Titlurile zilei:
Agricultorii castigau in 1989 cu 50% mai mult
Comparativ cu alte sectoare, fermierii castiga cu pana la 50% mai putin fata de 1989 . Astazi se castiga tot mai putin din agricultura. Banii se scurg spre procesare şi supermarketuri.
Oamenii de stiinta din economie, atrag atentia asupra faptului ca in acest sector nu functionează legile economiei de piata, iar preturile sunt stabilite de marile magazine.
Lipsa infrastructurii de colectare si depozitare
Anomialia din agricultura romaneasca Anomalia este explicata prin lipsa de organizare a fermierilor si inexistenta unui lant al productiei.
Letitia Zahiu, profesor doctor in cadrul Academiei de Studii Economice, sustine ca lipsa organizarii duce la diminuarea fortei de negociere a agricultorilor si la acceptarea oricaror preturi.
Si in acest fel marile magazine achizitioneaza produsele agroalimentare la preturi scazute si impun o serie de taxe pentru ca ei detin cota de piata cea mai mare. Iar producătorul agricol nu are altă solutie, din cauza lipsei infrastructurii de colectare si depozitare.
Anomalia preturilor
Intr-o economie de piata functionala, pretul ar trebui sa le arate fermierilor ce sa cultive si in ce cantitati. Filon Toderoiu sustine ca pe plan extern pretul de la cererea finala se transmite inapoi prin sistemele organizate, ajungand pana la fermier.
La noi, acest sistem nu functioneaza si astfel agricultorii infiinteaza culturi fara sa aibe informatii despre cererile de piata. Explicatia acestui fenomen sta tot în lipsa organizarii productiei agricole din Romania. Toderoiu sustine ca in acest fel agricultorul ajunge sa accepte preturi foarte mici, la care, daca isi mai pune si munca lui, ar intra in faliment. Pe de alta parte, sistemul actual de productie din agricultura duce la ineficienta si la o productie de slabă calitate.
MAT Craiova produce tractoare proiectate la Brasov
MAT Craiova va lansa in productie o linie de tractoare, dupa un prototip realizat de proiectantii de la Tractorul Brasov.
Dionisie Pitis, directorul punctului de lucru de la Brasov al companiei craiovene, a anuntat ca proiectantii braşoveni au reusit, intr-un timp relativ scurt, de sase luni, sa produca un prototip de tractor de 81 de cai putere. Tractorul a fost prezentat la Indagra 2007, in noiembrie, si la Targul agricol de la Budapesta, si urmeaza sa fie produs in serie cel mai probabil la uzina din Craiova, cu incepere din lunile iunie-iulie.
Pe langa acest prototip, echipa de la Brasov mai are in lucru doua proiecte de tractoare.
900 milioane de oua se vor consuma de Paste
Romanii vor consuma, in perioada Sarbatorilor Pascale, aproximativ 900 de milioane de oua, iar pretul acestora va fi de circa 2.200 de lei vechi, pe bucata, la poarta fabricilor. Gainile din gospodariile taranesti reprezinta 80-85% din totalul gainilor, respectiv 35 de milioane de gaini. Anual, gainile taranilor produc circa 3,5 miliarde de oua, respectiv 700 milioane de oua pe luna. Cu toate acestea, in magazine, in perioada Sarbatorilor Pascale, pretul unui ou va fi de circa 50 de bani.
La poarta fabricii, in Suedia, un ou costa echivalentula 4.270 lei vechi. Cele mai ieftine oua din Europa sunt in Malta, respectiv 2.000 lei vechi bucata.
In vara, temperaturi peste media anuala
Temperatura medie a anului 2008 va fi, in perioada aprilie-septembrie, peste mediile multianuale, iar in vara sunt asteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius, dar mai putina seceta decat in 2007.
Pentru luna aprilie, meteorologii anunţă că temperatura medie a aerului, precum şi precipitaţiile se vor încadra, în general, în limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor.
Regimul termic al aerului va fi în general normal şi în luna mai, iar precipitaţiile se vor situa între 60 şi 80 de litri pe metru pătrat în majoritatea zonelor, adică în limitele normale pentru această perioadă.
Din luna iunie, temperatura medie va începe să înregistreze valori peste normele climatologice, situaţie care se va prelungi şi în iulie şi august.
Cantitatea de precipitaţii va fi sub normele climatologice în intervalul iunie-august, iar în ultima lună a verii este aşteptată şi o extindere a secetei.
Primul proiect la masura 322 depus in judetul Arad
Archis este localitatea cu unul dintre cei mai longevivi primari din judet. Nicolae Valea aflat la al patrulea mandat pe functia de primar, a finalizat proiecte complexe, importante, pentru cei peste 1600 de locuitori ai comunei Archis si satelor apartinatoare: Groseni, Nermis si Barzesti.
In prima sesiune de proiecte, din luna martie, primarul comunei Archis a depus primul proiect din judetul Arad, in cadrul masurii 322 de renovare si modernizare a satelor. Proiectul consta in reabilitarea si modernizarea drumului comunal cu fonduri FEADR.
De asemenea in cadrul Comunei Archis, au fost concesionate, la poalele Muntilor Codru Moma, parcele pentru construirea unor case de vacanta. Primarul indrazneste sa spere chiar in ridicarea unei baze de tratament in aceasta zona, dat fiind ca exista sursa de apa termala precum cea de la Moneasa.
Sursa: www.pescurt.ro
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>