Stirile zilei de 09.04.2008

Titlurile zilei:

  • Mamele deschid revolutia organica;
  • Dacian Ciolos viziteaza Olanda;
  • Cabane de vanatore lansate in circuitul turistic;
  • Proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole;
  • Programul Fermierul ar putea continua si in 2008 - 2009;
  • CEC, BRD şi Alpha Bank acorda 200 milioane de euro..

 

 

 

Mamele deschid revolutia organica

Femeile sunt principalii cumparatori de alimente ecologice, fiind mai bine informate si convinse ca aceste produse sunt mai sanatoase pentru familiile lor.

Majoritatea mamelor din Marea Britanie cred in beneficiile alimentatiei organice, potrivit unui studiu comandat de Soil Association, cel mai important certificator din aceasta tara. Cercetarea a aratat ca mai mult de opt din zece (84%) mamici cred ca mancarea ecologica este mai buna pentru familiile lor. "Mamele sunt cele care deschid drumul spre revoluţia organică, aducînd după ele o întreagă nouă generaţie organică", consideră reprezentanţii Soil Association.

In conditiile in care femeile se ocupa de dieta familiei si fac aprovizionarea, nu este de mirare ca ele sunt considerate "principalul client" bio de jucatorii de pe aceasta piata.

Astfel, potrivit studiului Soil Association, femeile considera ca mancarea bio este mai buna pentru familie deoarece este mai bogata in antioxidanti omega 3, vitamina C si minerale esentiale benefice pentru organism. In acelasi timp, ele considera ca fac si un lucru bun pentru planeta, pentru mediul inconjurator, cumparand produse ecologice.

 

Dacian Ciolos viziteaza Olanda

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Dacian Ciolos, efectueaza o vizita intre 8 si 10 aprilie in Olanda, in urma invitatiei facute de omolugul olandez, Ministrul Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor, Gerda Verbung.

Principalele subiecte abordate in timpul intalnirii oficiale dintre cei doi ministrii privesc aspecte legate de „analiza de sanatate” a Politicii Agricole Comune, de viitorul acesteia, de normele comunitare in materie de mediu si bunastare animala in agricultura, managementul riscurilor, cota de lapte.

Din delegatia romana, fac parte reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul legume-fructe si productia laptelui. Delegatia va avea intalniri in teritoriu cu The Greenery B.V., una dintre cele mai importante cooperative din domeniul horticol si industria laptelui, cu o reprezentativitate de peste 1.500 membrii, cu reprezentanti ai Dutch Dairy Industry (NZO) si ai Dutch Product Board for Dairy – asociatii ale producatorilor de lactate din Olanda, precum si cu alti actori cu rol important in lantul de productie si distributie a alimentelor.

Tototdata, programul include vizitarea pietei de legume, fructe si ciuperci a producatorilor din cadrul The Greenery B.V, ferme pentru legume, fructe  si ferme de lapte.

 

Cabane vanatoresti lansate in circuitul turistic

Specialistii recomanda cateva zile de relaxare - sau distractie in mijlocul naturii, in cabanele vanatoresti, care vor fi lansate de Romsilva in circuitul turistic de la 1 Mai.

Cabanele ofera un cadru deosebit de romantic si salbatic. Cabanele sunt situate în locuri izolate, se poate ajunge  pe drumuri forestiere si chiar  pe jos sau cu alte mijloace de transport - de exemplu, telecabina.

Cei care-si petrec vacanta la cabane trebuie sa fie bine echipati si sa aiba la ei tot ce este necesar, de la medicamente, cosmetice, haine sau obiecte de stricta necesitate. Asta pentru ca la cabane nu exista posibilitatea de a achizitiona asa rapid acest gen de produse. Doar 50 dintre cele 250 de cabane Romsilva au fost clasificate conform standardelor.

Daca pana acum un sejur la cabana se putea rezerva apeland la directiile silvice, de acum se poate face la agentiile de turism. Acestea vor face rezervari on-line, iar facturile se vor achita in momentul sosirii la cabana.

 

Proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole

In mod semnificativ, din proiectele depuse in luna martie, peste 70% sunt pentru achizitia de utilaje agricole, cu toate ca acestui domeniu nu ii sunt alocate nici macar 20 de procente din total. In timp ce pentru cresterea valorii produselor agricole (prin prelucrare) si pentru infrastructura satelor (domenii carora li se aloca 80 de procente din total) nu s-au depus practic decat cateva proiecte.

In conditiile subdezvoltarii grave a sectorului agricol din Romania, daca se vor depune in continuare proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole prin prelucrare si pentru infrastructura satelor –, Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca serios pentru un esec in segmentul agricol din Romania.

 

Programul Fermierul ar putea continua si in 2008 - 2009

Agricultura reprezinta pentru Romania unul dintre cele mai importante sectoare economice. Reprezentanţii MADR au declarat ca in termen de aproximativ o luna, ministerul va decide metoda de sprijin a fermierilor care vor sa ia credite pentru cofinantarea proiectelor de dezvoltare rurala, una dintre variante fiind subventionarea dobanzii cu fonduri de la bugetul de stat.

"Exista in studiu la minister eventualitatea de a continua în 2008-2009 Programul Fermierul, pentru ca pana la sfarsitul lui 2009 putem continua toate formele de ajutor de stat derulate inainte de aderare.

O alta varianta ar fi subventionarea dobanzii, masura care s-ar putea aplica pana la sfarsitul Programului National de Dezvoltare Rurala", a declarat, Viviana Vasile, director în Ministerul Agriculturii. Ea a aratat ca o decizie ar putea fi luata in perioada urmatoare, in circa o luna.

 

CEC, BRD şi Alpha Bank acorda 200 milioane de euro

CEC, BRD-SocGen si Alpha Bank - care au semnat o intelegere cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vor da in acest an imprumuturi agricultorilor in valoare de cel putin 200 mil. euro. "Pentru necesitatile de finantare a agricultorilor la hectar, pana ce acestia primesc subventiile de la stat, in luna iunie, cele trei banci implicate în program ar putea acorda credite de circa 200 mil. euro", a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.

CEC a început deja acordarea de credite pentru campania agricola de primavara, iar pana in prezent a dat imprumuturi in valoare de cateva zeci de milioane de euro.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>