Stirile zilei de 10.04.2008

Titlurile zilei:

  • Rompan este anchetata pentru pretul la paine;
  • Numarul falimentelor din agricultura creste de la an la an;
  • Vinul Prince Stirbey servit in zborurile Lufthansa;
  • Hale amenajate pentru sacrificarea mieilor in Caras Severin;
  • 3100 kg/ha de cereale va produce Romania in 2014;
  • Campania de promovare PNDR la Arad..

 

 

 

 

 

 

 Rompan este anchetata pentru pretul la paine

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrilor Agriculturii si Finantelor sa initieze o ancheta pentru a afla "substratul" anuntului Rompan de majorare a pretului la paine, masura considerata nejustificata, si a solicitat Consiliului Concurentei sa intervina.

"Am sesizat si am cerut ministrului Economiei si Finantelor si Ministerului Agriculturii sa faca o ancheta sa vedem ce se intampla, pentru ca acest sindicat patronal Rompan mereu ne anunta mariri. Care este substratul, ce costuri au crescut ca ei sa justifice o majorare a preturilor ? Trebuie sa vedem daca nu exista o politica de tip cartel" a spus premierul.

 

 

Numarul falimentelor din agricultura creste de la an la an

Numarul falimentelor din economie continua sa creasca de la an la an, semn de insanatosire, spun analistii. Prea lenta, avertizeaza, insa, altii. Comertul, constructiile si agricultura raman cele mai riscante domenii.

In Romania, daca vrei sa castigi bani, numai agricultor sa nu fii. Anul trecut, peste o mie de firme din acest sector si-au inchis portile, asa cum arata un studiu al Coface Romania privind falimentele în 2007.

Din punct de vedere al riscului de insolventa, agricultura, silvicultura, vanatoarea si pescuitul, alaturi de industria alimentara si a bauturilor, ocupa pozitiile trei, respectiv cinci. Cele mai riscante activitati raman, ca si anul trecut, sunt comertul angro si distributia, alaturi de retail, iar pe pozitia a patra constructiile.

 

 

Vinul Prince Stirbey servit in zborurile Lufthansa

O crestere a cifrei de afaceri cu peste 60% in 2007 si o pondere a exporturilor de 25% din total au convins compania aeriana Lufthansa sa lucreze cu producatorul de vin Agricola Stirbey.

In urma cu un an, reprezentantii transportatorului german au intrat In legatura cu familia Kripp, proprietarii firmei romanesti, pentru a le propune o colaborare. „Presupun ca au degustat undeva vinul nostru, le-a placut si astfel ne-au contactat“, spune baroana Ileana Kripp, descendenta a familiei printului Barbu Stirbey. Parteneriatul de afaceri va incepe din luna iunie, iar vinul va fi servit doar la clasa intai. Viticultura are o traditie indelungata in familia baronului Jakob Kripp, sotul Ilenei - desi in Austria, nu in Romania, unde Kripp se ocupa de 15-20 de ani de comertul cu vinuri in regiunea Tirol.

In urma cu 11 ani, a venit in Romania si, odata ajuns in Dragasani, s-a indragostit de acel loc. „Imi amintea de zona Toscanei si mi-am spus ca daca nu ni se vor restitui podgoriile le vom cumpara“, isi aminteste baronul.

Portofoliul producatorului cuprinde patru vinuri albe si patru rosii, precum si un rose. Pretul mediu de retail pe sticla este in acest moment cel mai ridicat de pe piata: intre 20 si 60 de lei. Sauvignonul blanc servit pe rutele Lufthansa este produs la via Stirbey din regiunea Dragasani, pe o suprafata de doua hectare. Via a fost plantata in 2003.

 

 

Hale amenajate pentru sacrificarea mieilor in Caras Severin

In judetul Caras-Severin vor fi amenajate hale de sacrificare a mieilor in municipiile Resita, Caransebes si in orasul Oravita.

Acestea vor functiona in pietele agroalimentare, in intervalul 17 - 27 aprilie. Administratiile pietelor vor dota spatiile cu dispozitive de asomare electrice, pentru anestezierea animalelor inainte de sacrificare. Mieii oferiti la vanzare trebuie sa aiba cercei de identificare si documente de provenienta. Directia Sanitar Veterinara din Caras-Severin avertizeaza populatia sa nu cumpere miei decat de la producatorii care poseda certificate de sanatate, atat pentru ei, cat si pentru animale.

In municipiul Resita Societatea Piete SA, din subordinea Primariei, va amenaja un spatiu de sacrificare in Piata agroalimentara Resita-Nord. Un spatiu improvizat intr-un cort, ar putea fi dat in folosinta si in curtea SC Prescom Resita, daca Directia Veterinara isii va da acordul sanitar.

 

 

3100 kg/ha de cereale va produce Romania in 2014

Romania sta precum Bulgaria, destul de rau, cu productivitatea. In Romania si Bulgaria productia este pana in prezent in jur de circa trei tone cereale la ha, pe jumatate cat in Germania si Franta, putand ajunge la 3,1 tone/ha pana in 2014 potrivit unui recent raport al Directiei pentru Agricultura a Comisiei Europene pentru perioada 2007-2014. Deci o crestere de 100kg/ha.

Desi codase la productivitate in agricultura, din 2014, Romania si Bulgaria, vor fi nevoite sa lase nelucrate o parte din terenurile agricole ceea ce va duce la o scadere a productiei cu pana la 1,5 milioane de tone cereale anual. Si asta pentruca, desi nu este organ de planificare, UE exercita o anumita directivare restrictiva prin subventiile platite agricultorilor. Pe de alta parte, terenurile agricole sunt in Romania foarte faramitate. Inapte structural pentru o agricultura de tip occidental.

 

 

Campania de promovare PNDR la Arad

Campania de promovare a Programului National de Dezvoltare Rurala, program finantat de Uniunea Europeana, continua cu o noua conferinta de informare ce se va desfasura in orasul Arad, la Teatrul de Stat, in data de 15 aprilie a.c. incepand cu ora 10.00.

La actiunea organizata de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vor participa potentiali beneficiari ai celor 10 miliarde euro fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii satului romanesc, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai firmelor de consultanta si proiectare. Conferinta se va bucura de participarea domnului Dacian Ciolos, Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

La conferinta vor participa in calitate de lectori si reprezentantii institutiilor financiare care si-au manifestat interesul de a sprijini potentialii beneficiari in accesarea fondurilor.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>