Stirile zilei de 09.04.2008

Titlurile zilei:

  • Mamele deschid revolutia organica;
  • Dacian Ciolos viziteaza Olanda;
  • Cabane de vanatore lansate in circuitul turistic;
  • Proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole;
  • Programul Fermierul ar putea continua si in 2008 - 2009;
  • CEC, BRD şi Alpha Bank acorda 200 milioane de euro..

 

 

 

Mamele deschid revolutia organica

Femeile sunt principalii cumparatori de alimente ecologice, fiind mai bine informate si convinse ca aceste produse sunt mai sanatoase pentru familiile lor.

Majoritatea mamelor din Marea Britanie cred in beneficiile alimentatiei organice, potrivit unui studiu comandat de Soil Association, cel mai important certificator din aceasta tara. Cercetarea a aratat ca mai mult de opt din zece (84%) mamici cred ca mancarea ecologica este mai buna pentru familiile lor. "Mamele sunt cele care deschid drumul spre revoluţia organică, aducînd după ele o întreagă nouă generaţie organică", consideră reprezentanţii Soil Association.

In conditiile in care femeile se ocupa de dieta familiei si fac aprovizionarea, nu este de mirare ca ele sunt considerate "principalul client" bio de jucatorii de pe aceasta piata.

Astfel, potrivit studiului Soil Association, femeile considera ca mancarea bio este mai buna pentru familie deoarece este mai bogata in antioxidanti omega 3, vitamina C si minerale esentiale benefice pentru organism. In acelasi timp, ele considera ca fac si un lucru bun pentru planeta, pentru mediul inconjurator, cumparand produse ecologice.

 

Dacian Ciolos viziteaza Olanda

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Dacian Ciolos, efectueaza o vizita intre 8 si 10 aprilie in Olanda, in urma invitatiei facute de omolugul olandez, Ministrul Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor, Gerda Verbung.

Principalele subiecte abordate in timpul intalnirii oficiale dintre cei doi ministrii privesc aspecte legate de „analiza de sanatate” a Politicii Agricole Comune, de viitorul acesteia, de normele comunitare in materie de mediu si bunastare animala in agricultura, managementul riscurilor, cota de lapte.

Din delegatia romana, fac parte reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul legume-fructe si productia laptelui. Delegatia va avea intalniri in teritoriu cu The Greenery B.V., una dintre cele mai importante cooperative din domeniul horticol si industria laptelui, cu o reprezentativitate de peste 1.500 membrii, cu reprezentanti ai Dutch Dairy Industry (NZO) si ai Dutch Product Board for Dairy – asociatii ale producatorilor de lactate din Olanda, precum si cu alti actori cu rol important in lantul de productie si distributie a alimentelor.

Tototdata, programul include vizitarea pietei de legume, fructe si ciuperci a producatorilor din cadrul The Greenery B.V, ferme pentru legume, fructe  si ferme de lapte.

 

Cabane vanatoresti lansate in circuitul turistic

Specialistii recomanda cateva zile de relaxare - sau distractie in mijlocul naturii, in cabanele vanatoresti, care vor fi lansate de Romsilva in circuitul turistic de la 1 Mai.

Cabanele ofera un cadru deosebit de romantic si salbatic. Cabanele sunt situate în locuri izolate, se poate ajunge  pe drumuri forestiere si chiar  pe jos sau cu alte mijloace de transport - de exemplu, telecabina.

Cei care-si petrec vacanta la cabane trebuie sa fie bine echipati si sa aiba la ei tot ce este necesar, de la medicamente, cosmetice, haine sau obiecte de stricta necesitate. Asta pentru ca la cabane nu exista posibilitatea de a achizitiona asa rapid acest gen de produse. Doar 50 dintre cele 250 de cabane Romsilva au fost clasificate conform standardelor.

Daca pana acum un sejur la cabana se putea rezerva apeland la directiile silvice, de acum se poate face la agentiile de turism. Acestea vor face rezervari on-line, iar facturile se vor achita in momentul sosirii la cabana.

 

Proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole

In mod semnificativ, din proiectele depuse in luna martie, peste 70% sunt pentru achizitia de utilaje agricole, cu toate ca acestui domeniu nu ii sunt alocate nici macar 20 de procente din total. In timp ce pentru cresterea valorii produselor agricole (prin prelucrare) si pentru infrastructura satelor (domenii carora li se aloca 80 de procente din total) nu s-au depus practic decat cateva proiecte.

In conditiile subdezvoltarii grave a sectorului agricol din Romania, daca se vor depune in continuare proiecte putine pentru cresterea valorii produselor agricole prin prelucrare si pentru infrastructura satelor –, Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca serios pentru un esec in segmentul agricol din Romania.

 

Programul Fermierul ar putea continua si in 2008 - 2009

Agricultura reprezinta pentru Romania unul dintre cele mai importante sectoare economice. Reprezentanţii MADR au declarat ca in termen de aproximativ o luna, ministerul va decide metoda de sprijin a fermierilor care vor sa ia credite pentru cofinantarea proiectelor de dezvoltare rurala, una dintre variante fiind subventionarea dobanzii cu fonduri de la bugetul de stat.

"Exista in studiu la minister eventualitatea de a continua în 2008-2009 Programul Fermierul, pentru ca pana la sfarsitul lui 2009 putem continua toate formele de ajutor de stat derulate inainte de aderare.

O alta varianta ar fi subventionarea dobanzii, masura care s-ar putea aplica pana la sfarsitul Programului National de Dezvoltare Rurala", a declarat, Viviana Vasile, director în Ministerul Agriculturii. Ea a aratat ca o decizie ar putea fi luata in perioada urmatoare, in circa o luna.

 

CEC, BRD şi Alpha Bank acorda 200 milioane de euro

CEC, BRD-SocGen si Alpha Bank - care au semnat o intelegere cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vor da in acest an imprumuturi agricultorilor in valoare de cel putin 200 mil. euro. "Pentru necesitatile de finantare a agricultorilor la hectar, pana ce acestia primesc subventiile de la stat, in luna iunie, cele trei banci implicate în program ar putea acorda credite de circa 200 mil. euro", a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.

CEC a început deja acordarea de credite pentru campania agricola de primavara, iar pana in prezent a dat imprumuturi in valoare de cateva zeci de milioane de euro.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>