Comisia Europeana a prezentat ieri o serie de actiuni pe termen scurt si mediu menite sa consolideze securitatea alimentara mondiala si sa sprijine fermierii si consumatorii din UE, avand in vedere cresterea preturilor la alimente si a costurilor factorilor de productie, cum ar fi energia si ingrasamintele.
Cresterea rapida a preturilor produselor de baza la nivel mondial, accelerata si mai mult de invadarea Ucrainei de catre Rusia, evidentiaza din nou necesitatea ca agricultura si lanturile de aprovizionare cu alimente ale UE sa devina mai reziliente si mai sustenabile, in conformitate cu Strategia „De la ferma la consumator”.
Comisia se angajeaza sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca UE, ca exportator net de alimente si producator agroalimentar de top, contribuie la securitatea alimentara mondiala, in special in Ucraina, precum si in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu, care se bazeaza in mare masura pe importurile de cereale, si in Asia si in Africa Subsahariana. UE este un furnizor principal de asistenta umanitara si pentru dezvoltare in ceea ce priveste alimentele si sistemele alimentare.
Disponibilitatea alimentelor nu este in pericol in UE in prezent, deoarece continentul este in mare masura autonom in ceea ce priveste multe produse agricole. Cu toate acestea, sectorul nostru agricol este un importator net de anumite produse, de exemplu de furaje proteice. Aceasta vulnerabilitate, impreuna cu costurile ridicate ale factorilor de productie, precum ingrasamintele si energia din surse fosile, genereaza provocari pentru fermieri in ceea ce priveste productia si risca sa duca la cresterea preturilor la alimente.
Vicepresedintele executiv al Comisiei Valdis Dombrovskis a declarat: „Razboiul purtat de Rusia impotriva Ucrainei a creat o multitudine de probleme, inclusiv in ceea ce priveste securitatea alimentara mondiala. In ceea ce priveste alimentele, acum este momentul ca Europa sa isi demonstreze solidaritatea, pentru a ajuta Ucraina, cetatenii si fermierii acesteia, precum si tarile vulnerabile din intreaga lume care importa alimente si care se confrunta cu cresteri rapide ale preturilor si cu posibile penurii de alimente. Vom continua sa furnizam ajutor umanitar pentru a atenua suferinta ucrainenilor prin asigurarea accesului acestora la produse si servicii de baza, in special la alimente. In acelasi timp, trebuie sa evitam orice restrictie la export, pentru a limita cresterea preturilor la alimente. Desi UE insasi nu se confrunta cu un risc din punctul de vedere al securitatii alimentare, ar trebui totusi sa abordam problemele legate de accesibilitatea preturilor la alimente si sa luam masuri pentru ca agricultura si lanturile noastre de aprovizionare cu alimente sa devina mai reziliente si mai sustenabile, pentru a face fata crizelor viitoare.”
Comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski a declarat: „Nu vom lasa Ucraina singura in fata agresiunii Rusiei. Prima noastra prioritate este de a ne asigura ca ucrainenii dispun de alimente, de combustibil si de apa in cantitati suficiente. De asemenea, ii vom ajuta sa planteze si sa cultive in continuare cereale si plante oleaginoase, foarte necesare atat pentru ei insisi, cat si pentru lumea intreaga, si le vom facilita exporturile. UE este o mare putere agricola si ne vom asigura ca fermierii nostri beneficiaza de sprijinul deplin al Comisiei pentru a raspunde nevoilor globale de alimente. In paralel, vom depune eforturi pentru ca lanturile noastre de aprovizionare cu alimente sa devina mai sustenabile si reziliente la viitoare crize.”
Situatia securitatii alimentare din Ucraina devastata de razboi este foarte ingrijoratoare, in special in orasele asediate, deoarece se pare ca Rusia vizeaza si distruge in mod deliberat locurile unde sunt depozitate alimente.
Comisia ajuta Ucraina sa elaboreze si sa implementeze o strategie de securitate alimentara pe termen scurt si mediu pentru a se asigura ca factorii de productie ajung la ferme, acolo unde este posibil, si ca transportul si instalatiile de depozitare sunt mentinute, pentru a-i permite Ucrainei sa isi hraneasca cetatenii si sa isi reia, in cele din urma, exporturile.
Un Program de sprijin de urgenta al UE in valoare de 330 de milioane EUR pentru Ucraina va contribui la asigurarea accesului la bunuri si la servicii de baza, precum si a protectiei populatiei. Programul urmareste sa ajute la atenuarea suferintei ucrainenilor prin asigurarea accesului la bunuri si la servicii de baza, precum si a protectiei acestora. Un alt obiectiv important va fi reconstruirea infrastructurilor civile de mica amploare, planificarea strategica, precum si asigurarea securitatii energetice.
Comisia va asigura o monitorizare si o analiza periodica a preturilor la alimente si a insecuritatii alimentare si isi va continua implicarea in cadrul organismelor internationale si multilaterale (FAO, OMC, G7, G20) in vederea coordonarii politicilor. In plus, UE a intensificat asistenta umanitara pentru regiunile si pentru grupurile de populatie cele mai afectate de insecuritatea alimentara.
In cadrul programului de cooperare internationala pentru perioada 2021-2027, UE va actiona in directia dezvoltarii sustenabilitatii sistemelor alimentare, impreuna cu aproximativ 70 de tari partenere. Mai mult, cu ocazia Summitului privind nutritia pentru crestere de la Tokio din luna decembrie 2021, UE si statele sale membre s-au angajat sa abordeze in continuare malnutritia, cu o alocare substantiala in valoare de 4,3 miliarde EUR, inclusiv cel putin 2,5 miliarde EUR din partea UE pentru cooperarea internationala cu obiectiv nutritional in perioada 2021-2024.
In plus, UE va continua sa pledeze ferm pentru evitarea restrictiilor la export si a interdictiilor la export privind produsele alimentare si pentru buna functionare a pietei unice.
Aceasta criza profunda confirma faptul ca trebuie sa acceleram, la nivel mondial, tranzitia sistemelor alimentare catre sustenabilitate si rezilienta, pentru a fi mai bine pregatiti in caz de crize viitoare. Ca urmare a Summitului ONU privind sistemele alimentare din 2021, Comisia se va implica in opt coalitii care vizeaza cresterea sustenabila a productivitatii, rezilienta si transformarea sistemelor alimentare.
Pentru a face ca preturile la alimente sa fie mai accesibile, statele membre pot implementa, de asemenea, rate reduse ale taxei pe valoarea adaugata si pot incuraja operatorii economici sa limiteze cresterea preturilor cu amanuntul. De asemenea, statele membre pot recurge la fondurile UE, precum Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), care sprijina actiunile tarilor din UE de a furniza asistenta alimentara si/sau materiala de baza grupurilor celor mai vulnerabile.
Noul Mecanism european de pregatire si raspuns in caz de criza in materie de securitate alimentara (EFSCM), recent instituit, care reuneste administratiile europene si nationale si actorii privati de-a lungul lantului de aprovizionare, va efectua o cartografiere detaliata a riscurilor si a vulnerabilitatilor lantului de aprovizionare cu alimente al UE, urmata de recomandari si de masuri de atenuare adecvate.
Pentru a-si indeplini rolul de furnizor mondial de alimente care continua sa fie pe deplin implicat in tranzitia ecologica, sectorul agricol al UE are nevoie de tot sprijinul nostru. In acest scop, Comisia a adoptat astazi urmatoarele masuri:
Comisia a propus un nou cadru temporar de criza, de sine statator, care include si fermierii, producatorii de ingrasaminte si sectorul pescaresc. Acesta permite acordarea de ajutoare de stat fermierilor afectati de cresteri semnificative ale costurilor factorilor de productie. Preturile la ingrasaminte si aprovizionarea cu ingrasaminte a fermierilor vor fi monitorizate pentru a se asigura faptul ca perspectivele de recolta la nivelul UE nu sunt periclitate.
Comisia propune, de asemenea, ca statele membre sa comunice lunar date privind stocurile private de produse esentiale pentru alimente si furaje, pentru a avea o imagine de ansamblu precisa si in timp util a disponibilitatii acestora.
Sustenabilitatea alimentara este o parte integranta a securitatii alimentare. La implementarea tranzitiilor necesare prevazute in Strategia „De la ferma la consumator” si in Strategia privind biodiversitatea, Comisia se va asigura ca productivitatea generala a agriculturii UE nu este subminata. Aceasta inseamna o utilizare sporita a inovatiilor, pentru a contribui la cresterea productivitatii in mod sustenabil, cum ar fi agricultura de precizie, noile tehnici genomice, gestionarea imbunatatita a nutrientilor, gestionarea integrata a daunatorilor, alternativele biologice la pesticidele chimice etc.
Sporirea rezilientei, prin reducerea dependentei agriculturii europene de energie, de importuri cu consum ridicat de energie si de importuri de hrana pentru animale este, mai mult ca oricand, o necesitate. Rezilienta necesita surse de import si piete de desfacere diversificate, prin intermediul unei politici comerciale multilaterale si bilaterale solide. Programul Orizont Europa va investi in cercetare si in inovare pentru a inlocui utilizarea ingrasamintelor sintetice. Printre propunerile prezentate de Comisie se numara sporirea eficientei de utilizare a azotului, tranzitia la amoniacul verde pentru ingrasaminte si valorificarea biomasei. Comisia invita statele membre sa utilizeze toate instrumentele disponibile in planurile lor strategice PAC pentru perioada 2023-2027 in aceasta privinta. Este vorba, de exemplu, de utilizarea instrumentelor de gestionare a riscurilor, de dezvoltarea agriculturii de precizie sau de sprijinul cuplat pentru stimularea culturilor proteice.
Comisia Europeana
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
19-09-2024 Management agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>
17-09-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>
12-09-2024 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>