Titlurile zilei:
Rompan este anchetata pentru pretul la paine
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrilor Agriculturii si Finantelor sa initieze o ancheta pentru a afla "substratul" anuntului Rompan de majorare a pretului la paine, masura considerata nejustificata, si a solicitat Consiliului Concurentei sa intervina.
"Am sesizat si am cerut ministrului Economiei si Finantelor si Ministerului Agriculturii sa faca o ancheta sa vedem ce se intampla, pentru ca acest sindicat patronal Rompan mereu ne anunta mariri. Care este substratul, ce costuri au crescut ca ei sa justifice o majorare a preturilor ? Trebuie sa vedem daca nu exista o politica de tip cartel" a spus premierul.
Numarul falimentelor din agricultura creste de la an la an
Numarul falimentelor din economie continua sa creasca de la an la an, semn de insanatosire, spun analistii. Prea lenta, avertizeaza, insa, altii. Comertul, constructiile si agricultura raman cele mai riscante domenii.
In Romania, daca vrei sa castigi bani, numai agricultor sa nu fii. Anul trecut, peste o mie de firme din acest sector si-au inchis portile, asa cum arata un studiu al Coface Romania privind falimentele în 2007.
Din punct de vedere al riscului de insolventa, agricultura, silvicultura, vanatoarea si pescuitul, alaturi de industria alimentara si a bauturilor, ocupa pozitiile trei, respectiv cinci. Cele mai riscante activitati raman, ca si anul trecut, sunt comertul angro si distributia, alaturi de retail, iar pe pozitia a patra constructiile.
Vinul Prince Stirbey servit in zborurile Lufthansa
O crestere a cifrei de afaceri cu peste 60% in 2007 si o pondere a exporturilor de 25% din total au convins compania aeriana Lufthansa sa lucreze cu producatorul de vin Agricola Stirbey.
In urma cu un an, reprezentantii transportatorului german au intrat In legatura cu familia Kripp, proprietarii firmei romanesti, pentru a le propune o colaborare. „Presupun ca au degustat undeva vinul nostru, le-a placut si astfel ne-au contactat“, spune baroana Ileana Kripp, descendenta a familiei printului Barbu Stirbey. Parteneriatul de afaceri va incepe din luna iunie, iar vinul va fi servit doar la clasa intai. Viticultura are o traditie indelungata in familia baronului Jakob Kripp, sotul Ilenei - desi in Austria, nu in Romania, unde Kripp se ocupa de 15-20 de ani de comertul cu vinuri in regiunea Tirol.
In urma cu 11 ani, a venit in Romania si, odata ajuns in Dragasani, s-a indragostit de acel loc. „Imi amintea de zona Toscanei si mi-am spus ca daca nu ni se vor restitui podgoriile le vom cumpara“, isi aminteste baronul.
Portofoliul producatorului cuprinde patru vinuri albe si patru rosii, precum si un rose. Pretul mediu de retail pe sticla este in acest moment cel mai ridicat de pe piata: intre 20 si 60 de lei. Sauvignonul blanc servit pe rutele Lufthansa este produs la via Stirbey din regiunea Dragasani, pe o suprafata de doua hectare. Via a fost plantata in 2003.
Hale amenajate pentru sacrificarea mieilor in Caras Severin
In judetul Caras-Severin vor fi amenajate hale de sacrificare a mieilor in municipiile Resita, Caransebes si in orasul Oravita.
Acestea vor functiona in pietele agroalimentare, in intervalul 17 - 27 aprilie. Administratiile pietelor vor dota spatiile cu dispozitive de asomare electrice, pentru anestezierea animalelor inainte de sacrificare. Mieii oferiti la vanzare trebuie sa aiba cercei de identificare si documente de provenienta. Directia Sanitar Veterinara din Caras-Severin avertizeaza populatia sa nu cumpere miei decat de la producatorii care poseda certificate de sanatate, atat pentru ei, cat si pentru animale.
In municipiul Resita Societatea Piete SA, din subordinea Primariei, va amenaja un spatiu de sacrificare in Piata agroalimentara Resita-Nord. Un spatiu improvizat intr-un cort, ar putea fi dat in folosinta si in curtea SC Prescom Resita, daca Directia Veterinara isii va da acordul sanitar.
3100 kg/ha de cereale va produce Romania in 2014
Romania sta precum Bulgaria, destul de rau, cu productivitatea. In Romania si Bulgaria productia este pana in prezent in jur de circa trei tone cereale la ha, pe jumatate cat in Germania si Franta, putand ajunge la 3,1 tone/ha pana in 2014 potrivit unui recent raport al Directiei pentru Agricultura a Comisiei Europene pentru perioada 2007-2014. Deci o crestere de 100kg/ha.
Desi codase la productivitate in agricultura, din 2014, Romania si Bulgaria, vor fi nevoite sa lase nelucrate o parte din terenurile agricole ceea ce va duce la o scadere a productiei cu pana la 1,5 milioane de tone cereale anual. Si asta pentruca, desi nu este organ de planificare, UE exercita o anumita directivare restrictiva prin subventiile platite agricultorilor. Pe de alta parte, terenurile agricole sunt in Romania foarte faramitate. Inapte structural pentru o agricultura de tip occidental.
Campania de promovare PNDR la Arad
Campania de promovare a Programului National de Dezvoltare Rurala, program finantat de Uniunea Europeana, continua cu o noua conferinta de informare ce se va desfasura in orasul Arad, la Teatrul de Stat, in data de 15 aprilie a.c. incepand cu ora 10.00.
La actiunea organizata de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor participa potentiali beneficiari ai celor 10 miliarde euro fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii satului romanesc, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai firmelor de consultanta si proiectare. Conferinta se va bucura de participarea domnului Dacian Ciolos, Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
La conferinta vor participa in calitate de lectori si reprezentantii institutiilor financiare care si-au manifestat interesul de a sprijini potentialii beneficiari in accesarea fondurilor.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>