Stirile zilei de 2.06.2008

1oryzasativa.jpgTitlurile zilei:

  • Cereri de subventii pe 9,1 milioane ha;
  • Criza alimentara genereaza proteste in lume;
  • Businessu-l agricol din Romania in crestere;
  • Afaceri profitabile doar prin educatie agricola;
  • Romania poate devenii un mare producator de orez;
  • Apicultorii pot pierde 3,8 milioane euro;
  • In iunie o noua sesiune de proiecte;








Cereri de subventii pe 9,1 milioane ha

Circa 1,1 milioane de agricultori au depus, pana la data de 30 mai, cereri pentru subventia pe hectar din fonduri UE, aferentaa cestui an, pentru o suprafata care totalizează 9,1 milioane de hectare, iar fermierii mai pot cere ajutoare financiare pana la data de 9 iunie. Suprafata pentru care s-au cerut subventii este mai mare decat cea de referinta, negociata cu UE, de circa 8,7 milioane de hectare.



Criza alimentara genereaza proteste in lume

Criza alimentara mondiala genereaza proteste si chiar actiuni violente in toata lumea.

Mai multe asociatii de fermieri din lumea a treia au ridicat corturi in fata cladirii unde va avea loc conferinta de la Roma. Militantii doresc sa atraga atentia ca preturile alimentelor nu cresc din cauza micilor producatori, ci din cauza unui „model economic” pe care-l considera gresit.

Producatorii de lapte belgieni denunta si ei modul cum se formează preturile alimentelor. Ei afirma ca pretul de achizitie al laptelui se situeaza, in prezent, sub costurile de productie. Colegii lor germani sunt in greva din acelasi motiv. Belgienii au preferat o actiune mai spectaculoasa: au adus vaci de plastic in centrul orasului Namur si au impartit lapte pe gratis. Desi atmosfera era vesela, unii fermieri si-ar putea chiar inceta productia daca pretul de achizitie nu va creste.

Un alt aspect al securitatii alimentare a dat nastere la proteste masive de strada in Coreea de Sud. De aproape o luna, mii de oameni manifesteaza in fiecare seara impotriva presedintelui, recent ales, al tarii, acuzat ca doreste sa reia importul de carne de vita din Statele Unite, oprit acum patru ani, din cauza maladiei „vacii nebune”.



Businessu-l agricol din Romania in crestere

Business-ul din domeniul agricol isi dovedeste in prezent potentialul puternic de crestere, pe fondul accentuarii crizei alimentare la nivel mondial, datorata scumpirii petrolului, cresterii consumului, in special in tarile emergente, si reducerii suprafetelor cultivate cu produse destinate consumului alimentar, in avantajul culturilor tehnice.

Expertii in domeniul agricol estimeaza ca Romania are un potential foarte mare in special in domeniul cerealier, porumbul, graul si orezul fiind trei dintre plantele ce pot aduce producatorilor romani profituri importante, pe fondul cresterii cotatiilor la niveluri record pe pietele internationale.

Viitoarea profitabilitate a investitiilor din agricultura arata foarte bine, cel putin pe hartie. In realitate insa, producatorii se lovesc de birocratia excesiva din domeniu si de lipsa unei infrastructuri care sa le permita dezvoltarea business-ului, spun specialistii.



Cooperarea este cheia profitului

Fermierii romani refuza, in marea lor majoritate, ideea unei asocieri de tip cooperatist, cu toate ca aceasta le-ar aduce un profit mai bun.

Expertii dau exemple de succes din alte tari acolo unde cooperarea s-a dovedit a fi cheia profitului. In Danemarca, de pilda, Danish Crown, cel mai mare procesator de carne, este detinut de 15.000 de fermieri, iar in Chile, Wines of Chile reprezinta 90 de producatori de vin din tara sud-americana.

Cooperarea se poate face in mai multe moduri, pentru cresterea calitatii, aprovizionare, depozitare, procesare si sporirea valorii adaugate, marketing si distributie a produselor agricole, procesate sau nu.



Afaceri profitabile doar prin educatie agricola

In Romania sa evidentat gradul redus de mecanizare, irigatie (9% din suprafata agricola), lipsa unei specializari pe culturi, productivitatea redusa, in sensul realizarii unor venituri scazute pe lucrator si pe exploatatie si lipsa unei educatii agricole, fapt ce afecteaza dezvoltarea unor afaceri profitabile in sector.

Cele mai negre prognoze privind agricultura romaneasca sunt legate insa de criza de personal din agricultura, ce tinde sa se accentueze, cresterea costurilor salariale si, mai ales, preconizata reforma a bugetului UE, ce ar putea taia 75% din subventiile agricole.



Romania poate devenii un mare producator de orez

Un business agricol cu mare potential este cultivarea orezului (imaginea de sus), Romania fiind vazuta de expertii Asociatiei Londoneze a Brokerilor de Orez drept statul membru UE cu cel mai mare potential de crestere in ceea ce priveste productia de orez. Jean-Pierre Brun, presedintele asociatiei a explicat ca Romania are terenuri foarte bune pentru cultivarea celui de-al treilea aliment consumat la nivel global, dupa grau si cartof.

"In regiunea Dunarii exista de 20 de ori mai multe rezerve de apa decat in bazinul Padului, unde se cultiva cea mai mare parte a orezului italian", a explicat Brun.

In conditiile in care pretul orezului si-a dublat valoarea fata de anul trecut, la nivel international, cine mizeaza pe astfel de afaceri poate face profituri substantiale, mai spune expertul.



Apicultorii pot pierde 3,8 milioane euro

Apicultorii ar putea pierde o parte din cele 3,8 mil. euro alocate sectorului, din care jumatate fonduri UE, deoarece Programul Apicol a fost aprobat cu intarziere si, mai mult, tratamentele care ar putea fi finantate nu se fac vara, iar ordinul pentru acreditarea stupinelor nu exista inca.

Romania, ca orice stat membru al UE, a elaborat un Program National Apicol, prin intermediul caruia asociatiile de apicultori pot beneficia de finantare europeana si de la buget pentru doua masuri, respectiv tratamente contra varoozei si repopulare prin cumpararea de matci sau de familii de albine.

Desi CE a stabilit, inca de anul trecut, alocatia financiara pentru Romania, la nivel national Programul a fost aprobat abia in data de 28 mai 2008, astfel incat apicultorii mai au la dispozitie doar doua luni, pana la 1 august, pentru depunerea cererilor de finantare.



In iunie o noua sesiune de proiecte

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) va lansa in luna iunie o noua sesiune de proiecte.

Astfel, intre 9 iunie si 27 iunie vor fi primite proiecte pentru Masura 123 - Cresterea valorii adugate a produselor agricole si silvice (procesare), impreuna cu cele doua Scheme de ajutor de stat aferente ei: XS13/2008 (Stimularea IMM-urilor care proceseaza produse agricole) si XS28/2008 (Stimularea microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere).

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>