Stirile zilei de 29.03.2008

Titlurile zilei:

  • Protejarea fermelor zootehnice de agresiunea imobiliara;
  • Model de invatamant agricol francez;
  • CEC va lansa 3 credite pentru agricultori;
  • 24 de judete nu produc oua, de tip industrial;
  • Porumbul MON 810, va fi interzis in Romania;
  • Japonia si Coreea a interzis importul de branza mozzarela..

 

 

 

Protejarea fermelor zootehnice de agresiunea imobiliara

Un fermier cu 100 de animale care obtinuse fonduri europene a fost nevoit sa isi inchida exploatatia din cauza construirii unei vile in aproprierea fermei. Mai exista doua ferme din Cluj care sunt la un pas de a fi inchise.

Distantele minime la care pot fi construite fermele zootehnice sunt prevazute intr-un ordin al Ministerului Sanatatii referitor la normele de igiena si recomandarile privind mediul de viata al populatiei, acestea fiind intre 100 m si 500 m in functie de tipul de ferma.

Fermele vor fi protejate de extinderea imobiliara printr-o lege speciala care va fi promovata in perioada urmatoare de catre Ministerul Agriculturii, la cererea mai multor fermelor care au fost nevoiti sa renunte la exploatatii. Desi se declara multumiti de propunerea ministerului, fermierii se tem ca proiectul va fi abandonat, in urma unor interventii din partea celor interesati ca terenurile fermelor sa fie folosite in alte scopuri.

(Gardianul)

 

 

 

Model de invatamant agricol francez

Premierul Tariceanu a declarat ca tara noastra va prelua modelul de invatamant agricol din Franta, precizand ca autoritatile romane au semnat deja o intelegere in acest sens cu guvernul francez.

"Franta are cea mai puternica agricultura din Europa, au o experienta extrem de indelungata si nu cred ca mai avem timp de pierdut sa incercam sa descoperim noi metode, ca după 10 ani sa constatam ca nu sunt utile", a declarat Tariceanu la Braila

Autoritatile romane vor investi foarte multi bani pentru dezvoltarea invatamantului agricol. "Pentru a face agricultura performanta e nevoie de cunostinte pentru a utiliza toate tehnologiile moderne", si-a argumentat premierul iniţiativa.

(RealitateaTV)

 

CEC va lansa 3 credite pentru agricultori

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va lansa 3 credite pentru agricultori, respectiv:

  • pentru finantarea capitalului de lucru;
  • pentru finantarea investitiilor;
  • un credit nou pentru suplinirea necesarului de fonduri intre doua finantari.

Banca va incepe in aceste zile sa acorde primele credite, pe o perioada scurta, de aproximativ 3 luni, asa incat agricultorii sa beneficieze de fonduri pana vor primi sumele alocate pe suprafete.

Produsele de finantare acordate de CEC in mediul rural vor fi numai in lei.

La sfarsitul lui 2007, CEC acordase 12% din totalul creditelor bancare pentru mediul rural. Institutia are cea mai extinsa retea bancara din Romania, cu peste 1.400 sucursale si agentii, dintre care o mare parte in mediul rural.

(www.pescurt.ro/agricultura)

 

 

24 de judete nu produc oua de tip industrial

In Romania exista o problema, legata de amplasarea viitoarelor exploatatii avicole. In prezent, numeroase judete ale tarii nu produc oua sau le produc in cantitati foarte mici. Exista doar 18 judete care produc oua in exploatatii avicole: Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Caras Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Satu Mare, Sibiu, Vaslui si Valcea.

Cu toate ca au avut ferme avicole pana in 1989 si cativa ani buni dupa, restul de 24 judete nu produc oua de tip industrial. In aceste judete exista deja un subconsum de oua. De asemenea in aceste judete oul este mai scump deoarece transportul de oua din alte judete, mareste pretul produsului si se soldeaza cu pierderi, din cauza pierderii prospetimii.

(www.SMARTfinancial.ro)

 

 

Porumbul MON 810, va fi interzis in Romania

Incepand cu 2008, porumbului modificat genetic MON810, produs de compania Monsanto, va fi interzisa in Romania, a anuntat ministrul Mediului, Attila Korodi.

MON810 este singura planta MG autorizata pentru cultivare in UE. Romania a inceput cultivarea porumbului MON810 anul trecut pecateva sute de hectare.

Franta a decis interzicerea cultivarii acestui hibrid ca urmare a studiilor recente care au relevat ca MON810 produce propria toxina numita Bt.

Studiile cu MON810 pe termen scurt arata semne de toxicitate in organele interne ale animalelor testate, proteine noi produse fara intentie si efecte negative asupra unor specii care nu au fost vizate, precum si asupra solului.

Printre statele care au interzis cultivarea hibridului MON810 se mai numara Austria, Ungaria Grecia, Franta, Italia.

(www.agroazi.ro)

 

 

Japonia si Coreea a interzis importul de branza mozzarela

Comisia Europeana avertizează Italia ca ar putea impune embargou asupra branzei mozzarella, dupa suspiciunile de contaminare cu dioxina.

Japonia si Coreea de Sud au interzis deja importurile, desi autoritatile sanitare de la Roma afirmă ca asemenea reactii sunt nejustificate, in conditiile in care situatia este sub control.

Mozzarella este o branza traditionala italieneasca, facuta din lapte de bivolita - iar alerta de contaminare a fost data dupa ce s-a constatat prezenta de dioxina in laptele bovinelor din împrejurimile orasului Napoli. Acestea au pascut pe terenuri contaminate de gunoaiele aruncate la intamplare.

Fermierii se plang caă din cauza alertei, au pierderi de peste 30 de milioane de euro.  In Italia se fabrica anual 33.000 de tone de mozarrella, din care 16 la suta se exporta.

(www.tvr.ro)

 

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>