Cuvantarea lui Dacian Ciolos, Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala la ceremonia de deschidere - Saptamana Verde Internationala Berlin, 16 ianuarie 2014 .
Doamnelor si domnilor,
Sunt incantat sa fiu aici la deschiderea Saptamanii Verzi.
Acest an va fi un an de decizii importante pentru viitorul Uniunii Europene. Ma gandesc aici in special la alegerile pentru Parlamentul European si la discutiile care vor avea loc in timpul campaniei. UE este intr-o stare perpetua de constructie si are nevoie de perspective clare pentru viitor.
Politica Agricola Comuna - mai ales prin reforma pe care am decis recent - ofera o perspectiva europeana pentru un sector care are un impact foarte puternic asupra vietii noastre de zi cu zi - in forma de agricultura si produse alimentare. Si asta este ceea ce sarbatori in fiecare an, intr-un mod exemplar aici la Grüne Woche.
Impreuna cu cele 28 de state membre si Parlamentul European, ne-am reformat PAC. Aceasta reforma reflecta optiunile deja facute - pentru a incuraja agricultorii sa produca ceea ce doresc consumatorii si nu ceea ce decid autoritatile publice.
In acelasi timp, ne-am dorit sa incurajeze fermierii sa ia in considerare nu numai alegerile noastre in calitate de consumatori - sanatosi, in conditii de siguranta, de calitate si produse la preturi accesibile -, dar, de asemenea, alegerile noastre in calitate de cetateni, cu preocupari pentru mediu si viitorul nostru.
La inceputul secolului, UE si-a stabilit obiective ambitioase: trasabilitate a produselor alimentare, a bunastarii animalelor, restrictiile referitoare la anumite substante, cum ar fi hormonii din productia de animale.
Astazi, cu ecologizare, care favorizează practicile agricole durabile la nivelul UE, vom faceun pas mai departe pentru a raspunde provocarilor de regenerare a resurselor noastre naturale, care sunt atat un beneficiu economic cat si un bun public.
Aceste doua elemente - luand in considerare asteptarile consumatorilor si de capacitatea noastra de a regenera resursele productive naturale intr-un mod durabil - sunt doua caracteristici interconectate ale competitivitatii agriculturii moderne: nu numai pentru a produce, dar, de asemenea, sa fie in conformitate cu asteptarile societatii.
Acestea sunt doua componente esentiale ale "Fabricat în Europa" eticheta - care da o identitate pentru sectorul nostru agroalimentar in intreaga lume.
In scopul de a moderniza agricultura noastra, tinand cont de provocarile economice si de sustenabilitate, trebuie sa puna un accent mai mare pe 2 factori: - inovare și pe tineret. Sau, mai degraba, a inovarii in agricultura, prin regenerarea sectorului. Tinerii fermieri aduce in mod natural idei inovatoare si progresiste in conformitate cu societatea. In prezent, doar 6% din fermierii din UE sunt sub 35 de ani.
De aceea, noua PAC va sprijini inovarea, cercetarea si reinnoirea generatiilor aplicate.
Dar agricultorii trebuie sa fie in masura sa-si faca un trai confortabil din munca lor - si societate trebuie sa fie mai constienta de valoarea de daruire si de angajamentul lor.
Acesta este motivul pentru care Comisia Europeana a propus recent sa redefineasca si sa consolideze promovarea de produse agro-alimentare din UE, atat in cadrul UE, cat si pe pietele internationale. Ne propunem sa se tripleze bugetul alocat actiunilor de promovare pana in 2020.
Pe piata interna, trebuie sa ne asiguram ca nivelul de siguranta alimentara si de calitate cerut de la fermierii nostri este mai bine cunoscut. Consumatorii trebuie sa fie bine informati atunci cand isi fac alegerile lor.
La nivel international, in mod egal, miza este mare pentru sectorul nostru agroalimentar, axata in special exporturile de inalta valoare adaugata, de calitate, produse prelucrate.
Politica noastra comerciala trebuie sa se bazeze pe traditiile evidente ale produselor noastre agro-alimentare (si acest lucru aici, in Berlin, este inca o dovada ca exista aceste traditii). Acesta nu ar trebui sa se bazeze pe instrumente de politici publice pentru a sprijini exporturile, care risca sa afecteze capacitatea altora de a dezvolta propria agricultura, in special in tarile mai putin dezvoltate.
De la 1 ianuarie, legislația UE este, de asemenea, foarte clar: restituirile la export au incetat sa mai existe ca un mijloc de a sprijini in mod sistematic un sector. Mai mult decat atat, as dori sa va spun in aceasta seara, in cadrul acordurilor de parteneriat preferentiale cu tarile africane: Sunt pregatit pentru a merge un pas mai departe. Sunt gata sa propun pentru a opri, o data pentru totdeauna, utilizarea de restituiri la export destinate tarilor in curs de dezvoltare - chiar si in vremuri de criza, atunci cand acest instrument poate fi folosit in continuare. Acest angajament va aduce politica noastra agricola pe deplin in conformitate cu politica de dezvoltare a UE.
Ghidandu-se dupa toti acesti factori, UE are planuri ambitioase pentru sectorul agricol, si raman optimist.
UE se pregateste pentru a ajuta agricultorii pentru a se potrivii cu tot ce au nevoie pentru a fi competitivi, bazandu-se pe activul de diversitatea modelelor de productie si compatibilitatea acestora cu asteptarile societatii.
Sunt sigur ca sectorul agricol german va fi varful de lance in aceasta noua dezvoltare, avand in vedere capacitatea sa inepuizabila de a raspunde la provocari si sa se adapteze la schimbare.
Europa.eu
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>