Stirile zilei de 31.07.2008

gyula_erkelhotel.jpgTitlurile zilei:

Program de parteneriat romano-ungar;

Esec in liberalizarea comertului;

Banii pentru agricultori,scosi la licitatie;

Pretul graului este de 0,5 - 0,55 lei/kg;

Multe localitati au ramas fara apa potabila.








Program de parteneriat romano-ungar

A fost oganizat un workshop la Gyula (imaginea de sus) – privind programul de parteneriat dintre judetele Bekes si Arad, in ziua de 29 Iulie 2008 10.00.

Avand in vedere apropiata lansare a primului apel de propuneri, cu aceasta ocazie sa oferit anumite informatii despre noul program, despre procedura de aplicare si aspectele legate de parteneriat, pentru a contribui la sprijinirea potentialilor aplicanti în pregatirea unor idei de proiecte cat mai bune.

Programul este succesorul programelor de cooperare transfrontaliera trecute, insa regulile, criteriile si managementul fondurilor difera substantial. Pentru cei interesati, workshop-ul a constitui un sprijin in pregatirea unor propuneri de un inalt nivel calitativ, care sa corespunda noilor cerinte ale programului.

In acelasi timp, workshop-ul fiind bilateral, a reprezentat o buna oportunitate de a identifica si stabili noi parteneriate. Pe durata worksop-urilor sa asigurat traducerea simultana a dezbaterilor. Pranzul si pauza de cafea au fost asigurate de catre organizatori.

Printe participanti s-au ragasit domnii Malaies Ioan, directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad si Cionca Iustin, primarul orasului Pecica, care a amenajat in cadrul primariei, printr-un program transfrontalie, un biroul de informare pentru agricultorii din Pecica si Batanya (Ungaria)




Esec in liberalizarea comertului

Negocierile din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului privind incheierea unui acord de liberalizare a comertului, care au avut loc in ultimele noua zile la Geneva, s-au incheiat, marti, fara nici un rezultat, in urma neintelegerilor privind agricultura.

Statele Unite si India nu au acceptat propunerile de compromis, iar discutiile au ajuns intr-un impas.

Reprezentantii celor mai importante state membre ale OMC, reuniti la Geneva, urmeaza sa se intruneasca pentru a lua act de aceasta situatie.

Esecul a avut loc in urma neintelegerilor dintre Statele Unite si tari emergente precum India, referitoare la aplicarea mecanismului de salvgardare în domeniul comertului cu produse agricole.

Acest sistem ar permite unei tari aplicarea unor taxe vamale exceptionale pentru anumite produse agricole, in cazul unei cresteri puternice a importurilor sau a scaderii preturilor, pentru a proteja producatorii proprii.

Banii pentru agricultori, scosi la licitatie

Ministerul Agriculturii a scos la licitatie 760 de milioane de lei catre bancile comerciale, pentru acordarea de credite agricultorilor care fac investitii, termenul limita pana la care institutiile de credit pot depune oferte fiind 11 august. Sumele provin din Fondul pentru creditarea investitiilor din agricultura, iar in urma licitatiei Ministerul Agriculturii va semna conventii cu mai multe banci, care vor acorda credite din fond, in conditii avantajoase, potrivit reprezentantilor institutiei.

Printre conditiile avantajose se pot numara dobanzi reduse sau termene de gratie si de rambursare mai mari decat cele uzuale. Din suma scoasa la licitatie, cea mai mare parte, respectiv 630 de milioane de lei, reprezinta fonduri din care vor fi acordate credite pentru proiectele eligbile in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Alti 30 de milioane de lei din suma scoasa la licitatie vor fi destinati creditarii beneficiarilor Programului Operational pentru Pescuit (POP), in timp ce 100 de milioane de lei vor fi alocati pentru investitii care nu sunt finantate din fonduri UE.

Acordarea de credite avantajoase este menita sa ajute investitorii sa acopere partea de cofinantare si sa creasca gradul de absorbtie a fondurilor UE.

Pana in prezent sase banci au cumparat caietul de sarcini. Programul este o continuare a "Fermierul", care a functionat similar pentru proiectele SAPARD.




Pretul graului este de 0,5 - 0,55 lei/kg

In judetul Dolj, pretul graului variaza intre 0,5 si 0,55 lei/kg, motiv pentru care producatorii agricoli nu intentioneaza sa isi vanda recolta din acest an pentru ca pretul este prea mic, transmite corespondentul AMOS News.

Desi recolta de grau din acest an este dubla fata de cea din 2007, producatorii agricoli ii acuza pe comercianti si pe angrosisti de intelegeri prin care au coborat pretul la un nivel cu mult inferior celui practicat la bursele europene.

Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj sustine ca au incercat sa-i convinga pe agricultori sa se asocieze, pentru a vinde produsele agricole, dar fara nici un rezultat.

Productia medie pe hectar obtinuta la nivelul judetului Dolj, la producatorii individuali, este de 3.060 kg, iar la exploatatii agricole, in jur de 5.000 kg la hectar.




Multe localitati au ramas fara apa potabila

Pe langa morti, case, drumuri si culturi agricole distruse, inundatiile de saptamana trecuta au lasat in urma un municipiu lipsit de apa. In Maramuresul istoric, 80% din locuitorii din Sighetu Marmatiei nu au apa potabila si apa menajera de cinci zile. Frontul de captare de la Craciunesti, de unde se pompeaza apa in municipiu, situat la 12 kilometri distanta, a fost grav afectat de revarsarea Tisei. Peste 300 de metri de conducta au fost luati de apa, puturile au fost inundate si inca nu se stie cate pompe pot redeveni functionale. Oamenilor li se aduc zilnic 16.000 de litri de apa potabila, cu doua cisterne, din Baia Mare, de la peste 60 de kilometri distanta.

Apa potabila este furnizata dupa program in localitati constantene din cauza secetei, autoritatile locale inaintand o propunere de creare a unei rezerze de apa potabila imbuteliata pentru situatia in care localitatile raman fara surse principale.

"Se impun masuri de rationalizare a apei, supravegherea din partea autoritatilor locale din punct de vedere sanitar - veterinar a surselor de apa si decolmatarea instalatiilor", a declarat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral (DADL), citat de Mediafax.

Astfel, in 27 de localitati constantene, apa din fantani a ajuns la un nivel foarte scazut, in timp de 60 de puturi au secat complet in Cuza Voda. In comunele unde exista sistem centralizat de distributie a apei, autoritatile recomanda distributia dupa un program. Aceasta strategie este deja aplicata in patru sate din judetul Constanta.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>