Stirile zilei de 21.07.2008

semenic.jpg

Titlurile zilei:

Ecoturismul, tot mai apreciat in lume;

Exista fermieri care nu au primit subventia/ha;

Festival de jazz in Muntii Semenic;

Romania tot mai atractiva pentru turistii straini;

Finantarile pentru agricultura in crestere.









Ecoturismul, tot mai apreciat in lume

Ecoturismul este cel mai dinamic sector al industriei turismului mondial. Occidentalii cauta sa se reintoarca la natura si sunt interesati de stilul de viata traditional de la sate.

Evident, este nevoie de un ghid, prin care turistii vor putea sa cunoasca bine locurile si sa dispuna de cunostinte despre plante si animale.

In Romania, desi ecoturismul nu se practica inca la scara larga, exista deja un ghid premiat de o revista de profil din strainatate.



Exista fermieri care nu au primit subventia/ha

Fermierii trebuiau sa primeasca subventiile pe hectar pana la finalul lunii trecute, insa reprezentantii lor reclama faptul ca Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) inca nu a dat banii integral agricultorilor care au cerut ajutoare.

Oficialii agriculturii asteapta o derogare de la CE pentru a acorda si restul ajutoarelor si explica intarzierea platilor si prin nereguli in cererile solicitantilor.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii (MADR) Gheorghe Albu, MADR a facut o cerere Comisiei Europene (CE) pentru prelungirea termenului pana la care se pot face platile, insa sansele de reusita ale acestei initiative sunt destul de scazute.

Motivele pentru care platile au fost intarziate sunt obiective, sustine Albu, acestea variind de la completarea gresita a actelor necesare pana la supradeclararea terenurilor supuse platilor. Totusi, secretarul de stat afirma ca "nu este o problema deosebita cea a intarzierii platilor, alte tari din UE regasindu-se in aceeasi situatie ca si noi". El mai atrage atentia asupra faptului ca pentru Romania "2008 a fost primul an in care s-au efectuat astfel de plati si este normal sa apara diferite probleme in implementarea aplicatiilor specifice".



Festival de jazz in Muntii Semenic

Sute de corturi au impanzit zona Semenic (imaginea de sus) din Garana, judetul Caras-Severin in acest week-end, la cel mai mare festival de jazz din tara.

Polonezi, olandezi, nemti, francezi, unguri si mii de romani au urcat in satul Garana, la aproape 1000 de m altitudine, au ocupat toate pensiunile si hotelurile, iar cei care nu au mai prins locuri libere au stat in paduri cu cortul.

Fiecare poienita din apropierea festivalului s-a transformat intr-un mic sat, iar zona lacului a ajuns neincapatoare pentru masini. Organizatorii festivalului se asteptau la aproximativ 15.000 de spectatori la editia din acest an, dar numarul celor care venit la jazz a ajuns la 20.000. "Cred ca au fost circa sapte mii de oameni in fiecare seară. Poiana Lupului a fost plina ochi, abia se mai miscau oamenii", a spus presedintele Fundatiei Culturale Jazz Banat, Marius Giura, organizatorul festivalului.



Romania tot mai atractiva pentru turistii straini

Romania incearca sa devina mai atractiva in ochii calatorilor straini, diversificand oferta. Datele furnizate arata ca spaniolii vin pe cont propriu in Romania si sunt interesati de vanatoare si vestigiile istorice, iar britanicii si scandinavii sunt dornici de vacantele active. Unii austrieci calatoresc in tara noastra pentru a-si cultiva pasiunile privind motociclismul Enduro. In schimb, germanii prefera s-o ia pe urmele lui Dracula.

Si englezii sunt dornici de drumetii montane, calatorii in Delta Dunarii, precum si incursiuni in viata satelor românesti. Alaturi de cultura, britanicii care vin in Romania sunt atrasi de natura si de wildlife.

Se observa un interes din ce in ce mai ridicat, din partea turistilor nordici, pentru alte produse turistice in afara celor privind sejururile pe litoral, cum ar fi Delta Dunarii, orasele medievale, turismul rural. Austria se claseaza pe locul 3 intre tarile vestice, dupa Germania si Italia. Cei mai multi austrieci vin pentru oferta culturala, atât cu grupuri organizate, cât si individual. Cei mai multi se indreapta catre circuite culturale si agroturistice prin Bucovina, combinate cu Transilvania si Maramures, circuite culturale si plimbari in Delta Dunarii si chiar croaziere pe Dunare.

Cele mai des solicitate de germani sunt localitatile din Transilvania. In schimb, ungarii sunt interesati de Tara Secuilor, de circuitele culturale si de turismul de evenimente.

Potrivit tour-operatorilor cu care colaboreaza Romsilva, cea mai mare cautare o au vilele de vânatoare ale lui Nicolae Ceausescu. Se estimeaza venituri de peste 1 milioan de dolari in 2008, doar din inchirierea acestor vile.



Finantarile pentru agricultura in crestere

BNP Paribas Lease afirma ca finantarile pentru agricultura si constructii au cel mai mare potential de crestere.

Compania va lucra numai cu clienti corporate, carora le va acorda atat credite, cat si finantari in sistem leasing, toate in euro.

BNP Paribas Lease, cel mai nou jucator din piata leasingului, membru al gigantului francez BNP Paribas, estimeaza ca va acorda finantari de 10 milioane de euro pana la sfarsitul acestui an. Compania isi va incepe in curand activitatea si va lucra numai cu clienti corporate, carora le va acorda atat credite, cat si finantari in sistem leasing in euro.

Targetul firmei nu este sa castige cota de piata.A venit in Romania pentru a lucra in principal cu partenerii lor din alte tari, care au subsidiare aici.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>