Stirile zilei de 29.03.2008

Titlurile zilei:

  • Protejarea fermelor zootehnice de agresiunea imobiliara;
  • Model de invatamant agricol francez;
  • CEC va lansa 3 credite pentru agricultori;
  • 24 de judete nu produc oua, de tip industrial;
  • Porumbul MON 810, va fi interzis in Romania;
  • Japonia si Coreea a interzis importul de branza mozzarela..

 

 

 

Protejarea fermelor zootehnice de agresiunea imobiliara

Un fermier cu 100 de animale care obtinuse fonduri europene a fost nevoit sa isi inchida exploatatia din cauza construirii unei vile in aproprierea fermei. Mai exista doua ferme din Cluj care sunt la un pas de a fi inchise.

Distantele minime la care pot fi construite fermele zootehnice sunt prevazute intr-un ordin al Ministerului Sanatatii referitor la normele de igiena si recomandarile privind mediul de viata al populatiei, acestea fiind intre 100 m si 500 m in functie de tipul de ferma.

Fermele vor fi protejate de extinderea imobiliara printr-o lege speciala care va fi promovata in perioada urmatoare de catre Ministerul Agriculturii, la cererea mai multor fermelor care au fost nevoiti sa renunte la exploatatii. Desi se declara multumiti de propunerea ministerului, fermierii se tem ca proiectul va fi abandonat, in urma unor interventii din partea celor interesati ca terenurile fermelor sa fie folosite in alte scopuri.

(Gardianul)

 

 

 

Model de invatamant agricol francez

Premierul Tariceanu a declarat ca tara noastra va prelua modelul de invatamant agricol din Franta, precizand ca autoritatile romane au semnat deja o intelegere in acest sens cu guvernul francez.

"Franta are cea mai puternica agricultura din Europa, au o experienta extrem de indelungata si nu cred ca mai avem timp de pierdut sa incercam sa descoperim noi metode, ca după 10 ani sa constatam ca nu sunt utile", a declarat Tariceanu la Braila

Autoritatile romane vor investi foarte multi bani pentru dezvoltarea invatamantului agricol. "Pentru a face agricultura performanta e nevoie de cunostinte pentru a utiliza toate tehnologiile moderne", si-a argumentat premierul iniţiativa.

(RealitateaTV)

 

CEC va lansa 3 credite pentru agricultori

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va lansa 3 credite pentru agricultori, respectiv:

  • pentru finantarea capitalului de lucru;
  • pentru finantarea investitiilor;
  • un credit nou pentru suplinirea necesarului de fonduri intre doua finantari.

Banca va incepe in aceste zile sa acorde primele credite, pe o perioada scurta, de aproximativ 3 luni, asa incat agricultorii sa beneficieze de fonduri pana vor primi sumele alocate pe suprafete.

Produsele de finantare acordate de CEC in mediul rural vor fi numai in lei.

La sfarsitul lui 2007, CEC acordase 12% din totalul creditelor bancare pentru mediul rural. Institutia are cea mai extinsa retea bancara din Romania, cu peste 1.400 sucursale si agentii, dintre care o mare parte in mediul rural.

(www.pescurt.ro/agricultura)

 

 

24 de judete nu produc oua de tip industrial

In Romania exista o problema, legata de amplasarea viitoarelor exploatatii avicole. In prezent, numeroase judete ale tarii nu produc oua sau le produc in cantitati foarte mici. Exista doar 18 judete care produc oua in exploatatii avicole: Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Caras Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Satu Mare, Sibiu, Vaslui si Valcea.

Cu toate ca au avut ferme avicole pana in 1989 si cativa ani buni dupa, restul de 24 judete nu produc oua de tip industrial. In aceste judete exista deja un subconsum de oua. De asemenea in aceste judete oul este mai scump deoarece transportul de oua din alte judete, mareste pretul produsului si se soldeaza cu pierderi, din cauza pierderii prospetimii.

(www.SMARTfinancial.ro)

 

 

Porumbul MON 810, va fi interzis in Romania

Incepand cu 2008, porumbului modificat genetic MON810, produs de compania Monsanto, va fi interzisa in Romania, a anuntat ministrul Mediului, Attila Korodi.

MON810 este singura planta MG autorizata pentru cultivare in UE. Romania a inceput cultivarea porumbului MON810 anul trecut pecateva sute de hectare.

Franta a decis interzicerea cultivarii acestui hibrid ca urmare a studiilor recente care au relevat ca MON810 produce propria toxina numita Bt.

Studiile cu MON810 pe termen scurt arata semne de toxicitate in organele interne ale animalelor testate, proteine noi produse fara intentie si efecte negative asupra unor specii care nu au fost vizate, precum si asupra solului.

Printre statele care au interzis cultivarea hibridului MON810 se mai numara Austria, Ungaria Grecia, Franta, Italia.

(www.agroazi.ro)

 

 

Japonia si Coreea a interzis importul de branza mozzarela

Comisia Europeana avertizează Italia ca ar putea impune embargou asupra branzei mozzarella, dupa suspiciunile de contaminare cu dioxina.

Japonia si Coreea de Sud au interzis deja importurile, desi autoritatile sanitare de la Roma afirmă ca asemenea reactii sunt nejustificate, in conditiile in care situatia este sub control.

Mozzarella este o branza traditionala italieneasca, facuta din lapte de bivolita - iar alerta de contaminare a fost data dupa ce s-a constatat prezenta de dioxina in laptele bovinelor din împrejurimile orasului Napoli. Acestea au pascut pe terenuri contaminate de gunoaiele aruncate la intamplare.

Fermierii se plang caă din cauza alertei, au pierderi de peste 30 de milioane de euro.  In Italia se fabrica anual 33.000 de tone de mozarrella, din care 16 la suta se exporta.

(www.tvr.ro)

 

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>