Titlurile zilei:
Romania se opune propunerilor legislative UE
Romania nu este de acord cu propunerea legislativa a Comisiei Europene (CE) care interzice acordarea platilor directe catre companiile ce nu au ca obiectiv principal de activitate agricultura, ci au cel mult tangente cu aceasta, a declarat, marti, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, citat de NewsIn.
El a mai spus ca Romania a sustinut in cadrul Consiliului UE necesitatea acordarii sprijinului direct "atat persoanelor juridice, cat si producatorilor, chiar daca nu au ca obiect principal de activitate." La sfarsitul lunii mai, Comisia Europeana a facut o serie de propuneri legislative la Regulamentul CE nr. 1782/2003 de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct in cadrul politicii agricole comune.
"Pentru a preveni alocarea sprijinului direct catre companii si firme al caror obiect de activitate nu este sau este doar tangential agricol, statele membre au posibilitatea sa interzica acordarea platilor directe acestor persoane juridice, in temeiul acestui regulament", se arata in propunerea legislativa a Comisiei. Saptamana viitoare, Ciolos va avea intalniri pe aceasta tema cu ministrii de resort din Polonia si Ungaria, precum si cu comisarul european pentru agricultura, Marianne Fischer Bohl.
Reducerea accizei la motorina, din nou
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a discutat cu Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pe tema reducerii din nou a accizei la motorina folosita in agricultura, pana la nivelul de 21 euro/tona.
"Am avut ieri o discutie cu ministrul Finantelor, pentru a lua in discutie cat mai rapid o reducere totala permisa de reglementarile europene, pana la 21 euro pe tona, si un mecanism de aplicare foarte clar. (...) Noi am prezentat solutiile noastre si speram ca va veni initiativa din partea lor in perioada imediat urmatoare pentru a incepe sa lucram", a declarat marti Ciolos. El a adaugat ca spera ca fermierii sa beneficieze de noua reducere de anul viitor.
Amenintarile economiei romanesti
Performanta economica record din prima jumatate a acestui an a fost interpretata in mod diferit - pe de o parte, de Guvern, care o considera o performanta deosebita, iar pe de alta parte, de analisti, care o considera o supraincalzire a economiei.
Desi exista un potential imens si jumatate din populatia tarii este angrenata in agricultura, nu ne putem baza pe acest sector macinat de lipsa irigatiilor si a asigurarii recoltelor, divizarea proprietatii si importurile masive.
Vesti bune nu vin nici din partea celorlalti indicatori macroeconomici: inflatia continua sa urce, deficitul de cont curent se adanceste. Fondul tuturor acestor probleme este reprezentat de cresterea necontrolata si chiar iresponsabila a creditarii. Dinamica consumului nu a fost alimentata atat de majorarea salariilor, ci de creditarea excesiva. Cresterea continua a cererii, nesustenabila din productia interna, a generat un avans masiv al importurilor, conducand bineinteles la adancirea deficitului de cont curent.
Poate acum, cand semnalele supraincalzirii economice sunt clare, ar trebui sa ne asumam un curs real al monedei nationale si nu unul scazut, cum a fost cel de anul trecut, care mai mult a creat probleme. Atata timp cat nu vom avea o crestere economica sustinuta de productia industriala, nu se poate vorbi de o crestere sanatoasa.
Fermierii protesteaza in 20 de judete
"Fermierii protesteaza, azi, in peste 20 de judete, inclusiv in Capitala, pentru scaderea cu 50% a pretului motorinei pentru producatorii agricoli si ameninta ca vor bloca drumurile nationale daca Guvernul nu le rezolva problemele", a declarat, ieri, Stefan Niculae, presedintele Sindicatelor din Agricultura - Agrostar.
Acesta sustine ca fermierii au cele mai mici subventii dintre cele pe care le primesc membrii UE, adica 8% din ceea ce beneficiaza un fermier european.
Zilnic, iaurt si branzeturi
Zilnic, o portie de iaurt, kefir, brinzeturi. Acestea sint cele mai bune surse de calciu. Doar astfel preveniti lipsa de calciu manifestata prin irascibilitate, nervozitate, contractii musculare, oboseala si rezistenta scazuta la efort.
Organismul uman contine aproximativ 1,2 kilograme de calciu. 99% din aceasta cantitate de calciu se gaseste in oase si in dinti, iar restul in singe. Calciul intervine nu numai in functionarea si dezvoltarea sistemului osos, ci si in functionarea muschilor si a sistemului nervos. Starile de irascibilitate, nervozitate, circeii, amortelile si furnicaturile resimtite in membrele superioare sau inferioare, oboseala si toleranta scazuta la efort sint semne ale lipsei de calciu.
Cel mai bine calciul se asimileaza din alimente fie de origine animala (lapte, iaurt, kefir, brinzeturi), fie de origine vegetala (soia, varza alba, broccoli, conopida, salata, telina, fasole boabe, linte, naut, andive, alge marine, smochine, nuci). Nu tot calciul pe care il consumam o data cu alimentele se asimileaza.
"Dupa 30 de ani, masa osoasa incepe sa descreasca mai rapid sau mai putin rapid, in functie de alimentatie, stil de viata si activitate fizic", precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Absorbtia calciului scade o data cu inaintarea in virsta, de aceea aportul trebuie sa creasca de la 1.000 mg zilnic intre 20 si 50 de ani la 1.200 mg dupa virsta de 50 de ani. Doar astfel poate fi prevenita osteoporoza.
"Putem sa ne asiguram necesarul zilnic de calciu din alimentatie, dar cu o conditie: sa nu mincam alimente care il elimina. Ne referim aici la cerealele bogate in fitati, bauturile de tip cola, brinzeturile topite, mezeluri care contin polifosfati si care impiedica asimilarea calciului", arata specialistul nostru.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>