizitele in teren efectuate la producatorul agricol Gheorghe Ember din localitatea Sanmihaiu-Almasului, care cultiva capsuni pe o suprafata de doua hectare si la pepiniera domnului dr. ing. Ioan Orlaie din localitatea Hida, singura pepiniera autorizata din Transilvania pentru producerea de stoloni.

Din discutiile purtate cu ocazia acestui simpozion, producatorii de capsuni din judetul Salaj si-au manifestat interesul pentru infiintarea unei asociatii de sine statatoare, pe care OJCA Salaj o va sprijinii in demersurile necesare infiintarii ei.

In alta ordine de idei, OJCA Salaj, in colaborare cu S.C. Salajplant S.R.L. din localitate Ip, intentioneaza sa organizeze in data de 12.09.2008 un simpozion cu participare internationala privind cultura superintensiva a marului.

ing. Zigmond Alexandru, director executiv OJCA Sălaj




Expozitia florilor de toamna

,,Crizantema de aur”. In perioada 2-5 octombrie 2008 va avea loc la Timisoara, In hala TIMCO, str. Circumvalatiunii nr. 8-12, expozitia florilor de toamna, editia I.

Organizatorii sunt: S.C. STAR EXPO TIMISOARA, Facultatea de Horticultura si Silvicultura Timisoara, Plant Land Timisoara, Oficiul Judetean de Consultantă Agricolă Timiş.

Tematica expozitiei: material dendrologic ornamental; material vitipomicol - pomi fructiferi, vita de vie, arbusti fructiferi; ingrasaminte, pesticide si alte substante pentru intretinerea plantelor; seminte, bulbi, rasaduri; flori taiate, flori de ghivece; masini, echipamente, unelte si materiale pentru horticultura; proiectare livezi si vii; vase, ghivece, jardiniere, obiecte decorative pentru gradina, garduri; mobilier pentru gradina, terase si urban; corpuri de iluminat pentru gradină, parcuri, zone verzi; ornamente si accesorii decorative florale, decoraţiuni şi aranjamente din flori naturale şi uscate; arhitectura peisagera; invatamant si consultanta horticola si silvica; cabinet de sanatatea plantelor.

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Timis va participa cu un stand cu reviste, ziare, foi volante, carti si va oferi consultanta din domeniul agricol tuturor solicitantilor.

Lila CIULU, OJCA Timis




Lot demonstrativ Pioneer

In ferma sotilor Barbu, din comuna Branesti - Ilfov, pe langa culturile obisnuite, au fost infiintate, in colaborare cu firma Pioneer, loturi demonstrative cu hibrizi de floarea-soarelui si de porumb.

Pe data de 2 septembrie a.c., in prezenta a numerosi fermieri din judetul Ilfov, consultanti agricoli de la OJCA Ilfov, ANCA, specialisti din Direcţia Agricola Ilfov, APIA, s-au desfasurat recoltarea, cantarirea si inregistrarea productiilor din lotul demonstrativ de floarea - soarelui din comuna Brăneşti.

Productiile obţinute pe hibrizii din lotul demonstrativ in acest an sunt cuprinse intre 2300 kg/ha (PR63A86) si 3600 kg/ha (PR64E83) si pot fi considerate foarte bune daca tinem cont si de faptul ca au fost diminuate atat de seceta, cat si de pasari.

In final, toti participantii au primit materiale informative despre oferta firmei americane, dar cel mai important lucru a fost acela ca fiecare participant a avut posibilitatea de a-si face optiunea pentru hibridul de floarea-soarelui pe care il va cultiva anul următor.

ing. Dan Buzescu, OJCA Ilfov




Dovleac de 40 kg

Un dovleac turcesc cu o greutate de 40 de kilograme si un diametru de 166 de centimetri a crescut in gradina unui gorjean din satul Arsuri. Proprietarul s-a laudat cu el in toata localitatea si si-a chemat toti vecinii la el in curte sa-l vada pe "urias". "Am avut grija de el ca de copilul nostru. L-am udat, l-am curatat de buruieni si l-am ferit de razele soarelui si racoarea noptii", a spus Pompiliu Dijmarescu, sateanul in curtea caruia a crescut dovleacul. Fructul va fi prezentat pe 5 octombrie la Ziua Recoltei de la Targu Jiu, apoi va fi bagat la cuptor si servit ca o delicatesa.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>