Stirile zilei de 22.07.2008


ineos.jpg
Titlurile zilei:

Cultivatorii de sfecla asteapta subventiile;

UE ar putea reduce subventiile;

Biocombustibil din gunoi menajer;

Consumam sub 1% produse ecologice;

Productie dubla de rapita, in 2008.







Cultivatorii de sfecla asteapta subventiile

Cultivatorii de sfecla de zahar au anuntat ca vor organiza aciuni de protest daca nu vor primi banii in perioada urmatoare. Pentru cultivatorii de sfecla este prevazuta o subventie de 97 de euro la hectar, din fonduri UE si de la buget, de care beneficiaza si agricultorii care lucreaza alte culturi (grau, porumb, floarea-soarelui etc.). In plus, cultivatorii de sfecla mai primesc aproape 223 de euro pe hectar, din fonduri UE si de la buget, pe baza altor scheme de plata. Acesti bani ar trebui acordati odata cu subventia unica la hectar, pe care APIA a inceput sa o distribuie din aprilie.

Reprezentantii APIA spun ca problemele s-au rezolvat, fermierii urmand sa primeasca banii in doua saptamani.




UE ar putea reduce subventiile

Agricultura europeana ar putea ramane fara jumatate din subventii daca India, China si Brazilia isi dau OK-ul pentru deschiderea pietei asigurarilor.

UE este dispusa sa reduca cu circa 60% valoarea subventiilor pentru agricultura daca tarile aflate in plin boom economic limiteaza, la randul lor, ajutoarele de stat pentru industrie si liberalizeaza piata asigurarilor si serviciilor, a declarat Peter Mandelson, comisarul european pentru comert, in cadrul intalnirii la nivel inalt de la Geneva pe tema liberalizarii schimburilor, citat de BBC.

Inainte de inceperea discutiilor de ieri, oferta UE de reducere a subventiilor agricole si a tarifelor la produsele agricole era mai redusa cu 6%.

Analistii citati de BBC considera ca semnarea unui acord la Geneva ar putea duce la un castig la nivelul economiei mondiale de circa 100 de miliarde de dolari pe an. „Cei mai multi fermieri se afla nu in tarile dezvolate, ci in cele care se afla in plin proces de dezvoltare. Ei continua sa fie puternic impovarati de subventiile agricole care se acorda in tarile dezvoltate si de tarifele impuse la comert. Eliminarea acestor subventii si tarife este cel mai important obiectiv al Organizatiei Mondiale a Comertului“, au declarat ieri reprezentantii celor mai puternice tari aflate in curs de dezvoltare.




Biocombustibil din gunoi menajer

O companie britanica sustine ca a descoperit o metoda prin care poate transforma gunoiul menajer in biocombustibil, informeaza TimesOnline. Ineos (imaginea de sus), unul dintre gigantii pietei mondiale a productiei chimice, sustine ca a patentat o metoda prin care poate produce pana la 400 de litri de bioetanol dintr-o tona de gunoi menajer sau agricol.

Noul proces se bazeaza pe incalzirea deseurilor pentru a produce gaze, gaze din care, cu ajutorul unor bacterii, se produce etanol. Compania sustine ca poate transforma o tona de gunoi in 400 de litri de etanol.

Ineos isi propune sa introduca tehnologia pe scara industriala pana la finele lui 2010. "Asta va insemna ca, spre deosebire de alti combustibili naturali, nu vom fi nevoiti sa alegem intre mancare si combustibil", a declarat Peter Williams, directorul executiv Ineos Bio, citat de TimesOnline.

"Tintim sa raspandim cat mai repede noua tehnologie in jurul lumii. Planificam sa producem cantitati comerciale de bioetanol pentru masini in aproximativ 2 ani", a mai declarat Williams.

Metodele existente prin care se produce biocombustibili din recolte agricole au fost puternic criticate in ultimul timp si au fost scoase vinovate pentru scumpirea alimentelor. Desi bioetanolul elibereaza mult mai putine gaze toxice, criticii spun ca acesta a dus la incurajarea despaduririlor, scrie TimesOnline.

Sustinatorii noului sistem cred ca acesta este o adevarata realizare pe doua planuri: producerea biocombustibililor; folosirea si eliminarea deseurilor.




Consumam sub 1% produse ecologice

Consumul de produse ecologice reprezinta in Romania sub 1% din totalul alimentelor, in timp ce in partea occidentala a Europei media este de 3-5%, a declarat directorul general al Natura Land, Radu Panait.

Potrivit acestuia, piata romaneasca a produselor ecologice se situeaza mult sub media europeana din cauza lipsei procesatorilor. Cu toate acestea, valoarea pietei de produse ecologice se va situa intre 5 si 10 milioane de euro, in 2008, cresterea anuala fiind de 10-20%, a precizat Radu Panait.

"Problema pietei romanesti de produse ecologice este ca nu avem procesatori. Materia prima romaneasca este exportata, produsele sunt fabricate in strainatate si se intorc in tara de patru ori mai scumpe. Exista cativa producatori mici care fabrică musli, paste sau faina, dar sunt putini si nu acopera toate produsele. Trebuie sa apara si producatorii romani", a explicat directorul general al Natura Land.




Productie dubla de rapita in 2008

“Productia totala de rapita pe intreg teritoriul Romaniei se va dubla in anul 2008 fata de 2007, ajungand la 700 – 750 de mii tone, pe o suprafata totala cultivata de 430.000 hectare, fata de cele 320.000 de hectare cultivateîn 2007. Cresterea este datorata atat suprafetelor suplimentare alocate rapitei in toamna 2007, a conditiilor climatice favorabile din iarna 2007, dar mai ales datorita utilizarii tehnologiilor de calitate (samanta, produse pentru protectia plantelor). Toti acesti factori vor putea ridica productia medie la hectar catre 1.7 – 2  tone de rapita”, a declarat Robert Arsene, Director General al Grupului Agricover.

Potrivit acestuia, cotatiile record ale barilului de petrol pe pietele internationale au stimulat o data in plus obtinerea de biocombustibili si, in consecinta, a productiei materiei prime necesare, rapita. In ultimii 13 ani, suprafata cultivată cu rapita a crescut de cca 1.400 de ori, de la numai 300 de hectare in 1995, la peste 430.000 de hectare in anul curent, analistii aratand ca se asteapta ca trendul ascendent sa continue si in viitorul apropiat, in special ca efect al strategiei energetice a Uniunii Europene.

In topul judetelor cu cele mai mari suprafete cultivate, pe primul loc se afla Calarasi, cu 52.999 ha, urmat de Constanta - 45.775 ha si Ialomita - 42.921 ha. 

In 2007, aproximativ 80% din productia de rapita realizata in Romania a fost exportata, valoarea livrarilor fiind de 78,4 milioane de euro. “In sezonul 2008, pretul seminelor de rapita ramane ridicat la bursa, fluctuatia fiind intre 370 – 400 euro/tona.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>