Stirile zilei

1grautoamna.jpgTitlurile zilei:

BCR ofera credite agricole in lei;

Fermierii au pierdut 15% din subventie;

Fermierii vor 200 euro/tona de grau nou;

Proteste de solidaritate cu fermierii germani in UE;

Proiectele sunt supuse unui sistem de selectie.










BCR ofera credite agricole in lei

Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat un produs de finantare in lei, in limita unui plafon prestabilit, a persoanelor juridice care desfasoara activitati curente de productie agricola, a informat, luni, institutia de credit.

"Noul produs este un angajament de finantare in lei a activitatilor curente de productie agricola, prin care banca pune la dispozitia clientilor sai credite in limita unui anumit plafon prestabilit", a declarat.

Banca stabileste impreuna cu clientii un plafon revolving, valabil 24 de luni, in cadrul caruia pot fi acordate numai credite agricole în lei, cu respectarea prevederilor Legii creditului agricol pentru productie, pe maxim 360 zile. BCR membra a grupului Erste, este cea mai mare banca din Romania cu active de peste 17,5 miliarde de euro.


Fermierii au pierdut 15% din subventie

Intarzierea efectuarii plati­lor directe la hectar afe­­rente anului trecut de ca­tre Agentia de Plati si Inter­ventii in Agricultura (APIA) a facut ca agricultorii romani sa piarda aproximativ 15% din valoarea subventiei. Desi cererile de subventii au fost depuse inca din luna mai a anului trecut, APIA nu a inceput platile decat luna trecuta, urmand ca acestea sa fie incheiate pana la jumatatea acestei luni. Astfel, fermierii au fost nevoiti sa contracteze credite, iar diferenta de curs din momentul calculului subventiilor si plata efectiva a acestora a avut, de asemenea, un impact negativ, se arata intr-un comunicat al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR). “Banii au fost pierduti ca urmare a deprecierii leului fata de euro, de la 3,34 in momentul calculului, la 3,69 in prezent, platile efectuandu-se la 3,34 lei pentru un euro”.



Fermierii vor 200 euro/tona de grau nou

Fermierii solicita Ministerului Agriculturii interzicerea estimarilor cu privire la viitoarea recolta de grau.

Acestia avertizeaza ca previziunile generoase ale procesatorilor si comerciantilor cu privire viitoarea recoltă de grau au ca scop crearea unei presiuni pe piata cu scopul de a obtine cel mai mic pret. Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociaiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), sustine ca, in preajma recoltarii, beneficiarii de produse agricole au tendinta de a face supraestimări ale recoltelor cu scopul de a crea o presiune pe piata graului.

In acest sens, Marcel Cucu solicita tuturor agricultorilor sa nu intre in panica si sa nu accepte preturi derizorii la grau si celelalte produse din aceasta campanie.

„Toate preturile practicate in Romania trebuie sa fie in acord cu piata internationala, cu principalele burse agricole internationale", sustine presedintele LAPAR. Fermierii cer 200 de euro/tona.



Proteste de solidaritate cu fermierii germani in UE

Nemultumiti de preturile mici pe care le obtin pentru produsele lactate, fermierii germani au continuat ieri boicotul asupra industriei nationale a laptelui inceput acum o saptamana. Tot mai multi producatori de lapte din Europa sustin cauza fermierilor germani si li se alatura.

După ce negocierile dintre laptari si industria de procesare a laptelui au esuat duminica noaptea, fermierii si-au folosit ieri tractoarele pentru a bloca intrarea mai multor unitati de procesare a laptelui din landurile germane.

Protestele vor continua pana cand fermierii vor obtine la poarta fermei un pret de 43 centi pe litrul de lapte. Acum, ei primesc 27-35 centi pe litrul de lapte.

Proteste de solidaritate cu fermierii germani au inceput si in Belgia, Luxemburg, Olanda, Austria, Elvetia si Franţa, fie prin sistarea livrarilor, fie prin blocarea exporturilor catre Germania. Supermarketurile germane au incercat sa-si linisteasca clientii, spunandu-le ca laptele nu va lipsi de pe rafturi.

www.pescurt.ro/agricultura



Proiectele sunt supuse unui sistem de selectie

Proiectele prin care se solicita finantare prin FEADR sunt supuse unui sistem de selectie, in baza caruia fiecare proiect este punctat, conform unor criterii de selectie stabilite pentru fiecare masura in parte.

Fiecarui criteriu de selectie i s-a stabilit un numar de puncte, astfel incat rezultatul punctelor adunate sa fie 100 in cazul fiecarei masuri.

APDRP va puncta fiecare proiect eligibil si va intocmi o lista a proiectelor eligibile in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut si o va transmite Comitetului de Selectie (organism tehnic, prezidat de catre Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale).

In functie de investitia propusa, proiectele trebuie, In mod necesar, sa atinga un prag minim pentru a putea fi finantate. Astfel, pentru Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” este prevazut un prag minim de punctaj (15 puncte) sub care niciun proiect nu va fi finantat.

in cazul Masurii 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, pragul minim de punctaj este de 20 de puncte, iar pentru proiectele eligibile din cadrul Masurii 322 „Renovarea si dezvoltarea satelor” nu exista un prag minim de punctaj.

Criteriile de selectie sunt enumerate în Ghidul Solicitantului al fiecarei masuri de finantare. In cazul proiectelor cu acelasi punctaj, departajarea acestora, se face In functie de valoarea proiectului, In ordine crescatoare.

Sursa: InfoAPDRP

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>