Stirile zilei de 18.08.2008

pastravi11.jpgTitlurile zilei:

Lacul Sarat a secat din cauza secetei;

Suntem a saptea putere economica UE;

Agrostar acuza guvernul;

Vitaminele ajuta pielea imbatranita;

Festivalul National al Pastravului.





Lacul Sarat a secat din cauza secetei

Lacul Sarat, situat in statiunea cu acelasi nume, din judetul Braila, a secat din cauza caldurii excesive. Lacul este cunoscut pentru proprietatile curative ale namolului sau care este utilizat pentru tratarea mai multor afectiuni. Nivelul a scazut excesiv in ultima perioada, ramanand cu numai 30% din suprafata luciului de apa. Lacul Sarat nu a mai cunoscut un asemenea fenomen de la seceta din 1947, informeaza Realitatea TV.

Oamenii dau vina pe autoritatile locale care, spun ei, nu au reusit sa desfunde izvoarele, motiv pentru care lacul a scazut atat de mult. Statiunea Lacul Sarat primeste in fiecare an de mii de turisti care fac tratamente pentru boli reumatice, dermatologice, ale traumatismelor, bai calde in ape minerale, aplicari de namol cald si rece, hidroterapie si kinetoterapie.

Din cauza secetei insa, lacul arata acum ca o mlastina. Lacul isi are izvoarele in panza freatica, iar lipsa precipitatiilor a dus la scaderea nivelului apei. Turistii se tem ca lacul ar putea ramane o simpla amintire




Romania, a saptea putere economica UE

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca tinta Romaniei este sa se apropie de pozitia a saptea ca putere economica in UE.

In 2012, salariul mediu brut se va ridica la 3.000 de lei, a declarat sambata, la Iasi, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, dupa ce in primavara anunta un salariu de 600 de euro pentru 2014. "Tinta este sa ne apropiem de pozitia a saptea ca putere economica in Uniunea Europeana. Estimam ca PIB-ul va creste de la 135 de miliarde de euro, cat este in prezent, la 220 de miliarde de euro. De asemenea, in 2012, PIB-ul pe cap de locuitor va fi 10.000 de euro. in echivalentul banilor de astazi, salariul mediu brut lunar va fi de 3.000 de lei, iar pensia medie de 1.250-1.300 de lei", a spus ministrul.

Ministrul a mai spus ca una dintre prioritatile programului de guvernare 2009-2012 este cresterea pana la 6% din PIB a alocarilor catre infrastructura. "Si alocarile catre sanatate vor creste. in mod normal, de la 4,5% din PIB, cat sunt in prezent, ar trebui sa creasca la 7%, cuprinzand aici insa atat contributia sectorului de stat, cat si cel privat", a mentionat ministrul Economiei si Finantelor.




Agrostar acuza guvernul

Oficialii federatiei Agrostar acuza Guvernul ca pretul de 101,3 euro pe tona la care vrea sa cumpere 400.000 de tone de grau de la agricultori destabilizeaza flagrant piata. De aceeasi parere este si Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB).

"Oferta Guvernului de a achizitiona 400.000 de tone de grau din recolta de anul acesta la pretul de 101,3 euro pe tona, este cea mai grea lovitura pe care o primeste agricultorul roman. Prin aceasta masura, asa-zisa de interventie, Guvernul face jocul intermediarilor si samsarilor care controleaza piata neagra a graului si care nu platesc la bugetul statului taxele aferente", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, presedintele Agrostar, Nicolae Stefan.

Decizia, anuntata in sedinta de Guvern de miercuri, a fost anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu ca facand parte dintr-un plan de a ajuta producatorii de grau.




Vitaminele ajuta pielea imbatranita

Seleniul, coenzima Q10 si vitaminele pot ajuta pielea imbatranita. Nicio pilula magica nu o sa va ajute sa aratati cu 20 de ani mai tanar, dar sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a avea pielea fina. Hraniti-va sanatos, nu fumati, feriti-va de soarele puternic si apelati la "vitaminele frumusetii". Cu suplimente de vitaminele C si E, selenium si coenzima Q10, puteti reda pielii elasticitatea, intarziind aparitia ridurilor. Alte substante care protejeaza pielea sunt acidul retinoic, flavonoidele din ceaiul verde si acizii grasi Omega 3 din peste.

Specialistii va sfatuiesc, totusi, sa nu va incredeti in efectele miraculoase ale cosmeticelor si vitaminelor, ci sa incercati sa puneti accentul pe un stil de viata sanatos. Evitati sa mergeti la solar, iar cand stati la plaja folositi creme de protectie cu factor ridicat. Reduceti grasimile din alimentatie, in special pe cele saturate, si suplimentati dieta cu fructe si legume.

Vitaminele B6, B2 si B12, extrem de eficiente in mentinerea sanatoasa a pielii, le gasiti in lapte, cereale, oua, carne de pui si peste. Vitamina C este intalnita in citrice, ardei rosu si broccoli. Vitamina E - in uleiul de floarea-soarelui, cereale si nuci, Omega 3 - in somon, iar seleniul - in nuci, in carnea de curcan si in cod.




Festivalul National al Pastravului

Cea de a VI-a editie a Festivalului National al Pastravului, un eveniment ce focalizeaza timp de 3 zile atentia asupra Bucovinei, a atras cateva mii de turisti, care au umplut practic toate pensiunile agroturistice si hotelurile din zona Ciocanesti-Vatra Dornei, a declarat primarul comunei Ciocanesti, Gheorghe Tomoiaga.

Festivalul sa desfasurat in perioada 15-17 august, in localitatea Ciocanesti, din judetul Suceava. Ca in fiecare an, la festival a avut loc runde de pescuit la pastrav, un concurs de gastronomie, o parada a portului popular si numeroase concerte de muzica populara. Au fost prezenti si mesteri populari din mai multe zone aletarii.

Pentru această editie, autoritatile locale au pregatit un program amplu, care a inclus inaugurarea Minei turistice Oita si vizitarea Muzeului National al Oualor Incondeiate. La acestea sa mai adaugat o expozitie etnografica si vizitarea muzeului etnografic de la Biserica de lemn din satul Botos.

Turistii care au participat la acest festival au putut ca de Hramul Ciocanestilor sa guste din cel mai mare bors de peste si din cea mai mare mamaliga.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>