Stirile zilei de 2.09.2008

graulan.jpg
Titlurile zilei

Miting de protest pe 3 septembrie;

Sapard a implementat planul UE;

3,5 tone/ha cereale, in Romania;

Productia de struguri a crescut cu 20%.










Miting de protest pe 3 septembrie

Reprezentantii Federatiei Agrostar vor organiza miercuri, 3 septembrie, un miting de protest in mai multe orase ale tarii, principala revendicare fiind acordarea unei subventii de 50% din pretul de pompa al motorinei.

"La nivelul anului 2010, nu mai putem face agricultura cu calul, mai ales in conditiile de seceta din ultimii doi ani. Plugul intra in pamant cam 6-7 cm, adancime insuficienta pentru a face agricultura asa cum trebuie. Cu tractorul este altceva, insa nu ne permitem sa lucram cu utilaje moderne din cauza pretului motorinei. Nu mi se pare normal ca motorina pentru agricultori sa fie accizata, pentru ca noi nu circulam pe drumurile publice, ci pe ogoare", a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Oi Sibiu, Marcel Andrei.

Reprezentantii Agrostar, din care face parte si asociatia condusa de Marcel Andrei, vor iesi in strada cu utilajele agricole. "Trebuie sa tragem un semnal de alarma, pentru ca, in cativa ani, Romania nu va mai avea agricultura in conditiile astea", a adaugat Andrei, citat de Newsin.

Fermierii sustin ca "in acest moment, ca membri ai Uniunii Europene, avem cele mai mici subventii, aproximativ 8% din ceea ce beneficieaza un fermier european".




Sapard a implementat planul UE

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a finalizat implementarea planului pentru remedierea deficientelor constate de Comisia Europeana si a transmis Fondului National un raport in acest sens, platile urmand sa fie reluate dupa confirmarea din partea auditorilor.

"Planul este implementat si a fost transmis la Fondul National un raport privind implementarea, care cuprinde masurile planului si pentru fiecare dintre ele observatiile auditului intern al Agentiei si documente justificative care sa ateste implementarea. Raportul a fost transmis pe la miezul noptii in format electronic si in aceasta dimineata si pe suport hartie. Urmeaza acum auditul din partea Fondului National", a declarat agentiei MEDIAFAX directorul general al APDRP, Laszlo Klarik.

Klarik a adaugat ca estimeaza ca auditul din partea Fondului National nu va dura mai mult de doua saptamani. In plus, auditul extern solicitat de Comisia Europeana va fi realizat de Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei.
"Probabil cele doua audituri vor avea loc concomitent", a mai sus Klarik.
Conform deciziei autoritatilor romane, reluarea platilor catre beneficiarii programului SAPARD se va realiza de catre Fondul National dupa verificarea respectarii conformitatii cu recomandarile Comisei Europene a planului de actiune pentru remedierea deficientelor semnalate, se arata si intr-un comunicat al APDRP.




3,5 tone/ha cereale, in Romania

Romania ar urma sa inregistreze in 2008 o recolta de grau de 7,7 milioane tone, dupa ce anul trecut, din cauza vremii nefavorabile, recolta s-a situat doar la 3 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, citat de Rompres.

"Pentru anul agricol 2008 vom avea o recolta buna", a declarat Ciolos, precizand ca pentru ansamblul culturilor cerealiere este asteptata o productie de 3,5 tone la hectar.

Anul trecut, din cauza celei mai grave secete din ultimii 50 de ani, productia agricola a scazut la jumatate, ceea ce a tras in jos cresterea economica a Romaniei.

"In 2008 agricultura va contribui cu siguranta la cresterea economica", a apreciat ministrul Agriculturii, in conditiile in care oficialii de la Bucuresti au anuntat deja o crestere-record a Produsului Intern Brut de 8,6% in primul semestru.

In opinia lui Ciolos, productia agricola pozitiva va determina o stabilizare a preturilor in industria alimentara, cu efecte asupra incetinirii inflatiei. Cu toate acestea, pentru agricultori rezultatele nu vor fi atat de promitatoare, ca urmare a dificultatilor intampinate la vanzarea recoltei lor. "Piata romaneasca nu este atat de bine organizata ca piata franceza, de exemplu, iar agricultorii sunt deseori fortati fie sa-si vanda produsele pe piata neagra, fie sa accepte preturi modeste", afirma ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Dacian Ciolos, o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana agricultorii romani trebuie sa faca fata unor provocari precum eliminarea barierelor pentru importurile de produse agricole, exigentele crescute pentru a se alinia la normele europene si modificarea sistemului de acordare a subventiilor.

Analistii au estimat pentru acest an o productie agricola de 52,5 miliarde de lei (15,8 miliarde de euro), in crestere cu aproximativ 10% fata de anul trecut. Valoarea productiei agricole din 2007 a fost de 47,7 miliarde de lei, fata de 50,7 miliarde de lei in 2006, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Pentru acest an, numai valoarea productiei de cereale a fost estimata de analisti la 31,59 miliarde de lei, productia animala la 19,19 milioane de lei, iar serviciile agricole la 0,74 milioane de lei.




Productia de struguri a crescut cu 20%

In sase luni, afacerile cu vin spumant au crescut cu 7% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Recolta de struguri si productia de vin vor depasi nivelul anului trecut cu o medie nationala de aproximativ 20%.

Patronatul National al Viei si Vinului estimeaza pentru acest an o productie de peste 6,3 milioane hectolitri de vin. Media ultimilor ani este de 5,5 milioane hectolitri, vinul de calitate superioara si cel de masa detinand proportii aproximativ egale. Piata totala a vinului a crescut in ultimele 12 luni cu 17%, iar piata vinului imbuteliat la sticle de 0,7-0,75 litri a crescut cu 31% in aceeasi perioada. De asemenea, piata vinului spumant a inregistrat o tendinta constanta de crestere anuala (7% pe primele sase luni ale anului 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent).

Conditiile climaterice din acest an si investitiile din ultima perioada au fost determinante pentru sectorul viti-vinicol. Perioada prelungita de caldura si precipitatiile abundente au contribuit decisiv la obtinerea unui vin de calitate peste medie, respectiv a unei productii-record pentru ultimii ani. Din informatiile obtinute de la producatori, recolta de struguri si, implicit, productia de vin vor depasi nivelul anului trecut cu o medie nationala de aproximativ 20%. In majoritatea regiunilor viticole a inceput culesul selectiv al strugurilor, activitate ce va continua pana spre debutul lunii octombrie. De exemplu, Murfatlar Romania preconizeaza pentru anul 2008 cea mai bogata recolta de struguri din ultimii ani. Recolta estimata pentru acest an, in valoare de peste 30 de mii de tone, mai bogata atat calitativ, cat si cantitativ, va fi cu aproximativ 32% mai mare fata de recolta de anul trecut. In regiunile viticole productiile estimate pentru acest an, comparativ cu 2007, sunt in crestere: Dobrogea – crestere cu 25%; Moldova – crestere cu 15-20%; Transilvania – crestere cu 30%; Banat – crestere cu 10%; Oltenia – crestere cu 15%; Muntenia – crestere cu 10%.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>