Masuri de sprijin cu un buget prevazut de pana la 125 de milioane €: In contextul restrictiilor impuse de Federatia Rusa asupra importurilor de produse agricole din UE, dupa discutiile de saptamana trecuta din cadrul Comitetului de Management asupra situatiei pietei, Comisia Europeana activeaza masuri de sprijin in ceea ce priveste anumite fructe si legume perisabile.
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos a declarat: "Pornind de la situatia de pe piata ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare in vigoare de astazi, voi lansa masurile de urgenta din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume si fructe pe piata europeana, daca si cand presiunile asupra preturilor vor deveni prea mari, in urmatoarele luni. Toti fermierii care produc aceste legume si fructe – indiferent daca fac parte din organizatii de producatori sau nu - vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste masuri de sprijinire a pietei in cazul in care le considera potrivite. O actiune cat mai rapida va oferi un sprijin eficient pentru pretul platit producatorilor de pe piata interna si va ajuta piata sa se adapteze si sa fie rentabila".
Rusia este principala piata de export pentru mai multe tipuri de fructe si legume, iar interdictia de import a fost anuntata in plin sezon de recoltare. Pe baza celor mai recente date, impactul incepe sa fie simtit pe anumite piete. Fermierii si exportatorii nu si-au putut face planuri care sa ia in considerare embargoul si, in mod clar, nu toti vor gasi la timp suficiente piete alternative.
Produsele vizate de masurile anuntate sunt urmatoarele: rosii, morcovi, varza alba, ardei, conopida, castraveti, inclusiv cornison, ciuperci, mere, pere, fructe rosii (capsuni, zmeura, coacaze negre, mure, coacaze albe si rosii, agrise), struguri de masa si kiwi. Pietele pentru aceste produse sunt in plin sezon, fara optiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele si fara piete alternative imediat disponibile.
Masurile exceptionale ce au fost anuntate includ retrageri de pe piata, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor in cauza, compensatii pentru nerecoltare si recoltarea inainte de coacere. Asistenta financiara va acoperi toti producatorii, indiferent daca fac parte din organizatii sau nu. Masurile vor avea un efect retroactiv incepand cu data de 18 august 2014. Cu alte cuvinte, orice cantitati retrase incepand cu aceasta data (sau care fac obiectul recoltarii inainte de coacere, sau altor masuri) vor fi deja acoperite de aceste masuri suplimentare, cu conditia efectuarii controalelor necesare. Aceste masuri se vor aplica initial pana la sfarsitul lunii noiembrie, avand un buget prevazut de pana la 125 de milioane €.
Situatia curenta de pe piata pentru toate produsele va fi discutata intr-o alta reuniune cu expertii din statele membre si cei ai Parlamentului European, reuniune programata sa aiba loc vineri, 22 august, la Bruxelles.
Comisia Europeana va continua sa monitorizeze evolutia pietelor pentru toate sectoarele afectate de embargoul impus de Federatia Rusa asupra produselor agricole si alimentare, in stransa cooperare cu statele membre, si nu va ezita sa sprijine in continuare sectoarele puternic dependente de exporturile catre Rusia sau sa adapteze masurile deja anuntate, daca este necesar.
Sursa datelor: Eurostat, Comext si DC AGRl estimations
Comisia a organizat in 14 august a.c un foarte util prim schimb de opinii cu experti din statele membre cu privire la impactul potential al restrictiilor anuntate de Federatia Rusa saptamana trecuta in ceea ce priveste importurile de produse agricole din UE.
Intelegand preocuparile agricultorilor din intreaga Europa, comisarul Dacian Ciolos a declarat: "Am doua anunturi de facut astazi. In primul rand, de la inceputul saptamanii viitoare, voi prezenta urmatorul set de masuri de stabilizare a pietei, care vizeaza un numar de produse perisabile din fructe si legume care sunt acum in mod clar in dificultate. Aceasta actiune va fi proportionala si eficienta din punct de vedere al costurilor.
In al doilea rand, aceasta situatie exceptionala cu care ne confruntam, ca urmare a interdictiei Federatiei Ruse, necesita un acces mai rapid si mai bun la informatii de piata, in fiecare sector. De aceea, incepand de astazi, vom activa un mecanism de monitorizare a pietei consolidat, la care sa contribuie toate statele membre. Reuniunile Comitetului de Management vor avea loc saptamanal, pentru atata timp cat este necesar.
Mesajul meu este din nou clar: sunt pregatit sa propun masuri la nivel european daca si cand sunt necesare. Producatorii din intreaga UE nu trebuie sa se ingrijoreze. Monitorizam fiecare sector si fiecare piata si, atunci cand apar riscuri semnificative, voi actiona. Prin intermediul politicii agricole comune reformate, avem instrumentele bugetare si legale necesare unei actiuni la nivel european impreuna cu statele membre; increderea in piata prin solidaritatea europeana este obiectivul nostru major."
Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a prezentat analiza sa initiala cu privire la modelele traditionale de comert, situatia actuala a pietei in diferitele sectoare, potentialele piete alternative de vanzare, si prin urmare impactul potential al masurilor, in termeni generali. Cu toate acestea, Comisia mai trebuie sa primeasca inca cele mai recente informatii pentru a putea evalua pe deplin situatia pietei in majoritatea sectoarelor. Prin urmare, ea a invitat statele membre sa furnizeze cele mai recente date detaliate de pe piata. Mai mult decat atat, in scopul urmaririi evolutiei situatiei cat mai aproape posibil, Comisia a propus organizarea de reuniuni saptamanale cu statele membre, in lunile urmatoare, in scopul de a monitoriza si discuta situatia din toate sectoarele care sunt afectate, in plus fata de comunicarea permanenta in scris ce este in curs de desfasurare.
Comisia a prezentat o analiza preliminara a principalelor sectoare care fac obiectul masurilor luate de Federatia Rusa - fructe, legume, produse lactate si din carne. Statele membre au prezentat, de asemenea, date specifice si au comentat cu privire la sectoarele cele mai susceptibile de a fi cel mai grav afectate.
La reuniune s-a cazut de acord ca situatia cea mai urgenta se refera la anumite produse legumicole perisabile ce sunt afectate de restrictiile impuse, in cazul carora sezonul a inceput deja si o piata-cheie de export a disparut dintr-o data fara sa existe perspective imediate in ce priveste unele alternative evidente. Pe baza noilor informatii primite astazi de la statele membre, Comisia a confirmat ca va propune noi masuri adecvate, la inceputul saptamanii viitoare. Masuri suplimentare avand ca obiect produsele de origine animala sunt luate in considerare. Astfel de masuri vor fi prezentate in cadrul competentei flexibilitatii suplimentare, mandatata Comisiei in cadrul reformei PAC de anul trecut, in acelasi mod in care au fost anuntate masurile de sprijinire a sectorului de piersici si nectarine, la 11 august. Evaluarea altor sectoare de catre noi este in curs de desfasurare si vom propune masuri suplimentare, si pentru alte produse, in functie de cum evolueaza situatia.
Comisia si-a anuntat intentia de a finaliza o analiza completa a impactului potential al sanctiunilor ruse asupra sectoarelor in cauza din UE - impreuna cu o evaluare a potentialelor raspunsuri de politica in domeniu - cat mai curand posibil. Aceasta va fi prezentata statelor membre si Parlamentului European in scopul de a facilita, pe mai departe, discutiile politice cu privire la acest subiect.
Aceasta a fost o reuniune orizontala a Comitetului de Management al pietelor agricole, la care statele membre au trimis experti din cadrul propriilor Ministere ale Agriculturii.
La sfarsitul reuniunii, Presedintia italiana a confirmat ca se va organiza o reuniune a ministrilor Agriculturii in data de 5 septembrie, pentru a discuta acest subiect.
Comisia Europeana
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
17-04-2025 Targuri si expozitii
Târgu Mureș, 15 aprilie – 10.000 de clienți au participat la Piața de producători locali „De aici, de aproape. Chiar din Mureș”, un proiect-pilot organizat de Grupul Agrointeligența, în parteneriat cu Carrefour România și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Evenimentul a avut loc între 11 și 13 aprilie, în incinta hipermarketului Carrefour Târgu Mureș. Mai multe>>
16-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 30 iunie inclusiv, beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027, pot depune Cereri de plată aferente anului 2025 pentru solicitarea sprijinului anului doi de cerere. Mai multe>>
15-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 15 iulie inclusiv, beneficiarii care au depus cereri de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021 și care și-au asumat angajamente în baza schemei, pot depune cereri de plată aferente anului 2025. Mai multe>>
10-04-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. București, 08 aprilie 2025 – Schimbările climatice și riscurile crescute de calamitate pentru fermieri obligă la o abordare responsabilă în ceea ce privește ... Mai multe>>
09-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>
09-04-2025 Stiri agricole
În contextul schimbărilor climatice, a secetei și arșiței tot mai prezente, cultura porumbului devine tot mai solicitată. Există zone în care toată vara nu s-au înregistrat deloc precipitații, iar producții de peste 15 t/ha au putut fi obținute doar în condiții de irigat. Este și cazul societății Comcereal Vrancea, una dintre firmele ce alege hibrizi Pioneer în fiecare campanie agricolă, iar producția obținută cu hibridul P0710 a fost de 16.058 kg/ha. Mai multe>>
09-04-2025 Targuri si expozitii
USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025, ediție aniversară: standuri educaționale, consultanță, workshop-uri și demonstrații în domeniile agricole și zootehnice, festivitate de premiere și vânzare de vinuri din producția proprie.Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va fi prezentă și la ediția aniversară Agraria 2025, care marchează 30 de ani de la lansarea târgului, între 10-13 aprilie, la Jucu (jud. Cluj). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>