Parlamentul European - Strasbourg (Franta)
La Parlamentul European sunt 785 de Deputaţi Europeni. În timp ce Consiliul reprezintă interesele Statelor Membre, iar Comisia le susţine pe cele ale Uniunii, Parlamentul European reprezintă cei 490 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene şi este ales direct de aceştia. Deciziile Deputaţilor Europeni au impact direct asupra vieţilor oamenilor din toate ţările Uniunii. Daca cetatenii romani ar fi stiut ce rol au eurodeputatii in realizarea bunastarii lor ar fi avut un motiv bun ca să meargă, in numar mai mare, la vot în alegerile Europene.
Deputaţii Europeni pot aproba, modifica sau respinge majoritatea proiectelor de legi Europene. Parlamentul European nu este singurul care are cuvântul final asupra legislaţiei. Cu toate acestea, pentru ca o lege să fie adoptată, Parlamentul trebuie să ajungă la un acord cu Consiliul, reprezentant al Statelor Membre.
Din ce în ce mai mult, Parlamentul European, reprezentând interesele cetăţenilor, este cel care găseşte soluţii ce duc la legislaţie Europeană. Îmbunătăţirea standardelor pentru apa de scăldat, folosirea mai sigură a Internetului, numărul maxim de ore de muncă, interzicerea testelor pe animale pentru cosmetice şi etichetarea produselor alimentare sunt doar câteva din domeniile asupra cărora au aprobat legi Deputaţii Europeni.
Deputaţii Europeni au putere de decizie şi asupra bugetului European şi supraveghează cheltuielile din cadrul acestuia.
De asemenea, Deputaţii supraveghează activitatea Comisiei, adresându-i întrebări, acordând descărcarea de gestiune (verificând dacă banii din bugetul European au fost cheltuiţi corect) sau organizând audieri ale comisarilor desemnaţi. Parlamentul European poate forţa Comisia Europeană să-şi dea demisia.
Lucrările Parlamentului sunt conduse de Preşedinte, care are şi rolul de reprezentant al acestei instituţii in relatiile externe si cu celelalte institutii comunitare. Presedintele este ales de eurodeputaţi. Candidatul care obţine majoritatea absolută a voturilor exprimate prin vot secret este ales. Dacă, după trei tururi de scrutin, nu se obţine o majoritate absolută, Preşedintele este ales cu majoritate simplă, într-un al patrulea tur de scrutin. Mandatul Preşedintelui este de doi ani şi jumătate (o jumătate de legislatură) şi poate fi reînnoit.
Modul de lucru
Deputaţii Europeni petrec patru zile pe lună în sesiune parlamentară la Strasbourg - sesiuni suplimentare sunt organizate la Bruxelles. În timpul acestor şedinţe, Deputaţii se reunesc în public şi iau cele mai importante decizii, votând asupra legislaţiei.
Cea mai mare parte a activităţii lor, însă, are loc în comisiile parlamentare, unde sunt discutate toate propunerile de lege înainte să fie dezbătute şi votate în plen. În comisii, Deputaţii Europeni modifică propuneri ale Comisiei sau Consiliului şi adoptă propuneri legislative sau rapoarte din proprie iniţiativă. În Parlamentul European există 20 comisii de specialitate (de exemplu Comisia pentru Mediu, Sănătate publică şi Siguranţa Alimentară, Comisia pentru Industrie, cercetare şi energie, Comisia pentru Transport şi Turism sau Comisia pentru Agricultură). Deputaţii se mai reunesc în sub-comisii, comisii temporare şi comisii de anchetă, pentru a se concentra asupra unui subiect specific (de exemplu existenţa unor centre de detenţie secrete CIA pe teritoriul Europei sau criza societăţii de asigurări Equitable Life).
O săptămână pe lună este dedicată de obicei reuniunilor grupărilor politice, unde Deputaţii Europeni discută legislaţia propusă ce urmează să fie dezbătută în plen. Deputaţii sunt grupaţi în funcţie de afilierea politică, nu de naţionalitate. În Parlamentul European există opt grupări politice. Deputaţii Europeni nu pot face parte din mai multe grupări politice.
În afară de şedinţele de plen, comisii şi grupuri politice, Deputaţii Europeni se mai reunesc în delegaţii (în care Parlamentul European colaborează cu parlamentele ţărilor ce nu fac parte din Uniunea Europeană) şi în inter-grupuri (care se concentrează asupra unor subiecte de interes comun).
Deputaţii Europeni au şi responsabilitatea de a petrece timp în circumscripţiile lor, pentru a putea reprezenta apoi preocupările locale la nivel European. Toţi Deputaţii petrec cât mai mult timp cu cetăţeni, companii locale şi organizaţii din ţara lor. Parlamentul European a rezervat perioade scurte în care Deputaţii Europeni pot face acest lucru.
Grupurile politice la Parlamentul European
Dacă expresia „grup politic“ în context European vă este neclară, atunci următorul dosar a fost scris pentru dumneavoastră. Aici vă prezentăm cele opt grupuri politice de la Parlamentul European, istoricul lor, liderii şi programele. Începem prin a vă prezenta grupul politic şi rolul acestuia în Uniunea Europeană.
Sistemul grupurilor politice la Parlamentul European este unul specific. Deputaţii Europeni se reunesc nu în funcţie de interesele naţionale, ci în formaţiuni supranaţionale ce reprezintă interese comune. De exemplu, grupul cel mai mare în această legislatură, Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni reuneşte 277 Deputaţi reprezentând toate cele 27 State Membre.
În momentul de faţă, la Parlamentul European sunt opt grupuri politice, la care se adaugă 14 Deputaţi neafiliaţi. Pentru formarea unui grup politic nou este nevoie de cel puţin 20 Deputaţi, iar cel puţin o cincime din Statele Membre trebuie să fie reprezentate în cadrul grupului.
Grupurile politice sunt esenţiale pentru buna funcţionare a Parlamentului European: ele hotărăsc ce subiecte vor fi dezbătute în sesiune şi pot aduce amendamente rapoartelor votate în plen. Înaintea sesiunii, fiecare grup politic hotărăşte asupra poziţiei pe care o va lua; cu toate acestea, nici un Membru nu poate fi forţat să voteze într-un anumit fel.
„Coordonatorii de grup“ joacă un rol important, oferind un punct de contact în
interiorul grupului lor politic şi organizând în cadrul comisiilor sprijinul în ce priveşte votarea rapoartelor.
Fiecare grup politic îşi desemnează un preşedinte - în anumite cazuri doi preşedinţi. Influenţa grupurilor se reflectă în faptul că ele pot propune candidaţi pentru toate posturile importante, şi anume pentru Preşedintele Parlamentului, pentru vicepreşedinţi, preşedinţii de comisie şi chestori.
Bilanţul general al activităţii Parlamentului European, la jumătatea legislaturii iulie 2004 - decembrie 2006
Parlamentul European a suferit schimbări majore în 2004. După extinderea istorică a Uniunii de la 15 la 25 State Membre, la 1 mai 2004, alegerile pentru Parlamentul European au avut loc în iunie 2004 în toate cele 25 State Membre. Numărul Deputaţilor Europeni a crescut de la 626 la 732. În consecinţă, numărul limbilor oficiale de lucru a crescut de la 11 la 20, iar numărul combinaţiilor de interpretare a ajuns la nu mai puţin de 380. De la 1 ianuarie 2007, numărul Deputaţilor Europeni a crescut temporar la 785, după sosirea a 35 Deputaţi Europeni din partea României şi a 18 Deputaţi Europeni din partea Bulgariei. După alegerile Europene din 2009, numărul total al Deputaţilor Europeni s-a redus la 736. Totodată, de la 1 ianuarie 2007, numărul limbilor oficiale de lucru a ajuns de la 20 la 23, cu adăugarea Românei, Bulgarei şi Irlandezei.
Una din primele sarcini ale Parlamentului, după alegerile din 2004, a fost votarea componenţei noii Comisii Europene - la vremea respectivă 25 comisari, însă după aderarea României şi Bulgariei, cu 27 comisari. Deputaţii Europeni s-au dovedit foarte fermi când au respins candidatura italianului Rocco Buttiglione pentru conducerea Comisiei; în final Parlamentul a votat în favoarea echipei lui José Manuel Barroso, în noiembrie 2004. În mai 2005, Parlamentul s-a confruntat cu rezultatul negativ al referendumurilor din Franţa şi Olanda privind noua Constituţie Europeană. În ianuarie 2005, Deputaţii Europeni votaseră cu 500 voturi pentru, 137 împotrivă şi 40 abţineri în favoarea Tratatului Constituţional.
Din punct de vedere legislativ, poziţia Parlamentului privind mult dezbătuta Directivă a Serviciilor - care are ca obiectiv facilitarea serviciilor trans-frontaliere, prin înlăturarea obstacolelor din calea liberei circulaţii a serviciilor pe piaţa internă - a fost luată în considerare de Executivul European şi adoptată de Deputaţi în noiembrie 2006. În decembrie 2006, Parlamentul European a adoptat compromisul negociat cu Consiliul privind noul regulament pentru produse chimice, REACH, ce-i obligă pe producători să înregistreze toate substanţele chimice produse sau importate în cantitate de peste o tonă pe an (circa 30.000 substanţe afectate).
Referitor la puterile bugetare ale Parlamentului, Parlamentul a adoptat, în mai 2006, un raport privind perspectiva financiară a Uniunii pentru perioada 2007-2013. După doi ani de negocieri dure cu Consiliul de Miniştri al Uniunii, Parlamentul European a reuşit să obţină mai mult cu patru miliarde de euro decât Statele Membre pregătiseră iniţial să cheltuiască. Deputaţii Europeni au căutat mult timp să sporească bugetul Uniunii, pentru a face faţă ambiţiilor din ce în ce mai mari ale Comunităţii. Totuşi, în faţa inflexibilităţii unor State Membre şi a riscului unei crize majore dacă perspectiva financiară nu este adoptată la timp, ei au optat pentru un aranjament "realist", focalizându-şi eforturile asupra politicilor considerate mai importante.
Sursa: Parlamentul European
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>