Stirile zilei de 19.08.2008

ambrosia.jpg


Titlurile zilei:

Proiecte de cooperare cu Ungaria;

Primele 50 de exploatatii agricole;

Depozite de legume si fructe in Mehedinti;

Biocarburant din uleiul de la tigaie;

Planta toxica care provoaca alergii.










Proiecte de cooperare cu Ungaria;

Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania – Ungaria Phare CBC/INTERREG IIIA 2004 – 2006 sprijina contactele dintre populatia, comunitatile si actorii economici din zona de granita, in vederea crearii unei baze solide pentru dezvoltarea economica si sociala echilibrata a intregii zone, cu beneficii atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria, informeaza corespondentul AMOS News.

In cadrul acestui program, judetul Arad a beneficiat in rundele anterioare de fonduri semnificative pentru implementarea unor proiecte ce intaresc cooperarea cu Ungaria, in diferite sectoare: administratie, invatamant, domeniul economic si cultural. Prin acest program, Consiliul Judetean Arad a realizat o serie de investitii importante, cum ar fi: Terminalul CARGO, Protectia si Promovarea Luncii Muresului, Reabilitarea drumurilor judetene DJ 709C Variasu Mic – frontiera cu Ungaria si DJ 709B Grăniceri - frontiera cu Ungaria, Reabilitarea DJ 792C, tronson DN 79 – Curtici, etapa I (in executie).

Luni s-au semnat contractele de finantare din cadrul Programului de Cooperare Romania–Ungaria 2006, ultima runda cu fonduri de preaderare pentru Romania. In cadrul acestui program, In judetul Arad vor fi implementate 9 proiecte, cu o valoare totala a fondurilor europene de 1.400.000 euro, la care se adauga cofinantarea proprie. Beneficiarii acestui program sunt atat autoritati publice locale – Consiliul Judetean Arad (Reabilitare DJ 792C, tronson DN 79 – Curtici, etapa II), Consiliul Local Santana, Consiliul Local Zerind, Primaria Comunei Hasmas, institutii publice – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad, Complexul Muzeal Arad, cat si institutii de invatamant – Universitatea de Vest “Vasile Goldis” Arad, Liceul de Arta “Sabin Dragoi” si Gradinita cu program prelungit nr. 14 din Arad.




Primele 50 de exploatatii agricole

Culita Tarata, Adrian Porumboiu, Mihai Anghel, Ioan Niculae, Stefan Poienaru, dar si multe companii cu capital strain detin cele mai mari exploatatii agricole, conform topului primelor 50 exploatatii agricole, furnizat de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Ei detin si exploateaza terenuri care, in conditiile scumpirii accelerate a pamantului din ultimii ani, valoreaza aproape 1 miliard de euro.

Din totalul de 9,4 milioane de hectare, suprafata care reprezinta terenul arabil in Romania, aproape 430.000 de hectare, adica aproximativ 4% din total, sunt exploatate de cei mai mari 50 de jucatori care activeaza in sectorul agricol.

Anul trecut, primii 10 agricultori au solicitat APIA subventii pentru 200.000 de hectare, acestia fiind si cei care detin cele mai mari suprafete de teren, de peste 10.000 de hectare. Restul, de 250.000 de hectare, este lucrat de ceilalti 40 de agricultori, care detin intre 10.000 de hectare si 4.000 de hectare. Cele mai multe companii care detin terenuri mari isi desfasoara activitatea in Timis, majoritatea avand capital strain. Judetul Timis este astfel dominat de companii italiene, portugheze sau germane. Jucatorii din alte state vin sa investeasca in Romania, dar au acces la credite cu dobanda pana la 1% pe 100 de ani si asta pentru ca tarile de unde provin duc o politica de expansiune in ceea ce-i priveste pe agricultori. Transilvania este dominata de unguri, de exemplu, companii care au primit credite pentru a castiga teren in Romania. Cel mai mare exploatator de teren agricol ramane insa Culita Tarata, care conduce compania TCE 3 Brazi si care a cerut in 2007 subventii pentru 55.627 de hectare.




Depozite de legume si fructe in Mehedinti

In municipiul Drobeta-Turnu Severin se vor infiinta din aceasta toamna primele depozite de legume si fructe din tara, care vor prelua productiile de legume si fructe ale producatorilor agricoli din Mehedinti si judetele vecine.

Primarul localitatii, Constantin Gherghe, a declarat ca aceasta initiativa este destinata combaterii speculei cu produse agricole care se practica zilnic la portile celor cinci piete agroalimentare severinene, unde locul producatorilor agricoli a fost luat de "samsari", iar preturile acestora cresc, in functie de sezon, cu 30 si 45%.

Potrivit lui, legumele si fructele vor fi preluate en-gros de aceste structuri economice si plasate, mai departe, in retele comerciale, unde vor putea fi achizitionate la preturi accesibile.




Biocarburant din uleiul de la tigaie

Francezii sunt hotarati sa includa pe lista biocarburantilor autorizati uleiul din tigaie, sustinand ca protejeaza, astfel, mediul inconjurato.

Resturile de uleiuri alimentare, decantate si filtrate, sunt folosite pe post de carburant pentru motoarele Diesel.

Intr-un orasel aflat la sud de Lyon, Georges Martinez si-a deschis un atelier, in care, de cinci ani, aduna in butoaie uleiul ramas de la prajeli, pe care il recicleaza si-l vinde apoi soferilor ale caror masini au motor Diesel. Uleiul ce ramane, dupa ce se prajesc cartofii sau friptura, poate fi folosit cu succes in locul motorinei sau benzinei.

Cei care apeleaza la serviciile francezului care recicleaza uleiurile prajite platesc pentru un litru de ulei reciclat 0,60 euro, iar daca vin cu uleiul 'de-acasa' pretul scade la 0,40 euro pe litru. Puterea calorica a acestui tip de biocarburant este mai mare decat cea a motorinei, iar pentru a-si asigura 'materia prima' Georges Martinez are deja contracte cu restaurantele din imprejurimi, cantitatea de ulei pe care o recicleaza lunar ridicandu-se la 15.000 de litri.




Planta toxica care provoaca alergii

In jur de 1.000 de satmareni au fost afectati pana acum de polenul toxic al plantei Ambrosia Artemisiifolia, denumita popular Iarba Parloagelor (imaginea de sus). Aceasta buruiana otravitoare a fost descoperita recent pe mari portiuni de teren din judetul Satu Mare.

Granulele de polen ale plantei determina aparitia rinitei alergice, conjunctivitei, astmului bronsic, sau a unor inflamatii ale pielii, a declarat ieri directorul Autoritatii de Sanatate Publica Satu Mare, Dorina Guran. Potrivit acesteia, in perioada octombrie 2005 – iulie 2007, in Carei, zona in care planta este foarte raspandita, 159 de teste alergologice au iesit pozitive la Ambrosia. La nivelul judetului, circa 1.000 de persoane au fost afectate, a estimat seful ASP Satu Mare.

Desi planta a fost descoperita in cantitati mari abia la inceputul lunii august, ea exista in judet de mai bine de 100 de ani. Initiativa de a cerceta zona a venit din Ungaria, unde s-a initiat un program pentru combaterea plantei, a afirmat directorul Agentiei de Protectie a Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>