Stirile zilei de 21.07.2008

semenic.jpg

Titlurile zilei:

Ecoturismul, tot mai apreciat in lume;

Exista fermieri care nu au primit subventia/ha;

Festival de jazz in Muntii Semenic;

Romania tot mai atractiva pentru turistii straini;

Finantarile pentru agricultura in crestere.









Ecoturismul, tot mai apreciat in lume

Ecoturismul este cel mai dinamic sector al industriei turismului mondial. Occidentalii cauta sa se reintoarca la natura si sunt interesati de stilul de viata traditional de la sate.

Evident, este nevoie de un ghid, prin care turistii vor putea sa cunoasca bine locurile si sa dispuna de cunostinte despre plante si animale.

In Romania, desi ecoturismul nu se practica inca la scara larga, exista deja un ghid premiat de o revista de profil din strainatate.



Exista fermieri care nu au primit subventia/ha

Fermierii trebuiau sa primeasca subventiile pe hectar pana la finalul lunii trecute, insa reprezentantii lor reclama faptul ca Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) inca nu a dat banii integral agricultorilor care au cerut ajutoare.

Oficialii agriculturii asteapta o derogare de la CE pentru a acorda si restul ajutoarelor si explica intarzierea platilor si prin nereguli in cererile solicitantilor.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii (MADR) Gheorghe Albu, MADR a facut o cerere Comisiei Europene (CE) pentru prelungirea termenului pana la care se pot face platile, insa sansele de reusita ale acestei initiative sunt destul de scazute.

Motivele pentru care platile au fost intarziate sunt obiective, sustine Albu, acestea variind de la completarea gresita a actelor necesare pana la supradeclararea terenurilor supuse platilor. Totusi, secretarul de stat afirma ca "nu este o problema deosebita cea a intarzierii platilor, alte tari din UE regasindu-se in aceeasi situatie ca si noi". El mai atrage atentia asupra faptului ca pentru Romania "2008 a fost primul an in care s-au efectuat astfel de plati si este normal sa apara diferite probleme in implementarea aplicatiilor specifice".



Festival de jazz in Muntii Semenic

Sute de corturi au impanzit zona Semenic (imaginea de sus) din Garana, judetul Caras-Severin in acest week-end, la cel mai mare festival de jazz din tara.

Polonezi, olandezi, nemti, francezi, unguri si mii de romani au urcat in satul Garana, la aproape 1000 de m altitudine, au ocupat toate pensiunile si hotelurile, iar cei care nu au mai prins locuri libere au stat in paduri cu cortul.

Fiecare poienita din apropierea festivalului s-a transformat intr-un mic sat, iar zona lacului a ajuns neincapatoare pentru masini. Organizatorii festivalului se asteptau la aproximativ 15.000 de spectatori la editia din acest an, dar numarul celor care venit la jazz a ajuns la 20.000. "Cred ca au fost circa sapte mii de oameni in fiecare seară. Poiana Lupului a fost plina ochi, abia se mai miscau oamenii", a spus presedintele Fundatiei Culturale Jazz Banat, Marius Giura, organizatorul festivalului.



Romania tot mai atractiva pentru turistii straini

Romania incearca sa devina mai atractiva in ochii calatorilor straini, diversificand oferta. Datele furnizate arata ca spaniolii vin pe cont propriu in Romania si sunt interesati de vanatoare si vestigiile istorice, iar britanicii si scandinavii sunt dornici de vacantele active. Unii austrieci calatoresc in tara noastra pentru a-si cultiva pasiunile privind motociclismul Enduro. In schimb, germanii prefera s-o ia pe urmele lui Dracula.

Si englezii sunt dornici de drumetii montane, calatorii in Delta Dunarii, precum si incursiuni in viata satelor românesti. Alaturi de cultura, britanicii care vin in Romania sunt atrasi de natura si de wildlife.

Se observa un interes din ce in ce mai ridicat, din partea turistilor nordici, pentru alte produse turistice in afara celor privind sejururile pe litoral, cum ar fi Delta Dunarii, orasele medievale, turismul rural. Austria se claseaza pe locul 3 intre tarile vestice, dupa Germania si Italia. Cei mai multi austrieci vin pentru oferta culturala, atât cu grupuri organizate, cât si individual. Cei mai multi se indreapta catre circuite culturale si agroturistice prin Bucovina, combinate cu Transilvania si Maramures, circuite culturale si plimbari in Delta Dunarii si chiar croaziere pe Dunare.

Cele mai des solicitate de germani sunt localitatile din Transilvania. In schimb, ungarii sunt interesati de Tara Secuilor, de circuitele culturale si de turismul de evenimente.

Potrivit tour-operatorilor cu care colaboreaza Romsilva, cea mai mare cautare o au vilele de vânatoare ale lui Nicolae Ceausescu. Se estimeaza venituri de peste 1 milioan de dolari in 2008, doar din inchirierea acestor vile.



Finantarile pentru agricultura in crestere

BNP Paribas Lease afirma ca finantarile pentru agricultura si constructii au cel mai mare potential de crestere.

Compania va lucra numai cu clienti corporate, carora le va acorda atat credite, cat si finantari in sistem leasing, toate in euro.

BNP Paribas Lease, cel mai nou jucator din piata leasingului, membru al gigantului francez BNP Paribas, estimeaza ca va acorda finantari de 10 milioane de euro pana la sfarsitul acestui an. Compania isi va incepe in curand activitatea si va lucra numai cu clienti corporate, carora le va acorda atat credite, cat si finantari in sistem leasing in euro.

Targetul firmei nu este sa castige cota de piata.A venit in Romania pentru a lucra in principal cu partenerii lor din alte tari, care au subsidiare aici.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>