Titlurile zilei:
Romania se opune propunerilor legislative UE
Romania nu este de acord cu propunerea legislativa a Comisiei Europene (CE) care interzice acordarea platilor directe catre companiile ce nu au ca obiectiv principal de activitate agricultura, ci au cel mult tangente cu aceasta, a declarat, marti, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, citat de NewsIn.
El a mai spus ca Romania a sustinut in cadrul Consiliului UE necesitatea acordarii sprijinului direct "atat persoanelor juridice, cat si producatorilor, chiar daca nu au ca obiect principal de activitate." La sfarsitul lunii mai, Comisia Europeana a facut o serie de propuneri legislative la Regulamentul CE nr. 1782/2003 de stabilire a normelor comune pentru schemele de sprijin direct in cadrul politicii agricole comune.
"Pentru a preveni alocarea sprijinului direct catre companii si firme al caror obiect de activitate nu este sau este doar tangential agricol, statele membre au posibilitatea sa interzica acordarea platilor directe acestor persoane juridice, in temeiul acestui regulament", se arata in propunerea legislativa a Comisiei. Saptamana viitoare, Ciolos va avea intalniri pe aceasta tema cu ministrii de resort din Polonia si Ungaria, precum si cu comisarul european pentru agricultura, Marianne Fischer Bohl.
Reducerea accizei la motorina, din nou
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a discutat cu Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pe tema reducerii din nou a accizei la motorina folosita in agricultura, pana la nivelul de 21 euro/tona.
"Am avut ieri o discutie cu ministrul Finantelor, pentru a lua in discutie cat mai rapid o reducere totala permisa de reglementarile europene, pana la 21 euro pe tona, si un mecanism de aplicare foarte clar. (...) Noi am prezentat solutiile noastre si speram ca va veni initiativa din partea lor in perioada imediat urmatoare pentru a incepe sa lucram", a declarat marti Ciolos. El a adaugat ca spera ca fermierii sa beneficieze de noua reducere de anul viitor.
Amenintarile economiei romanesti
Performanta economica record din prima jumatate a acestui an a fost interpretata in mod diferit - pe de o parte, de Guvern, care o considera o performanta deosebita, iar pe de alta parte, de analisti, care o considera o supraincalzire a economiei.
Desi exista un potential imens si jumatate din populatia tarii este angrenata in agricultura, nu ne putem baza pe acest sector macinat de lipsa irigatiilor si a asigurarii recoltelor, divizarea proprietatii si importurile masive.
Vesti bune nu vin nici din partea celorlalti indicatori macroeconomici: inflatia continua sa urce, deficitul de cont curent se adanceste. Fondul tuturor acestor probleme este reprezentat de cresterea necontrolata si chiar iresponsabila a creditarii. Dinamica consumului nu a fost alimentata atat de majorarea salariilor, ci de creditarea excesiva. Cresterea continua a cererii, nesustenabila din productia interna, a generat un avans masiv al importurilor, conducand bineinteles la adancirea deficitului de cont curent.
Poate acum, cand semnalele supraincalzirii economice sunt clare, ar trebui sa ne asumam un curs real al monedei nationale si nu unul scazut, cum a fost cel de anul trecut, care mai mult a creat probleme. Atata timp cat nu vom avea o crestere economica sustinuta de productia industriala, nu se poate vorbi de o crestere sanatoasa.
Fermierii protesteaza in 20 de judete
"Fermierii protesteaza, azi, in peste 20 de judete, inclusiv in Capitala, pentru scaderea cu 50% a pretului motorinei pentru producatorii agricoli si ameninta ca vor bloca drumurile nationale daca Guvernul nu le rezolva problemele", a declarat, ieri, Stefan Niculae, presedintele Sindicatelor din Agricultura - Agrostar.
Acesta sustine ca fermierii au cele mai mici subventii dintre cele pe care le primesc membrii UE, adica 8% din ceea ce beneficiaza un fermier european.
Zilnic, iaurt si branzeturi
Zilnic, o portie de iaurt, kefir, brinzeturi. Acestea sint cele mai bune surse de calciu. Doar astfel preveniti lipsa de calciu manifestata prin irascibilitate, nervozitate, contractii musculare, oboseala si rezistenta scazuta la efort.
Organismul uman contine aproximativ 1,2 kilograme de calciu. 99% din aceasta cantitate de calciu se gaseste in oase si in dinti, iar restul in singe. Calciul intervine nu numai in functionarea si dezvoltarea sistemului osos, ci si in functionarea muschilor si a sistemului nervos. Starile de irascibilitate, nervozitate, circeii, amortelile si furnicaturile resimtite in membrele superioare sau inferioare, oboseala si toleranta scazuta la efort sint semne ale lipsei de calciu.
Cel mai bine calciul se asimileaza din alimente fie de origine animala (lapte, iaurt, kefir, brinzeturi), fie de origine vegetala (soia, varza alba, broccoli, conopida, salata, telina, fasole boabe, linte, naut, andive, alge marine, smochine, nuci). Nu tot calciul pe care il consumam o data cu alimentele se asimileaza.
"Dupa 30 de ani, masa osoasa incepe sa descreasca mai rapid sau mai putin rapid, in functie de alimentatie, stil de viata si activitate fizic", precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Absorbtia calciului scade o data cu inaintarea in virsta, de aceea aportul trebuie sa creasca de la 1.000 mg zilnic intre 20 si 50 de ani la 1.200 mg dupa virsta de 50 de ani. Doar astfel poate fi prevenita osteoporoza.
"Putem sa ne asiguram necesarul zilnic de calciu din alimentatie, dar cu o conditie: sa nu mincam alimente care il elimina. Ne referim aici la cerealele bogate in fitati, bauturile de tip cola, brinzeturile topite, mezeluri care contin polifosfati si care impiedica asimilarea calciului", arata specialistul nostru.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>