Stirile zilei de 1.08.2008

porterfamily_small.jpgTitlurile zilei:

"Bune pentru natura, bune pentru tine";

Cota de lapte din noile state membre;

Targul mesterilor populari din Romania;

Vaccinare impotriva antraxului;

Informatizarea industriei alimentare.







"Bune pentru natura, bune pentru tine"

Actorii de pe piata eco pot descarca de pe net si folosi in mod liber materiale de promovare a roadelor bio create de CE. Organizatiile profesionale din sector pot depune si propuneri de campanii de popularizare a produselor eco pe piata interna.

Comisia Europeana (CE) a initiat o noua campanie europeana de promovare a produselor ecologice sub sloganul-cheie "Agricultura ecologică. Buna pentru natura, buna pentru tine". In afara acestui slogan central, campania mai cuprinde si alte sloganuri si mesaje-cheie, cum ar fi: "Agricultura ecologica. Pur si simplu buna"; "Agricultura ecologică. Este felul nostru de a fi".

CE a lansat si o pagina multilingva de internet dedicata agriculturii eco www.organic-farming.europa.eu

Cei interesati vor gasi aici informatii utile despre agricultura fara chimicale, in timp ce pentru profesionistii din sector sant disponibile, gratuit, materiale de marketing si promovare. Si producatorii, procesatorii sau comerciantii autohtoni pot descarca de pe acest site brosuri, afise, bannere, reclame, pliante, dar si spoturi de promovare pentru radio si tv in limba romana. "Siglele nationale, regionale sau alte sigle ale agriculturii ecologice pot fi adaugate materialului, dar continutul nu poate fi modificat in nici un alt sens", se precizeaza pe site.

In plus, actorii eco autohtoni pot crea, cu cofinantare europeana, propriile campanii de promovare. Ministerul Agriculturii si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura au lansat un apel catre organizatiile profesionale si interprofesionale din sectorul agroalimentar sa depuna propuneri de programe de informare si promovare pentru produse agricole pe piata interna. Pana la 30 noiembrie 2008, cei interesati trebuie sa transmita propunerile care trebuie sa respecte conditiile din caietul de sarcini.



Cota de lapte din noile state membre

Sistemul cotei de lapte a fost extins la cele zece state membre care au aderat la Uniunea Europeana la data de 1 mai 2004, fapt care a dus la triplarea numarului de producatori de lapte din Uniunea Europeana, de la 500 000 la 1,5 milioane, insa a antrenat o crestere a productiei europene cu mai putin de 20 %. Un audit a fost efectuat la nivelul Comisiei Europene si in cele opt noi state membre situate in Europa Centrala si de Est, care asigura 99 % din productia de lapte a celor zece noi state membre. In cursul primului lor an de cota, noile state membre au utilizat, in medie, mai putin de 40 % din cota lor pentru vanzari directe.

Curtea constata, de asemenea, ca aproximativ jumatate din exploatatiile de productie a laptelui nu erau incluse in sistemul cotei de lapte. Cotele nationale pentru livrari sunt insa aproape saturate sau chiar depasite in Cehia, Cipru si Polonia.

Aderarea noilor state membre a intensificat schimburile intracomunitare de lapte si de produse lactate. Contrar anumitor previziuni, extinderea nu a destabilizat piata europeana si nici nu a dat nastere la haos bugetar. Ca atare, Curtea recomanda Comisiei: sa asigure in continuare o reala urmarire a punerii in aplicare si a bunei gestionari a sistemului cotei de lapte, pana la eliminarea acestuia, prevazuta pentru anul 2015. Comisia trebuie, in special, sa dispuna de informatii mai fiabile privind procesul de restructurare a sectorului; sa sugereze noilor state membre sa amelioreze in primul rand administrarea bazelor de date (identificarea bovinelor, livrarile si vanzarile directe declarate, rezultatele controalelor) si sa optimizeze verificarile incrucisate; avand in vedere structura fragmentata a sectorului laptelui din majoritatea noilor state membre, sa autorizeze autoritatile nationale sa adapteze intensitatea controalelor la fata locului in functie de marimea fermelor; sa incurajeze statele membre sa combine controalele efectuate la producatorii de lapte cu alte controale ce tin de politica agricola comuna (identificarea bovinelor, platile directe, eco-conditionalitatea); sa sugereze noilor state membre sa se asigure de respectarea principiului general conform caruia laptele comercializat trebuie contabilizat in totalitate.



Targul mesterilor populari din Romania

In perioada 26-27 iulie, Parcul Zavoi din Rimnicu Vilcea a fost gazda primitoare a Tîrgului mesterilor populari din Romania.

Ajuns la cea de-a XI-a editie, Targul mesterilor populari din Romania, organizat in Parcul Zavoi din Rimnicu Vilcea, a adunat si anul acesta numerosi vizitatori, localnici sau turisti, iubitori de arta populara autentica. Organizatorul evenimentului a fost Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea, condus de profesoara Elena Stoica. Acest proiect al Centrului a reusit sa reuneasca, sub semnul Imnului National al Romaniei (in Parcul Zavoi s-a cantat pentru prima data "Desteaptate, romane", cantecul compus de Anton Pann, ce a devenit imnul nostru national) – mesteri populari din 25 de judete ale tarii. Ei au ilustrat unitatea in diversitate a artei populare romanesti.

Tesaturi, cusaturi, broderii, ceramica, sculptura in lemn, icoane pe lemn, pe sticla, pe panza si pe piatra, impletituri din paie, panusi de porumb si nuiele, picturi naive, sticlarie, oua incondeiate si oua cu margele, sculptura in os sau lumanari parfumate, in forme cat mai variate, au putut fi admirate si cumparate din spatiul sacru al Targului. De asemenea, dulciurile traditionale, turta dulce si ciubucurile au fost deliciul tuturor vizitatorilor.



Vaccinare impotriva antraxului

Animalele din cele 36 de localitati afectate de recentele inundatii, din judetul Salaj, vor fi vaccinate impotriva antraxului, bacteria avand o incidenta mai mare in zone inundabile, unde pot fi transportati sporii care provin din cadavrele animalelor deja bolnave.

In regiuni infectate prin spori, bacilul antraxului poate persista in pamant zeci de ani, provocand imbolnaviri numeroase primavara si in anii cu precipitatii abundente. "In toate localitatile afectate de inundatii am dispus vaccinarea animalelor impotriva antraxului, iar dupa curatarea namolului, toate gospodariile vor fi dezinfectat", a declarat, miercuri, Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj. Conform acestuia, autoritatile locale au contracte cu o firma specializata care, va ridica animalele moarte, pentru incinerare. Inundatiile au omorat, in Salaj, peste 700 de pasari si 15 porci. De asemenea, angajatii DSVSA ajuta populatia la curatarea si dezinfectarea celor aproximativ 500 de fantani colmatate.



Informatizarea industriei alimentare

Industria alimentara din Romania a parcurs pasi importanti in directia modernizarii informatice a proceselor operationale.

Odata cu rafinarea cerintelor europene privind viteza de raspuns la provocarile pietei, marii producatori si procesatori din industria carnii au recurs la restructurarea informatica a unitatilor de productie, alegand sa investeasca in instrumente informatice de suport al activitatilor de profil.

Companie specializata in producerea si comercializarea carnii si a mezelurilor din pui, AVICOLA Calarasi este unul dintre jucatorii locali de top din industria alimentara. Pentru a-si conserva aceasta pozitie si pentru a-si replica performantele si in viitor, AVICOLA Calarasi a decis sa implementeze sistemul informatic integrat SIVECO Applications, asigurat de SIVECO Romania.

Prin natura profilului sau, AVICOLA Calarasi gestioneaza un volum impresionant de date si procese. In prezent, producatorul roman, jucator cu veche traditie in industria carnii, beneficiaza de o gestiune superioara a activitatilor de pregatire, programare, lansare, urmarire si control al intregului lant de productie. Devenirea functionala a SIVECO Applications la nivelul celor 19 ferme din cadrul AVICOLA Calarasi, precum si la nivelul diviziilor sale de vanzari face posibila sincronizarea activitatilor, controlul riguros al proceselor de productie-desfacere, precum si mentinerea unui nivel optim al costurilor.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>