O Politica Agricola Comuna (PAC) flexibila, echitabila si sustenabila

PAC - o Politica Agricola Comuna flexibila echitabila si sustenabilaNorme mai simple si o abordare mai flexibila vor garanta ca politica agricola comuna (PAC) ofera rezultate reale in ceea ce priveste sprijinirea fermierilor si conduce dezvoltarea sustenabila a agriculturii UE.

Acestea sunt ideile de baza ale comunicarii adoptate astazi de Comisia Europeana privind „Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii”, care prezinta modalitatile de asigurare a faptului ca cea mai veche politica comuna a UE ramane pregatita pentru viitor.

Initiativa emblematica prevede asumarea de catre statele membre a unor responsabilitati sporite in ceea ce priveste alegerea modului in care sa-si investeasca finantarea din cadrul PAC si a destinatiei acestei finantari, pentru a indeplini obiectivele comune ambitioase referitoare la mediu, la schimbarile climatice si la sustenabilitate.

Jyrki Katainen, vicepresedintele pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: „Politica agricola comuna este in meniul nostru din 1962. Desi trebuie sa ne asiguram ca PAC continua sa ofere alimente sanatoase si gustoase pentru consumatori si locuri de munca si crestere pentru zonele rurale, PAC trebuie sa evolueze, in acelasi timp, impreuna cu alte politici. Propunerea noastra este un pas important spre modernizarea si simplificarea PAC si da curs rezultatelor amplei consultari cu partile interesate. Noul model de implementare introdus de Comisie va acorda o subsidiaritate sporita statelor membre si le solicita acestora sa elaboreze planuri strategice pentru PAC care sa cuprinda actiunile lor din cadrul pilonului I si al pilonului II, permitand simplificarea, precum si o coerenta sporita si o mai buna monitorizare a rezultatelor.”

Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Comunicarea de astazi garanteaza ca politica agricola comuna va indeplini obiective noi si emergente precum promovarea unui sector agricol inteligent si rezilient, intensificarea grijii fata de mediu si a actiunilor climatice si consolidarea structurii socioeconomice a zonelor rurale. De asemenea, comunicarea marcheaza o semnificativa schimbare de etapa in implementarea PAC. In locul sistemului actual, va fi introdus un nou sistem de implementare, care va acorda statelor membre/regiunilor un grad de subsidiaritate mult mai ridicat.”

In vreme ce structura actuala cu doi piloni va fi mentinuta, abordarea mai simpla si mai flexibila va schita actiunile detaliate necesare pentru indeplinirea acestor obiective stabilite la nivelul UE. Fiecare tara din UE ar urma sa-si elaboreze propriul plan strategic – aprobat de Comisie – prezentand modul in care intentioneaza sa-si indeplineasca obiectivele. Accentul nu va mai fi asupra conformitatii, ci se va acorda mai multa atentie monitorizarii progreselor si garantarii faptului ca finantarea este canalizata spre rezultate concrete. Trecerea de la o abordare de tip solutie universala la o abordare adaptata inseamna ca politica si implicatiile sale concrete vor fi mai apropiate de cei care le implementeaza pe teren.

Sprijinul pentru fermieri va continua sa fie acordat printr-un sistem de plati directe. Comunicarea nu anticipeaza nici rezultatul dezbaterii privind viitorul finantelor UE, nici continutul propunerii pentru urmatorul cadru financiar multianual (CFM). Fara a fi exhaustiva, comunicarea exploreaza cateva posibilitati de asigurare a unui sprijin echitabil si mai bine orientat pentru venitul fermierilor.

Schimbarile climatice si presiunile asupra resurselor naturale vor continua sa afecteze agricultura si productia de alimente. Viitoarea PAC ar trebui sa reflecte o abordare mai ambitioasa in ceea ce priveste utilizarea eficienta a resurselor, grija fata de mediu si actiunile climatice.

Alte propuneri includ:

    • incurajarea utilizarii tehnologiilor moderne pentru sprijinirea fermierilor pe teren si sporirea transparentei si a certitudinii pe piata.
    • Stimulente mai eficiente pentru a incuraja tinerii sa inceapa o activitate agricola, in coordonare cu competentele care le revin statelor membre in domenii precum impozitarea terenurilor, amenajarea teritoriala si dezvoltarea de competente.
    • abordarea preocuparilor cetatenilor cu privire la productia agricola sustenabila, inclusiv la sanatate, alimentatie, risipa de alimente si bunastarea animalelor.
    • actiuni coerente in cadrul propriilor politici in conformitate cu dimensiunea globala a Uniunii, in special in ceea ce priveste comertul, migratia si dezvoltarea durabila.
    • crearea la nivelul UE a unei platforme privind gestionarea riscurilor si identificarea modalitatilor optime de a ajuta fermierii sa faca fata nesigurantei legate de clima, de volatilitatea pietei si de alte riscuri.

Propunerile legislative relevante, cu ajutorul carora vor fi indeplinite obiectivele precizate mai sus, vor fi prezentate de Comisie inainte de vara anului 2018, dupa publicarea propunerii privind CFM.

Comisia Europeana

 

Noutati

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>