Precizarile MADR la informatiile publicate de Evenimentul Zilei din 5 feb.

MADR sediuCu privire la informatiile publicate de Evenimentul Zilei in data de 5 februarie 2014 referitoare la concluziile unui recent raport al Curtii de Conturi despre activitatea administratiei centrale a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a institutiilor publice deconcentrate aflate in subordinea Ministerului, pentru corecta informare a publicului, suntem in masura sa facem cateva precizari punctuale.

 

 

  • In materialul de presa publicat online se face referire la faptul ca ,,4,4 milioane de lei au fost cheltuiti aiurea pe rachete antigrindina, atat in mandatul actualului ministru al agriculturii dar si in anii trecuti’’.

Dotarea cu mijoace de interventie impotriva caderilor de grindina este reglementata atat de norme tehnice de exploatare cat si de prevederile Legii 173/2008 privind interventiile active in atmosfera.

Stabilirea necesarului de rachete utilizate in activitatile de combatere a caderilor de grindina se face conform prevederilor tehnologice, astfel:

  • O unitate de foc are in compunere 60 de rachete in urmatoarea structura 48 rachete RAG 96 si 12 rachete RAG 96S:
      • la inceputul sezonului de combatere (aprilie) trebuie sa existe in stoc, in fiecare PL, o cantitate de rachete care sa asigure primele 2-4 actiuni de combatere a grindinei: min 24 buc RAG 96/PL si min 8 buc RAG 96S/PL;
      • la sfarsitul sezonului de combatere (pana in ultima zi, 30 septembrie) trebuie sa ramana o cantitate minima de rachete pentru 2-3 actiuni: min 24 buc RAG 96/PL si min 8 buc RAG 96S/PL

Aceste aspecte au fost prezentate consilierilor Curtii de Conturi de catre specialistii Directiei Antigrindina, fapt pentru care in Decizia Curtii de Conturi pentru activitatea MADR din anul 2012, nu sunt cuprinse recomandari cu privire la aceasta constatare.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca nu a fost inregistrata in evidenta contabila a Ministerului suma totala de 19.084 mii lei.

Suma inregistrata in evidenta contabila aferenta celor doi debitori la care face referire materialul Curtii de Conturi a fost de 16.570.904,22 lei suma care, in timpul controlului s-a actualizat cu dobanda, procedura de recuperare a acestor debite desfasurandu-se in tot acest timp, astfel incat, la momentul actual, agentii economici aflandu-se in insolventa, MADR s-a inscris la masa credala pentru recuperarea debitelor.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca se evidentiaza in contul ,,Sume de primit de la Comisia Europeana (CE), Fonduri pentru Agricultura si alte fonduri’’ a unui sold debitor de 3.521.014 mii lei.

Soldul contului reflecta sumele de primit de la CE aferente tuturor fondurilor gestionate de MADR. S-a analizat soldul contului, s-au corectat diferentele de curs valutar aferente anilor anteriori (2007-2010) provenite din inregistrarea valorii in lei a sumelor primite de la CE la alt curs valutar decat cel corect. De asemenea, in urma punctajului efectuat cu Directia pentru Coordonarea Agentiilor de Platis-au inregistrat in contabilitate corectiile aplicate de CE care nu au fost inregistrate pana la decembrie 2012. Dupa efetuarea tuturor inregistrarilor contabile, suma aflata in soldul contului reflecta sumele cuprinse in declaratiile de cheltuieli depuse la CE si neincasate la ianuarie 2013.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca a fost mentinuta nelegal, in soldul contului ”Decontari din operatii in curs de clarificare” suma de 37,051 mii lei.

Suma de 31.274 mii lei suma reprezinta sume necertificate la plata de catre organismele de certificare aferente FEGA, FEADR si FEP, si care au fost inregistrate conform monografiei contabile aprobate de MFP,diferenta de 5.777 mii lei fiind clarificata in timpul misiunii de audit.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca nu a fost inclusa in balanta de verificare aferenta anului 2012 valoarea activelor si pasivelor din balanta UMP MAKIS.

Necuprinderea in balanta de verificare a MADR - aparat central - a activitatii UMP MAKIS nu denatureaza datele inregistrate in situatiile financiare ale MADR, bilantul contabil si celelalte anexe ce compun situatiile financiare ale UMP MAKIS fiind centralizate in situatiile financiare consolidate ale MADR.

Pentru implementarea recomandarilor Curtii de conturi s-a preluat in balanta MADR, incepand cu luna octombrie 2013 activitatea UMP MAKIS.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca MADR nu a stabilit cu exactitate si nu a intreprins masuri pentru recuperarea de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate a sumelor achitate angajatilor.

MADR a depus cereri de restituire a acestor sume si a facut demersuri pentru recuperarea acestora.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca bugetul de stat a fost diminuat ca urmare a necalcularii de penalitati contractuale pentru diminuare defectuoasa a contractelor.

Asa cum rezulta si din Raportul Curtii de Conturi valoarea penalizarilor rezultate din nerespectarea graficului de livrare a furnizorului rachetelor este de 235 lei, constata de Curtea de conturi ca fiind prejuduciu adus bugetului si facturata furnizorului in vederea recuperarii sumei.

 


 

  • In materialul de presa publicat online se precizeaza ca exista neconcordante faptice si valorice intre datele din evidenta contabila si cele din Anexa 3 a HG 1705/2006 pentru aprobarea Inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Urmare a reevaluarii activelor fixe corporale din domeniul public al statului aflate in administrarea MADR- aparat central, valoarea de inventar a acestora s-a modificat, aceste modificari nefiind operate in Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului administrat de Ministerul Finantelor Publice. Pentru actualizarea acestor valori s-a initiat proiectul de Hotarare de Guvern in conformitate cu HG 1705/2009.

MADR

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>