Precizarile MADR la informatiile publicate de Evenimentul Zilei din 5 feb.

MADR sediuCu privire la informatiile publicate de Evenimentul Zilei in data de 5 februarie 2014 referitoare la concluziile unui recent raport al Curtii de Conturi despre activitatea administratiei centrale a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a institutiilor publice deconcentrate aflate in subordinea Ministerului, pentru corecta informare a publicului, suntem in masura sa facem cateva precizari punctuale.

 

 

  • In materialul de presa publicat online se face referire la faptul ca ,,4,4 milioane de lei au fost cheltuiti aiurea pe rachete antigrindina, atat in mandatul actualului ministru al agriculturii dar si in anii trecuti’’.

Dotarea cu mijoace de interventie impotriva caderilor de grindina este reglementata atat de norme tehnice de exploatare cat si de prevederile Legii 173/2008 privind interventiile active in atmosfera.

Stabilirea necesarului de rachete utilizate in activitatile de combatere a caderilor de grindina se face conform prevederilor tehnologice, astfel:

  • O unitate de foc are in compunere 60 de rachete in urmatoarea structura 48 rachete RAG 96 si 12 rachete RAG 96S:
      • la inceputul sezonului de combatere (aprilie) trebuie sa existe in stoc, in fiecare PL, o cantitate de rachete care sa asigure primele 2-4 actiuni de combatere a grindinei: min 24 buc RAG 96/PL si min 8 buc RAG 96S/PL;
      • la sfarsitul sezonului de combatere (pana in ultima zi, 30 septembrie) trebuie sa ramana o cantitate minima de rachete pentru 2-3 actiuni: min 24 buc RAG 96/PL si min 8 buc RAG 96S/PL

Aceste aspecte au fost prezentate consilierilor Curtii de Conturi de catre specialistii Directiei Antigrindina, fapt pentru care in Decizia Curtii de Conturi pentru activitatea MADR din anul 2012, nu sunt cuprinse recomandari cu privire la aceasta constatare.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca nu a fost inregistrata in evidenta contabila a Ministerului suma totala de 19.084 mii lei.

Suma inregistrata in evidenta contabila aferenta celor doi debitori la care face referire materialul Curtii de Conturi a fost de 16.570.904,22 lei suma care, in timpul controlului s-a actualizat cu dobanda, procedura de recuperare a acestor debite desfasurandu-se in tot acest timp, astfel incat, la momentul actual, agentii economici aflandu-se in insolventa, MADR s-a inscris la masa credala pentru recuperarea debitelor.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca se evidentiaza in contul ,,Sume de primit de la Comisia Europeana (CE), Fonduri pentru Agricultura si alte fonduri’’ a unui sold debitor de 3.521.014 mii lei.

Soldul contului reflecta sumele de primit de la CE aferente tuturor fondurilor gestionate de MADR. S-a analizat soldul contului, s-au corectat diferentele de curs valutar aferente anilor anteriori (2007-2010) provenite din inregistrarea valorii in lei a sumelor primite de la CE la alt curs valutar decat cel corect. De asemenea, in urma punctajului efectuat cu Directia pentru Coordonarea Agentiilor de Platis-au inregistrat in contabilitate corectiile aplicate de CE care nu au fost inregistrate pana la decembrie 2012. Dupa efetuarea tuturor inregistrarilor contabile, suma aflata in soldul contului reflecta sumele cuprinse in declaratiile de cheltuieli depuse la CE si neincasate la ianuarie 2013.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca a fost mentinuta nelegal, in soldul contului ”Decontari din operatii in curs de clarificare” suma de 37,051 mii lei.

Suma de 31.274 mii lei suma reprezinta sume necertificate la plata de catre organismele de certificare aferente FEGA, FEADR si FEP, si care au fost inregistrate conform monografiei contabile aprobate de MFP,diferenta de 5.777 mii lei fiind clarificata in timpul misiunii de audit.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca nu a fost inclusa in balanta de verificare aferenta anului 2012 valoarea activelor si pasivelor din balanta UMP MAKIS.

Necuprinderea in balanta de verificare a MADR - aparat central - a activitatii UMP MAKIS nu denatureaza datele inregistrate in situatiile financiare ale MADR, bilantul contabil si celelalte anexe ce compun situatiile financiare ale UMP MAKIS fiind centralizate in situatiile financiare consolidate ale MADR.

Pentru implementarea recomandarilor Curtii de conturi s-a preluat in balanta MADR, incepand cu luna octombrie 2013 activitatea UMP MAKIS.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca MADR nu a stabilit cu exactitate si nu a intreprins masuri pentru recuperarea de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate a sumelor achitate angajatilor.

MADR a depus cereri de restituire a acestor sume si a facut demersuri pentru recuperarea acestora.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca bugetul de stat a fost diminuat ca urmare a necalcularii de penalitati contractuale pentru diminuare defectuoasa a contractelor.

Asa cum rezulta si din Raportul Curtii de Conturi valoarea penalizarilor rezultate din nerespectarea graficului de livrare a furnizorului rachetelor este de 235 lei, constata de Curtea de conturi ca fiind prejuduciu adus bugetului si facturata furnizorului in vederea recuperarii sumei.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca exista neconcordante faptice si valorice intre datele din evidenta contabila si cele din Anexa 3 a HG 1705/2006 pentru aprobarea Inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Urmare a reevaluarii activelor fixe corporale din domeniul public al statului aflate in administrarea MADR- aparat central, valoarea de inventar a acestora s-a modificat, aceste modificari nefiind operate in Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului administrat de Ministerul Finantelor Publice. Pentru actualizarea acestor valori s-a initiat proiectul de Hotarare de Guvern in conformitate cu HG 1705/2009.

MADR

 

Noutati

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>