Comisia Europeana: masuri de sprijin pentru producatorii de legume si fructe perisabile din UE

Sprijin producatori legume si fructe UEMasuri de sprijin cu un buget prevazut de pana la 125 de milioane €: In contextul restrictiilor impuse de Federatia Rusa asupra importurilor de produse agricole din UE, dupa discutiile de saptamana trecuta din cadrul Comitetului de Management asupra situatiei pietei, Comisia Europeana activeaza masuri de sprijin in ceea ce priveste anumite fructe si legume perisabile.

 


Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos a declarat: "Pornind de la situatia de pe piata ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare in vigoare de astazi, voi lansa masurile de urgenta din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume si fructe pe piata europeana, daca si cand presiunile asupra preturilor vor deveni prea mari, in urmatoarele luni. Toti fermierii care produc aceste legume si fructe – indiferent daca fac parte din organizatii de producatori sau nu - vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste masuri de sprijinire a pietei in cazul in care le considera potrivite. O actiune cat mai rapida va oferi un sprijin eficient pentru pretul platit producatorilor de pe piata interna si va ajuta piata sa se adapteze si sa fie rentabila".


Rusia este principala piata de export pentru mai multe tipuri de fructe si legume, iar interdictia de import a fost anuntata in plin sezon de recoltare. Pe baza celor mai recente date, impactul incepe sa fie simtit pe anumite piete. Fermierii si exportatorii nu si-au putut face planuri care sa ia in considerare embargoul si, in mod clar, nu toti vor gasi la timp suficiente piete alternative.

Produsele vizate de masurile anuntate sunt urmatoarele: rosii, morcovi, varza alba, ardei, conopida, castraveti, inclusiv cornison, ciuperci, mere, pere, fructe rosii (capsuni, zmeura, coacaze negre, mure, coacaze albe si rosii, agrise), struguri de masa si kiwi. Pietele pentru aceste produse sunt in plin sezon, fara optiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele si fara piete alternative imediat disponibile.

Masurile exceptionale ce au fost anuntate includ retrageri de pe piata, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor in cauza, compensatii pentru nerecoltare si recoltarea inainte de coacere. Asistenta financiara va acoperi toti producatorii, indiferent daca fac parte din organizatii sau nu. Masurile vor avea un efect retroactiv incepand cu data de 18 august 2014. Cu alte cuvinte, orice cantitati retrase incepand cu aceasta data (sau care fac obiectul recoltarii inainte de coacere, sau altor masuri) vor fi deja acoperite de aceste masuri suplimentare, cu conditia efectuarii controalelor necesare. Aceste masuri se vor aplica initial pana la sfarsitul lunii noiembrie, avand un buget prevazut de pana la 125 de milioane €.

Situatia curenta de pe piata pentru toate produsele va fi discutata intr-o alta reuniune cu expertii din statele membre si cei ai Parlamentului European, reuniune programata sa aiba loc vineri, 22 august, la Bruxelles.

Comisia Europeana va continua sa monitorizeze evolutia pietelor pentru toate sectoarele afectate de embargoul impus de Federatia Rusa asupra produselor agricole si alimentare, in stransa cooperare cu statele membre, si nu va ezita sa sprijine in continuare sectoarele puternic dependente de exporturile catre Rusia sau sa adapteze masurile deja anuntate, daca este necesar.


Date privind productia si exporturile de produse din anumite legume si fructe catre Federatia Rusa in anul 2013:

Sprijin producatori legume si fructe UE-tabel

Sursa datelor: Eurostat, Comext si DC AGRl estimations



Declaratie a Comisiei Europene dupa reuniunea Comitetului de Management, reuniune axata pe evaluarea impactului potential al masurilor impuse de Federatia Rusa asupra produselor agricole din UE

Comisia a organizat in 14 august a.c un foarte util prim schimb de opinii cu experti din statele membre cu privire la impactul potential al restrictiilor anuntate de Federatia Rusa saptamana trecuta in ceea ce priveste importurile de produse agricole din UE.

Intelegand preocuparile agricultorilor din intreaga Europa, comisarul Dacian Ciolos a declarat: "Am doua anunturi de facut astazi. In primul rand, de la inceputul saptamanii viitoare, voi prezenta urmatorul set de masuri de stabilizare a pietei, care vizeaza un numar de produse perisabile din fructe si legume care sunt acum in mod clar in dificultate. Aceasta actiune va fi proportionala si eficienta din punct de vedere al costurilor.

In al doilea rand, aceasta situatie exceptionala cu care ne confruntam, ca urmare a interdictiei Federatiei Ruse, necesita un acces mai rapid si mai bun la informatii de piata, in fiecare sector. De aceea, incepand de astazi, vom activa un mecanism de monitorizare a pietei consolidat, la care sa contribuie toate statele membre. Reuniunile Comitetului de Management vor avea loc saptamanal, pentru atata timp cat este necesar.

Mesajul meu este din nou clar: sunt pregatit sa propun masuri la nivel european daca si cand sunt necesare. Producatorii din intreaga UE nu trebuie sa se ingrijoreze. Monitorizam fiecare sector si fiecare piata si, atunci cand apar riscuri semnificative, voi actiona. Prin intermediul politicii agricole comune reformate, avem instrumentele bugetare si legale necesare unei actiuni la nivel european impreuna cu statele membre; increderea in piata prin solidaritatea europeana este obiectivul nostru major."

Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a prezentat analiza sa initiala cu privire la modelele traditionale de comert, situatia actuala a pietei in diferitele sectoare, potentialele piete alternative de vanzare, si prin urmare impactul potential al masurilor, in termeni generali. Cu toate acestea, Comisia mai trebuie sa primeasca inca cele mai recente informatii pentru a putea evalua pe deplin situatia pietei in majoritatea sectoarelor. Prin urmare, ea a invitat statele membre sa furnizeze cele mai recente date detaliate de pe piata. Mai mult decat atat, in scopul urmaririi evolutiei situatiei cat mai aproape posibil, Comisia a propus organizarea de reuniuni saptamanale cu statele membre, in lunile urmatoare, in scopul de a monitoriza si discuta situatia din toate sectoarele care sunt afectate, in plus fata de comunicarea permanenta in scris ce este in curs de desfasurare.

Comisia a prezentat o analiza preliminara a principalelor sectoare care fac obiectul masurilor luate de Federatia Rusa - fructe, legume, produse lactate si din carne. Statele membre au prezentat, de asemenea, date specifice si au comentat cu privire la sectoarele cele mai susceptibile de a fi cel mai grav afectate.

La reuniune s-a cazut de acord ca situatia cea mai urgenta se refera la anumite produse legumicole perisabile ce sunt afectate de restrictiile impuse, in cazul carora sezonul a inceput deja si o piata-cheie de export a disparut dintr-o data fara sa existe perspective imediate in ce priveste unele alternative evidente. Pe baza noilor informatii primite astazi de la statele membre, Comisia a confirmat ca va propune noi masuri adecvate, la inceputul saptamanii viitoare. Masuri suplimentare avand ca obiect produsele de origine animala sunt luate in considerare. Astfel de masuri vor fi prezentate in cadrul competentei flexibilitatii suplimentare, mandatata Comisiei in cadrul reformei PAC de anul trecut, in acelasi mod in care au fost anuntate masurile de sprijinire a sectorului de piersici si nectarine, la 11 august. Evaluarea altor sectoare de catre noi este in curs de desfasurare si vom propune masuri suplimentare, si pentru alte produse, in functie de cum evolueaza situatia.

Comisia si-a anuntat intentia de a finaliza o analiza completa a impactului potential al sanctiunilor ruse asupra sectoarelor in cauza din UE - impreuna cu o evaluare a potentialelor raspunsuri de politica in domeniu - cat mai curand posibil. Aceasta va fi prezentata statelor membre si Parlamentului European in scopul de a facilita, pe mai departe, discutiile politice cu privire la acest subiect.

Aceasta a fost o reuniune orizontala a Comitetului de Management al pietelor agricole, la care statele membre au trimis experti din cadrul propriilor Ministere ale Agriculturii.

La sfarsitul reuniunii, Presedintia italiana a confirmat ca se va organiza o reuniune a ministrilor Agriculturii in data de 5 septembrie, pentru a discuta acest subiect.


Comisia Europeana



Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>