Un sector agricol modern, care produce in conformitate cu asteptarile societatii

015683533 40400 resizeCuvantarea lui Dacian Ciolos, Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala la ceremonia de deschidere - Saptamana Verde Internationala Berlin, 16 ianuarie 2014 .

 

 

 

Doamnelor si domnilor,

Sunt incantat sa fiu aici la deschiderea Saptamanii Verzi.

Acest an va fi un an de decizii importante pentru viitorul Uniunii Europene. Ma gandesc aici in special la alegerile pentru Parlamentul European si la discutiile care vor avea loc in timpul campaniei. UE este intr-o stare perpetua de constructie si are nevoie de perspective clare pentru viitor.

Politica Agricola Comuna - mai ales prin reforma pe care am decis recent - ofera o perspectiva europeana pentru un sector care are un impact foarte puternic asupra vietii noastre de zi cu zi - in forma de agricultura si produse alimentare. Si asta este ceea ce sarbatori in fiecare an, intr-un mod exemplar aici la Grüne Woche.

Impreuna cu cele 28 de state membre si Parlamentul European, ne-am reformat PAC. Aceasta reforma reflecta optiunile deja facute - pentru a incuraja agricultorii sa produca ceea ce doresc consumatorii si nu ceea ce decid autoritatile publice.

In acelasi timp, ne-am dorit sa incurajeze fermierii sa ia in considerare nu numai alegerile noastre in calitate de consumatori - sanatosi, in conditii de siguranta, de calitate si produse la preturi accesibile -, dar, de asemenea, alegerile noastre in calitate de cetateni, cu preocupari pentru mediu si viitorul nostru.

La inceputul secolului, UE si-a stabilit obiective ambitioase: trasabilitate a produselor alimentare, a bunastarii animalelor, restrictiile referitoare la anumite substante, cum ar fi hormonii din productia de animale.

Astazi, cu ecologizare, care favorizează practicile agricole durabile la nivelul UE, vom faceun pas mai departe pentru a raspunde provocarilor de regenerare a resurselor noastre naturale, care sunt atat un beneficiu economic cat si un bun public.

Aceste doua elemente - luand in considerare asteptarile consumatorilor si de capacitatea noastra de a regenera resursele productive naturale intr-un mod durabil - sunt doua caracteristici interconectate ale competitivitatii agriculturii moderne: nu numai pentru a produce, dar, de asemenea, sa fie in conformitate cu asteptarile societatii.

Acestea sunt doua componente esentiale ale "Fabricat în Europa" eticheta - care da o identitate pentru sectorul nostru agroalimentar in intreaga lume.

In scopul de a moderniza agricultura noastra, tinand cont de provocarile economice si de sustenabilitate, trebuie sa puna un accent mai mare pe 2 factori: - inovare și pe tineret. Sau, mai degraba, a inovarii in agricultura, prin regenerarea sectorului. Tinerii fermieri aduce in mod natural idei inovatoare si progresiste in conformitate cu societatea. In prezent, doar 6% din fermierii din UE sunt sub 35 de ani.

De aceea, noua PAC va sprijini inovarea, cercetarea si reinnoirea generatiilor aplicate.

Dar agricultorii trebuie sa fie in masura sa-si faca un trai confortabil din munca lor - si societate trebuie sa fie mai constienta de valoarea de daruire si de angajamentul lor.

Acesta este motivul pentru care Comisia Europeana a propus recent sa redefineasca si sa consolideze promovarea de produse agro-alimentare din UE, atat in cadrul UE, cat si pe pietele internationale. Ne propunem sa se tripleze bugetul alocat actiunilor de promovare pana in 2020.

Pe piata interna, trebuie sa ne asiguram ca nivelul de siguranta alimentara si de calitate cerut de la fermierii nostri este mai bine cunoscut. Consumatorii trebuie sa fie bine informati atunci cand isi fac alegerile lor.

La nivel international, in mod egal, miza este mare pentru sectorul nostru agroalimentar, axata in special exporturile de inalta valoare adaugata, de calitate, produse prelucrate.

Politica noastra comerciala trebuie sa se bazeze pe traditiile evidente ale produselor noastre agro-alimentare (si acest lucru aici, in Berlin, este inca o dovada ca exista aceste traditii). Acesta nu ar trebui sa se bazeze pe instrumente de politici publice pentru a sprijini exporturile, care risca sa afecteze capacitatea altora de a dezvolta propria agricultura, in special in tarile mai putin dezvoltate.

De la 1 ianuarie, legislația UE este, de asemenea, foarte clar: restituirile la export au incetat sa mai existe ca un mijloc de a sprijini in mod sistematic un sector. Mai mult decat atat, as dori sa va spun in aceasta seara, in cadrul acordurilor de parteneriat preferentiale cu tarile africane: Sunt pregatit pentru a merge un pas mai departe. Sunt gata sa propun pentru a opri, o data pentru totdeauna, utilizarea de restituiri la export destinate tarilor in curs de dezvoltare - chiar si in vremuri de criza, atunci cand acest instrument poate fi folosit in continuare. Acest angajament va aduce politica noastra agricola pe deplin in conformitate cu politica de dezvoltare a UE.

Ghidandu-se dupa toti acesti factori, UE are planuri ambitioase pentru sectorul agricol, si raman optimist.

UE se pregateste pentru a ajuta agricultorii pentru a se potrivii cu tot ce au nevoie pentru a fi competitivi, bazandu-se pe activul de diversitatea modelelor de productie si compatibilitatea acestora cu asteptarile societatii.

Sunt sigur ca sectorul agricol german va fi varful de lance in aceasta noua dezvoltare, avand in vedere capacitatea sa inepuizabila de a raspunde la provocari si sa se adapteze la schimbare.

Europa.eu

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>