Stirile zilei de 26.07.2008

stanaeco.jpg
Titlurile zilei:

Prima stana ecologica;

Busuioaca de Bohotin, falsificata salbatic;

Agricultura ecologica, contaminata de OMG

Produs destinat procesarii;

Dezastru in nordul Moldovei.











Prima stana ecologica

Prima stana cu apa curenta, energie electrica si camera „sterila" pentru prepararea si depozitarea branzeturilor a fost construita in masivul Retezat. Aceasta se afla la cota 1400, iar constructia ei a durat un an de zile. „Scorota Seaca" (imaginea de sus) a devenit intre timp si destinatie turistica. Stana adaposteste doar 300 de mioare pentru ca asa prevad standardele europene.

Stana este dotata cu instalatii sanitare si beneficiaza de apa rece curenta. In plus, proprietarii folosesc apa calda la igienizarea vaselor pentru laptele muls. Stana este dimensionata corect in functie de personalul angajat si de suprafata pe care oile pot paste, fara a intra in rezervatiile naturale.

Toate produsele din lapte de oaie, care se fac la aceasta stana, respecta conditiile impuse de reglementari atat in ceea ce priveste igiena, cat si ecologia. "Branzeturile nu contin conservanţi, si nu folosim chimicale pentru inchegarea laptelui." spune Cornelia Corman, „sefa" stanei.




Busuioaca de Bohotin, falsificata salbatic

Profesorul Ioan Namolosanu, seful catedrei de viticultura si vinificatie din USAMV Bucuresti, explica, din punctul de vedere al unui om care „creste“ butuci omologati de Busuioaca, de unde provin confuziile: „Numele consacrat de Busuioaca de Bohotin desemneaza acelasi soi cunoscut si ca Tamaioasa de Bohotin, cum este consemnat in Ampelografia Romaniei, sau Busuioaca vanata.

Soiul pare ca se trage din arealul pontic insa, dupa cum spun cartile, se intalneste si in Europa, sub numele de Muscat violet de Madera. Nu trebuie vinificat sec, pentru ca isi pierde tocmai ceea ce-i caracteristic si frapant, cea mai mare parte din arome, acestea fiind sesizabile doar cand se pastreaza zahar in vinificatie.

Procesul de vinificatie in sine este ceva deosebit la acest soi, fiindca maceratia, procesul prin care viitorul vin se imbogateste in arome, substante colorante si taninuri, trebuie dirijata cu multa atentie, vinul rezultat trebuind sa capete culoarea spre porfiriu la tinerete si a foii de ceapa dupa 1 an 2 de maturare, nu trandafiriu, asa cum s-ar astepta, in general, de la un asemenea soi.

In Romania exista, cu indulgenta, circa 1.000 de hectare de Busuioaca. Peste 80, spre 100, sunt la noi, la Statiunea de Cercetari din Pietroasa, unde avem si o clona omologata. Ies vinuri exceptionale de degustat, nu de baut. Ce scot unii comercianti pe piata, ce-i drept cu etichete de-ti iau ochii, sunt vinuri care nici pe langa strugurii de Busuioaca n-au trecut macar. Insa, la pretul la care sunt, se vand foarte bine. Producatorii cumpara de la noi o mie, doua mii, cinci mii de litri, deci pot spune ca au "Busuioaca“.




Agricultura ecologica, contaminata de OMG

De cand porumbul modificat genetic a fost introdus in cultura in Spania, in 1998, au fost multe discutii contradictorii care au evoluat intr-o dezbatere asupra ideii de coexistenta a OMG-urilor cu agricultura ecologica. Porumbul Bt – care produce o toxina ce omoara sfredelitorul porumbului – a ajuns astazi sa ocupe 23.000 de hectare in Catalunia si  35.900 de hectare in Aragon, ceea ce reprezinta 55% si respectiv 42% din totalul suprafeţei cultivate cu porumb. Standardele eco exclud categoric OMG-urile. Insa, prin aducerea culturilor transgenice in vecinatate, contaminarea poate aparea oricand.

Polenul provenit de la plantele OMG, purtat de vant, albine sau alte insecte, poate ajunge pe alte plante pe care le contamineaza. Si in timpul recoltarii, transportului si procesarii există risc de contaminare: fie ca utilajele nu au fost bine curatate inainte de a fi utilizate pentru bio, fie ca nu se asigura o buna separare intre eco si OMG la depozitare si exemplele pot continua.

Problema e ca e greu sa continui sa produci eco dupa ce te-ai trezit de cateva ori cu roadele contaminate si a trebuit sa le vinzi la un pret mult mai mic, de produs conventional. Plus ca multi agricultori sant atrasi de mirajul culturii mai rezistente, deci mai simplu de intretinut, si care promite productii mai mari la hectar.




Produs destinat procesarii

Dupa lungi dezbateri, reprezentantii Comisiei Europene au ajuns la concluzia ca un morcov stramb ar putea fi la fel de bun in ciorba ca si unul perfect drept. Motiv pentru care pe rafturile supermarketurilor din Uniunea Europeana vor aparea in curand si legumele sau fructele "diforme", care, pana acum, erau date de o parte. Comisia Europeana vrea astfel sa mai domoleasca escaladarea preţurilor.

Uniunea Europeana vrea sa renunte la 26 din cele 36 de standarde care se aplica unei game foarte largi de produse, printre care conopida, usturoiul, spanacul, prunele sau pepenii. Standarde care erau considerate de unii "absurde". Conditia este insa ca acestea sa fie vandute cu o eticheta pe care sa fie inscriptionat mesajul: "produs destinat procesarii", adica bun pentru gatit.

Franta, Italia, Spania sau Grecia sunt insa tarile care se opun comercializarii produselor imperfecte.




Dezastru in nordul Moldovei

Ploile abundente au provocat un dezastru in nordul Moldovei. Un baiat de 15 ani a fost luat de viitura formata pe raul Suceava, care a maturat peste 70 de localitati. In satul sucevean Tibeni, cel mai afectat, oamenii s-au urcat in podurile caselor si s-au rugat lui Dumnezeu sa fie salvati.

Faptul ca autoritatile cereau barci din alte judete, pentru ca pe ale lor le inchiriasera, spune totul despre modul in care s-au pregatit pentru situatia de criza.

Potopul a facut ravagii si in judetele Botosani, Iasi si Neamt. Viitura anuntata pe raul Siret a bagat spaima in oamenii din 16 localitati iesene. Autoritatile au inceput aseara sa evacueze localnicii din calea apelor.

Mai multe trenuri au fost anulate si zeci de poduri si podete au fost distruse. Ieri, Armata si Internele s-au mobilizat pentru a stavili cat de cat prapadul.

Se va produce o noua viitura pe raul Suceava, cele mai expuse localitati fiind Tibeni si Itcani. Viitura din Ucraina forteaza barajele de pe Siret. In Pascani este stare de alerta.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>