Recomandari MADR pentru fermierii din sectorul vegetal, in contextul COVID-19

Recomandari MADR pentru fermierii din sectorul vegetal in contextul COVID-19Avand in vedere instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, necesitatea prevenirii raspandirii infectiilor provocate de noul coronavirus (COVID-19), dispozitiile Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei si asigurarea sanatatii si securitatii in munca la nivelul fermei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vine in sprijinul fermierilor cu urmatoarele recomandari:

 

 

 

    1. Prezentele recomandari sunt aplicabile la nivelul fermelor si vizeaza personalul angajat si desfasurarea normala a activitatilor specifice campaniei agricole de primavara.
    2. Personalul angajat trebuie sa se autoprotejeze evitand sa intre in contact cu persoane diagnosticate sau cu suspiciune de infectie respiratorie cauzata de COVID-19. Personalul va instiinta de indata conducerea cu privire la aceasta situatie, pentru luarea masurilor de asigurare a continuitatii activitatii la nivelul structurii/entitatii din care fac parte.
    3. Contactul apropiat al unui caz confirmat este definit ca:
        • Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
        • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
        • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex: in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
        • Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
        • Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
        • Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrijire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie.
    4. Conducatorii trebuie sa adopte masuri la nivelul fermelor in sensul limitarii interactiunii directe, la nivelul personalului si al activitatilor specifice, in vederea reducerii riscului de imbolnavire, cu mentinerea nivelului activitatii curente. Aceste masuri trebuie sa aiba in vedere, cel putin:
        • stabilirea unui program de lucru diferentiat;
        • limitarea, pe cat posibil, a deplasarilor personalului in afara fermei, cu exceptia categoriilor de personal ale caror activitati reclama prezenta in camp;
        • dispunerea unor masuri de igienizare a spatiilor;
        • limitarea contactului dintre angajati si deplasarea in cadrul teritoriului fermei doar in cazurile strict necesare;
        • asigurarea de masti de protectie si substante dezinfectante;
        • restrangerea activitatilor in departamentele fermei "care nu sunt indispensabile" pentru productie;
        • adoptarea procedurilor de siguranta pentru evitarea contagierii, respectarea distantei de siguranta intre operatori si unde aceasta nu poate fi mentinuta, dotarea personalului cu dispozitive corespunzatoare de protectie individuala;
        • efectuarea zilnica si ori de cate ori se impune, a curateniei in spatiile de lucru, inclusiv in habitaclurile tractoarelor si masinilor agricole, cu produse specifice care sa asigure protectia.
    5. Programati declansarea campaniei agricole de primavara prin aprovizionarea cu inputuri, respectiv prin asigurarea in ferma a cantitatilor necesare de motorina, seminte, ingrasaminte, alte input-uri.
    6. Contactati furnizorii contractuali si stabiliti grafice pe ore si zile, de derulare planificata a livrarilor de input-uri necesare desfasurarii campaniei agricole (seminte, ingrasaminte, motorina, etc).
    7. Personalul angajat sa respecte recomandarile autoritatilor (socializare cu pastrarea distantei intre persoane, dezinfectia mainilor si a suprafetelor de lucru din ateliere si utilaje agricole care sunt atinse cu mana).
    8. Asigurati dotarea personalului angajat cu dispozitive de protectie individuala corespunzatoare, printre care salopete/camasi, sorturi de unica folosinta, incaltaminte de purtat deasupra celei obisnuite, manusi, masti.
    9. Evitati contactele interpersonale apropiate inclusiv in vestiare sau in spatiile de luat masa, intre angajatii din sectoare diferite, conform dispozitiilor din Hotararea Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta nr. 6 din 09.03.2020. Se va realiza un program distinct de acces in aceste spatii pentru echipele de angajati ai diferitelor sectoare.
    10. In cazul fermelor cu volum mare de lucrari de sezon si care dispun de un numar crescut de personal (permanent, sezonier, zilier), se va organiza activitatea in ture, astfel incat personalul sa nu se intersecteze. Se va asigura cazarea personalului in ferma pentru o perioada mai lunga de timp. In cazul mentinerii permanente a personalului in ferma, se vor asigura conditii de cazare si hrana pentru acesta.
    11. Realizati planificarea lucrarilor agricole cu prevederea unor rezerve de forta de munca (personal de inlocuire) care poate prelua atributii de la angajatii care eventual sunt izolati.
    12. Instruiti personalul angajat care se deplaseaza in afara fermei pentru lucrari agricole mecanizate in camp, cu privire la respectarea cu strictete a tuturor masurilor de prevenire si protectie transmise de autoritati in acest sens. La revenirea in ferma, utilizarea materialelor de dezinfectie este obligatorie.
    13. Limitati accesul altor persoane in ferma, respectiv a vizitatorilor, a furnizorilor, clientilor etc., sau, stabiliti intervale orare pentru intrari specifice, dupa caz.
    14. Stabiliti reguli/trasee clare de deplasare si interventie pentru conducatorii mijloacelor de transport care intra in ferma pentru aprovizionare (input-uri), pentru colectarea productiei, sau in ceea ce priveste accesul echipelor de interventie (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixa). Instruiti personalul angajat sa pastreze, pe cat posibil, o distanta de siguranta fata de cei mentionati si sa limiteze in timp contactele cu acestia.
    15. Limitati coborarile soferilor din mijloacele de transport care furnizeaza imput-uri si verificati dotarea acestora cu dispozitive medicale pentru protectia mainilor, nasului si gurii.
    16. In cazul in care incarcarea/descarcarea necesita coborarea din mijlocul de transport, se va respecta in mod suplimentar masura de siguranta de pastrare a distantei intre persoane si punerea la dispozitia acestora a unor dezinfectoare pentru a se evita o eventuala contaminare.
    17. Luati masuri pentru transmiterea documentatiei de transport prin mijloace electronice.
    18. Elaborati o lista cu toate persoanele pe care trebuie sa le contactati in situatia in care apar evenimente neprevazute: furnizori, autoritati publice locale, administratia agricola din judet, etc.

MADR

  

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>