Stirile zilei de 18.08.2008

pastravi11.jpgTitlurile zilei:

Lacul Sarat a secat din cauza secetei;

Suntem a saptea putere economica UE;

Agrostar acuza guvernul;

Vitaminele ajuta pielea imbatranita;

Festivalul National al Pastravului.





Lacul Sarat a secat din cauza secetei

Lacul Sarat, situat in statiunea cu acelasi nume, din judetul Braila, a secat din cauza caldurii excesive. Lacul este cunoscut pentru proprietatile curative ale namolului sau care este utilizat pentru tratarea mai multor afectiuni. Nivelul a scazut excesiv in ultima perioada, ramanand cu numai 30% din suprafata luciului de apa. Lacul Sarat nu a mai cunoscut un asemenea fenomen de la seceta din 1947, informeaza Realitatea TV.

Oamenii dau vina pe autoritatile locale care, spun ei, nu au reusit sa desfunde izvoarele, motiv pentru care lacul a scazut atat de mult. Statiunea Lacul Sarat primeste in fiecare an de mii de turisti care fac tratamente pentru boli reumatice, dermatologice, ale traumatismelor, bai calde in ape minerale, aplicari de namol cald si rece, hidroterapie si kinetoterapie.

Din cauza secetei insa, lacul arata acum ca o mlastina. Lacul isi are izvoarele in panza freatica, iar lipsa precipitatiilor a dus la scaderea nivelului apei. Turistii se tem ca lacul ar putea ramane o simpla amintire




Romania, a saptea putere economica UE

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca tinta Romaniei este sa se apropie de pozitia a saptea ca putere economica in UE.

In 2012, salariul mediu brut se va ridica la 3.000 de lei, a declarat sambata, la Iasi, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, dupa ce in primavara anunta un salariu de 600 de euro pentru 2014. "Tinta este sa ne apropiem de pozitia a saptea ca putere economica in Uniunea Europeana. Estimam ca PIB-ul va creste de la 135 de miliarde de euro, cat este in prezent, la 220 de miliarde de euro. De asemenea, in 2012, PIB-ul pe cap de locuitor va fi 10.000 de euro. in echivalentul banilor de astazi, salariul mediu brut lunar va fi de 3.000 de lei, iar pensia medie de 1.250-1.300 de lei", a spus ministrul.

Ministrul a mai spus ca una dintre prioritatile programului de guvernare 2009-2012 este cresterea pana la 6% din PIB a alocarilor catre infrastructura. "Si alocarile catre sanatate vor creste. in mod normal, de la 4,5% din PIB, cat sunt in prezent, ar trebui sa creasca la 7%, cuprinzand aici insa atat contributia sectorului de stat, cat si cel privat", a mentionat ministrul Economiei si Finantelor.




Agrostar acuza guvernul

Oficialii federatiei Agrostar acuza Guvernul ca pretul de 101,3 euro pe tona la care vrea sa cumpere 400.000 de tone de grau de la agricultori destabilizeaza flagrant piata. De aceeasi parere este si Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB).

"Oferta Guvernului de a achizitiona 400.000 de tone de grau din recolta de anul acesta la pretul de 101,3 euro pe tona, este cea mai grea lovitura pe care o primeste agricultorul roman. Prin aceasta masura, asa-zisa de interventie, Guvernul face jocul intermediarilor si samsarilor care controleaza piata neagra a graului si care nu platesc la bugetul statului taxele aferente", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, presedintele Agrostar, Nicolae Stefan.

Decizia, anuntata in sedinta de Guvern de miercuri, a fost anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu ca facand parte dintr-un plan de a ajuta producatorii de grau.




Vitaminele ajuta pielea imbatranita

Seleniul, coenzima Q10 si vitaminele pot ajuta pielea imbatranita. Nicio pilula magica nu o sa va ajute sa aratati cu 20 de ani mai tanar, dar sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a avea pielea fina. Hraniti-va sanatos, nu fumati, feriti-va de soarele puternic si apelati la "vitaminele frumusetii". Cu suplimente de vitaminele C si E, selenium si coenzima Q10, puteti reda pielii elasticitatea, intarziind aparitia ridurilor. Alte substante care protejeaza pielea sunt acidul retinoic, flavonoidele din ceaiul verde si acizii grasi Omega 3 din peste.

Specialistii va sfatuiesc, totusi, sa nu va incredeti in efectele miraculoase ale cosmeticelor si vitaminelor, ci sa incercati sa puneti accentul pe un stil de viata sanatos. Evitati sa mergeti la solar, iar cand stati la plaja folositi creme de protectie cu factor ridicat. Reduceti grasimile din alimentatie, in special pe cele saturate, si suplimentati dieta cu fructe si legume.

Vitaminele B6, B2 si B12, extrem de eficiente in mentinerea sanatoasa a pielii, le gasiti in lapte, cereale, oua, carne de pui si peste. Vitamina C este intalnita in citrice, ardei rosu si broccoli. Vitamina E - in uleiul de floarea-soarelui, cereale si nuci, Omega 3 - in somon, iar seleniul - in nuci, in carnea de curcan si in cod.




Festivalul National al Pastravului

Cea de a VI-a editie a Festivalului National al Pastravului, un eveniment ce focalizeaza timp de 3 zile atentia asupra Bucovinei, a atras cateva mii de turisti, care au umplut practic toate pensiunile agroturistice si hotelurile din zona Ciocanesti-Vatra Dornei, a declarat primarul comunei Ciocanesti, Gheorghe Tomoiaga.

Festivalul sa desfasurat in perioada 15-17 august, in localitatea Ciocanesti, din judetul Suceava. Ca in fiecare an, la festival a avut loc runde de pescuit la pastrav, un concurs de gastronomie, o parada a portului popular si numeroase concerte de muzica populara. Au fost prezenti si mesteri populari din mai multe zone aletarii.

Pentru această editie, autoritatile locale au pregatit un program amplu, care a inclus inaugurarea Minei turistice Oita si vizitarea Muzeului National al Oualor Incondeiate. La acestea sa mai adaugat o expozitie etnografica si vizitarea muzeului etnografic de la Biserica de lemn din satul Botos.

Turistii care au participat la acest festival au putut ca de Hramul Ciocanestilor sa guste din cel mai mare bors de peste si din cea mai mare mamaliga.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>