Titlurile zilei:
Agricultorii castigau in 1989 cu 50% mai mult
Comparativ cu alte sectoare, fermierii castiga cu pana la 50% mai putin fata de 1989 . Astazi se castiga tot mai putin din agricultura. Banii se scurg spre procesare şi supermarketuri.
Oamenii de stiinta din economie, atrag atentia asupra faptului ca in acest sector nu functionează legile economiei de piata, iar preturile sunt stabilite de marile magazine.
Lipsa infrastructurii de colectare si depozitare
Anomialia din agricultura romaneasca Anomalia este explicata prin lipsa de organizare a fermierilor si inexistenta unui lant al productiei.
Letitia Zahiu, profesor doctor in cadrul Academiei de Studii Economice, sustine ca lipsa organizarii duce la diminuarea fortei de negociere a agricultorilor si la acceptarea oricaror preturi.
Si in acest fel marile magazine achizitioneaza produsele agroalimentare la preturi scazute si impun o serie de taxe pentru ca ei detin cota de piata cea mai mare. Iar producătorul agricol nu are altă solutie, din cauza lipsei infrastructurii de colectare si depozitare.
Anomalia preturilor
Intr-o economie de piata functionala, pretul ar trebui sa le arate fermierilor ce sa cultive si in ce cantitati. Filon Toderoiu sustine ca pe plan extern pretul de la cererea finala se transmite inapoi prin sistemele organizate, ajungand pana la fermier.
La noi, acest sistem nu functioneaza si astfel agricultorii infiinteaza culturi fara sa aibe informatii despre cererile de piata. Explicatia acestui fenomen sta tot în lipsa organizarii productiei agricole din Romania. Toderoiu sustine ca in acest fel agricultorul ajunge sa accepte preturi foarte mici, la care, daca isi mai pune si munca lui, ar intra in faliment. Pe de alta parte, sistemul actual de productie din agricultura duce la ineficienta si la o productie de slabă calitate.
MAT Craiova produce tractoare proiectate la Brasov
MAT Craiova va lansa in productie o linie de tractoare, dupa un prototip realizat de proiectantii de la Tractorul Brasov.
Dionisie Pitis, directorul punctului de lucru de la Brasov al companiei craiovene, a anuntat ca proiectantii braşoveni au reusit, intr-un timp relativ scurt, de sase luni, sa produca un prototip de tractor de 81 de cai putere. Tractorul a fost prezentat la Indagra 2007, in noiembrie, si la Targul agricol de la Budapesta, si urmeaza sa fie produs in serie cel mai probabil la uzina din Craiova, cu incepere din lunile iunie-iulie.
Pe langa acest prototip, echipa de la Brasov mai are in lucru doua proiecte de tractoare.
900 milioane de oua se vor consuma de Paste
Romanii vor consuma, in perioada Sarbatorilor Pascale, aproximativ 900 de milioane de oua, iar pretul acestora va fi de circa 2.200 de lei vechi, pe bucata, la poarta fabricilor. Gainile din gospodariile taranesti reprezinta 80-85% din totalul gainilor, respectiv 35 de milioane de gaini. Anual, gainile taranilor produc circa 3,5 miliarde de oua, respectiv 700 milioane de oua pe luna. Cu toate acestea, in magazine, in perioada Sarbatorilor Pascale, pretul unui ou va fi de circa 50 de bani.
La poarta fabricii, in Suedia, un ou costa echivalentula 4.270 lei vechi. Cele mai ieftine oua din Europa sunt in Malta, respectiv 2.000 lei vechi bucata.
In vara, temperaturi peste media anuala
Temperatura medie a anului 2008 va fi, in perioada aprilie-septembrie, peste mediile multianuale, iar in vara sunt asteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius, dar mai putina seceta decat in 2007.
Pentru luna aprilie, meteorologii anunţă că temperatura medie a aerului, precum şi precipitaţiile se vor încadra, în general, în limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor.
Regimul termic al aerului va fi în general normal şi în luna mai, iar precipitaţiile se vor situa între 60 şi 80 de litri pe metru pătrat în majoritatea zonelor, adică în limitele normale pentru această perioadă.
Din luna iunie, temperatura medie va începe să înregistreze valori peste normele climatologice, situaţie care se va prelungi şi în iulie şi august.
Cantitatea de precipitaţii va fi sub normele climatologice în intervalul iunie-august, iar în ultima lună a verii este aşteptată şi o extindere a secetei.
Primul proiect la masura 322 depus in judetul Arad
Archis este localitatea cu unul dintre cei mai longevivi primari din judet. Nicolae Valea aflat la al patrulea mandat pe functia de primar, a finalizat proiecte complexe, importante, pentru cei peste 1600 de locuitori ai comunei Archis si satelor apartinatoare: Groseni, Nermis si Barzesti.
In prima sesiune de proiecte, din luna martie, primarul comunei Archis a depus primul proiect din judetul Arad, in cadrul masurii 322 de renovare si modernizare a satelor. Proiectul consta in reabilitarea si modernizarea drumului comunal cu fonduri FEADR.
De asemenea in cadrul Comunei Archis, au fost concesionate, la poalele Muntilor Codru Moma, parcele pentru construirea unor case de vacanta. Primarul indrazneste sa spere chiar in ridicarea unei baze de tratament in aceasta zona, dat fiind ca exista sursa de apa termala precum cea de la Moneasa.
Sursa: www.pescurt.ro
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>