Stirile zilei de 1.08.2008

porterfamily_small.jpgTitlurile zilei:

"Bune pentru natura, bune pentru tine";

Cota de lapte din noile state membre;

Targul mesterilor populari din Romania;

Vaccinare impotriva antraxului;

Informatizarea industriei alimentare.







"Bune pentru natura, bune pentru tine"

Actorii de pe piata eco pot descarca de pe net si folosi in mod liber materiale de promovare a roadelor bio create de CE. Organizatiile profesionale din sector pot depune si propuneri de campanii de popularizare a produselor eco pe piata interna.

Comisia Europeana (CE) a initiat o noua campanie europeana de promovare a produselor ecologice sub sloganul-cheie "Agricultura ecologică. Buna pentru natura, buna pentru tine". In afara acestui slogan central, campania mai cuprinde si alte sloganuri si mesaje-cheie, cum ar fi: "Agricultura ecologica. Pur si simplu buna"; "Agricultura ecologică. Este felul nostru de a fi".

CE a lansat si o pagina multilingva de internet dedicata agriculturii eco www.organic-farming.europa.eu

Cei interesati vor gasi aici informatii utile despre agricultura fara chimicale, in timp ce pentru profesionistii din sector sant disponibile, gratuit, materiale de marketing si promovare. Si producatorii, procesatorii sau comerciantii autohtoni pot descarca de pe acest site brosuri, afise, bannere, reclame, pliante, dar si spoturi de promovare pentru radio si tv in limba romana. "Siglele nationale, regionale sau alte sigle ale agriculturii ecologice pot fi adaugate materialului, dar continutul nu poate fi modificat in nici un alt sens", se precizeaza pe site.

In plus, actorii eco autohtoni pot crea, cu cofinantare europeana, propriile campanii de promovare. Ministerul Agriculturii si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura au lansat un apel catre organizatiile profesionale si interprofesionale din sectorul agroalimentar sa depuna propuneri de programe de informare si promovare pentru produse agricole pe piata interna. Pana la 30 noiembrie 2008, cei interesati trebuie sa transmita propunerile care trebuie sa respecte conditiile din caietul de sarcini.



Cota de lapte din noile state membre

Sistemul cotei de lapte a fost extins la cele zece state membre care au aderat la Uniunea Europeana la data de 1 mai 2004, fapt care a dus la triplarea numarului de producatori de lapte din Uniunea Europeana, de la 500 000 la 1,5 milioane, insa a antrenat o crestere a productiei europene cu mai putin de 20 %. Un audit a fost efectuat la nivelul Comisiei Europene si in cele opt noi state membre situate in Europa Centrala si de Est, care asigura 99 % din productia de lapte a celor zece noi state membre. In cursul primului lor an de cota, noile state membre au utilizat, in medie, mai putin de 40 % din cota lor pentru vanzari directe.

Curtea constata, de asemenea, ca aproximativ jumatate din exploatatiile de productie a laptelui nu erau incluse in sistemul cotei de lapte. Cotele nationale pentru livrari sunt insa aproape saturate sau chiar depasite in Cehia, Cipru si Polonia.

Aderarea noilor state membre a intensificat schimburile intracomunitare de lapte si de produse lactate. Contrar anumitor previziuni, extinderea nu a destabilizat piata europeana si nici nu a dat nastere la haos bugetar. Ca atare, Curtea recomanda Comisiei: sa asigure in continuare o reala urmarire a punerii in aplicare si a bunei gestionari a sistemului cotei de lapte, pana la eliminarea acestuia, prevazuta pentru anul 2015. Comisia trebuie, in special, sa dispuna de informatii mai fiabile privind procesul de restructurare a sectorului; sa sugereze noilor state membre sa amelioreze in primul rand administrarea bazelor de date (identificarea bovinelor, livrarile si vanzarile directe declarate, rezultatele controalelor) si sa optimizeze verificarile incrucisate; avand in vedere structura fragmentata a sectorului laptelui din majoritatea noilor state membre, sa autorizeze autoritatile nationale sa adapteze intensitatea controalelor la fata locului in functie de marimea fermelor; sa incurajeze statele membre sa combine controalele efectuate la producatorii de lapte cu alte controale ce tin de politica agricola comuna (identificarea bovinelor, platile directe, eco-conditionalitatea); sa sugereze noilor state membre sa se asigure de respectarea principiului general conform caruia laptele comercializat trebuie contabilizat in totalitate.



Targul mesterilor populari din Romania

In perioada 26-27 iulie, Parcul Zavoi din Rimnicu Vilcea a fost gazda primitoare a Tîrgului mesterilor populari din Romania.

Ajuns la cea de-a XI-a editie, Targul mesterilor populari din Romania, organizat in Parcul Zavoi din Rimnicu Vilcea, a adunat si anul acesta numerosi vizitatori, localnici sau turisti, iubitori de arta populara autentica. Organizatorul evenimentului a fost Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea, condus de profesoara Elena Stoica. Acest proiect al Centrului a reusit sa reuneasca, sub semnul Imnului National al Romaniei (in Parcul Zavoi s-a cantat pentru prima data "Desteaptate, romane", cantecul compus de Anton Pann, ce a devenit imnul nostru national) – mesteri populari din 25 de judete ale tarii. Ei au ilustrat unitatea in diversitate a artei populare romanesti.

Tesaturi, cusaturi, broderii, ceramica, sculptura in lemn, icoane pe lemn, pe sticla, pe panza si pe piatra, impletituri din paie, panusi de porumb si nuiele, picturi naive, sticlarie, oua incondeiate si oua cu margele, sculptura in os sau lumanari parfumate, in forme cat mai variate, au putut fi admirate si cumparate din spatiul sacru al Targului. De asemenea, dulciurile traditionale, turta dulce si ciubucurile au fost deliciul tuturor vizitatorilor.



Vaccinare impotriva antraxului

Animalele din cele 36 de localitati afectate de recentele inundatii, din judetul Salaj, vor fi vaccinate impotriva antraxului, bacteria avand o incidenta mai mare in zone inundabile, unde pot fi transportati sporii care provin din cadavrele animalelor deja bolnave.

In regiuni infectate prin spori, bacilul antraxului poate persista in pamant zeci de ani, provocand imbolnaviri numeroase primavara si in anii cu precipitatii abundente. "In toate localitatile afectate de inundatii am dispus vaccinarea animalelor impotriva antraxului, iar dupa curatarea namolului, toate gospodariile vor fi dezinfectat", a declarat, miercuri, Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj. Conform acestuia, autoritatile locale au contracte cu o firma specializata care, va ridica animalele moarte, pentru incinerare. Inundatiile au omorat, in Salaj, peste 700 de pasari si 15 porci. De asemenea, angajatii DSVSA ajuta populatia la curatarea si dezinfectarea celor aproximativ 500 de fantani colmatate.



Informatizarea industriei alimentare

Industria alimentara din Romania a parcurs pasi importanti in directia modernizarii informatice a proceselor operationale.

Odata cu rafinarea cerintelor europene privind viteza de raspuns la provocarile pietei, marii producatori si procesatori din industria carnii au recurs la restructurarea informatica a unitatilor de productie, alegand sa investeasca in instrumente informatice de suport al activitatilor de profil.

Companie specializata in producerea si comercializarea carnii si a mezelurilor din pui, AVICOLA Calarasi este unul dintre jucatorii locali de top din industria alimentara. Pentru a-si conserva aceasta pozitie si pentru a-si replica performantele si in viitor, AVICOLA Calarasi a decis sa implementeze sistemul informatic integrat SIVECO Applications, asigurat de SIVECO Romania.

Prin natura profilului sau, AVICOLA Calarasi gestioneaza un volum impresionant de date si procese. In prezent, producatorul roman, jucator cu veche traditie in industria carnii, beneficiaza de o gestiune superioara a activitatilor de pregatire, programare, lansare, urmarire si control al intregului lant de productie. Devenirea functionala a SIVECO Applications la nivelul celor 19 ferme din cadrul AVICOLA Calarasi, precum si la nivelul diviziilor sale de vanzari face posibila sincronizarea activitatilor, controlul riguros al proceselor de productie-desfacere, precum si mentinerea unui nivel optim al costurilor.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>