Sistemul cotelor de zahar ia sfarsit

Sistemul UE al cotelor de zahar ia sfarsitCel din urma sistem de cote agricole existent, care gestioneaza productia de zahar in Uniunea Europeana, va fi eliminat la 30 septembrie 2017, dupa aproape 50 de ani. Decizia de a pune capat cotelor de zahar acum a fost luata de comun acord de Parlamentul European si statele membre in cadrul reformei din 2013 a politicii agricole comune (PAC), in urma unui amplu proces de reforma si restructurare initiat in 2006.


Intre anii 2006 si 2010, sectorul zaharului a fost restructurat profund cu un sprijin de 5,4 miliarde EUR. In consecinta, sectorul a putut sa se pregateasca temeinic pentru acest moment, iar productivitatea a crescut substantial in ultimii ani. Sfarsitul sistemului cotelor le ofera producatorilor posibilitatea de a-si adapta productia la oportunitatile comerciale reale, in special prin sondarea unor noi piete de export. Eliminarea cotelor simplifica totodata in mod semnificativ actuala gestionare a politicilor si sarcina administrativa existenta pentru operatori, cultivatori si comercianti.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Sfarsitul sistemului cotelor reprezinta un punct de cotitura important pentru sectorul nostru, european, al zaharului si marcheaza o alta etapa insemnata din orientarea catre piata a politicii agricole comune. Producatorii vor avea acum posibilitatea de a-si extinde schimburile comerciale pe piete internationale, iar cu sprijinul adecvat in materie de politici din partea Comisiei Europene – cum este Observatorul pietei zaharului, care furnizeaza informatii prompte si relevante despre piata – ei ar trebui sa dispuna de toate posibilitatile care sa le asigure reusita. Sunt convins ca, din momentul in care a fost hotarata data la care vor lua sfarsit cotele de zahar, industria si-a asigurat o pozitie favorabila care sa-i permita sa beneficieze de oportunitatile pe care le prezinta eliminarea acestor cote.”


Sprijinirea in continuare a sectorului zaharului din UE

Pot fi folosite diverse masuri din cadrul politicii agricole comune pentru a se sprijini in continuare sectorul zaharului din UE astfel incat acesta sa faca fata unor perturbari neasteptate de pe piata. Printre acestea se numara un tarif la import substantial al UE (in afara acordurilor comerciale preferentiale) si posibilitatea de a oferi sprijin pentru depozitarea privata si masuri de criza care sa permita Comisiei sa ia masuri in cazul unor crize grave ale pietei implicand cresterea sau scaderea brusca a preturilor pietei. Este disponibil si sprijinul pentru venit destinat fermierilor sub forma platilor directe, inclusiv posibilitatea statelor membre ale UE de a acorda asa-numitul sprijin cuplat facultativ pentru sectoarele aflate in dificultate, printre care si productia de sfecla de zahar.

Dupa eliminarea cotelor, se mentine posibilitatea de a negocia colectiv, in contractele incheiate intre producatorii de sfecla si prelucratorii de zahar din UE, conditii de repartizare a valorii.

Comisia Europeana a ameliorat, de asemenea, transparenta pe piata zaharului, anticipand sfarsitul sistemului cotelor. Un nou Observator al pietei zaharului furnizeaza analize si statistici pe termen scurt cu privire la piata zaharului, precum si analize si perspective care sa-i ajute pe fermieri si pe prelucratori sa isi administreze intreprinderile in mod mai eficace.

De asemenea, in data de 26 septembrie 2017, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Comisia Europeana a publicat urmatorul Aviz pentru operatorii din domeniul zaharului cu privire la modul de gestionare a anumitor contingente tarifare pentru zahar in anul de piata 2017/2018:

    1. Articolul 192 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede ca licentele de import pentru zaharul destnat rafinarii se elibereaza in cursul primelor trei luni ale fiecarui an de piata doar rafinariilor cu activitate permanenta, cu conditia ca respectivele cantitati sa fie mai mici decat cantitatile capacitatii exclusive de import pentru rafinariile cu activitate permanenta stabilite la alineatul (1) al articolului mentionat. In conformitate cu articolul 192 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, capacitatea exclusiva de import pentru rafinariile cu activitate permanenta a fost acordata doar pana la sfarsitul anului de piata 2016/2017.
    2. Articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 891/2009 prevede ca numai rafinariile cu activitate permanenta pot depune cereri de licente de import pentru zaharul destinat rafinarii a caror perioada de valabilitate sa inceapa in primele trei luni ale fiecarui an de piata.
    3. In conformitate cu articolul 5 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 891/2009, cererile de licenta pentru prima subperioada a perioadei de aplicare a contingentului tarifar de import 2017/2018 urmau sa fie depuse incepand cu a opta si pana in a 14-a zi a lunii septembrie 2017.
    4. Din motive de securitate juridica in ceea ce priveste dreptul altor operatori decat rafinariile cu activitate permanenta de a depune cereri de licente de import pentru prima subperioada a perioadei de aplicare a contingentului tarifar de import 2017/2018, Comisia va publica, inainte de 1 octombrie 2017, un regulament de punere in aplicare care:
        • elimina articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 891/2009 incepand de la 1 octombrie 2017;
        • prelungeste pana la 9 octombrie 2017, ora 13.00 (ora Bruxelles-ului), perioada de depunere a cererilor pentru prima subperioada a perioadei de aplicare a contingentului tarifar de import 2017/2018;
        • ajusteaza in consecinta perioada eliberarii de licente de import si perioada de notificare a cererilor primite de statele membre; si
        • permite solicitantilor sa retraga, pana la data de 9 octombrie 2017, ora 13.00 (ora Bruxelles-ului), cererile deja depuse intre 8 si 14 septembrie 2017 in cazul in care acestia doresc sa isi reconsidere cererea sau sa introduca o cerere revizuita.
    5. Toate cererile depuse intre 8 septembrie si 9 octombrie 2017, ora 13.00 (ora Bruxelles-ului), vor fi examinate simultan.


Sistemul cotelor de zahar a fost introdus in 1968, odata cu primele reguli din cadrul PAC referitoare la zahar si cu un pret de sprijin pentru producatori fixat la un nivel semnificativ mai mare decat pretul de pe piata mondiala. Decizia de a elimina sistemul cotelor de zahar a fost luata de statele membre in 2006. Sfarsitul sistemului cotelor urmeaza reformei semnificative a sectorului din perioada 2006-2010. Pretul mediu al zaharului in UE a crescut de la finele anului 2016 pana la aproximativ 500 EUR/t si de cateva luni este stabil.

UE este cel mai mare producator de zahar din sfecla din lume (in jur de 50 % din cantitatea totala). Zaharul din sfecla reprezinta insa doar 20 % din productia mondiala de zahar; restul de 80 % este produs din trestie de zahar. Majoritatea sfeclei de zahar din UE este cultivata in jumatatea nordica a Europei, acolo unde clima este mai propice pentru sfecla. UE detine si o importanta industrie de rafinare care prelucreaza zahar din trestie brut provenit din importuri.

Comisia Europeana

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>